Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Openbaar toilet Mongolie
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Zo verduurzaam je het kleinste kamertje in je bedrijf

Duurzame draai

Een raadseltje als start deze keer. Komt ‘ie: Je zit er dagelijks en hebt er vaak even een momentje rust, rara waar is dat???
Het toilet.. maar dat had je misschien al geraden. Je zit er waarschijnlijk nooit bij stil, maar ook aan het kleinste kamertje in je bedrijf kun je een duurzame draai geven. Ook dat is onderdeel van duurzaam ondernemen. Daarom heb ik deze keer in de blog allerlei duurzame wc tips en weetjes voor je bij elkaar gezet. Zodat je aan het eind van deze blog weet: zo verduurzaam je het kleinste kamertje in je bedrijf.

Wist je dat

Wist je trouwens dat er best veel synoniemen zijn voor de wc?? Ik heb ze even erbij gezocht in het kader van deze blog. Zo heb je beste kamer, closet, gemak, kleinste kamertje, kabinet, plee en poepdoos. Ongetwijfeld zijn er nog een paar, maar voor nu leek mij dit wel voldoende. Een heel ander ‘wist je datje’ is dat in Nederland het hebben van een toilet een vanzelfsprekendheid is. Maar, en dit is het schokkende aan dit feitje, in veel landen is dat zeker niet het geval. Ongeveer twee miljard mensen hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen! Bizar veel, waar je hier in Nederland vaak niet bij stil staat. Dus de volgende keer dat je op je troon zit, even extra genieten..

Openbaar toilet Mongolie
Foto: toilet Mongolië (eigen fotomateriaal)

Duurzaam toilet

Terug naar je bedrijf en het kamertje waar je misschien nog niet over nagedacht had om te verduurzamen. De grootste boosdoener bij een toilet qua duurzaamheid is het waterverbruik. Voor het gemak even ervan uitgaande dat je een toilet hebt die op het riool is aangesloten en niet die ouderwetse poepdoos.. Maar ook op andere vlakken kun je in je beste kamer duurzame acties ondernemen. Hieronder vind je ze op een rij:
🧻 WC papier
🧻 Billendoekjes
🧻 Handzeep
🧻 Handdoek
🧻 Luchtverfrisser en andere attributen
🧻 Verlichting 
🧻 Waterbesparing
🧻 Schoonmaakmiddelen

WC stress

WC papier is een onderwerp waar iedereen wel wat van vind, te dik, te dun, te zacht, te hard. En de meesten van ons hebben toch wel de insteek ‘daar kun je nooit genoeg van hebben’. Denk nog maar even terug aan de eerste lockdown twee jaar geleden. Wat was één van de eerste producten die uitverkocht was? Juist, wc papier. Menigeen kreeg bij voorbaat (WC) stress dat ze zonder papier op het closet kwamen te zitten. Want je zult maar lekker zitten en dan grijp je net naar het laatste velletje….

Duurzaam WC papier

Buiten de andere discussie over wc papier van proppen vs vouwen, rol boven of onder hangen… is er ook die van het duurzame toiletpapier. Het maken van wc papier is namelijk nou niet echt duurzaam. Er komt veel water bij kijken en het kappen van bomen. Gelukkig komen er steeds meer duurzame varianten die van gerecycled papier of bamboe zijn gemaakt. Zoals The Good Roll, Natureko, BlackSatino en 100%eco, en er zijn er zeker nog meer.

Duurzaam wc papier
Foto: Denny Müller - Unsplash

Vegen met een missie

Een aantal organisaties gaat nog verder, zoals The Good Roll. Zij hebben namelijk ook duidelijk een maatschappelijke missie aan hun rollen gekoppeld. En doneren 50% van hun winst aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden, zodat deze basisvoorziening daar voorhanden is. Dat veegt toch een stuk fijner als je weet dat er zulke goede dingen mee gedaan worden.

Duurzame billendoekjes

Billendoekjes, de een zweert erbij, de ander gruwelt ervan. Volgens een artikel in de Trouw die ik vond, worden er per seconde wereldwijd 14.000 billendoekjes, of natte doekjes, gebruikt en weggegooid. 14.000 per seconde, ik vind dat schokkend veel! Qua duurzaamheid zijn de doekjes nou niet echt top. De niet duurzame varianten bevatten namelijk veel plastic. Als je ze gebruikt, kies dan voor de meer duurzame variant gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal zoals de billendoekjes van BlaBloom of van Edet. Een andere mogelijkheid kan zijn dat je kiest voor de wasbare uitvoering, maar dat moet je willen en als bedrijf lijkt me dat niet handig… Bespaar je wel op kosten, dat weer wel.

Duurzame handzeep

Nadat je je ding hebt gedaan ga je (hopelijk) richting de handzeep, wel zo hygiënisch. Ook daar zijn weer allerlei duurzame variaties in te vinden. Zo veel zelfs dat het soms lastig kiezen is. Seepje heeft allerlei heerlijke schoonmaakmiddelen. Waaronder ook handzeep in vier verschillende geuren. En zij gaan vol voor een schonere en mooiere wereld. Maar ook Marcel’s Green Soap, wat beloofd fantastisch te ruiken, heerlijk is in gebruik en eco-vriendelijk, heeft inderdaad fantastisch ruikende handzeep. Dat wordt nog lastig kiezen.. Om water te besparen tijdens het handen wassen kun je een waterbespaarder in de kraan plaatsen. En is een kraan aan vervanging toe kies dan voor een waterbesparende kraan. Bespaar je ook nog op kosten.

Handen drogen

De handen fris gewassen en dan? Wapper je ze droog, droog je ze af, of gebruik je een luchtdroger? Wat is duurzamer, maar misschien belangrijker nog in deze: wat is hygiënischer? Aan de lucht op laten drogen vraagt tijd, kan duurzaam zijn, maar daarmee veeg je nog niet de achtergebleven bacteriën weg. Afdrogen met papier doet dat wel, maar dan moet je dan wel  duurzaam papier gebruiken. Als laatste de luchtdroger, geen papier voor nodig en deze worden steeds energiezuiniger gemaakt. Daar heb je echter wel weer de discussie hoe hygiënisch dat is. Want je zou, schijnbaar, dus ook een gedeelte van de bacteriën die nog op je handen zitten rond laten vliegen…Keuzes, keuzes.

Lavendel natuurlijke luchtverfrisser
Foto; Alen Rojnic - Unsplash

Duurzame luchtverfrisser

Nadat je je ding hebt gedaan is het in sommige gevallen wel prettig het vertrek wat frisser achter te laten. Het meest duurzaam is het zelf maken van een luchtververser met baking soda, maar ik kan me voorstellen dat je wel andere dingen te doen hebt als ondernemer. Ook hier is op duurzaam gebied weer aan gedacht. Luchtverfrissers, maar ook toiletblokjes zijn, je raad het al, te verkrijgen in duurzame variaties. Kijk maar eens bij Green Jump – het eco bio fair warenhuis. Of bij de eerder genoemde Marcel’s Green Soap. Een Nederlands product zijn de Toilet Tapes (toiletblokjes die aan een tape in het toilet gehangen worden) en een frisse geur verspreiden.

Duurzame verlichting

De ene wc is de andere niet qua verlichting. Moet je bij de een soms op de tast op zoek naar de wc rol vanwege de ‘sfeerverlichting’, bij de ander moet je bijna een zonnebril op door de ‘gezellige’ tl sfeer. Qua verlichting kun je kiezen voor of een lichtschakelaar, of een bewegingssensor. Die laatste is misschien het meest duurzaam, want dan kun je ook niet vergeten het licht uit te doen na je bezoek. In beide gevallen ga je natuurlijk voor LED verlichting. En ik ben er vanuit gegaan dat je al duurzame energie afneemt…

Duurzame WC

Dan de pot of de troon zelf. Veel toiletten in Nederland hebben ze, bespaar of doseerknoppen om water te besparen. Dat is natuurlijk een mooie manier om duurzaam je toiletbezoek af te ronden. Ook gaan de ontwikkelingen door om toiletten te bouwen met beperkte waterspoeling, of andere ingenieuze systemen waardoor het minder water kost om het toilet door te trekken. Denk ook aan systemen die gebruik maken van bijvoorbeeld regenwater. Wist je trouwens dat een toilet zonder spoelrand niet alleen duurzamer is (nog minder waterverbruik), maar ook hygiënischer?

Composttoilet

Wil je een stap verder met je duurzame WC dan kun je altijd nog kiezen voor een composttoilet, ook wel droogtoilet genoemd. Je raad het al.. hier komt geen water aan te pas. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van biologische processen om uitwerpselen om te zetten in organische compost. Oké, dit is misschien meer voor de ‘duurzame die hards’ onder ons, of voor degene van ons die ‘off grid’ willen gaan, maar ik wilde je toch ook deze optie mee geven.

Bidet vs WC papier

Misschien vraag je je af of een bidet duurzamer is dan een gewoon toilet met gebruik van WC papier? Of je hebt je dat nog nooit afgevraagd. Hoe dan ook, buiten het feit wat je voorkeur heeft, want op een bidet zit niet iedereen te wachten, gebruik je bij een bidet minder water, en geen wc papier. Dus het antwoord is: ja, want minder vervuilend, daardoor meer duurzaam en hygiënischer. Wel is een bidet duurder in de aanschaf en is het een gevalletje wennen.

Duurzame schoonmaakmiddelen

Het minst leuke karwei is het schoonmaken van het toilet, daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens. Je kunt het wat aangenamer maken met een lekker geurend schoonmaakmiddel dat ook nog eens duurzaam is. Bijvoorbeeld Marcel’s Green Soap of Seepje (ja, daar zijn ze weer). Ook Ecover of Klok zijn goede duurzame schoonmaakmiddelen waarbij je zeker weet dat ze minder schadelijk zijn voor het milieu.

Schoonmaak toilet
Foto: JESHOOTS.COM - Unsplash

Rustgevend

Wil je nou dat je medewerkers en / of je bezoekers even tot rust komen tijdens hun bezoek aan het kleinste kamertje, laat dan muziek op de achtergrond spelen met natuurgeluiden, of het geluid van een ruisende beek. Zo komen ze helemaal zen van je toilet af. De inrichting van je toilet kan daar overigens ook aan bijdragen. Gebruik milieuvriendelijke, recyclebare materialen en natuurlijke kleuren en plaats (duurzame) planten. Op die manier ziet je toilet er ook nog eens natuurlijk en stijlvol uit.

Duurzame WC samengevat

Misschien heb je deze blog wel rustig op het toilet zitten lezen. Waar je hem ook hebt gelezen, in ieder geval weet je nu dat er alles bij elkaar genomen best wat mogelijkheden zijn om zo het kleinste kamertje in je bedrijf te verduurzamen. Van wc papier tot aan schoonmaakmiddelen en alles daar tussen in. En dat dat niet alleen beter is voor het milieu en dus onze planeet, maar ook voor je eigen portemonnee. Ook de dag dagelijkse dingen in je bedrijf worden zo onderdeel van duurzaam ondernemen. Je kunt zelfs voor nog meer gemak gaan 🙃 en een abonnement op wc papier nemen. Hoef je er niet meer aan te denken en zit je nooit zonder. Kun jij je weer richten op andere zaken binnen je bedrijf.

Wist jij dat je op zoveel punten je wc kon verduurzamen? Op welke punten doe jij dit al?

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *