Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Stop met excuses maken - wees geen excuus Truus of Guus
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Wees geen excuus Truus of Guus

Zo kun je makkelijk je bedrijf verduurzamen

Update: 2023-05-04

Wees geen excuus Truus of Guus

Een excuus Truus of Guus, we kennen er allemaal wel een of twee. Tenminste ik mag hopen dat je er niet meer kent…. Van die personen die zeggen iets te willen gaan doen, maar altijd en eeuwig een excuus hebben om het niet te doen en uiteindelijk dus geen actie ondernemen. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik ben daar toch wel licht allergisch voor. En grappig genoeg is iedereen op zijn of haar tijd wel een excuus Truus of Guus in meer of mindere mate. Ik ook, ondanks de allergie ervoor, maar dat is wel een zeldzaamheid. En zodra ik mij erop betrap schiet ik meteen in de actie stand, want zoals gezegd, licht allergisch. Wees geen excuus Truus of Guus als het gaat om verduurzamen van je bedrijf, hoe je dat voorkomt lees je in deze blog.

Redenen voor excuus

Er kunnen uiteenlopende redenen zijn voor dat excuus gedrag, een van de grootste openbaringen bij mij ooit is geweest dat je dat ook kunt vertonen omdat je bang bent dat iets juist wel zou lukken (ook wel ‘straalangst’ genoemd). Grappig dat je dus bang kunt zijn om succesvol te worden.. maar goed dat is een heel ander vakgebied als we het daar over gaan hebben. En daar zit niet mijn expertise en gaat deze blog ook niet over. Maar het blijft interessant.

Stop met excuses maken marloes durinck
Begin met veranderingen maken marloes durinck

Belemmerende overtuigingen

Veel ondernemers denken dat het verduurzamen van hun onderneming duur, ingewikkeld of tijdrovend is. Belemmerende overtuigingen die ze ervan weerhouden om daadwerkelijk in actie te komen en die ze dan gebruiken als excuus om er niet mee te starten. Zo zonde, want dat hoeft dus helemaal niet. Ja, het is makkelijker als je vanaf dat je start met je bedrijf duurzaamheid erin integreert, maar de meesten zitten niet in die situatie. Hoe verduurzaam je dan wel makkelijker?

Wil je eerst weten wat duurzaam ondernemen inhoud? Lees dan deze blog eerst: Is duurzaam ondernemen hetzelfde als MVO?

Makkelijk verduurzamen

Ik zeg bewust makkelijker in plaats van makkelijk, want als het makkelijk was zouden er al veel meer ondernemers die transformatie hebben gerealiseerd. Laat ik eerlijk zijn, duurzaam ondernemen kan met vlagen uitdagend zijn en het komt niet zo maar aanwaaien. Daar moet je wel wat voor doen en eerlijk gezegd ook voor laten. Maar dan heb je wel wat, bijvoorbeeld een positieve impact met je bedrijf.

Starten met duurzaam ondernemen

Open deur met planten
Foto: Pedro Ramos - Unsplash

In het kader van stichting open deur, is dit er wel eentje. Begin bij het begin, je kunt ook niet de hele wereld in een keer redden – als je die ambitie zou hebben. Dus waarom zou je die tactiek wel willen toepassen voor het verduurzamen van je bedrijf? Dat is ook één van de dingen die ik regelmatig herhaal in mijn cursussen die ik geef. Stap voor stap, Rome is nog steeds niet in 1 dag gebouwd. 

Frustratie of quickwin

Kijk bijvoorbeeld naar wat je grootste frustratie is op gebied van duurzaamheid en onderzoek of je daar met je bedrijf wat aan kunt doen. Is het de zwerfafval buiten, en ben jij onbewust daar medeveroorzaker van met je bedrijf? Denk je bij het zoveelste plastic opvulmateriaal van producten die je ontvangt, kan dat nou niet anders? 

Of draai hem om en kijk wat een ‘quick win’ is met je bedrijf op gebied van duurzaamheid. Waar kun je snel een positief effect mee bereiken? Je hebt misschien meer laag hangend fruit in je bedrijfsboom hangen dan dat je er nu bewust van bent. En dat zie je door er anders naar te gaan kijken.

Omdenken

Vaak is het bij duurzaam ondernemen namelijk een kwestie van omdenken. Of anders naar dingen kijken. Hoe je het wilt noemen. Denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden wil ook wel helpen. Dat is een van mijn expertises geworden, kijken wat wel kan in plaats van wat niet. Nu is dat bij mij ontstaan vanuit een persoonlijke situatie doordat ik vier jaar geleden volledig uitgevallen ben qua werk. Maar dat heeft zich ook vertaald naar mijn eigen bedrijf. Focus op wat je wel kunt doen en veranderen en niet op wat niet gaat. Dat maakt het leven ook nog eens een stuk prettiger kan ik je vertellen.

Stap voor stap duurzaam

Je kunt op alle onderdelen in je bedrijf duurzaam ondernemen, dat is het mooie, maar ook meteen het uitdagende ervan. Want pfff ga er maar aan staan, als je nog niets doet op gebied van duurzaamheid binnen je bedrijf. Ook hier kun je ervoor kiezen om klein te beginnen. Bestel in plaats van gewoon wc papier in het vervolg duurzaam wc papier. Om maar even iets kleins maar praktisch te noemen. Begin bij je kleinste onderdeel en werk zo naar het grootste onderdeel toe, of als je sneller groen resultaat wilt zien, draai je hem om en start je bij het grootste onderdeel en werk je zo naar onderen toe richting het kleinste onderdeel. Er is van alles mogelijk, als je maar wilt.

Lange termijn strategie

Maak zeker ook een ‘duurzaam plan van aanval’ voordat je in het wilde weg begint te schieten met groene acties. Dat kan, maar dan wordt het vaak wel een wat ongestructureerde bende, wat weer ontmoedigt en dat wil je natuurlijk juist voorkomen. Zet dus eerst op papier waar (en waarom) je wilt verduurzamen en kijk dan welke manier van aanpak jou het meeste aanspreekt, of het meest bij je bedrijf past. Er is geen vastgelegde route, wat het aan de ene kant weer lastig maakt, maar ook weer interessant. Je kunt je eigen pad banen. 

Kies je eigen pad
Foto: Beth Macdonald - Unsplash

Inspireren en sparren

Niet dat je alles alleen moet doen, zeker niet, want duurzaam ondernemen is ook je laten inspireren door en sparren met andere ondernemers. Natuurlijk zijn er een aantal standaard zaken die je kunt verduurzamen, maar elk bedrijf is weer uniek. En er valt nog veel te leren en te ontdekken op gebied van duurzaam ondernemen. Heb ook niet de illusie dat je 100% duurzaam kunt worden of zijn. Er valt altijd wel wat te verbeteren, maar laat je dat zeker niet ontmoedigen, of laat dat geen excuus zijn… 

Geen excuses

Als het goed is heb je na het lezen van deze blog minder excuses om niet te gaan verduurzamen met je bedrijf, lieve Truus of Guus, of wat je naam ook is. Het liefst zou ik willen schrijven geen excuses meer, maar hé ik ben ook realistisch. Je hebt kunnen lezen dat het stap voor stap benaderen van het verduurzamen van je onderneming bij een bestaand bedrijf het meest handig is. Dat jij kunt bepalen waar je begint, van klein naar groot, of juist andersom. Dat is het mooie eraan, je kunt het precies zo invullen als dat jij het wilt. Er is geen goed of fout. Het enige wat je niet moet doen is excuses bedenken om niet te starten met het bijdragen aan een betere wereld met je bedrijf.

Heb jij een excuus als het gaat om duurzaam ondernemen?

Wil je meer praktische tips ontvangen hoe je duurzaam kunt ondernemen?
Schrijf je dan in voor de ‘hoe doe je groen met je bedrijf’ tips die ik om de week stuur.

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Happy Planet Professional keurmerk 2021