

Marloes Durinck
MKB en de fossielvrije toekomst
Fossiele subsidies
Wereldwijd is er een groeiende beweging gaande richting een fossielvrije toekomst. Ook de roep voor een stop op fossiele subsidies wordt steeds luider. Tijd om wat meer uit te zoeken over fossiele brandstoffen. Waarom zou jij als klein MKB bedrijf hiervoor ook in actie moeten komen als je dat nog niet gedaan hebt? Misschien denk je dat dit alleen voor de ‘grote jongens of meiden’ is? Niets is minder waar. Ook als klein MKB-bedrijf kun je een belangrijke rol spelen in een fossielvrije toekomst. Dus denk groen en ontdek in de blog de voordelen van het overgaan naar duurzame alternatieven.
Duurzaam ondernemen
Doe je groene cape maar om, want als klein bedrijf kun je ook een held zijn op gebied van duurzaam ondernemen. Je hebt meer invloed dan je denkt! Je kunt een voorbeeld zijn voor andere bedrijven en je klanten inspireren. Laat zien dat het anders kan, op een laagdrempelige en luchtige manier. Niet alleen goed voor je bedrijf, maar ook voor jezelf, het milieu en de maatschappij. Fossiele brandstoffen en het afscheid nemen daarvan hoort daar ook bij.
In deze blog ga ik niet heel diep in op details of de verhitte discussies die er zijn over dit onderwerp. Daar zijn anderen veel beter in. Wel wil ik je wat achtergrond informatie meegeven waarom het juist interessant is voor jou als (klein) MKB bedrijf om mee te gaan in de overgang naar duurzame alternatieven qua brandstof en zo te werken aan een fossielvrije toekomst.
Fossiele brandstoffen
Wat zijn die fossiele brandstoffen nou eigenlijk? Het zijn brandstoffen die miljoenen jaren geleden gevormd zijn uit overblijfselen van planten en dieren. Tot zover niets aan de hand. Denk aan steenkool, aardolie (olie) en aardgas. En zoals met veel dingen hebben fossiele brandstoffen voor- en nadelen. Alleen in dit geval wegen de nadelen veel zwaarder dan de voordelen.
Voor- en nadelen fossiele brandstoffen
Als voordeel is dat het verbranden van fossiele brandstoffen energie oplevert, daar hebben we jarenlang de voordelen van ervaren en de vruchten van geplukt. Het verbranden ervan heeft echter behoorlijk wat negatieve gevolgen: luchtvervuiling, klimaatverandering en gezondheidsproblemen. Niet echt iets om blij van te worden, het draagt ook bij aan de klimaatcrisis.

Klimaatcrisis
Hebben we een crisis dan? Oké, dat zul je misschien niet denken, of je moet echt al off-grid wonen en werken, maar ja. We hebben er helaas zelfs meerdere. Één daarvan is de klimaatcrisis. Hoewel er ook zijn die blijven volhouden dat het een verzinsel is… maar dat is een ander verhaal.
Zoals hierboven beschreven heeft het gebruik van fossiele brandstoffen een negatief effect op verschillende gebieden. Maar het gebruik van fossiele brandstoffen, en dan vooral olie, creëert ook een behoorlijke bron van inkomsten in veel landen waar de olie vandaan komt. Het stopzetten of verminderen ervan is dus niet eenvoudig omdat er zoveel partijen afhankelijk van zijn. Dan kom je dus op een interessant onderwerp: klimaatcrisis vs inkomsten..
De overgang naar duurzame energiebronnen is uiteraard niet iets dat net begonnen is, daar zijn we al een tijd mee bezig. Maar het gaat niet zo snel als dat we zouden willen, of zou moeten, dus alle hulp hierbij is welkom. Dus ook van jou als MKB bedrijf.
Consequenties verminderen fossiele brandstoffen
Als fossiele brandstoffen minder gebruikt gaan worden, of in de ultieme variant het gebruik ervan helemaal stopt, dan kan dit zoals gezegd forse problemen veroorzaken bij de landen die afhankelijk zijn van de inkomsten hiervan. Aan de andere kant kan investeren in energiebronnen die constant kunnen worden aangevuld, zoals water, wind en zon, op de lange termijn juist interessant zijn voor deze landen. Ja, in eerste instantie komen er aanpassingen en investeringen bij kijken, maar uiteindelijk heeft het voordelen. Op meerdere gebieden.
Die voordelen gelden niet alleen bij de bron, dus bij de landen waar de fossiele brandstoffen vandaan komen, maar ook voor kleine MKB-bedrijven. Zij kunnen profiteren van kostenbesparingen en nieuwe zakelijke kansen door het gebruik van duurzame energie. Juist door duurzaamheid te omarmen en te werken aan een fossielvrije toekomst.
Redenen om af te stappen van fossiele brandstoffen
Nog even de redenen om af te stappen van het gebruik van fossiele brandstoffen op een rijtje.
1. Klimaatverandering
2. Luchtvervuiling en gezondheid
3. Uitputting van natuurlijke hulpbronnen
4. Economische voordelen
5. Maatschappelijk draagvlak en reputatie
Het is dus beter dat je als klein bedrijf fossiele brandstoffen vermijd, of gaat vermijden, en daar hoef je echt geen ‘groene sok’ voor te zijn. En ja, dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, dat realiseer ik mij ook. Duurzaamheid in je bedrijf heeft meerdere voordelen, hier heb ik in eerdere blogs al over geschreven. En hoewel de kracht in de herhaling zit, kan ik je beter verwijzen naar de betreffende blog. Je vindt hem HIER. Maar uit welke alternatieven kun je dan kiezen en hoe doe je dat dan?

Duurzame alternatieven
Je kunt kiezen uit een paar duurzame alternatieven. Hierboven had ik het al over de hernieuwbare energiebronnen, zoals water, wind en zon. Deze bronnen raken nooit uitgeput, dat is het mooie eraan. Maar ook biomassa of geothermische energie kunnen alternatieven zijn. Nu is het als MKB bedrijf ongetwijfeld makkelijker en goedkoper om van wind- en zonne-energie gebruik te maken dan van de andere alternatieven.
Al deze alternatieve vormen zijn schoon, hernieuwbaar en hebben een veel kleinere impact op het milieu. Ook zorgen ze er voor dat je minder afhankelijk bent van energie levering zoals nu bijvoorbeeld met het gas het geval is. Uiteindelijk bespaar je op kosten, en daarnaast bevorderen ze ook weer groene technologieën en daarmee banen. Met dat laatste ben jij als MKB bedrijf niet direct mee geholpen, maar toch.
Duurzame energie
De meeste bedrijven zullen ondertussen al wel overgestapt zijn naar duurzame, of groene energie. Dat is een eerste stap. Ben je dat nog niet, dan wordt het echt de hoogste tijd! Een volgende stap kan het overgaan naar elektrische voertuigen zijn. Vanaf 2027 wil de overheid elektrische voertuigen voor bedrijven verplicht maken, of dat haalbaar is is een tweede, het wordt nu alleen nog maar gestimuleerd, lees daarover meer HIER. En of de verplichting een feit wordt zal de toekomst uitwijzen. Maar je kunt er al wel over nadenken en kijken of het voor jouw bedrijf interessant is.
Plan van aanpak

Hoe begin je dan met het overgaan als MKB naar een fossielvrije toekomst? Allereerst stap voor stap.
⛽️ Begin met het in kaart brengen waar je in je bedrijf nog gebruik maakt van fossiele brandstoffen
⛽️ Start met kleine aanpassingen, kijk bijvoorbeeld eerst naar andere energie besparende maatregelen in je bedrijf.
⛽️ Informeer je medewerkers waarom je over wilt gaan naar duurzame energie
⛽️ Vraag hulp van bedrijven die hier ervaring mee hebben
⛽️ Onderzoek welke duurzame alternatieven het beste bij je bedrijf passen
⛽️ Kijk wat voor subsidies er zijn om de kosten behapbaar te houden
⛽️ Denk erover om eventueel samen te werken met andere bedrijven in je omgeving voor collectieve oplossen en om kosten te delen
⛽️ Maak een financieel plan, wegen de investeringen op tegen de kosten die je er op de lange termijn mee bespaart?
⛽️ Monitor en evalueer. Als je ermee begint houd dan bij wat je energieverbruik is en evalueer regelmatig om te kijken waar je bij moet sturen.
Het belangrijkste is dat niet alles in één keer hoeft, kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken.
Stop met gebruik fossiele brandstoffen
Het afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen is cruciaal voor het beperken van de klimaatverandering, het beschermen van de planeet en zorgen dat er een duurzame toekomst is voor zowel mensen als biodiversiteit. Dat klinkt natuurlijk enorm, maar die verantwoordelijkheid ligt natuurlijk niet alleen bij het bedrijfsleven en de overheid, maar ook bij individuen. De kracht van samen.
MKB en de fossielvrije toekomst zorgt ervoor dat bedrijven een positieve impact hebben op het milieu, de maatschappij en hun eigen langetermijnsucces. Ook dat is duurzame ondernemen: samenwerken om de overgang naar een duurzame toekomst te stimuleren! Dus doe je groene cape om, trek je groene sokken aan, of wat voor groen kledingstuk erbij helpt en ‘ga groen’.
Heb jij de overstap al gemaakt van fossiele brandstoffen naar duurzame energie?
Leuk als je bij de reacties laat weten wat je ervaringen zijn. Zo inspireer je misschien weer andere bedrijven.
