Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Corona
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Ongewenst bezoek

Uitdaging

Ziek zijn als zelfstandig ondernemer is best een uitdaging. Nu weet ik als geen ander dat je ziek kunt zijn in allerlei gradaties en vormen. Voor deze blog het praktijk voorbeeld dat Corona bij mij op ongewenst bezoek kwam, wat zich, op moment van schrijven, uit in een hele zware griep. Na dat rotvirus 2,5 jaar buiten de deur hebben weten te houden, kwam het voor het eerst bij mij op bezoek. Het bleek zo’n bezoek te zijn die langer bleef plakken dan je had gehoopt. Nou maakten de klachten de eerste zes dagen de keuze om wel of niet te werken het heel eenvoudig, het ging gewoonweg niet. Het gaf mij wel inspiratie voor deze blog. Misschien herken je wat ik schrijf. En ‘grappig’ genoeg heeft het toch ook weer met duurzaam ondernemen te maken.

Zzp-er

De uitdaging zit hem in het feit dat, als je zzp-er bent, er niemand is die je werk voor je overneemt en alles dus blijft liggen. Dat schrijf ik niet om zielig te doen, is gewoon een feit. En ja, dat is de consequentie als je zzp-er wordt, ook dat weet ik. Zoals gezegd kwam de eerste zes dagen werken niet eens in mij op. En dan beland je in zo’n grijs gebied waar je niet meer beroerd genoeg bent om de hele dag in bed te liggen, maar de wereld verder nog wel voor een doedelzak aanziet. Komt er heel voorzichtig wel weer af en toe ruimte in je hoofd voor een van die stemmetjes, check ik al wel de mail, of wacht ik nog een dag? Post ik al wel weer wat, of nog even niet? Gevolgd door de gedachte ‘wat heb ik allemaal misgelopen’?

Duurzaam ondernemen

Heeft die keuze om wel of niet weer wat op te pakken qua werk, hoe kort ook, met commitment te maken? In mijn ogen niet. Het gaat er wat mij betreft om wanneer het verstandig is, en wanneer niet, om weer te gaan werken. Ook dat is duurzaam ondernemen, goed voor jezelf zorgen, ook al vraagt de situatie misschien wat anders. Ga je te snel, heb je er veel langer last van, wat ook weer niet bevorderlijk is voor jezelf en je bedrijf. Te langzaam en je loopt nog meer inkomsten mis. Want daar gaat het ook om als je zelfstandig onderneemt, niet werken is in principe geen inkomsten. Tenzij je de code voor passief inkomen hebt gekraakt. Stuur mij dan even een berichtje 🙃

Achter de schermen

Niemand ziet mij tenslotte zitten in mijn pyjama, met bedhoofd, zakdoekjes om mij heen, een rode neus van het vele snuiten en met zweet druppels op het voorhoofd. Want deze blog blijkt toch meer dan genoeg voor vandaag om te doen. Niemand hoort mijn hoestaanvallen als ik dit typ, of merkt dat ik duizelig wordt en tussendoor bij moet komen. Heb ik meteen mijn antwoord of ik al weer kon gaan werken… En dan is die maar wat later dan anders en minder strak, maar hij staat er straks wel!

Commitment

Mijn commitment had het al zwaar genoeg deze week dat ik een live dag bij mijn coach af moest zeggen, daar hielp de ‘ophokplicht’ dan wel weer bij. Naast ook nog twee online Q&A’s van het coaching programma. Maar twee keer 1,5 uur aandachtig luisteren, dat is voor mijn wattige hersencellen op dit moment nog een te grote uitdaging. Lang leve de techniek, want de Q&A’s kan ik op een later moment terug kijken als de watten in mijn hoofd zijn opgelost.

Test

Dat is de reden dat dit een wat anders dan anders blog is dan je van mij gewent bent. Met wat wattige hersenspinsels door ongewenst bezoek dat Corona heet. Zonder al te fancy opmaak en geen linkjes. Dat kan ik altijd later nog toevoegen. Het is wel een goede test voor mijn perfectionistische zelf, iets met leren loslaten en goed is goed genoeg. Trouwens meteen ook een goede test om te zien hoe een kortere blog, of waar ik korter aan heb gewerkt dan anders, het doet qua views.. maar dat even terzijde. We blijven positief, in figuurlijke zin dan he?!

Voetnoot

Ik duik mijn mandje weer in, bijkomen van deze exercitie en verder snotteren en kuchen. Hopelijk ben ik snel weer fit genoeg voor het begeleiden van ondernemers bij het bijdragen aan een betere wereld met hun bedrijf. Als laatste een soort van voetnoot dat ik toch gezegd wil hebben. Ik ben mij er van bewust dat er vele heftige en intens verdrietige voorbeelden zijn waar Corona een ingrijpende gebeurtenis is, of is geweest. Dit is mijn beleving van mijn eigen ervaring op dit moment. 

Hoe ga jij om met dit soort ongewenst bezoek?