jeugd heeft geen leeftijd
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Jeugd heeft geen leeftijd

Jeugd heeft geen leeftijd

Iedereen wilt zich wel (weer) jeugdig voelen. Hoewel dat voor elk persoon weer wat anders kan inhouden. Het gevoel hebben dat de wereld aan je voeten ligt en je nog allerlei fouten kan, mag en moet maken. Dat laatste is overigens niet per se aan de jeugd voorbehouden naar mijn mening. De mogelijkheid om nog alles te kunnen worden. Of met jeugdig enthousiasme in regenplassen stampen.. Net waar jij je jeugdig bij voelt. Dat jeugd geen leeftijd heeft maar een mentaliteit is ontdek je in deze blog. Naast wat jeugd met duurzaamheid te maken heeft.

Internationale dag van de jeugd

12 augustus is al 23 jaar lang de internationale dag van de jeugd. Die dag staat helemaal in het teken van jeugdigen in de leeftijd van 15 tot 24 jaar. Dat is de range die de VN daar destijds aan heeft gegeven. Die dag focust zich vooral op wat de jeugd voor de wereld betekent. Want zonder jeugd geen toekomst. Cliché, maar een waarheid als een koe, daar kom ik zo op terug. Ook is die dag bedoeld om kansen te ontwikkelen voor kinderen in zowel rijke als arme landen. Niet dat je dat nou in één dag red, maar het begin is er laten we maar zeggen.

Wat is jeugd

Jeugd is de levensfase waarin je jong bent. Vager kan de omschrijving bijna niet.. Het is de periode van je kinderjaren tot je volwassenheid. Die bij sommige nooit lijkt te komen, maar dat is weer een ander onderwerp 🙃 In het algemeen wordt daar de periode van 0 tot 25 jaar mee bedoeld, maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan dat variabel zijn. Het tegenovergestelde van jong is oud, maar wanneer ben je dan oud? Soms voel je je oud, of wat vaker dan soms, maar dat wil nog niet zeggen dat je het dan ook bent. Het ligt er denk ik ook maar net aan aan wie je het vraagt. Een 5 jarige vind een 30 jarige  al stokoud, maar een 60 jarige vindt dat weer van een 90 jarige, dus zeg het maar…

jong en oud

Jeugd en de toekomst

Zeker met de vergrijzing die aan de gang is heeft de jeugd de toekomst. Zij zijn het namelijk die straks voor de grijze golf moet gaan zorgen. Daarnaast maken jongeren zich ook zorgen over hun eigen toekomst. Of het nou gaat om goed onderwijs, betaalbaar wonen, kinderen krijgen, een leefbare planeet, hun gezondheid of gelijke kansen. Een aantal van die thema’s waren er vroeger ook al. Een paar, zoals een leefbare planeet, is iets waar, laten we zeggen in mijn jeugd, minder over nagedacht werd. In ieder geval niet zo massaal als nu het geval is. Maar goed de planeet was toen ook nog een stuk leefbaarder.

Jeugd en duurzaamheid

De jeugd levert een positieve bijdrage aan de maatschappij. Zij zien zaken anders dan volwassenen en de jeugd van nu groeit op met andere thema’s dan vroeger. Wat logisch is, want iedere tijdsperiode heeft weer zijn eigen issues en uitdagingen. Hoewel een aantal thema’s nooit veranderen, of ze nou wel of niet meer zichtbaar zijn. Dat de maatschappij zal moeten veranderen, willen we nog een leefbare toekomst hebben, wordt steeds duidelijker. Juist door dan in de jeugd te investeren, investeer je in de maatschappij van de toekomst. Wat die ook moge zijn. 

Jeugd en veiligheid

Tegenwoordig lijkt de veiligheid van de jeugd minder vanzelfsprekend dan vroeger. De wereld, of liever gezegd de mensen erop, doen (soms) vreemde dingen. Maar ook dat is zeker niet van de huidige tijd. Een veilige omgeving voor de jeugd is helaas  nog steeds geen vanzelfsprekendheid, zelfs niet hier in Nederland. Bijvoorbeeld ‘anders’ zijn, in welke variant dan ook, wordt aan de ene kant omarmd, maar toch nog te vaak veroordeeld. Want wat is anders, daar kun je denk een heel apart blog aan wijden? Inclusiviteit is ook een belangrijk onderdeel van duurzaamheid en duurzaam ondernemen, hoewel dat soms helaas nog ver te zoeken lijkt.

Jeugd is geen leeftijd, het is een geestestoestand

Wubbo Ockels

Wat heeft Wubbo Ockels nu weer met de jeugd te maken zul je denken? Nou, hij deed, in een interview in de Trouw van 10 oktober 2013, een mooie uitspraak. Die ook weer meteen de link laat zien naar duurzaamheid. Hij zei namelijk volgende. ”De jeugd heeft in dit land geen moer te zeggen. Dat klopt niet, is ook strijdig met de duurzaamheidsgedachte: we moeten jonge mensen direct medeverantwoordelijk maken voor hun eigen toekomst. Dat betekent dus dat je het onderwijs, waarop nu al jaren telkens weer op wordt gekort, juist moet versterken. Als je moet bezuinigen, moet je méér geld geven aan onderwijs. Dat vergroot je inkomsten op termijn”. En toch, bijna negen jaar later, zien we dat nog niet echt gebeuren… Sluit mooi aan bij de uitspraak: ‘De staat die niet in zijn jeugd investeert, verbeurt zijn toekomst’.

Onderwijs en duurzaamheid

Maakt weer een mooi bruggetje naar wat wij de jeugd leren qua duurzaamheid. Het wordt dan wel steeds meer op vervolgonderwijs als vak gegeven, maar is het ook al onderdeel van het middelbaar onderwijs? Of eerder al, op de basisschool? Al mijmerend over deze vragen kwam ik op het begrip eco-schools. Dit is een programma voor scholen die met leerlingen werken duurzaamheid. Mooi toch dat je elke keer weer nieuwe dingen ontdekt, ik had er nog nooit van gehoord. Wat mij betreft mag duurzaamheid een verplicht vak worden op school om zo de bewustzijn hierover al van jongs af aan mee te geven.

dansen in de regen

Jeugdig enthousiasme

Je hebt kunnen lezen dat jeugd en duurzaamheid een mooie en broodnodige combinatie is. Daarnaast ook dat jeugd geen leeftijd heeft, maar heeft te maken met je instelling. Dat staat voor mij als een paal boven water. Ik denk dat iedereen wel eens in de verleiding komt om te doen wat je ziet in de foto hierboven… Zie jeugdig enthousiasme bij volwassenen dan ook niet als onvolwassen gedrag. De personen die dit hebben, hebben in mijn ogen de juiste instelling en begrijpen hoe het leven werkt. Ik hoop juist dat je mensen in je omgeving hebt die zich niet laten beperken in hun jeugdig enthousiasme over bepaalde zaken. Dat komt namelijk naar mijn mening dicht in de buurt van passie. Het is namelijk niet zo dat als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt dat dat dan niet meer ‘heurt’. 

Hoe jeugdig ben jij?

PS
Hoewel we al over de helft van 2022 zijn, kun je nog steeds gratis mijn duurzame contentkalender aanvragen waar niet alleen deze dag op staat maar nog vele anderen. Ter inspiratie.

Blog: jeugd heeft geen leeftijd - Marloes Durinck