Over mij

Marloes Durinck

Het zaadje voor duurzaam ondernemen werd al lang geleden geplant, maar kwam pas echt tot bloei in 2017.

Jarenlang vloog ik, zonder erbij na te denken, de hele wereld over, voornamelijk om te reizen. In 2006 stond ik ‘in the middle of nowhere’ ergens in Mongolië en had een levensechte wake up call. Ik reisde een maand rond door schitterende, sprakeloos makende natuur, maar was totaal geshockeerd door de enorme belachelijke hoeveelheid (plastic) afval die de natuur daar vervuilde. Een pijnlijke, figuurlijke schop onder mijn kont, waarbij ik dacht ‘dat moet anders!’. Gepaard met een gevoel van schaamte. Want wat voor planeet laat ik achter?


Ik realiseerde mij namelijk toen ook dat ik met mijn reizen volop mee deed aan de klimaatproblematiek.. Het deed letterlijk pijn om zo’n aanslag op de natuur te zien. Het is best alweer wat jaren geleden, maar als ik mijn ogen sluit zie ik het nog zo voor me, en voel ik meteen weer die wirwar aan emoties. Toen is absoluut het zaadje geplant waardoor ik uiteindelijk duurzaam ben gaan ondernemen. Want het kan en moet anders!


Ik heb heel bewust gekozen om mij met mijn bedrijf volledig op duurzaamheid te storten, dat is mijn missie op deze wereld. Om met mijn bedrijf bij te dragen aan een betere wereld en daar andere ondernemers in te adviseren en begeleiden. Ik zeg vaak ‘verbeter de wereld, begin bij je bedrijf’. Duurzaam ondernemen betekent bewust keuzes maken, dus ook om dingen niet te doen als dat beter is voor het deze mooie planeet. Bijna alle keuzes en acties die ik doe leg ik langs de duurzame lat. Ik zeg bewust bijna all, want 100% duurzaam zijn kan niet. Dan leef je niet en het leven is er ook om volop van te genieten.


Betekent het dat als ik bewust ook bepaalde dingen niet meer doe, ik minder van het leven geniet? Absoluut niet! Integendeel zelfs. Stap ik nooit meer in een vliegtuig? Ik zeg nooit nooit. Maar tenzij het absoluut niet anders kan, stap ik binnen Europa niet meer in een vliegtuig. Ik maak nu andere en meer bewuste keuzes. Niet alleen voor mij en de toekomstige generaties, maar ook voor de aarde zelf. Keuzes die beter zijn voor mij en mijn bedrijf. In meerdere opzichten.

Ik in een aantal kernwoorden

Marloes

In plassen springende, door het bos struinende, natuur liefhebbende idealist met een nuchtere inslag. Die combinatie gaat prima samen. Ik ben ook een idealist met ambities, ik ga niet voor middelmatig en volg mijn eigen pad. Ook al gaat de meerderheid de andere kant op. Ik ben jouw inspirerende groene duiveltje die je op je schouder duurzame adviezen, inspiratie en vragen influistert, zonder dat het irritant is.


Ik houd van spontane acties, en oké soms zijn ze wat impulsief, maar er gaat niets boven variatie. Bij doorzettingsvermogen in het woordenboek had mijn naam kunnen staan. Ik zie mogelijkheden in onmogelijkheden en doe er ook wat mee. Zoals gaan ondernemen terwijl ik ondertussen drie rugoperaties ernaast heb ondergaan. Kan niet? Think again.


Ik lach veel en graag. Dat betekent zeker niet dat ik dingen niet serieus neem. Ik benader duurzaamheid niet ‘a la geitenwollen / groene sok’, maar met humor en lichte zelfspot. Het onderwerp is al serieus genoeg. 

Mijn visie op duurzaam ondernemen

Wat mij betreft zou iedere ondernemer minimaal 5% van zijn of haar winst moeten investeren in een duurzaam doel of project. Nu ben ik zelf licht allergisch voor het woord moeten, maar als het om deze mooie planeet gaat maak ik daar graag een uitzondering voor.


Iedere ondernemer kan duurzaam ondernemen, ook als je zzp-er bent. En nou hoor ik je denken ‘bleh cliché!’. Dat zeggen ‘ze’ allemaal, en jij bent een duurzame ondernemer. Ik zeg daarmee niet dat iedere ondernemer een duurzame ondernemer moet worden. Maar wel dat duurzaamheid onderdeel kan (en moet) zijn van je bedrijf.

Daarnaast roep ik het niet alleen, ik doe het ook. Wereld van verschil.

Er zijn al genoeg mensen die maar wat roepen, en iets vervolgens niet doen. Veel mensen denken dat duurzaam ondernemen ingewikkeld, duur en / of zinloos is en haken af zodra het ook maar iets geld gaat kosten, of lastiger wordt. Korte termijn visie wat mij betreft, daar ga je het op de lange termijn niet mee redden.


Ik ben van mening dat het lef hebben is om bewust(e), duurzame keuzes te maken. Daar de consequenties van te dragen en je verantwoordelijkheid te nemen als mens en ondernemer. Duurzaam ondernemen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, of dat je verzand in allerlei datamodellen en ellenlange, saaie rapportages. Het kan en mag juist praktischer, en dat laat ik zien aan creatieve ondernemers.

Wat je nog niet over mij wist:

🌲Ik kan geen boekwinkel binnenlopen zonder minimaal 1 boek te kopen, ook al heb ik er nog tig ongelezen boeken thuis liggen. En nee, dat is niet duurzaam.. maar, als ik ze al weg doe, geef ik ze door, of aan een goed doel. Ook lees ik het liefst meerdere boeken ‘tegelijk’.


🌲
Je mag mij wakker maken voor…. zou ik niet doen is heel gevaarlijk. Ik ben namelijk erg gehecht aan
mijn nachtrust, dus alleen doen als 112 gebeld moet worden!


🌲
Ik vind mensen om mij heen gezellig, maar vind het heerlijk om (zeer) regelmatig mij in mijn eigen
bubbel terug te trekken.


🌲
Voel mij thuis in de bergen, voor mij voelt dat als thuiskomen als ik er ben, en toch woon ik er niet meer. Ik heb er gewoond, maar miste mijn familie in Nederland te veel. Ondanks dat blijf ik heimwee naar de bergen houden. Is bergwee een woord??


🌲
Ik droom ervan om locatie onafhankelijk te reizen en te werken, met als thuisbasis een huisje in de natuur met een eigen atelier.

Nieuwsgierig geworden naar meer?

Wil je nog meer in actie komen op duurzaam gebied, maar weet je niet hoe? Of heb je een andere duurzame vraag? Vul dan het contactformulier in door op de Contact knop hier te klikken en ik kom binnen 2 dagen bij je in de lucht. Super leuk om van je te horen!