Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Schuur in de winter foto bij blog tips om warm te blijven in je atelier Marloes Durinck
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Tips om warm te blijven in je atelier

Tips om warm te blijven in je atelier

Draai een keer in het rond, stamp met je voeten op de grond. Zwaai je armen in de lucht, ga nu zitten met een zucht… Ja, dit is inderdaad het refrein uit het liedje van de Kabouterdans van Kabouter Plop. En nee, je denkt nu niet direct aan duurzaam ondernemen, toch? Het kunnen ook warmhoud oefeningen zijn als je in een wat kouder atelier of werkplaats bezig bent met je creaties. Zeker in de koudere maanden van het jaar. Want dat kan soms echt een uitdaging zijn om warm te blijven tijdens je creatieve proces. Ontdek daarom in deze blog tips om warm te blijven in je atelier of werkplaats. Sommige tips kun je gratis toepassen, en andere vragen een (kleine) investering. En het mag met of zonder dansje..

Energie

In de winter moet je meer letten op de energie in je atelier of werkplaats. En dan bedoel ik uiteraard niet de figuurlijke energie, maar de letterlijke, de verwarming. Ik kwam erop omdat ik laatst voor een afspraak ergens zat te wachten in een oud pand, lees niet goed geïsoleerd, en er een klein elektrisch kacheltje zijn best stond te doen. Dat kunnen echte energievreters zijn, en dat ik nou kan zeggen dat het effect had, niet echt. Dus EN hoge kosten EN ook nog geen effect. Dat is zonde natuurlijk. Het zette mij aan het denken als ondernemer die duurzaamheid belangrijk vindt, en, net als jij, ook niet zit te wachten op torenhoge energiekosten. Meer over energie lezen? Klik dan hier voor mijn blog ‘Alles is energie’.

Isoleren werkplaats

Een atelier, of werkplaats is, over het algemeen, niet de best geïsoleerde plek. Het zijn toch vaak grote, open ruimtes, met beperkte isolatie, in wat oudere gebouwen. De werkplaats waar ik mijn beelden maak was heel lang van mei tot en met september een kapschuur in het bos. En in de andere maanden in een schuur waar een gedeelte van afgeschermd was. Afhankelijk van het weer was het soms best een uitdaging om warm te blijven, op beide locaties. Het maakt je wel creatief op een andere manier om dan warm te blijven. Want niet creatief bezig zijn is natuurlijk geen optie als creatieveling.

Gratis tips om warm te blijven in je atelier

warme kop koffie in handen
Foto: Brigitte Thom - Unsplash

Een paar gratis tips daarom om warm te blijven in je atelier of werkplaats, zonder dat je direct extra kosten maakt. Oké, bij een paar ga ik ervan uit dat je bepaalde attributen al hebt:
♨️ Trek laagjes aan
♨️ Zet een muts op
♨️ Trek thermo ondergoed aan
♨️ Schoenen met dikke zolen
♨️ Beweeg regelmatig / stamp met je voeten
♨️ Houd de deur (als je die hebt) goed dicht
♨️ Draag wollen sokken
♨️ Drink iets warms
♨️ Ga af en toe even naar een ruimte waar het wel warm is
♨️ Smeer je voeten in met een dun laagje vaseline voordat je je warme sokken aantrekt

Waarom een muts op

De meeste warmte verlies je via je hoofd.. De meningen zijn over deze uitspraak verdeeld of dat nou wel of niet waar is. Het hangt van allerlei factoren af, bijvoorbeeld wat voor andere kleding je aan hebt. Stel dat je compleet aangekleed bent, maar geen muts op hebt, dan verlies je al gauw veel warmte via je hoofd. Duik je na een sauna bezoek echter naakt de sneeuw in met alleen maar een muts op, om maar een voorbeeld te noemen, dan verlies je op andere delen van je lichaam meer warmte 😇 Dus de waarheid zit, zoals vaak, ergens in het midden. Feit is wel dat als je geen muts draagt (als het koud is) je ca 10% aan warmte verliest. Daarnaast is die ook super handig als je een ‘bad hair day’ hebt. Toch?

Thermokleding

Die thermokleding is bij voorkeur ook van duurzaam materiaal. Op zich is de meeste outdoorkleding al wel duurzaam in die zin dat het lang mee gaat. Maar steeds meer merken kijken ook naar de impact van het maken van die kleding. We gaan tenslotte voor meer duurzaamheid binnen je bedrijf toch? Je hebt thermokleding van (merino) wol, van gerecyclede petflessen of van gerecycled polyester. Steeds meer outdoormerken gaan voor duurzame kleding dat een zo min mogelijk negatief effect heeft op dier, mens, milieu en natuur. Denk aan Patagonia, Fjallräven, Odlo, Icebreaker of Woolpower. Maar ook andere kleding die je gebruikt om warm te blijven (mutsen, jassen etcetera) hebben steeds vaker die duurzame insteek.

Tips om warm te blijven in je atelier met kosten

Lukt het met bovenstaande gratis tips net niet helemaal om warm te blijven, en moet je toch wat kosten er tegenaan gooien, dan kun je denken aan de volgende opties:
♨️ Warmte-isolerende inlegzolen
♨️ Elektrische kachel
♨️ Kijk of je de ruimte beter kunt isoleren
♨️ Als je een vaste plek hebt waar je staat, leg dan bv een mat van duurzaam materiaal op de grond zodat het de kou wat tegenhoud

Oude elektrische kachel
Foto: Paul Minami - Unsplash

Warmte inlegzolen

Warmte-isolerende, of warmte inlegzolen? Als je wel eens op wintersport bent geweest ken je ze misschien wel, of ook niet. Voor skischoenen heb je namelijk complete warmhoud systemen. Maar daar ging deze blog niet over.. Het zijn inlegzolen gemaakt van wol, vacht of andere isolerend materiaal dat de warmte in je voeten vasthoud. Klein aandachtspuntje hierbij is natuurlijk wel dat je oplet van wat voor soort materiaal de inlegzolen zijn gemaakt. Anders kan het zo maar niet duurzaam zijn. Zolen met een aluminiumlaag zijn uiteraard minder duurzaam dan die van wol of andere natuurlijke producten. De lamswollen zolen schijnen het meest warm te houden. Je hebt zelfs oplaadbare warmte zolen, maar dat kost dan weer extra energie, en het ging nou net erom daar minder van te gebruiken.. En, ‘I kid you not’, er zijn zelfs zolen met afstandsbediening 🤔 Bij Zwerfkei hebben ze een keuzehulp voor inlegzolen, klik hier om naar de keuzehulp te gaan.

Duurzame elektrische kachel

Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar er zijn ook duurzame elektrische kachels, of in ieder geval meer zuinige elektrische kachels. De productie van zo’n elektrische kachel is natuurlijk verre van duurzaam, maar dat voor nu terzijde… Een elektrische kachel met directe warmtestraling, zoals een infrarood verwarming of paneel, geeft gericht warmte. Op deze manier kun je bepaalde zones in een ruimte verwarmen, zonder dat je de hele ruimte verwarmt, en ook waar dat dus niet nodig is. Hierdoor is dit de meest zuinige variant van de elektrische kachels.

Convector verwarming

Een andere (elektrische) warmtebron is convector verwarming, deze manier van verwarmen geeft een wat meer constante temperatuur. Net wat voor jou werkt en wat je aangenaam vindt. En de kachel hoeft echt niet op zijn hoogst om het aangenaam te hebben. In combinatie met een wat dikkere trui kun je dan toch nog wat op de energiekosten letten.

vos in de winter
Foto: Ray Hennessy - Unsplash

Duurzame isolatiematerialen

Als je je atelier of werkplaats wat beter wilt isoleren, kun je kijken naar duurzame isolatiematerialen. Het gaat dan om materiaal dat ‘biobased’ is en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Ook hier weer een aandachtspuntje. Een aantal van deze duurzame materialen zijn beter voor het milieu dan bijvoorbeeld materialen van mineralen of aardolie. Maar bijvoorbeeld schapenwol dan weer niet. Dit heeft namelijk een veel grotere milieu-impact dan andere isolatiematerialen. Dus niet alles wat natuurlijk is, is per definitie duurzaam. Om het maar even ‘makkelijker’ te maken… Je kunt kijken naar vlas, hennep, katoen, houtvezel of stro, Kijk voor meer informatie hier op de site van milieucentraal welk isolatiemateriaal milieutechnisch het beste scoort.

Going Dutch

Qua kosten kun je natuurlijk ook nog prima ‘Dutch’ gaan, als in kosten delen. Wij Nederlanders staan in het buitenland bekend dat we ‘gierig’ zijn. De term ‘going Dutch’ betekent dat als je uit eten gaat de rekening deelt en ieder zijn of haar deel betaald, of het deelt door het aantal personen. Wat kennelijk ‘typisch Nederlands’ is. Wat mij betreft is daar niets mis mee, dus kijk zeker ook, als je met meerdere personen de ruimte deelt, of je de kosten van de energierekening kunt delen. Scheelt toch weer en ook hier geldt alle kleine beetjes helpen.

Warmhoud tips

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog wat ‘b(r)oeiende’ tips gekregen om warm te blijven in je atelier of werkplaats. In de mix van wat gratis en praktische tips die je daarbij kunnen helpen, en een aantal tips die wat kosten met zich mee brengen, zit er ongetwijfeld iets voor je bij. In ieder geval hoop ik dat je zo ook in de koudere maanden kunt blijven creëren aan je mooie handgemaakte creaties. Want je creativiteit houd natuurlijk niet op als het kouder wordt..

Welke warmhoud tips heb jij nog voor in je atelier of werkplaats?

Leuk als je ze hieronder wilt delen bij de reacties, zo helpen we elkaar de winter door 🙃

Blog Tips om warm te blijven in je atelier Marloes Durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *