Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Scherpe blik
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Kritiek bij duurzaam ondernemen

Speciale datum

7 Oktober, een op het oog normale dag, tenzij je jarig bent, of andere herinneringen aan deze dag hebt. Maar voor de meesten van ons een gewone dag als alle andere dagen. Niet voor mij. Op 7 oktober 2022 ziet mijn 40e blog het daglicht. Deze datum is, uiteraard, niet vanwege de 40e blog voor mij gedenkwaardig. Dat is ‘peanuts’ in vergelijking met de andere momenten waarom deze datum voor mij speciaal is geworden. Die momenten zijn wel de aanleiding voor mij om deze blog te schrijven. Ontdek wat die momenten zijn en wat ze met duurzaam ondernemen te maken hebben. Want ja, ook deze blog gaat daar weer over. Hij gaat namelijk, verrassend genoeg na deze inleiding misschien, over kritiek bij duurzaam ondernemen. Over de opmerkingen die je kunt ontvangen als je met duurzaamheid binnen je bedrijf bezig gaat.

Blog over duurzaam ondernemen

Mocht dit de eerste keer zijn dat je een blog van mij leest – je hebt wat gemist 😇 – je kunt ze allemaal hier terug lezen.. Maar zonder dollen, dit is niet mijn eerste blog. Vanaf 1 januari 2022 schrijf ik elke week een blog over duurzaam ondernemen, en daar ben ik trots op. Niet alleen omdat ik dat consequent elke week al veertig weken lang doe, maar ook om de inspiratie die ik hiermee deel op het gebied van duurzaam ondernemen. Mijn ‘stem’ laten horen op een gebied dat mij aan het hart gaat. Ze lopen ook best goed, al zeg ik het zelf, maar daar doe ik het niet voor. Ik heb er plezier in om ze te schrijven, ik zet mensen ermee aan het denken. En hopelijk inspireer ik ze ook om met de onderwerpen in de blogs aan de gang te gaan binnen hun eigen bedrijf.

Kritiek

Wat heeft kritiek er dan mee te maken? Waar ik het in het begin over had en waar deze blog over gaat. Nu gaat die niet alleen over kritiek, maar ook over goed, en minder goed, bedoelde opmerkingen die er kennelijk bij horen als je bezig gaat met duurzaamheid binnen je bedrijf. Kritiek is iets waar we denk ik allemaal niet op zitten te wachten, maar toch in ons leven in meer of mindere mate mee te maken krijgen. Op de momenten dat je het krijgt niet fijn, en soms ronduit pijnlijk, maar je leert ervan en je wordt er sterker door. Deze datum vond ik een mooi moment om te delen waar ik zo al tegenaan ben gelopen de afgelopen twee jaar. Welke opmerkingen, of kritiek, je krijgt bij duurzaam ondernemen, maar vooral ook om je een hart onder de riem te steken als je dat ook ervaart.

Bloemen slingers
Foto: Nikunj Gupta - Unsplash

Bijzondere datum

In het begin schreef ik het al, 7 oktober is voor mij, sinds een paar jaar, een gedenkwaardige dag geworden om twee redenen. Drie jaar geleden onderging ik mijn eerste rugoperatie. Nou was dat verre van feestelijk geloof me, maar wel een gedenkwaardig moment. Het was namelijk de eerste, figuurlijke, stap richting minder pijn en weer mee kunnen doen in de maatschappij zowel privé als zakelijk. Twee jaar later, op 7 oktober 2020, startte ik mijn bedrijven Marloes Durinck en MaDuCreations. En nee, geen toeval precies één jaar na de eerste rugoperatie. Wist ik veel dat er nog twee zouden volgen… maar ach, als je alles van te voren weet.

Persoonlijke ontwikkeling

Het is zeker niet de bedoeling om een zwaarmoedige blog te schrijven. Zie het als lessen uit de praktijk. Het zijn ook mijn ervaringen, misschien heb jij wel hele andere. En laat ik vooral beginnen met iets positiefs, zo ben ik namelijk ook gebakken. Ik had geen enkel moment willen missen van de afgelopen twee jaar ondernemen. Wat een avontuur. Elke dag ben ik nog blij met de keuze om voor mijzelf te gaan beginnen, ook al is dat niet de meest logische keuze geweest. En ook al loopt het soms niet zoals ik gehoopt had. Is het makkelijk? Nee. Komt het vanzelf? Ook niet. Als je dat denkt dan heb je echt een verkeerd beeld bij ondernemerschap.

Het is keihard gaan voor je droom, of dromen. Het is toewijding, keuzes maken en daar de consequenties van accepteren. Het is continue je droom, of dromen, voor ogen blijven houden, blijven finetunen, net zo lang totdat het voor jou werkt. Het is een ontdekkingstocht op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. En het is je leven zo inrichten qua werk zoals jij dat wilt.

Vermoeiend

En toch zitten er vermoeiende momenten bij. Want moe word ik soms wel van die ‘grapjurken’ die menen op alles commentaar te moeten geven als ze horen dat je duurzaam onderneemt. En als je, in hun ogen dan, iets niet duurzaams doet… Herkenbaar? Ik noem ze maar mensen langs de zijlijn. Die zelf niet of nauwelijks wat doen op duurzaam gebied, maar wel ongezouten hun mening geven over als jij iets kennelijk niet duurzaam doet. Het is altijd lekker schieten op een ander zonder dat je bij je zelf te rade gaat… Je kunt ze negeren, en dat doe ik ook meestal, zonde van de energie, maar wat ook werkt is om te vragen wat zij doen op duurzaam gebied. En weet je, dan blijft het vaak stil, maar meestal ga ik dus niet eens erop in en glimlach.. 

Boven het maaiveld
Foto: Joshua J. Cotten - Unsplash

Maaiveld

Overigens trek ik mij niet zo veel aan van de opmerkingen of kritiek van de ‘zijlijn’ mensen, ook al lijkt deze blog anders te suggereren. De reden dat ik hier toch een blog aan wijd is dat ik wil laten zien wat voor opmerkingen je kunt verwachten als je een duurzame ondernemer bent, of een ondernemer met hart voor duurzaamheid. Toevallig is dan mijn onderwerp duurzaamheid, maar of het nou daar over gaat of andere onderwerpen waar je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, kritiek hoort daar op de een of andere manier bij. Ik denk vaak dat het een soort afgunst of afreageren is omdat de andere kant dat dan niet doet of durft. Mocht je trouwens nog opmerkingen missen in deze blog, deel ze dan vooral onderaan bij het reactieveld, en hoe jij daarmee omgaat. Misschien hebben anderen er steun aan.

Reizen en duurzaamheid

Reizen, ook zo’n thema waar je opmerkingen over kunt krijgen. Dat is namelijk een van mijn ‘guilty green pleasures’ qua duurzaamheid. Hoewel guilty.. ik steek het niet onder stoelen of banken dat ik besmet ben met het reisvirus. Reizen en duurzaam gaan niet echt lekker samen. In ieder geval niet als je, zoals ik graag, de wereld over reist. En ja, ik heb al veel van de wereld mogen zien en ben ver weg geweest met het vliegtuig.. Zo dat is eruit. 

Het kan wel duurzaam, maar het is wat ver om overland naar, zeg maar, Mongolië te reizen. Wel gaaf! Ik heb in de afgelopen jaren mijn reisbewegingen aangepast. Binnen Europa zal ik niet heel gauw meer in een vliegtuig stappen. En de verre reizen moeten echt iets toevoegen wil ik die nog gaan doen. Je zult mij niet zo snel voor een zonvakantie in een vliegtuig zien stappen, omdat ik weet wat voor negatief effect een vliegreis heeft op het milieu. Is ook niet mijn ideale vakantie trouwens, maar dat even terzijde.

Autorijden en duurzaam

Wel of niet auto rijden, ook een heet hangijzer waar mensen wel eens over vallen als ik zeg dat ik duurzaam onderneem, maar meekrijgen dat ik een auto heb. Maak ik trouwens ook geen geheim van, ik probeer zo transparant mogelijk te zijn. Want open en eerlijk zijn hoort ook bij duurzaam ondernemen. Geloof me, ik weet als geen ander dat auto rijden niet duurzaam is. Dat als je dat niet meer zou doen je aardig wat punten omlaag gaat in het overstijgen van de draagkracht van de aarde. Hoef je mij echt niet uit te leggen. Maar zoals ik al vaker zeg, het moet wel praktisch en haalbaar zijn.

CO2 compensatie

CO2
Foto: Matthias Heyde - Unsplash

Dat ik wel autorijd is vanwege (voor mij) geldige redenen, en dat is niet omdat het zo handig is. De keuze om de auto pakken is een bewuste keuze voor mij, en waar ik alternatief vervoer kan pakken, of er lopend naar toe kan gaan, doe ik dat ook. Daarnaast compenseer ik mijn gereden kilometers elk jaar. Als je namelijk bepaalde acties niet kunt vermijden die een negatief effect hebben, vind ik dat je in ieder geval de verantwoordelijkheid moet nemen ze zoveel mogelijk te compenseren. En nee, daarmee los je het probleem niet op, maar maak je hem in ieder geval niet groter.

Bewuste keuzes

Ik heb het al een paar keer eerder in mijn blogs gezegd, en ik blijf het ook herhalen. Je kunt nooit 100% duurzaam zijn, want dan leef je niet. Het zal dus altijd bewuste afwegingen blijven maken zijn. Wat doe je wel en wat doe je niet. En als je die afwegingen bewust maakt, ben je al verder dan de gemiddelde persoon op deze mooie planeet. Het is ook keuzes maken om iets niet te doen als je weet dat dat beter is voor het milieu, de maatschappij of de natuur. En de consequenties van die keuzes op duurzaam gebied wil nog niet iedereen nemen helaas. We zijn al op een punt beland waarop een aantal negatieve effecten niet meer teruggedraaid kunnen worden. Laten we dan in ieder geval ervoor zorgen dat het niet nog beroerder wordt.

Geitenwollen sok

Dan nog een aanname even uit de wereld helpen. Dat je duurzaam onderneemt, of hart hebt voor duurzaamheid, wil nog niet zeggen dat je een groene sok bent. Of een geitenwollen sok, net wat je gebruikt als term. En laat ik duidelijk zijn daar is trouwens niets mis mee als je het wel bent, of je zelf zo ziet. Wat is dan een groene sok? Het beeld dat nog veel mensen hebben als je zegt dat je ‘iets’ met duurzaamheid doet. Als in dat je je vastketent aan een boom, voor op de barricades staat bij duurzame protestacties. Mensen met, ja daar zijn ze, geitenwollen sokken aan. ‘Zweverige’ personen die naakt bij maanlicht dansen… Geen idee wat er allemaal bij het type geitenwollen sok gedacht wordt. 

Duurzame passie

Als het betekent dat het mensen zijn met passie voor de aarde, de maatschappij, het milieu en de natuur, nou dan ben ik met trots een groene sok. Daar hebben we er namelijk veel meer van nodig. Je ziet steeds meer een beweging die kant op gaan. Meer en meer mensen, en gelukkig ook steeds meer ondernemers, zien dat duurzaamheid de toekomst heeft. Naast het feit dat er nu echt wat moet gaan gebeuren, maar ja dat wordt al langer geroepen. En de acties die gedaan worden helpen, maar gaan vaak nog niet het verschil maken. Geen woorden maar daden en dat kan ook ‘veilig’ vanuit je bedrijf. Daar hoef je dus niet meteen voor naar weet ik waar te marcheren en extreme maatregelen te nemen.

Groen hart
Foto: Colton Jones - Unsplash

Stichting

Als afsluiter nog een andere variant als je zegt dat je duurzaam onderneemt. Wat je dan nog wel eens terug krijgt is ‘begin dan een stichting als je zo graag mensen wilt helpen’. Alsof werken met duurzaamheid geen basis kan zijn voor een bedrijf, dat kan namelijk prima. Even voor de goede orde, een stichting mag ook geld verdienen en winst maken en als doel hebben winstgevend te zijn. Het is dan wel zo dat de winst weer ingezet wordt om het doel van de stichting te realiseren. Dus het zou prima kunnen en laten we wel wezen, zonder stichtingen zouden we nog veel grotere problemen hebben. Punt is alleen dat je als stichting geen winst mag maken met een commercieel doel. 

Duurzame bedrijven

Uiteraard wil ik zo veel mogelijk ondernemers helpen, maar niet gratis, of in ieder geval niet standaard. Ook ik heb vaste lasten die betaald moeten worden en nog steeds geen geldboom in de tuin. En ook ik heb dromen die ik wil realiseren die dan niet direct met duurzaamheid te maken hebben. Ik ben ondernemer, en ja ook idealistisch ingesteld, maar dat kan heel goed samen. Kijk maar naar een Ecosia, een Patagonia (zijn nu overigens grotendeels wel een non-profit organisatie geworden 🙃), een Tony Chocolonely, een Ben&Jerry’s, een Yoghurt Barn, een .. nou je begrijpt wel wat ik bedoel denk ik.

In perspectief

Hopelijk helpen de voorbeelden over kritiek en opmerkingen bij duurzaam ondernemen in deze blog je om het allemaal wat meer in perspectief te zien. Nogmaals, als jij ergens voor gaat staan en dat ook duidelijk naar de buitenwereld laat horen, dan krijg je vroeg of laat wel je dosis aan flauwe opmerkingen, ‘grappen’, kritiek of wat dan ook te horen. Probeer er boven te staan. Jij weet waar jij voor staat en waarom je doet wat je doet. Laat die ander lekker onder het maaiveld blijven als ze dat prettiger of veiliger vinden. Een mooie quote dan ook om mee af te sluiten:

“You did not wake up today to be mediocre”

Herken jij bepaalde opmerkingen en zou jij je ervaringen daarmee willen delen bij de reacties?

PS Wil jij weten waar jij kunt verduurzamen binnen jouw bedrijf? Ter gelegenheid voor het twee jarig bestaan van mijn bedrijf heb ik een aantal gratis sessie beschikbaar gesteld. Plan een vrijblijvende sessie met mij in en ik kijk met je mee wat er in jouw bedrijf mogelijk is op duurzaam gebied. Ik geef je in ieder geval twee duurzame onderneem tips mee. Inplannen kan via deze link.

Pin blog kritiek bij duurzaam ondernemen - Marloes Durinck