je hart volgen
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Je hart volgen

Spannend

Er zijn 1001 spreuken over je hart volgen. Waarom is het dan zo enorm spannend en uitdagend om het ook echt te doen? Je durft niet volop te gaan staan voor wat je echt diep van binnen voelt of wilt. Omdat ‘de mensen’ om je heen daar iets van vinden. Omdat het niet ‘heurt’, of omdat het niet is wat de meerderheid doet. En dat laatste bedoel ik zonder oordeel, maar als een constatering. Het kunnen verschillende redenen zijn. Die worsteling tussen hoofd en hart ken ik als geen ander. De laatste tijd vooral op zakelijk gebied. In deze blog neem ik je mee wat je hart volgen kan betekenen, om je hopelijk te inspireren om ook je hart te gaan volgen. Want ook dat is duurzaam ondernemen.

Hoofd versus hart

Hoofd versus hart, of is het hart versus hoofd? Grappig in mijn ‘oren’ klinkt hoofd versus hart logischer dan andersom. Niet alleen maar een taal dingetje, maar ook een weerspiegeling van die interne strijd tussen wat ik dan volg.. Jarenlang heb ik echt volledig vanuit mijn hoofd geleefd. Voor mij was dat veilig omdat ik dan onder andere niet de confrontatie aan hoefde te gaan met mijn gevoel. Beetje struisvogelpolitiek, want dat gevoel haalt je toch wel in, maar op dat moment was dat voor mij de enige logische weg (vanuit mijn hoofd geredeneerd he).

Hart volgen

Door een aantal ingrijpende gebeurtenissen ben ik steeds meer mijn hart gaan volgen. En nog neemt mijn hoofd wel eens de overhand, maar steeds minder vaak. Ik wil niet aan het einde van mijn reis hier op deze mooi aarde die persoon zijn die zegt ‘ach had ik toen maar mijn gevoel gevolgd…’. Het mooie is dat je op elk moment, op elke leeftijd je hart kunt gaan volgen. Ik nader op het moment dat ik deze blog schrijf langzaam maar zeker die ‘big 50’. Dat weerhoud mij er echter absoluut niet van om stappen te nemen op basis van mijn gevoel. Ik maak daarbij dankbaar gebruik van de ervaringen die ik tot nu toe op heb mogen doen op mijn levensreis.

hart
Foto: Khadeeja Yasser - Unsplash

Doen waar je van houdt

Doe jij echt waar je van houdt? 

Ik gooi er bewust even een witregel tegenaan om het goed bij je binnen te laten komen.. Want echt doen waar je van houdt is wat veel mensen vaak super spannend vinden. Wat zullen anderen daar niet van denken. Ik heb een huis, het is onzeker, ik heb kinderen, vul maar in wat er bij jou naar boven kwam toen je de vraag las. Je hart even dat huppeltje maakte, maar direct gevolgd door je hoofd die allerlei belemmerende overtuigingen naar voren slingerde. ‘Been there, done that’. 

Proces

Het is vaak een proces waar je doorheen gaat. Van allerlei kleinere en grotere momenten die je richting dat ene moment leiden dat je zegt ‘Fxxx it’ ik ga het gewoon doen! En wat een bevrijdend gevoel kan dat zijn. Zo heb ik de afgelopen periode besloten mijn huis te gaan verkopen zonder er al direct iets nieuws voor terug op het oog te hebben. En heb ik voor mijn duurzame adviesbedrijf oprecht gekozen wat ik diep in mijn hart al een tijd voelde, maar nog niet volledig durfde te omarmen. Gaat het werken? Uiteraard zal de toekomst het uitwijzen. Voelt het goed? Hell yeah! Ik ga er in ieder geval vol voor, voor beide keuzes. Om er maar weer even cliché in te slingeren ‘waar een deur sluit…’. Je kent hem wel  😇

Idealistisch

Noem het idealistisch, want dat is het ook 🙃 Idealistisch is namelijk niets meer en minder dan  gericht zijn op het bereiken van een ideaal, of de intentie hebben een hoger doel na te streven. En laat dat nou net zijn wat mijn insteek is voor mijn duurzame bedrijf. Tuurlijk is het lekker om geld te verdienen. En ook broodnodig, want je hebt nu eenmaal vaak een berg aan vaste lasten die elke maand betaald moeten worden. Maar dat is dan weer je hoofd. Mijn hart wil dat super graag combineren met dat streven naar een betere wereld. Niets mis mee om die twee te combineren toch? Want ik heb ook gewoon een bedrijf en geen stichting. En zo heeft ieder zijn of haar idealen, dat is het mooie ervan.

Durf groot te dromen
Foto: Randy Tarampi - Unsplash

Je hart volgen en duurzaam ondernemen

Wat is dan de link naar duurzaam ondernemen, denk je nu misschien? Naast dat goed voor jezelf zorgen ook onderdeel is van duurzaam ondernemen, trek ik hem nog verder door. Want door te gaan staan waar ik in geloof als duurzame ondernemer, gaat bij mij nog harder de passie stromen. Niet alleen de passie voor duurzaamheid, maar ook om andere ondernemers te begeleiden op hun reis richting meer duurzaamheid in hun bedrijf. 

Ondernemers die ook tussen hoofd en hart heen en weer slingeren. Want naast dat ze een succesvolle onderneming hebben, willen ze diep in hun hart meer doen dan ‘alleen maar’ nog meer geld verdienen. Die van betekenis willen zijn met hun bedrijf en impact willen maken voor een betere wereld. Maar waar die verandering nog niet lukt door tijd of kennis gebrek, of de sprong nog niet durven wagen om allerlei andere redenen.

Wat zit je in de weg

Overtuigingen, oude patronen, angst en andere aannames. Of misschien wel de gedachte, wat als het lukt? Noem maar op wat je vaak in de weg zit om echt te gaan doen wat jij wilt en niet wat ervan je verwacht wordt, of gebruikelijk is. Nu ben ik gezegend met ouders die mij altijd de ruimte en vrijheid hebben gegeven om te worden wie en wat ik ook maar zijn wilde. Zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Geen enkele druk, als ik er maar gelukkig van werd. Zelfs niet toen de verkoop van hun bedrijf aan de orde kwam voor eventuele overname door mij of een van mijn zussen. Wat we overigens alledrie niet hebben gedaan, maar dat geheel terzijde.

Tekenen dat je je hart mag volgen

tekenen
Foto: Sara Kurfeß - Unsplash

Wat zijn dan die tekenen die aangeven dat het tijd wordt om je hart te gaan volgen? Of anders gesteld, hoe weet je dat je je hart mag gaan volgen? Voor mij zijn dat de volgende:
😁 Het (wat dat dan ook mag zijn) blijft je bezighouden
😁 Je hart maakt elke keer een huppeltje als je eraan denkt
😁 Doe je iets voor je omgeving, of echt iets voor jezelf?
😁 Als je eraan denkt dan voel je intuïtief een enorme JA!
😁 Je voelt een soort van disbalans over wat je doet en wat je wilt
😁 Je ’s ochtends als je op je werk komt denkt, is het al avond?

Ogen dicht en springen

Heb je bovenstaande allemaal aangevinkt? Dan zou ik zeggen ogen dicht en springen. Maar dat is slechts mijn tip, het blijft je eigen keuze he? Natuurlijk moet je niet meteen al je schepen achter je verbranden. Enigszins toch je hoofd in je keuze meenemen is wel prettig en handig. Ik ben van het type die bij grote, ingrijpende ideeën of acties daar best lang op kan broeden. Alle voors en tegens tegen elkaar af kan wegen, maar als ik dan eenmaal die beslissing heb genomen om er vol voor te gaan, dan ga ik ook. Hoewel het absoluut niet duurzaam is, ben ik wat dat betreft dan net zo’n oude diesel… Ik doe altijd wel de check of het bij mijn ‘grote droom / plan’ past, doet het dat niet hoef ik er ook niet lang over na te denken. En geloof me als je je hart gaat volgen zal het soms lijken of alles (en iedereen misschien) om je heen je zal testen. Dat is dan echt de ultieme check of je echt je hart wilt gaan volgen.

Doe jij al echt dat waar je hart ligt?

PS 
Zoek je nog mooie spreuken over het hart? Kijk dan eens hier

Pin blog je hart volgen - Marloes Durinck