Zonsopkomst bij blog vanzelfsprekende dingen of toch niet - Marloes Durinck
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Vanzelfsprekende dingen, of toch niet?

Vanzelfsprekende dingen

Dat is duidelijk. Toch?? Soms zit je als ondernemer zo diep in je vakgebied dat je ervan uit gaat dat iedereen begrijpt wat je bedoelt als je het over bepaalde onderwerpen hebt. Laatst maakte iemand de opmerking: ‘soms vraag ik mij af wat je bedoelt met duurzaam ondernemen?’. Een goede vraag die mij triggerde en mij weer even uit mijn ‘groene tunnel’ haalde 🙂 Want duurzaam (ondernemen) is inderdaad een woord dat breed op te vatten is. Voor mij is die vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. Dat bracht mij op het onderwerp van de blog: vanzelfsprekende dingen, of toch niet? Want we vinden bepaalde dingen vanzelfsprekend die dat helemaal niet zijn. Je leest daar over, de link met duurzaamheid, en wat ik onder duurzaam ondernemen versta, in deze blog.

Duurzaam ondernemen

Voor mij staat duurzaam ondernemen voor dat je zo onderneemt dat de acties die je doet, en de keuzes die je maakt met je bedrijf geen negatief effect hebben op dier, maatschappij, mens, milieu en natuur. Dat er een neutraal effect is, en het liefst natuurlijk een positief effect. Of is dat laatste dan weer te vanzelfsprekend dat ik dat zo zie? In ieder geval bijdragen aan een betere wereld, zodat degenen die na ons komen ook nog kunnen genieten van deze mooie planeet. En ook de dingen hebben die wij nu als zo vanzelfsprekend beschouwen. Zie jij duurzaam ondernemen ook zo, of versta jij er wat anders onder? Wil je trouwens meer lezen over duurzaam ondernemen, lees dan vooral ook deze blog.

Vanzelfsprekend - water uit de kraan
Foto: taichi nakamura - unsplash

Vanzelfsprekend

Vaak als iets (of iemand) er niet meer is merken we pas hoe vanzelfsprekend we dat vonden. Als we het hebben over vanzelfsprekendheid en duurzaamheid dan kan ik wel een paar zaken noemen die wij als mensen vanzelfsprekend vinden:
🍃Voedsel
🍃Schoon en voldoende drinkwater
🍃Gezonde lucht
🍃Dieren en insecten
🍃Natuur
🍃Grondstoffen
🍃Woonruimte
🍃Veilige (woon) omgeving
Om maar wat essentiële zaken te noemen die we met zijn allen zo vanzelfsprekend vinden, of zijn gaan vinden. Maar waarvan een aantal zaken uit dit lijstje tegenwoordig verre van vanzelfsprekend zijn.

Dankbaar

We zijn zo gewend dat bovenstaande zaken er voor de meesten van ons zijn, dat we vaak vergeten er dankbaar voor te zijn. Want zeg nou eerlijk wanneer ben jij voor het laatst dankbaar geweest dat je eten kon kopen, of dat er schoon drinkwater uit de kraan komt als je hem opendoet? Er zijn hele bevolkingsgroepen waar dat namelijk helaas helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Het ligt er net aan waar je wieg staat of deze zaken vanzelfsprekend zijn of niet. En ook daar staan we vaak niet bij stil. Zeker niet als je wieg toevallig staat in de meer ‘welvarende’ landen, wat dat dan ook moge betekenen.

natuur

Bewustwording

Het is niet realistisch om je continue bewust te zijn van al deze zaken, maar zo af en toe even stilstaan bij wat je hebt, een momentje van bewustwording van wat jij als vanzelfsprekend ervaart is niet verkeerd. Het helpt soms ook om wat vaker hierbij stil te staan om je gelukkiger te voelen. Schrijf maar eens een paar dagen achter elkaar op waar jij dankbaar voor bent. Je zult zien dat dat een goed gevoel geeft en dat je net weer wat meer aandacht aan dingen en personen geeft. En dat hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Simpelweg de zon die bijvoorbeeld op je gezicht schijnt kan al iets zijn waar je dankbaar voor kunt zijn.

Redenen duurzaam ondernemen

Alleen al dat een groot aantal essentiële zaken eigenlijk helemaal niet meer zo vanzelfsprekend zijn, zou al reden genoeg moeten zijn om duurzaam te gaan ondernemen, of bewuster, als je dat als term liever hebt. Een aantal zaken zoals bepaalde diersoorten, of bepaalde natuur is al onherstelbaar beschadigd of verdwenen. Maar laten we er met zijn allen voor zorgen dat dat niet nog meer wordt. En in het kader van dingen die jij vanzelfsprekend vindt, maar dat helemaal niet zijn:

Wat vind jij vanzelfsprekend (en is dat misschien helemaal niet als je erover nadenkt)?

Leuk als je het bij de reacties laat weten en anderen inspireert.

Pin blog: vanzelfsprekende dingen of toch niet? Marloes Durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *