Over mij

Marloes Durinck

Het zaadje voor duurzaam ondernemen werd al lang geleden geplant, maar kwam pas echt tot bloei nadat ik in 2017 volledig uitviel door blijvend rugletsel.

Duurzaamheid maakt al heel wat jaren deel uit van mijn leven, zowel privé als zakelijk. Ik ben er niet mee opgegroeid, maar heb het gaandeweg zelf opgepakt. Jarenlang heb ik, zonder erbij na te denken, de hele wereld over gevlogen van de ene verre bestemming naar de ander. Ik ben namelijk van jongs af aan besmet met het reisvirus. In 2006 werd ik op een van mijn reizen geconfronteerd werd met zo belachelijk veel afval / plastic in de natuur dat ik dacht ‘dat moet toch anders kunnen?!’. Een serieuze wake up call. Ik was in Mongolië en was echt geshockeerd door de hoeveelheid plastic troep in de schitterende natuur daar. Achteloos weggeworpen, zonder dat mensen beseften wat voor impact het had op die ongerepte natuur. In mijn hoofd ben ik meteen van alles gaan bedenken hoe ik dat op kon lossen. Nooit uitgewerkt, maar toen is wel absoluut het zaadje geplant waardoor ik uiteindelijk duurzaam ben gaan ondernemen. Want het kan en moet anders!

Een eigen zelfvoorzienende bed&breakfast was jarenlang mijn ondernemersdroom, en wat niet is kan nog komen, maar nu, zoveel jaren later, onderneem ik duurzaam op een andere manier. Doordat ik in de WIA zit en op dit moment 100% ben afgekeurd kan ik niet fulltime ondernemen, verre van, maar wat ik kan, daar zet ik mij volledig voor in. 

Hoe ik duurzaam onderneem?

Marloes

Ik maak bewuste keuzes, ook om dingen niet te doen of te laten als dat beter is voor onze mooie planeet. Geniet ik daardoor minder van het leven? Absoluut niet! Stap ik nooit meer in een vliegtuig? Ik zeg nooit nooit. Maar door anders te kijken naar de keuzes die ik maak en de consequenties die daaraan vasthangen, niet alleen voor mij, toekomstige generaties, maar ook onze planeet, maak ik nu keuzes waar ik mij goed bij voel en die beter zijn voor mijn bedrijf, in meerdere opzichten. Zo heb ik een win win situatie.

Ik in een aantal kernwoorden

Nu kan ik hier schrijven dat ik praktisch ben, positief, mogelijkheden zie in onmogelijkheden en open-minded. En dat is ook allemaal zo maar…. ik ben ook impulsief, mijn lat ligt hoog – voor mijzelf en voor anderen, je moet niet tegen mij zeggen dat iets niet kan want dan ga ik er juist voor. Ik doe iets goed of ik doe het niet en ben licht eigenwijs. Ik lach veel, maar dat betekent niet dat ik dingen niet serieus neem. Het leven is te kort om alleen maar serieus te zijn en als het luchtiger kan waarom dan niet? Humor vind ik belangrijk en dat doet niets af aan de boodschap.

Mijn visie op duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is makkelijk, iedere ondernemer kan het. Ja, het is bewust(e) keuzes maken en je verantwoordelijkheid nemen als mens en ondernemer, maar zonder actie geen resultaat. Ook ben ik van mening dat het onderdeel zou moeten zijn van iedere onderneming. Eerlijk gezegd verbaasd het mij als mensen de urgentie ervan (nog) niet inzien.

Bovenaan las je dat ik blijvend rugletsel heb. Om dat meteen op te helderen, dat komt door een rodelongeluk. Wat mijn grootste cadeau ooit geweest is.

Sneeuw spoor en bos

Want dat ongeluk is mijn tweede kans in dit leven geweest, letterlijk een paar centimeter verschil had mijn verhaal en leven toen beëindigd. Door het letsel wat ik bij het ongeluk heb opgelopen ben ik ultiem getest op doorzettingsvermogen en positiviteit. De uitslag van die test? Met vlag en wimpel geslaagd! Kan niet bestaat niet bij mij. Niet bij mijn problemen met mijn rug en ook niet voor de mensen waarmee ik werk. Mogelijkheden zien in onmogelijkheden. En ja, de cliché is waar, ik geniet veel meer van het leven en weet dat alles relatief is.

Wat je nog niet over mij wist:

🌲 Ik kan geen boekwinkel binnenlopen zonder minimaal 1 boek te kopen, ook al heb ik nog tig ongelezen boeken thuis liggen. En nee, dat is niet duurzaam..
🌲 Je mag mij wakker maken voor…. zou ik niet doen is heel gevaarlijk. Ik ben namelijk erg gehecht aan
mijn nachtrust en heb het ook nodig, dus alleen doen als 112 gebeld moet worden!
🌲Ik heb zelf geen kinderen, maar mijn neef en 3 nichtjes zijn mijn alles.
🌲Ik vind mensen om mij heen gezellig, maar vind het heerlijk om (zeer) regelmatig mij in mijn eigen
bubbel terug te trekken.
🌲Ik voel mij thuis in de bergen en toch woon ik er niet meer. Ik heb er gewoond, maar miste mijn
familie te veel.
🌲Ik ben allergisch voor het woord moeten.
🌲Het liefst zou ik in een klein houten huis midden in de natuur wonen.

Nieuwsgierig geworden hoe ik jou kan helpen vergroenen met je bedrijf?

Wil je wel in actie komen op duurzaam gebied, maar weet je niet hoe? Of heb je een andere duurzame vraag? Vul dan het contactformulier in door op de button hierboven te klikken en ik kom binnen 2 dagen bij je in de lucht. Leuk om van je te horen! 

Happy Planet Professional keurmerk 2021