Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

brown squirrel on green leafed tree
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Net even anders dan andere blog

Duurzaam ondernemen met een persoonlijk tintje

Dit wordt misschien een net even anders dan andere blog dan je tot nu toe van mij gewend bent. Geen zorgen, hij gaat nog steeds over duurzaam ondernemen, maar dan met een persoonlijk tintje. Want ook dat is onderdeel van duurzaam ondernemen. Hiervoor moet ik wel eerst even wat over mijzelf vertellen om het plaatje een beetje logisch te maken. Want elk verhaal begint natuurlijk ergens, ook die van mij. Dus ‘hang in there’, het wordt in ieder geval mijn meest persoonlijke blog tot nu toe. Aan het eind van de blog weet je daarom ook wat meer over mij, weet je waar duurzaam ondernemen en HR elkaar kunnen versterken en wat duurzaam ondernemen nog meer is dan alleen maar een pak gerecycled papier kopen.

Stukje achtergrond

Eind 2017 ben ik door blijvend rugletsel, door een ongeluk jaren geleden, uitgevallen van mijn functie in loondienst. Na twee burn outs in de jaren ervoor, was het toen echt op. Wat volgde waren twee jaar ziektewet en daarna de WIA in met de ‘stempel’ 100% arbeidsongeschikt. Eind 2019 heb ik een zware rugoperatie ondergaan, die was gepland. Mei 2021 moest ik helaas een tweede rugoperatie ondergaan, die was niet gepland. Tussen de twee operaties in ben ik, ondanks de revalidatie en de fysieke tegenslagen, toch voor mijzelf begonnen in 2020. Voor mij was dat een logische keuze, voor de meesten om mij heen misschien niet zo. Dat even in vogelvlucht wat vooraf ging voordat ik voor mijzelf begon.

Je zult je misschien ook afvragen of voor mijzelf beginnen nou echt verstandig was om te doen? Nou, daar kan ik kort over zijn JA. Ik leg je graag uit waarom en waarom dat ook bij duurzaam ondernemen hoort. 

Bezig bijtje

bezige bij
Foto: İbrahim Özdemir - Unsplash

Ik ben een bezig bijtje en heb altijd alles vol gas gedaan, zowel privé als zakelijk. Half iets doen ken ik niet. Avontuurlijk tot in mijn kruin tot het niet meer ging. Op persoonlijk vlak was ik altijd wel onderweg, bezig met een of andere cursus of studie, maakte ik avontuurlijke en actieve reizen en was veel buiten in de natuur. Op zakelijk vlak in een notendop: ik heb 20 jaar bij Landal GreenParks gewerkt en heb daar met pijn in mijn hart eind 2019 afscheid moeten nemen, toen ik wist dat ik niet meer uit de ziektewet kwam. Ik heb daar verschillende functies gehad en uiteindelijk de laatste jaren bij Landal als IT manager gewerkt.

Zelfstandig ondernemerschap

Als je dat leest is het wellicht niet zo gek dat ik de keuze in 2020 heb gemaakt om voor mijzelf te beginnen en daar sta ik nog steeds 100, wat 1000%, achter. Ik ben ook meteen twee bedrijven gestart – een duurzaam adviesbedrijf en een creatief bedrijf. Ambitieus much? Best wel 🙃 Ook al wist ik dat ik qua uren beperkt wat kon doen, was dit voor mij een perfecte combinatie en is dat nog steeds. Ik kan zelf bepalen wanneer ik werk en wanneer ik rust. Tijdens de ziektewet heb ik ook een 2e spoor traject gedaan en daar kwam uit dat, gezien mijn beperkte inzetbare uren, ik niet geschikt was voor een baan in loondienst.. Nu klopt dat, maar toch doet dat verrekte veel pijn als je dat zo hoort en ziet staan in een rapportage…

Strafbank

Die twee jaar in de ziektewet was een heuse achtbaan aan emoties, en niet zo’n flauw houten achtbaantje, maar niveau ‘Tenth ring roller coaster’. Een van de meest overheersende emoties zeker in het begin was dat ik het gevoel had op de strafbank te zijn gezet. Ik had ‘ineens’ geen rol meer in de maatschappij, ik voegde in mijn ogen niets meer toe. Nou die komt wel binnen. Dat was echt een taaie om om te denken. Want als je altijd volop gewerkt hebt, je nuttig hebt gemaakt en dat valt ineens weg, dan doet dat wat met je. 

Alles op een rij

De zeeën van tijd die ik ineens had heb ik voornamelijk gebruikt om heel veel dingen op een rij te zetten. Wat zeg ik heel veel dingen? ALLES. Ik moest namelijk mijn hele leven opnieuw uitvinden en invullen, omdat ik de dingen die ik normaal gesproken deed en waar ik van hield niet meer kon. Echt bedenken wat mij nou mij maakt en waar ik energie van krijg ondanks de fysieke uitdagingen. De uitkomst was onder andere mij nuttig maken en mensen helpen, cliché ‘I know’, maar he waar is waar toch? Dat gecombineerd met de behoefte om een bijdrage aan een betere wereld te willen leveren bracht mij al snel in de richting van duurzaam ondernemen. Voor mij is de synergie van duurzaam ondernemen: 1 + 1 = 3. Goed voor jezelf, je bedrijf en de maatschappij /wereld zorgen.

1+1 is 3
Foto: Elena G - Unsplash

Succesvolle bedrijven

Nee, mijn bedrijven zijn nog niet succesvol. Hoe graag ik dat ook anders had gezien, is dat natuurlijk totaal niet realistisch. Want geloof me, die 4-urige werkweek is een mythe, of voor de ‘lucky few’. Zeker als je start met een bedrijf. Ik kom uit een ondernemersgezin, dus weet wat het is om een bedrijf op te bouwen en te runnen. Dus blijf ik doorgaan met bouwen aan, in de uren waar ik wat kan doen. Het maakt namelijk niet uit dat je minder uur kunt werken dan ‘gebruikelijk’ is om productief te kunnen zijn en waarde te kunnen leveren. Ik heb het geluk dat ik in de uren die ik werk enorm productief ben. Focus en een duidelijk doel waar je het voor doet helpen daar zeker bij. 

Tussenstand

Op het moment dat ik deze blog schrijf gaat het ‘niet zo goed’ met mijn rug. En dan moet ik daar meteen de kanttekening bij maken dat mijn glas altijd meer dan halfvol is. Ik ben positief op deze aardbol gekomen en kan niet bestaat niet in mijn woordenboek. Dus als ik schrijf dat het ‘niet zo goed’ gaat houd dat in dat ik weer veel pijn heb, minder kan doen en dat het dus xxx gaat (je mag hem zelf invullen). En dat er zelfs misschien een derde operatie aan zit te komen. Aan het meer uiten wordt gewerkt, geloof me. Ik denk altijd ‘wat schiet een ander ermee op dat ik loop te “klagen”’, gevolgd door de gedachte ‘er zijn altijd mensen die het slechter hebben, of die minder kunnen’. 

Als je nog bent blijven hangen tot hier met lezen, allereerst bedankt! Hierna leg ik nog verder de brug naar duurzaam ondernemen. Want duurzaam ondernemen is ook zorgen voor jezelf, werk hebben waar jij je nuttig bij voelt, je blij van wordt en jezelf blijven ontwikkelen.

People Planet Profit

Bij duurzaam ondernemen wordt gekeken naar de 3 P’s, People, Planet en Prosperity. Prosperity was eerst een hele tijd Profit, maar wordt nu dus vaak vervangen door Prosperity. Aangevuld met een vierde P die van Purpose. Want als je zonder Purpose iets doet, kun je het net zo goed laten. Voor deze blog zoom ik in op ’People’ wat natuurlijk een belangrijk onderdeel is. Want als je niet de juiste ‘people’ hebt, of je ‘people’ zitten niet lekker in hun vel dan kun je nog zo hard werken, maar dan loopt je bedrijf niet echt je van het. En klanten merken dat zeker ook. 

Duurzaam HR beleid

Een goed HR beleid binnen je bedrijf is dan ook van onschatbare waarde en zorgt voor duurzaam behoud van je medewerkers. En ik hoor je misschien denken ‘werk is maar werk’ en dat klopt, maar werk kan veel meer zijn dan dat. Als je de gelukkige bent dat je gevonden hebt waar je passie ligt en daar je werk van hebt kunnen maken, dan zie je je werk nooit meer als werk. Werk geeft eigenwaarde, vertrouwen en een plaats in en contact met de maatschappij. Gepassioneerde, gemotiveerde werknemers zorgen ervoor dat je bedrijf groeit en bloeit.

Voor jezelf zorgen
Foto: Austin Schmid - Unsplash

ZZP-er

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor een bedrijf met medewerkers, maar net zo, of juist nog meer, als je zzp-er bent. Als jij als zelfstandig ondernemer dus je eigen ‘people’ bent, en je niet lekker in je vel zit, heeft dat zijn weerslag op je onderneming, op je klanten, op je omzet, op je privé leven etcetera. Dus ja, ook voor zzp-ers is duurzaam ondernemen, of duurzaam met jezelf omgaan absoluut een must. Gaat dan misschien niet direct over zorgen voor het milieu en de maatschappij of de wereld, maar wel zorgen voor jezelf. En daar begint het mee. Want als je die basis niet hebt staan, dan kun je op die andere stukken ook minder betekenen of bereiken. 

Uitdaging

Dus alleen al voor je eigen welzijn is het, naar mijn mening, een must om duurzaam te ondernemen. Uiteraard is het voor veel meer onderdelen van je bedrijf waardevol en zinvol, maar dat is voor een andere keer. Juist als zzp-er moet je een goede balans hebben tussen werk en privé en goed voor jezelf zorgen. Er is tenslotte niemand, of in ieder geval geen HR afdeling, die je daarin ondersteunt of begeleid. Mag je helemaal zelf doen. En dat is soms, of vaak, een behoorlijke uitdaging. Wat dan goed voor jezelf zorgen is, is voor iedereen weer anders. Dat kan sporten zijn, voldoende ‘me time’, gezond eten, een groot sociaal netwerk, dansen, noem maar op. In ieder geval op regelmatige basis dingen doen waar jij blij van wordt en van oplaad.

Kijkje achter de schermen

Ik geef niet zo snel een kijkje achter de schermen als in dat ik het niet veel heb over mijn rugletsel, de beperkingen die dat oplevert en de pijn die ik dagelijks ervaar. Zeker niet richting mensen die ik niet of nauwelijks ken en dus al helemaal niet op social media. Daar zie ik de toegevoegde waarde niet van in, maar dat is mijn eigen gedachtenkronkel. Sinds ik ben gaan ondernemen deel ik wel wat meer daarover op social media, maar nog steeds blijft dat voor mij een dingetje. Maar ook dat stuk hoort bij ondernemen, over je ‘dingetjes’ heen stappen als dat bijdraagt aan het grote geheel. 

vallen en opstaan
Foto: Brett Jordan - Unsplash

Waarom deze blog?

Waarom dan toch deze blog als ik niet veel daarover deel? Omdat het tijd is om het erover te hebben. Dat dit ook onderdeel is van zelfstandig ondernemerschap met al zijn uitdagingen en dat het oké is om te laten zien dat het niet allemaal tralala en 🦄🦄 is. Ook als je geen fysieke uitdagingen hebt is ondernemen topsport en echt niet altijd succesvol, wat je vaak wel op social media voorgehouden wordt. Het is volop gaan voor de droom die jij voor ogen hebt. Wat die droom ook moge zijn. Het is vallen en opstaan, nog meer vallen en opstaan, maar het belangrijkste is dat je toch elke keer weer opstaat. Ook al blijf je soms wat langer liggen, niks mis mee.

Gaan voor wat je belangrijk vindt

Mijn advies, en ik hoop dat ik daar ook anderen in inspireer, is om vol te gaan voor wat JIJ belangrijk vindt. Ook al vind de ‘hele wereld’ dat je dat niet moet doen. Jij kent jezelf, als het goed is, het beste. Doe waar jij gelukkig van wordt, waar jij van gaat kwispelen en je hart dat huppeltje voor maakt. Nee, dat betekent niet dat het je dan ineens gemakkelijk af gaat. Je zult echt genoeg uitdagingen, testen vanuit het universum, tegenstand en ‘goed bedoelde, slecht vallende adviezen’ krijgen. Maar echt ‘no pain, no gain’. Ik had ook in een hoekje kunnen gaan zitten heremejen en niets doen. A) is dat slecht voor mijn rug en B) word ik daar zeker niet gelukkig van, en mijn omgeving dus ook niet, en is voor mij vooral ‘killing’ op mentaal vlak.

Mentaal

Want naast je lichamelijke gezondheid is hoe mentaal je vlag erbij hangt net zo belangrijk, zo niet nog belangrijker. Ik heb ook mijn uitdagingen op mentaal vlak, wie niet? Bij mij is dat dealen met de depressie die ik oa heb door de chronische pijn en het omarmen dat ik een andere invulling aan mijn leven heb moeten geven. Maar ook tegenslag op tegenslag verwerken qua rug en daar weer de positieve kant van proberen in te zien en weer terugveren. En geloof me, er zijn ook zat dagen dat ik denk dikke vinger en laat allemaal maar, dekbed over mijn kop en toedeledoki. Maar die zijn er gelukkig steeds minder. Belangrijk is dat je beseft dat je het niet alleen kunt en hoeft te doen. Zoek een goede coach of hulp op de gebieden waar jij hulp bij nodig hebt en van mensen die ervaring op dat gebied hebben.

Focus

Focus en efficiëntie zijn voor mij de toverwoorden om in een beperkt aantal uren toch behoorlijk wat gedaan te krijgen. Niet of nauwelijks prutsen met dingen die je niets opleveren. Tuurlijk ik zit ook echt nog wel op Instagram of Pinterest langer dan ik wil, ik blijf ook maar mens. En het kan soms heerlijk zijn om gedachteloos op social media te surfen of te Netflixen. Maar ik durf te zeggen dat ik 80% van mijn tijd echt nuttig besteed, ik zou liegen als ik hier 100% schreef, er is altijd ruimte voor verbetering. En ook dat is een onderdeel van duurzaam ondernemen, over bruggetjes gesproken. Er is altijd ruimte voor verbetering als het over duurzaamheid gaat. En je kunt ook nooit 100% duurzaam zijn, hebben we dat ook meteen opgehelderd.

Op een rij
Foto: Alexandra Lawrence - Unsplash

Tips op een rij

Zo heb je stiekem al best wat tips gekregen in deze blog wat duurzaam ondernemen ook inhoud. Doe er je voordeel mee. Misschien herken je wat dingen – ondanks dat ieder een eigen situatie heeft, of misschien herken je ook helemaal niets en dat is ook prima. Kort op een rij wat duurzaam ondernemen dus ook is:
🍃vitaliteit – zorgen dat je lekker in je vel zit, zowel fysiek als mentaal 
🍃doen wat je echt leuk vind 
🍃jezelf blijven ontwikkelen
🍃werken waar en hoe jij dat fijn vindt en wat het beste voor jou werkt
🍃zoek een goede coach op de gebieden waar je dat nodig hebt
🍃goede privé werk balans

Een boek

Alle ervaringen die ik vanaf mijn ongeluk tot nu heb meegemaakt ben ik aan het vastleggen in een boek. Ja, weer iemand die meent een boek te ‘moeten’ schrijven. Ik schrijf hem deels omdat het mij helpt om dingen een plek te geven en in perspectief te zien. Maar deels ook om hopelijk anderen te laten zien dat situaties die je overkomen niet hoeven te betekenen dat je in de hoek moet blijven zitten. Mogelijkheden zien in onmogelijkheden, dat roep ik al best lang en ben ik echt goed in geworden. Jij bent niet je ziekte, je aandoening, je beperking of wat het maar mag zijn wat je je zelf hebt verteld om dingen niet te doen (of wat anderen je verteld hebben). 

Work in progress

Jij bent jij, met al je mooie, minder mooie, leuke en minder leuke punten. Dat maakt jou uniek, omarm dat! En ja dat is een ‘hell of a ride’ en het lukt mij ook echt niet elke dag om dat in mijzelf te zien, maar wel steeds vaker en beter. Het is wel iets wat ik dagelijks tegen mijzelf zeg. ‘Work in progress’ om het zo maar te zeggen. En gelukkig maar durf ik te stellen, anders wordt het ook zo saai als je ‘klaar’ zou zijn.

Investeren in jezelf, je bedrijf en de wereld

Zoals beloofd is het dus net even een anders dan andere blog geworden. En zo aan het einde zie ik ook mijn meest uitgebreide blog tot nu toe.. Je weet nou wat meer over mij, zodat je wat meer inzicht hebt in de persoon achter het bedrijf Marloes Durinck. Je weet nu ook dat duurzaam ondernemen meer is dan alleen maar gerecycled papier kopen, of een goed doel steunen. Dat is het mooie EN het uitdagende aan duurzaam ondernemen, het omvat zo enorm veel onderdelen in je bedrijf. Het is werken en investeren aan en in jezelf, je bedrijf en de maatschappij met daarbij dus rekening houden met People, Planet en Purpose. En dan kom je vanzelf weer terug bij die synergie: 1+1 = 3.

Wil je duurzaam gaan ondernemen, maar heb je echt geen idee waar te beginnen, of twijfel je of je onderneming er wel of niet geschikt voor is? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek om te kijken of dit ook wat voor jouw bedrijf is. Druk op de knop om je gegevens door te geven en ik kom zo snel mogelijk bij je in de lucht.

Dit artikel delen:

2 reacties

  1. Marloes, je bent echt een kanjer. Niet omdat je ondanks je chronische pijn het ondernemerschap hebt omarmd (dat natuurlijk ook), maar vooral omdat je nu duidelijk jezelf laat zien. Je humor, inzichten, drive én kennis zijn inspirerend en overtuigend. Geweldige doorzetter en optimist, dat met de nodige relativering maakt jou een fantastische ondernemer. In weinig beschikbare uren verzet je zoveel werk, en je blijft altijd positief. (of tenminste bijna altijd).
    De tips die je gaf voel ik allemaal. Bedankt. Ga door en je zult zeker slagen. Heel erg bedankt voor dit kijkje in je leven. Mag je vaker doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit artikel delen: