Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

verrast kijkend ei
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Verrassende voordelen van het overgaan naar een duurzaam bedrijf

Verrassende voordelen van overgaan naar duurzaam bedrijf

Je maakt als creatieveling mooie creaties of handgemaakte producten, maar je bent ook ondernemer, en dus altijd wel op zoek naar manieren om je omzet te verhogen en klanten aan te trekken. Heb je er wel eens over nagedacht dat het overgaan naar meer duurzame acties binnen je bedrijf juist bij kan dragen aan die twee doelen? Het kan je verrassende voordelen opleveren het overgaan naar een (meer) duurzaam bedrijf. Naast dat je je ‘voetafdruk’ verkleint en echt van betekenis bent. Dus winst op meerdere gebieden.

Mocht je nog steeds twijfels hebben of dat nou allemaal wel zo zijn voordelen heeft, die duurzaamheid.. dan ontdek je dat in deze blog. Lees hoe je met het kiezen voor (meer) duurzame acties binnen je bedrijf dat kan leiden tot kostenbesparing, meer klanten, meer loyaliteit bij je klanten, een positief impact op het milieu en marketing voordelen. Zijn toch best wat voordelen als je ze zo bij elkaar ziet niet? Ontdek in deze blog de voordelen van ‘groen gaan’.

Kosten besparen

Een van de verrassende voordelen van overgaan naar (meer) duurzame acties in je bedrijf, is de mogelijkheid om kosten te besparen. Veel duurzame alternatieven, zoals energiezuinige verlichting en waterbesparende apparaten, verlagen niet alleen je CO2 uitstoot, maar kunnen er ook voor zorgen dat je kosten lager worden. En ja, ook energiezuinige verlichting geeft nog steeds goede belichting bij het maken van je creaties of handgemaakte producten.

Of wat dacht je van meer recycling waardoor je afvalkosten naar beneden gaan? Eens, misschien zijn bepaalde duurzame aankopen in eerste instantie wat duurder dan je gewend bent, maar ze gaan langer mee en hoeven minder vaak vervangen te worden. Waardoor je dus uiteindelijk op kosten bespaart op de lange termijn. En voor de lange termijn wil je gaan toch? Een win win, je bespaart niet alleen op kosten, maar je hebt ook nog eens een positief effect op onder andere milieu en de natuur.

make today ridiculously amazing
Foto: Pablo de la Fuente - Unsplash

Loyale klanten

Niet alleen kun je dus kosten besparen als je gaat voor meer duurzame acties, er zijn nog meer voordelen. Doordat je laat zien dat je geeft om duurzaamheid binnen je bedrijf, kan het ook nog eens leiden tot meer klanten. Naast klanten die loyaal blijven aan jou, daardoor langer bij je blijven en meer van je zullen kopen.

Je zult het wellicht al gemerkt hebben maar ook, of juist, de klanten die jouw creaties of handgemaakte producten kopen, vinden het bijdragen aan een betere wereld belangrijk. Mensen zoeken steeds vaker naar duurzame alternatieven, duurzame creaties en handgemaakte producten. Niet alleen omdat ze uniek en origineel zijn, maar ook omdat de creaties of producten op meer vlakken een verschil maken en beter zijn voor deze planeet. Je creëert zo op meerdere vlakken winst.

Positionering

Met het overstappen naar een duurzaam bedrijf, of een bedrijf met meer duurzaamheid, trek je niet alleen milieubewuste klanten aan, maar laat je ook zien dat jij geeft om hun waarden en wat zij belangrijk vinden. Je laat zien waar jij voor staat als bedrijf en positioneert jezelf als een verantwoord en geloofwaardig merk. Je hoeft niet per se duurzaam te gaan ondernemen, je kunt ook gewoon meer duurzame acties in je bedrijf doorvoeren. Duurzame acties zorgen er dus niet alleen voor dat je onderaan de streep meer overhoud, maar kunnen ook zorgen voor een toename in klanten, of dat klanten niet meer weggaan bij je.

Garanties tot aan de deur zeg ik altijd, dus vandaar dat je leest ‘kan’. Het ligt er natuurlijk helemaal aan hoe jij je duurzaamheid als bedrijf uitstraalt en doorvoert. Je komt natuurlijk niet weg met alleen maar loze woorden en marketing kreten. Je moet echt doen wat je zegt en dat ook laten zien.

Die loyale klanten zijn natuurlijk super, want betekent meer omzet, maar .. het gaat verder dan dat.

het woord 'more' op een muur
Foto: christy jacob - Unsplash

Impact op het milieu

Doordat je je impact op de wereld om je heen verkleint of verbeterd, maar net hoe je het wilt zien, draag je bij aan een betere, fijnere en mooiere wereld. Net als de creaties of producten die je maakt de wereld mooier maken. Je kunt daarnaast ook een bron van inspiratie zijn voor mede ondernemers en andere partijen waar je mee samenwerkt. Misschien niet je eerste doel, maar wel een mooie bijvangst.

Elk bedrijf heeft een ecologische voetafdruk, net als dat je als mens niet 100% duurzaam kunt leven, kun je als bedrijf ook niet 100% duurzaam ondernemen. Je neemt deel aan de economie, dus dan heb je ook effect op de wereld om je heen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je voetafdruk zo klein mogelijk is. Dit kun je doen door je CO2 uitstoot te verkleinen, te letten op energie- en waterverbruik en de hoeveelheid afval die je produceert. Dat die acties dan ook zorgen voor lagere kosten is een mooie extra winst. Zorg je dat door al deze stappen je impact minder wordt, dan draag je bij aan een meer gezonde planeet. Dus hoe efficiënter je werkt, hoe minder effect je hebt op de wereld om je heen en hoe lager je kosten.

Marketing mogelijkheden door duurzaamheid

Als je overgaat naar duurzaam ondernemen, of meer duurzaamheid in je bedrijf, creëer je daarmee ook een wereld aan marketing mogelijkheden voor je bedrijf. Zoals ik hiervoor al aangaf kun je, doordat je laat zien dat je staat voor duurzaamheid, klanten aantrekken die dat ook belangrijk vinden. Er zijn verschillende manieren om te laten zien wat je doet op gebied van duurzaamheid. Van het vermelden op je website, door erover te posten op social media en het terug te laten komen met en op je verpakking.

Je kunt ook laten zien hoe je als bedrijf je stappen hebt gedaan richting meer duurzaamheid, want het komt natuurlijk niet vanzelf aanwaaien, je moet er wel wat voor doen. Hoe mooi is het dan dat je dit proces laat zien aan je klanten, je neemt ze als het ware mee op reis. Door het te laten zien zet je andere ondernemers wellicht ook aan het denken. En nog een mooi voordeel, je creëert zo ook meer bewustwording bij je klanten, zodat ook zij hopelijk weer meer duurzame keuzes gaan maken.

Een positieve olievlek zeg maar. Dat klinkt natuurlijk weer een beetje gek als we het hebben over duurzaamheid, dus dan klinkt ‘ripple’ effect beter, denk ik… Als bonus kunnen duurzame stappen in je bedrijf ook weer leiden tot mooie samenwerkingsmogelijkheden met andere ondernemers die duurzaamheid ook een warm hart toedragen. Samen sta je uiteindelijk toch sterker en creëer je nog meer impact.

Ripple effect in het water
Foto: Jonathan Cosens Photography - Unsplash

De winst van duurzaam ondernemen

Kortom, ik schreef het al eerder in een blog, en ik zal het zeker nog vaker herhalen, het heeft verrassende voordelen overgaan naar een (meer) duurzaam bedrijf. Het is een win win win keer nog wat wins. Niet alleen voor je bedrijf of jezelf, maar ook voor deze mooie planeet. Of je nu kiest voor meer duurzaamheid uit kosten overwegingen, om meer klanten te krijgen, of om meer bij te dragen aan een betere wereld, het overgaan naar meer duurzaamheid met je bedrijf is een slimme investering die je op meerdere vlakken meer waarde geeft. Dat is de winst van duurzaam ondernemen.

Kende jij deze verrassende voordelen al? Of ken je nog andere voordelen? 

Leuk als je het bij de reacties laat weten, zo inspireer je ook weer andere ondernemers.

PS
Wil jij ontdekken wat je nog meer op duurzaam gebied kunt doen binnen je bedrijf? Meld je dan aan voor mijn gratis webinar ‘Praktisch duurzaam ondernemen’ hierin ga ik er nog dieper op in. Je kunt je HIER aanmelden.

Pinterest pin blog verrassende voordelen van overgaan naar een (meer) duurzaam bedrijf - Marloes Durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *