Boom
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Lessen uit de natuur

Wijze woorden

Soms heb je weinig woorden nodig om iets duidelijk te maken. En ook al ‘zegt’ SEO dat lange blogs (ca 2000 woorden) het beter doen, wijk ik daar voor deze blog graag van af. Aan de volgende woorden van wijsheid uit de natuur heb ik namelijk niet heel veel meer toe te voegen. Wel wat, maar dat lees je verderop in de blog. Leer in deze blog mooie lessen uit de natuur, naar aanleiding van ‘advies van een boom’. Ja, je leest het goed, en nee, dit gaat niet over praten met bomen. Maar ontdek ook de raakvlakken met duurzaamheid en duurzaam ondernemen vanuit deze lessen en het advies.

Wijsheid uit de natuur

De tekst van ‘Advies van een boom’ vond ik op Pinterest, maar hij komt van de website van Marianne. Ik zou zeggen laat hem op je inwerken, leg hem even weg, lees hem nog een keer, of twee keer, of xx keer. Net hoe vaak je nodig hebt. Er zit zoveel wijsheid verpakt in een paar regels.

Advies van een boom

🍃 Laat af en toe een frisse wind door je bol waaien

Sta stevig en rechtop

Laat je niet kaal plukken 🍃

Groei en bloei je hele leven 

🍃 Laat los wat je niet meer nodig hebt

Drink veel water

Vergeet niet waar je ‘roots’ liggen 🍃

Boom

🍃 Wees buigzaam, maar laat je niet breken

Wees tevreden met je natuurlijke schoonheid

Haal je voedsel zoveel mogelijk vers uit de natuur, daar pluk je de vruchten van 🍃

Je takken kunnen ver reiken als je wortels diep verankerd zijn

🍃 Bied een schuilplek voor hen die het nodig hebben

Geniet van het uitzicht

Persoonlijke toevoeging

Mijn toevoeging aan dit mooie advies is op persoonlijk vlak, voor de mens achter de ondernemer: groei om je littekens heen en laat ze onderdeel zijn van wie je bent.

Uit het boek ‘De tijger ontwaakt’ van Peter Levine heb ik ooit eens het volgende opgeschreven om te onthouden en lees ik regelmatig terug. ’De manier waarop een boom om zijn eigen verleden heen groeit (lees knoestige uitstulpingen, ‘littekens’ en misvormde takken), draagt bij aan zijn intense individualiteit, karakter en schoonheid’. We dragen allemaal een verleden bij ons, het is aan ons om dat een plek te geven’.

Lessen

En weer dacht ik, toen ik aan deze blog begon, dat het een bepaalde richting opging, en kwam ik al schrijvende toch weer op andere ingevingen en richtingen. Geweldig hoe dat werkt. Want er zijn nog zo veel meer lessen uit de natuur te halen. Lessen waar wij als mensen (en ook als ondernemers) van kunnen leren.

Basisprincipes uit de natuur

Natuur
Foto: Jesse Gardner - Unsplash

Zo vond ik op mijn speurtocht over dit onderwerp op het wereldwijde web de volgende informatie. Welke basisprincipes er van de natuur te leren zijn. En dit is zo’n mooie koppeling met duurzaamheid dat ik hem wel moest gebruiken. 
1. De natuur werkt op zonne-energie
2. De natuur gebruikt alleen de energie die het nodig heeft
3. De natuur koppelt vorm aan functie
4. De natuur recyclet alles
5. De natuur waardeert samenwerking
6. De natuur draait op diversiteit
7. De natuur vraagt om lokale expertise
8. De natuur beteugelt excessen van binnenuit
9. De natuur draait op de kracht van beperkingen
(Bron: Jeanine Benyus)
Deze basisprincipes zijn voor het merendeel zo te vertalen naar duurzaamheid binnen je bedrijf. Ik laat de vertaling verder aan jou over, hoe jij die zelf in wilt vullen. Dat is het mooie aan duurzaamheid, iedere ondernemer kan dat in zijn of haar bedrijf weer anders invullen.

Kort maar krachtig

Dacht ik dus een korte blog te gaan schrijven. Ondertussen is die toch weer langer geworden dan ik in eerste instantie voor ogen had. Oké, hij is nog steeds korter dan de gemiddelde blog die ik schrijf, maar dat doet niets af aan de inhoud. Want, zoals ik in het begin al schreef, soms heb je weinig woorden nodig om iets duidelijk te maken.

Welke lessen uit de natuur pas jij toe binnen je bedrijf?

PS Wil je meer weten over duurzaam ondernemen en daar een keer over sparren met mij? Plan dan een gratis sessie waarin we samen kijken naar duurzaamheid binnen jouw bedrijf.

Pin blog lessen uit de natuur - Marloes Durinck