Over mij

Marloes Durinck

Het zaadje voor duurzaam ondernemen werd al lang geleden geplant, maar kwam pas echt tot bloei in 2017.

Jarenlang ben ik zonder erbij na te denken, de hele wereld over gevlogen, voornamelijk om te reizen. In 2006 was ik in Mongolië en heb daar een serieuze wake up call gehad. Ik was geshockeerd door de enorme belachelijk hoeveelheid (plastic) afval daar in die schitterende natuur. Een pijnlijke figuurlijke schop onder mijn kont, waarbij ik dacht ‘hoe kan dat anders?’. Maar ook een gevoel van schaamte. Ik realiseerde mij namelijk toen ook dat ik met mijn reizen volop mee deed aan de klimaat problemen.. Het deed letterlijk pijn om zo’n aanslag op de natuur te zien. Het is al best wat jaartjes geleden, maar als ik mijn ogen sluit zie ik het nog zo voor me, en voel ik nog steeds die wirwar aan emoties. Toen is absoluut het zaadje geplant waardoor ik uiteindelijk duurzaam ben gaan ondernemen. Want het kan en moet anders!

Ik ben niet opgegroeid met duurzaamheid, maar heb het in de loop der jaren zelf opgepakt. Eerst privé, later ook in mijn eigen bedrijven. Ik voel namelijk die urgentie zo diep om niet alleen maar geld te verdienen, maar ook om bij te dragen aan een betere wereld. Maar waar begin je? En hoe doe je dat in de praktijk? Met alleen maar een pak gerecycled papier kopen ben je er zeker niet. En vaak is er ook nog die spagaat tussen duurzame acties en kostenoverwegingen.

Ik wilde in ieder geval zeker weten dat ik er alles aan gedaan heb om een positief verschil te maken met mijn bedrijf. En ik wil laten zien dat dat op een eenvoudige en praktische manier kan. 

Door bewuste keuzes te maken, dus ook om dingen niet te doen als dat beter is voor deze mooie planeet. Geniet ik daardoor minder van het leven? Absoluut niet! Stap ik nooit meer in een vliegtuig? Ik zeg nooit nooit. Andere keuzes maken, niet alleen voor mij en de toekomstige generaties, maar ook voor de aarde zelf. Keuzes waar ik mij goed bij voel en die beter zijn voor mijn bedrijf. In meerdere opzichten.

Ik in een aantal kernwoorden

Marloes

Krachtig en rustig ineen. Ik nodig mensen op een natuurlijke manier uit om aan de slag te gaan met duurzaamheid binnen hun bedrijf. Geen gepush, zie mij als jouw inspirerende groene duiveltje. Ik houd van spontane acties, en oké soms wat impulsief.

Type pitbull qua vasthoudendheid: ik leef namelijk naar mijn motto ‘ik doe iets goed, of ik doe het niet’. Dus als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook vol voor. Licht eigenwijs en ik lach veel en graag. Dat betekent zeker niet dat ik dingen niet serieus neem. Ik benader duurzaamheid niet ‘a la geitenwollen sok’, maar met humor en lichte zelfspot.

Mijn visie op duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is makkelijk, iedere ondernemer kan het. Het is bewust(e) keuzes maken en je verantwoordelijkheid nemen als mens en ondernemer. Ook al vinden mensen het moeilijk om echt te kiezen voor iets en de consequenties daarvan te accepteren. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, of dat je verzand in allerlei datamodellen en saaie rapportages. Het kan en mag praktischer, en daar help ik graag ondernemers bij.

Wat je nog niet over mij wist:

🌲Ik kan geen boekwinkel binnenlopen zonder minimaal 1 boek te kopen, ook al heb ik er nog tig ongelezen boeken thuis liggen. En nee, dat is niet duurzaam.. maar, als ik ze al weg doe, geef ik ze door of aan een goed doel. Ook lees ik het liefst meerdere boeken ‘tegelijk’.

🌲 Je mag mij wakker maken voor…. zou ik niet doen is heel gevaarlijk. Ik ben namelijk erg gehecht aan
mijn nachtrust, dus alleen doen als 112 gebeld moet worden!

🌲
Ik vind mensen om mij heen gezellig, maar vind het heerlijk om (zeer) regelmatig mij in mijn eigen
bubbel terug te trekken.

🌲
Voel mij thuis in de bergen, voor mij voelt dat als thuiskomen als ik er ben, en toch woon ik er niet meer. Ik heb er gewoond, maar miste mijn familie in Nederland te veel. Ondanks dat blijf ik heimwee naar de bergen houden. Is bergwee een woord??

🌲Ik ben allergisch voor het woord moeten.

🌲
Ik droom ervan om locatie onafhankelijk te reizen en te werken, met als thuisbasis een huisje in de natuur met een eigen atelier.

Nieuwsgierig geworden naar meer?

Wil je wel in actie komen op duurzaam gebied, maar weet je niet hoe? Of heb je een andere duurzame vraag? Vul dan het contactformulier in door op de button hierboven te klikken en ik kom binnen 2 dagen bij je in de lucht. Super leuk om van je te horen! 

Happy Planet Professional keurmerk 2021