Cursus Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid, je wordt ermee doodgegooid! Je weet dat jij als bedrijf hier ook ‘iets’ mee moet, maar wat dan en hoe?

Aarde in brand

"Hoe je niet alleen kosten bespaart met je bedrijf, maar ook de wereld wat beter maakt

Duurzaamheid, je wordt ermee doodgegooid! Je weet dat jij als bedrijf hier ook ‘iets’ mee moet, maar wat dan en hoe? Al tijden staat het onderwerp ‘duurzaam’ op je agenda, maar het wordt stilletjes iedere keer weer doorgeschoven. Je wilt met je tijd meegaan en de tijd dringt. Je voelt als groot liefhebber van de natuur aan alles dat het nu de tijd is om je maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen met je bedrijf, en daar naar te handelen. Zodat de volgende generatie net zoveel van de natuur kan genieten als jij. Daarnaast wil je als bedrijf ook je steentje bijdragen aan een betere wereld. Toch? 

De wereld is aan het veranderen en dat heeft een behoorlijke wisselwerking op onze samenleving en het milieu. Meer en meer mensen zijn zoekende naar duurzame oplossingen, enerzijds uit een stukje verantwoordelijkheid, maar ook om kosten te besparen op korte en lange termijn. Ga jij als bedrijf hier niet in mee en je concurrenten wel, dan heb je straks het nakijken. 

Herken je dit? 

Je voelt je verantwoordelijk

voor de planeet die je achterlaat voor je (klein)kinderen / volgende generatie.


Je hebt geen idee

hoe het zit met de wetgeving en waar jij met jouw bedrijf aan moet voldoen. 

Je hebt niet de kennis

in huis wat de mogelijkheden zijn om duurzaam te ondernemen en wat het je als bedrijf oplevert. 


Hoe mooi zou het zijn

als je daar toch eens een goede balans in kunt vinden, zonder meteen in de ‘ecorexia’ stand te schieten en een obsessie voor duurzaamheid te kweken. Elk klein stapje is er eentje in de goede richting. Alle kleine beetjes helpen. 

Want als er niets veranderd in de wereld wordt het er niet beter op en blijf jij als bedrijf achter. 

Zonnebloemen en windmolen
Foto: Gustavo Quepón - Unsplash

Hoe ga jij met de ontwikkeling mee als organisatie, zodat jij je doelen behaalt en kosten bespaart? 

Hoe zou het zijn als: 

 • je als bedrijf minder vervuilend bent en verspilling tegen gaat?
 • je trots bent op je bedrijf omdat je duurzaam onderneemt en dat je een verschil maakt in de wereld – hoe klein ook!
 • je bijdraagt aan de oplossing en aan een fijnere leefomgeving. En dat je weet wat je moet doen om dit te realiseren.
 • jouw bedrijf ergens voor staat en je medewerkers graag bij je willen werken.

Je bent op jouw manier echt bezig het verschil te maken op deze wereld, hoe groot of klein ook. 

Hoe Gaaf Is Dat?

Al Plant Je Maar Een Klein Boompje Bij Elke Klant En Realiseer Je Zo Een Bos Per Jaar. Wat Een Verschil Kun Je Dan Al Maken!

“De natuur geeft je positieve energie en is te mooi om te negeren." 

Marloes

Veel ondernemers denken dat ze al duurzaam ondernemen

maar slaan de plank volledig mis. Ze geloven dat ze met een beetje afvalscheiding, het aanschaffen van gerecycled papier, CO2 vlieg compensatie hebben afgekocht, of een donatie hebben gedaan aan een fairtrade project al duurzaam ondernemen met hun bedrijf. 

Dit is niet hoe het werkt. Natuurlijk klopt het dat alle kleine beetjes helpen, maar wil je echt impact maken in deze wereld dan zal er meer moeten gebeuren.
HET IS 5 OVER 12!

Mocht je nu denken dat duurzaam ondernemen duur is, dat is verleden tijd. Er zijn vandaag de dag veel planeet verantwoorde oplossingen die goedkoper, of net zo duur zijn. Ook voor kleinere bedrijven is je bedrijf met verantwoord ondernemen winstgevend.

Zandloper
Foto: Regös Környei - Unsplash

Even voorstellen

Marloes

Ik ben Marloes Durinck en ik ben ervan overtuigd dat de keuzes die we maken als mens meer invloed op de toekomst hebben dan we denken. Ik geloof erin dat we nog steeds een verschil kunnen maken voor een betere wereld, maar dan moeten we wel nu in actie komen! Ja, hadden we eerder kunnen en moeten doen maar het is nog niet te laat!

Ik wil actief bijdragen aan een betere wereld en ervoor zorgen dat mijn neef en nichtjes en, hun kinderen / kleinkinderen, straks ook nog van de natuur op onze mooie planeet kunnen genieten maar… het gaat dieper.

Mijn waarom is ontstaan doordat ik niet een tweede, maar zelfs een derde kans heb gekregen om te leven. De eerste keer bij een ernstig ongeluk, de tweede keer bij een levensbepalende keuze. Door die kansen ben ik mij ervan bewust geworden dat ik een missie heb op deze aarde. Om iets van betekenis achter te laten als het straks wel mijn tijd is.

Om in ‘mijn herkansing’ een verschil te maken. Dat verschil maak ik door zelf duurzaam te leven en te ondernemen. Maar ook door ondernemers te begeleiden en te helpen om een positieve bijdrage te leveren aan een betere wereld met hun bedrijf. Jij als ondernemer kunt namelijk met je bedrijf onderdeel zijn van de oplossing in plaats van het probleem. 

Om die reden heb ik een cursus ontwikkeld om in jouw organisatie op een eenvoudige wijze duurzaamheid te implementeren.

Aanbod: Cursus Duurzaam ondernemen

In 8 stappen bijdragen aan een betere wereld, zodat jij een positief verschil maakt, kosten bespaart en werkt aan je concurrentievoordeel.

Dit is wat je gaat ontdekken:

Ga mee op duurzame ontdekkingsreis en ontdek hoe je aan de hand van een uitgestippelde route begint aan je duurzaamheidsreis met je bedrijf. 

Met eenvoudig in te vullen templates  – die je keer op keer kunt hergebruiken – creëer je bewustwording en inzichten in je bedrijf op alle niveau’s, zodat je direct actie kunt ondernemen door de stappen direct toe te passen. 

Denk bijvoorbeeld aan: je energiekosten verlagen, minder afval produceren, kilometer besparingen, hoe minder verpakkingsmateriaal gebruikt, hoe je slim producten kunt hergebruiken, hoe je minder verspilling hebt in je bedrijf

Je gaat direct aan de slag om concrete stappen te maken en doelen te stellen voor een positieve impact met je bedrijf.

white and black ceramic cup filled with brown liquid on brown wooden sufface

Dit is wat de cursus jouw bedrijf oplevert: 

yellow and black arrow sign
 • Minder negatieve impact op het milieu.
 • Investering in de toekomst van je bedrijf, je zet een stevige marktpositie neer en werkt aan je concurrentievoordeel. 
 • Kostenbesparing doordat je efficiënter naar je werkprocessen kijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlagen van je energieverbruik, minder verzendkosten, of beter omgaan met verspilling. 
 • je hebt nieuwe inzichten gekregen en je weet welke keuzes je kunt maken op gebied van afvalstromen, duurzame alternatieve producten.
 • Je weet waar je op moet letten hoe je bij verantwoordelijke / kritisch (toe)leveranciers inkoopt en geen troep uit China besteld. 
 • Je leert andere keuzes maken. 
 • Je ontdekt waar je op kosten kunt besparen zoals op verpakkingsmateriaal, afval, verspilling en energie. 
 • Je maakt niet alleen financiële winst, maar ook immateriele winst omdat je van betekenis bent voor deze wereld. 
 • Je komt makkelijker aan personeel omdat mensen graag voor bedrijven werken die ‘goed’ zijn voor onze planeet. 
 • Je wordt eerder gekozen door de kritische consumenten als je bezig bent met duurzaam ondernemen. 

De consument wordt steeds kritischer en kijkt van tevoren waar ze hun producten gaan kopen. Je kunt vandaag de dag simpelweg niet de andere kant opkijken, of struisvogelpolitiek toepassen.
Pak je het nu niet op, dan ben je straks gewoon te laat!

De keuzes die jij maakt hebben meer invloed op de toekomst dan jij denkt, omdat je bewust keuzes gaat maken. Stel je eens voor wat het effect is als elke ondernemer dit zou doen? 

Nog even alles op een rijtje.
Dit is wat je krijgt: 

 • 12 maanden toegang tot de online cursus, waarbij we in de eerst 3 maanden 2 live gesprekken inplannen. 

 • Je eigen duurzame strategie handboek met daarin een:    * concreet stappenplan voor duurzaam ondernemen      * korte termijn planning met SMART  doelstellingen 
  * een aanzet voor de middellange-, en lange                       termijndoelen

 • 2 persoonlijke live gesprekken voor een advies op maat. 
 • 30 minuten eindgesprek 
 • Certificaat duurzaam ondernemen.

Dit is wat anderen klanten over mij zeggen:

Review
Foto: Markus Winkler - Unsplash
Prijs cursus duurzaam odnernemen

Wil jij iets betekenen voor deze  wereld en mooier achterlaten voor diegene die na je komen? 

Ben jij avontuurlijk ingesteld en voel jij aan elke vezel van je lijf dat het nu het moment is om als bedrijf actie te ondernemen? 

Meld je dan voor de cursus duurzaam ondernemen aan via de onderstaande knop. 

PS

Ik ben eerlijk met je… duurzaam ondernemen gaat niet vanzelf, maar met deze cursus ga jij stap voor stap door het proces en kun je bij mij terecht als je vragen hebt, of als je vastloopt. Wat je ervoor terugkrijgt? Meer voldoening. En je kunt mij ook inhuren om je persoonlijk te helpen met je duurzame bedrijfsstrategie.

Wil jij meer voldoening, aantrekkelijk zijn voor mensen om bij jou te komen werken en verantwoord bezig zijn? Meld je dan hier aan en start met duurzaam ondernemen.

Belangrijke Vragen

Hoeveel tijd kost de cursus mij?

Dat ligt eraan hoe groot je onderneming is, hoe groter hoe meer onderdelen je natuurlijk hebt in je bedrijf. En uiteraard ook hoe serieus je aan de slag gaat met opdrachten. De cursus is op zichzelf al duurzaam want je kunt ook per keer een onderdeel eruit pakken. Dan doe je eruit wel langer over, maar dan kun je stap voor stap een groene bedrijfsstrategie in gang zetten.

Hoe weet ik of de cursus geschikt is voor mij?

Als je je herkent in een van de genoemde punten op deze pagina, en je hebt een MKB bedrijf, dan is dat eigenlijk al het antwoord. Dan is deze cursus ZEKER geschikt voor je.

Ik wil wel beginnen met duurzaam ondernemen, maar heb geen tijd om de cursus te volgen. Hoe kan ik dan wat doen?

Ik snap het, als drukke ondernemer heb je misschien helemaal geen tijd om de stappen zelf te doorlopen in deze cursus. Dan heb ik een andere optie voor je! Ik kan het namelijk ook voor je doen. Na een strategiegesprek ga ik voor jou aan de slag, zet alles in werking en op papier zodat jij een kant en klaar werkend plan hebt. Denk je, ja dat is helemaal perfect! Neem dan contact met mij op voor een op maat traject.

Hoe lang heb ik toegang tot deze cursus?

Je hebt 12 maanden toegang tot de cursus. Waarvan we in de eerste 3 maanden onze live gesprekken inplannen. Uiteraard mag je altijd mailen als je vragen hebt. 

Kan ik in termijnen betalen?

Past het niet om het bedrag in een keer te betalen, dan is het ook mogelijk om in twee termijnen te betalen. Termijn 1 – 390 euro; Termijn 2 – 390 euro

Hoe gaat het aanmeld proces? 

Nadat je je hebt aangemeld en betaald ontvang je een bevestigingsmail. Binnen 24 uur ontvang je dan in een aparte mail je inloggegevens voor de online leeromgeving.

De duurzame gids voor MKB-ers

Vraag de gids aan zodat je weet hoe jij dat verschil maakt met je bedrijf.