Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Marloes Durinck

Ondernemen vanuit een drive

28-09-2021

Update: 2023-05-04

Ondernemen vanuit een drive

Soms heb je dat .. je onderneemt één actie en vanuit daar heb je ‘ineens’ meerdere varianten / bijproducten, of hoe je ze ook wilt noemen. Het onderwerp van deze blog is daar een mooi voorbeeld van. Ik heb de afgelopen week mijn comfortzone weer wat gestretched met een 30 dagen live serie op Instagram. Op het moment dat ik deze blog schrijf ben ik een week onderweg. De eerste dag was het onderwerp – ondernemen vanuit een drive. Wat maakt dat je doet wat je doet en heb je dat voor jezelf helder?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij is die drive glashelder! Ik vertel je er meer over in deze blog.

Duurzaam ondernemen

Met mijn bedrijf Marloes Durinck adviseer en begeleid ik (kleine) MKB ondernemers op gebied van duurzaam ondernemen. Het kan zijn dat je helemaal nieuw bent op dat gebied, of dat je al wat stappen in die richting hebt gemaakt. In beide gevallen ben je bij mij aan het goede adres en kun je met mijn aanbod praktisch aan de slag om met je bedrijf bij te dragen aan een betere wereld. Zodat jij ook gaat ondernemen vanuit die drive en positieve impact maakt.

Marloes Durinck

Maar wie ben ik nou om jou te vertellen over duurzaam ondernemen? Ik kan met heel veel tips en adviezen komen, maar het is ook wel prettig dat je weet dat ik niet zo maar wat roep. En dat ik ook niet dacht op een dag toen ik wakker werd ‘laat ik eens duurzaam gaan ondernemen’. Oké, misschien heb je er mensen bij die die ervaring wel hebben – gefeliciteerd! – maar voor de meeste ondernemers komt dat niet zo opploepen.

In deze blog wil ik je graag meenemen op mijn ontdekkingstocht  hoe ik tot de keuze ben gekomen om duurzaam te gaan ondernemen. Want zelf doe ik dat uiteraard ook. Practice what you preach. Wil je meer over mij lezen, bezoek dan vooral ook de ‘over mij’ pagina.

Het gaat om je klant

Het gaat natuurlijk niet om mij als ondernemer bij het zaken doen, maar om de klanten die ik help. Maar … je doet ook zaken met de persoon achter het bedrijf, dus indirect gaat het toch wel weer over jou. Mensen doen zaken met mensen en dan is het fijn om te weten wie er achter dat bedrijf zit. En dan moet je je zelf durven laten zien als ondernemer. Dat was een van de redenen dat ik gekozen heb om 30 dagen live te gaan op Instagram. Naast het feit dat mensen ook moeten weten wat je te bieden hebt, anders blijf je zo’n roepende in de woestijn.

Waarom duurzaam ondernemen

Schoonheid in natuur
Foto: Joshua Hoehne - Unsplash

Waarom ik duurzaam onderneem komt natuurlijk niet zo maar uit de lucht vallen. Ik ben ervan overtuigd dat de keuzes die we maken als mens meer invloed op de toekomst hebben dan we denken. Ik geloof erin dat we nog steeds een verschil kunnen maken voor een betere wereld, maar dan moeten we wel nu in actie komen! Ja, hadden we eerder kunnen en moeten doen, maar het is nog niet te laat.

Zelf heb ik geen kinderen, maar ik wil er wel voor zorgen dat mijn neef en nichtjes en hun kinderen / kleinkinderen straks ook nog van de natuur op onze mooie planeet kunnen genieten maar… het gaat dieper.

Missie

Mijn waarom is ontstaan doordat ik een tweede kans heb gekregen om te leven, en eigenlijk ook nog een derde kans. Klinkt heftig, maar dat was het ook. Ik heb jaren geleden een ernstig ongeluk gehad en heb het geluk dat ik het nog kan na vertellen. Daarnaast heb ik jaren na dat ongeluk een levensbepalende keuze gemaakt, ook die had anders uit kunnen pakken. Door die twee extra kansen ben ik mij ervan bewust geworden dat ik een missie heb op deze aarde. Om iets van betekenis achter te laten als het straks wel mijn tijd is. Ik was kennelijk nog niet klaar.

Die missie is om een verschil te maken door zelf duurzaam te leven en te ondernemen. Maar ook om daar ondernemers in te begeleiden. Want samen komen we echt verder. Voor mij is het dus niet zo maar iets doen.

Aanloop naar duurzaam ondernemen

Het is best een lange aanloop geweest voordat ik voor mijzelf begon, dus in die zin ook heel duurzaam. Wie zal het zeggen? Ik zal proberen de beknopte versie te vertellen. Het is namelijk niet echt een standaard verhaal, die zijn dan vaak wel weer het meest interessant. Tot eind 2017 werkte ik in loondienst bij Landal GreenParks. Daar heb ik uiteindelijk ruim twintig jaar gewerkt en was ik in mijn laatste functie IT manager. 

Duurzaamheid en IT

Ik stuurde een team aan en samen waren we verantwoordelijk voor het reserveringssysteem. Nou denk je misschien IT en duurzaamheid?? Ik zal het toelichten. Bij Landal GreenParks zit duurzaamheid in het bedrijfsDNA, diepgeworteld, dus in die zin is het een vanzelfsprekendheid voor mij geworden. En heb ik veel kennis op mogen doen op dat gebied. Ik heb oa vanuit de IT afdeling groene initiatieven opgezet in samenwerking met de duurzaamheidsafdeling.

Boom met veel en grote wortels
Foto: Eilis Garvey - Unsplash

Burn-out

Het zaadje richting ondernemerschap is onbewust eind 2017 wat harder gaan groeien. Toen viel ik namelijk volledig uit vanwege blijvend rugletsel door dat ongeluk jaren geleden. Er is natuurlijk heel veel aan vooraf gegaan tot aan dat moment dat ik compleet uitviel, maar toen was ik op een punt beland waar het echt niet meer ging. En mijn lijf echt volledig op de rem stond.

Kwispel

Wat volgde was twee jaar in de ziektewet, waarin ik heel veel tijd had om na te denken wat ik nu echt wilde. Als je zo abrupt tot stilstand komt (qua werk was het van het ene op andere moment) dan ontkom je er niet aan dat je je leven onder de loep neemt. Het besef was er ‘dit gaat zo niet meer’, maar wat ga je dan wel doen, wat wil je ECHT, waar ga je van kwispelen? Deze laatste uitdrukking gebruikte een van de coaches tijdens een workation waar ik vorig jaar was en die is blijven hangen. Eigenlijk zegt dat alles. Waar ga jij van kwispelen?

Neerwaartse spiraal

Helaas kwam ik in een neerwaartse spiraal terecht en ging het fysiek steeds slechter. Tot aan het moment dat ik nog geen 5 minuten met een rollator kon lopen door de continue zenuwpijn die ik had. Uiteindelijk ben ik 100% afgekeurd en in de WIA terecht gekomen. Daar ga je dan van een drukke, uitdagende functie en een leuk sociaal leven met veel reizen naar 0. Daar kan ik een boek overschrijven!

"It's not just pain. It's a complete physical, mental and emotional assault on your body"

Kwaliteit van leven

Rond de periode dat ik in de WIA kwam ben ik na heel lang zoeken, even voor de beeldvorming – het ongeluk heb ik 1995 gehad – in contact gekomen met een arts die gespecialiseerd is in rugletsel en die het verlossende woord gaf dat hij het wel aandurfde om te opereren. Ik had al verschillende artsen gezien en gesproken in de jaren na het ongeluk die het allemaal niet aandurfde omdat het risico op verlamming aanwezig was. ‘Leer maar leven met de pijn’ was hun advies … Ik weet niet of je bekend met zenuwpijn, maar dat is verre van prettig, en dat is dan nog het understatement van de eeuw. Deze laatste arts had het als eerste over kwaliteit van leven. En heel eerlijk was dat heel ver te zoeken op dat moment.

Titanium

Kort samengevat heb ik de afgelopen anderhalf jaar twee zware rugoperaties gehad, waarbij ze onder andere een wervel hebben vastgezet met schroeven en ik kunsttussenwervelschijven heb gekregen. De eerste operatie was eind 2019, de tweede afgelopen mei. In de periodes na de operaties heb ik zeeën van tijd gehad om na te denken. Ik moest namelijk na elke operatie drie maanden in bed liggen. Gaandeweg begon het toch steeds meer te kriebelen en werd het steeds duidelijker dat ik voor mijzelf wilde beginnen.

Ineens heb je het

… je wordt ondernemer.. Ik had weliswaar geen zicht op hoeveel uur ik kon gaan werken, maar op die manier kon ik mijn uren wel zelf bepalen. En ik houd wel van een uitdaging. Zo gezegd zo gedaan, 7 oktober 2020, precies een jaar na mijn eerste rugoperatie, ben ik voor mijzelf begonnen Vanaf het begin af aan onderneem ik zo duurzaam mogelijk. Wat ik adviseer pas ik zelf ook toe in de praktijk en ik verdiep mij elke keer verder in allerlei duurzame onderwerpen.

 

Alive

Onaangename verrassing

De tweede operatie was overigens niet gepland – en die viel echt in de categorie ‘onaangename verrassing’. Maar goed ‘shit happens’ laten we maar zeggen. Het heeft mij er niet van weerhouden om te blijven ondernemen. Sterker nog, mijn drive om bij te dragen aan een betere wereld is zo mogelijk nog groter geworden. Hoe meer ik mij verdiep in het onderwerp, hoe meer ik de urgentie voel om iets te doen en dat voel ik echt tot aan mijn kleine teentje. 

(Update 2023-05-04: ondertussen ben ik nog een derde keer geopereerd aan mijn rug in 2022).

Je bent niet je beperking

Ik zoek graag de mogelijkheden in de onmogelijkheden op en wil laten zien dat je door fysieke beperkingen niet op de reservebank hoeft te komen zitten. Je bent niet je beperking. Uiteindelijk is dat ook duurzaam ondernemen. Ik heb mijn eigen duurzame HR beleid gecreëerd door te kijken naar mijn eigen omstandigheden en hoe ik die zo goed mogelijk kan benutten.

Ambiteus

Zo heb je wat meer inzicht in het verhaal achter mijn bedrijf. Een ander leuk weetje? Ik heb daarnaast nog een bedrijf. Yep, je hebt al door dat ik redelijk ambitieus ben. Mijn tweede bedrijf – MaDuCreations, is een creatief bedrijf waar ik mijn zelfgemaakte stenen beelden verkoop en steentjes beschilder (met bv een logo, een getal of een woord). Dit is een mooie aanvulling op het ‘hoofdwerk’ wat ik in mijn duurzame adviesbedrijf doe.

PS 
Meer lezen over duurzaam ondernemen? Klik dan hier: Blogs

Dit artikel delen:

Blog ondernemen vanuit een drive - Marloes Durinck

2 reacties

  1. […] Wat heeft dit in hemelsnaam met duurzaam ondernemen te maken denk je nu misschien?? Nou, indirect heel veel.. Elke reis begint ergens, dus ook die van mij en zoals aan het begin geschreven is indirect door dat ongeluk mijn duurzame ondernemersreis begonnen. Want wie ben ik nou om jou als ondernemer over duurzaam ondernemen te adviseren? In een eerdere blog vorig jaar heb ik daar uitgebreid over geschreven, met als titel ‘Ondernemen vanuit een drive’. Wil je daar dus meer over weten dan kun je die blog hier vinden: https://marloesdurinck.com/blog-duurzaam-ondernemen-ondernemen-vanuit-een-drive  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. […] Wat heeft dit in hemelsnaam met duurzaam ondernemen te maken denk je nu misschien?? Nou, indirect heel veel.. Elke reis begint ergens, dus ook die van mij en zoals aan het begin geschreven is indirect door dat ongeluk mijn duurzame ondernemersreis begonnen. Want wie ben ik nou om jou als ondernemer over duurzaam ondernemen te adviseren? In een eerdere blog vorig jaar heb ik daar uitgebreid over geschreven, met als titel ‘Ondernemen vanuit een drive’. Wil je daar dus meer over weten dan kun je die blog hier vinden: https://marloesdurinck.com/blog-duurzaam-ondernemen-ondernemen-vanuit-een-drive  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *