

Marloes Durinck
Is je afval echt wel afval?
Is afval wel afval?
De meeste uitdrukkingen hebben een kern van waarheid, of vallen onder de noemer ‘stichting open deur’. Zo ook de uitspraak ‘waste isn’t waste until we waste it’ (ik heb hem bewust in het Engels laten staan want dan komt die het beste over). Afval, we staan er niet of nauwelijks bij stil als we weer wat weggooien. En dan begin ik er maar niet over of het dan in de juiste bak wordt gegooid. Vraag jij je wel eens af of de afval die je weggooit binnen je bedrijf ook echt wel afval is? Of dat het toch op een andere manier nog gebruikt kan worden? Over wat je met afval kunt doen, en dat afval geen eindstation hoeft te zijn voor bepaalde producten lees je in deze blog. Benieuwd of je dan anders naar afval binnen je bedrijf gaat kijken.
Wat is afval?
Wat is afval? Dit zijn stoffen, materialen en/of producten waar je als eigenaar vanaf wilt. Officieel moet afval door een erkende afvalinzamelaar worden opgehaald. Nu zien we genoeg om ons heen dat sommigen zich daar helaas weinig van aantrekken en het gewoon op straat, of in de natuur dumpen. Zijn zij ervan af… Gelukkig deponeert het merendeel het in ieder geval in een afvalbak. Voor verschillende soorten afval zijn er verschillende soorten verwerkingsmethoden. Als bedrijf moet je zelf in actie komen om je afval op te laten halen. Omdat er per afvalsoort verschillende soorten verwerkingsmethoden zijn, zijn er ook de verschillende afvalbakken. Op deze manier wordt het verwerkingsproces minder arbeidsintensief. Vind je het nog wel lastig wat waar in hoort, doe dan hier de check. ZZP-er of kleine ondernemer? Kijk dan bij afvalscheidingswijzer.
Wat kun je met afval?
In een eerdere blog schreef ik al over wat de zin en onzin van afval scheiden is. Wat duidelijk is – spoiler alert – is dat het wel zin heeft en dat dat begint met een correcte en efficiënte scheiding van je afval. Om het dan vervolgens op een juiste manier op te laten halen. Maar dat even terzijde. Wat kun je zelf met afval? Behalve het weggooien, kan afval ook op een andere manier gebruikt worden. Het ligt er natuurlijk aan over wat voor soort afval we het hebben, maar wat voor de een afval is, is voor de ander juist waardevol en basis voor iets nieuws. Hoe creatiever je denkt, hoe meer er mogelijk is.

Waste isn't waste until you waste it
Van afval iets nieuws
Als het gaat over van afval weer wat nieuws maken, dan hebben we het over recycling. Een kapot peertje van een lamp is afval, want die brand niet meer, maar…. daar kun je wel weer wat nieuws van maken. Als je hem uit elkaar haalt kun je er van alles van maken. Wat dacht je van een mini terrarium, een verzamelpotje, een sneeuwbol, of een leuke kerstversiering? Om maar wat dwarsstraten te noemen. Of wat dacht je van het briljante idee om van plastic rietjes slippers te maken? Je moet er maar op komen. En wie kent niet het voorbeeld van het speelgoed dat van oude blikjes gemaakt wordt. Hoezo afval?
Afval en kunst
Gelukkig lopen er heel veel creatieve mensen rond die alleen maar buiten de bekende box denken. Dat maakt de wereld een stuk leuker vind ik zelf. Die mensen zien in afval juist kunst, of materiaal voor nieuwe creaties. Een mozaïek van plastic doppen, van plastic afval sieraden maken, of van oude autobanden krukjes. Het is maar een greep uit de legio voorbeelden die er zijn. Met mijn creatieve bedrijf MaDuCreations is een van mijn ideeën om in de toekomst van zwerfafval nieuwe creaties te maken. Maar dat is voor een andere keer. Ontdek hoe creatief mensen kunnen zijn door hier te kijken wat voor kunst je allemaal van afval kunt maken.
Afval als verdienmodel
Om aan afval te kunnen verdienen hoef je geen afvalverwerkingsbedrijf te zijn. Ook als andersoortig bedrijf kun je met afval prima je geld verdienen zoals je hebt kunnen lezen met de voorbeelden hierboven. Binnen je bedrijf van afval een nieuw verdienmodel maken is natuurlijk ook een mogelijkheid. Zo voorkom je verspilling en verdien je er ook nog aan. Win win. Kijk maar naar Peelpioneers. Zij maken van citrusschillen nieuwe ingrediënten zoals etherische oliën en vezels die weer als ingrediënten dienen voor andere producten.
Koffiedik
Koffieprut, drab, koffiedik, of hoe je het ook wilt noemen. Van wat er over blijft nadat je koffie hebt gezet kun je ook van alles maken. Het zit vol voedingsstoffen voor planten. Zo worden er bijvoorbeeld paddenstoelen en oesterzwammen op gekweekt. Het is een praktisch middel tegen ongedierte en helpt het tegen vieze geurtjes. Maar het is ook een grondstof voor heel veel andere producten. Wist je bijvoorbeeld dat van koffiedik scrub of zeep gemaakt kan worden? Dat je er koffiekaarsen van kunt maken? En dat het een grondstof is voor bioplastics, brandbare bio-pellets en briketten die gas kunnen vervangen? Zo kijk je denk ik in het vervolg heel anders naar dat bruine prutje. Heb je een koffieleverancier voor je bedrijf, vraag dan naar de mogelijkheden die zij bieden om het koffiedik op te komen halen.

Circulaire economie
Als je van afval weer nieuwe grondstoffen kunt maken, komen we een heel eind richting een circulaire economie. Dit is een economie waarin er geen afval is en grondstoffen steeds weer opnieuw worden gebruikt. Daar plukt iedereen de vruchten van. In de huidige economie kun je je daar eigenlijk nog geen beeld van vormen met de hoeveelheden afval die we met zijn allen dagelijks produceren. Als bedrijf verklein je, met het verminderen van je afval, je ecologische voetafdruk. Waardoor je een meer positieve impact op milieu en natuur maakt. Daarnaast bespaar je ook op kosten als je minder afval produceert. En als je er dan ook nog een nieuw verdienmodel van weet te maken dan heb je helemaal een win win win situatie.
Waarom is er nog zo veel afval?
Misschien vraag je je nu af, als je bovenstaande zo leest, waarom er dan nog zoveel afval is? Die vraag komt bij mij in ieder geval wel naar boven borrelen. Het antwoord is simpel: omdat er nog te weinig noodzaak is om het anders te doen.. Mensen komen pas in actie als iets pijn doet, dat herken je vast wel bij je klanten. In deze maatschappij van overvloed is het makkelijker om dingen weg te gooien en iets nieuws ervoor te kopen, dan dat we van iets ‘ouds’ weer wat nieuws maken. Mensen gooien hun afval weg en denken er dan verder niet meer over na, iets met als ik het niet zie is het er niet… Want laten we wel wezen al dat afval moet wel ergens heen en verwerkt worden.
Minder afval
Als wij meer zouden moeten gaan betalen om afval weg te gooien en te laten verwerken, zouden we denk ik ineens een stuk creatiever worden en goed nadenken of we het nog kunnen hergebruiken voordat we iets weggooien. Als het om kosten besparen gaat kunnen we namelijk zeer vindingrijk zijn. Wat nog beter is dan het recyclen of verwerken van afval, is het produceren van minder afval. Om maar even nog een stichting open deur erin te gooien, als je minder koopt heb je ook minder afval.. Gelukkig zijn er meer manieren om afval te verminderen, zoals het herstellen van producten, of door ze te delen of te lenen / leasen.
Weggooien of hergebruiken
Zo zie je dat je met afval meer kunt doen dan je denkt. In deze blog heb je kunnen lezen dat afval pas echt waardeloos wordt als je het verspilt. Dat afval vaker dan je zou denken omgezet kan worden in een nieuw product waar je weer waarde uit kunt halen. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt en ermee omgaat. Dus voordat je een volgende keer weer wat gedachteloos weggooit, liefst in de juiste bak uiteraard, vraag je dan af of het echt wel afval is. Ook dat is duurzaam ondernemen.
Is het afval binnen jouw bedrijf echt wel afval?

3 reacties
Hi Marloes, ook wij denken regelmatig over afval na, bijvoorbeeld de plastic wasmand (I know, we hebben het ding al heel lang), die is kapot, scheur bij het handvat. Jim wilde een nieuwe kopen maar ik zei dat het met scheur nog heel lang mee kan. De mand blijft gewoon. Groithandels die plastic vulling opsturen bij de bestellingen vinden we niet meer oke. Het kan ook met karton. Ik ben wel benieuwd naar je foto bij deze post. Die buizen… lijken op boomwhackers maar zijn het niet. Is het van afval gemaakt?
Groet Jeannette
Wat mooi om te horen dat jullie daar al zo bewust mee bezig zijn Jeannette. Grappig, ze lijken inderdaad op boomwhackers, maar het zijn plastic rietjes. Ik vond namelijk het idee van de slippers gemaakt van plastic rietjes die ik als voorbeeld noem in mijn blog zo’n super idee. En het ziet er vrolijk uit. Daarnaast zijn er denk ik nog heeeel veel plastic rietjes in omloop, als we daar nu eens wat anders functioneels van maken wat langer gebruikt kan worden dan zo’n rietje dan hebben we dat specifieke plastic probleem ook opgelost. Kunnen boomwhackers trouwens ook van plastic afval gemaakt worden??
Ha, het zijn rietjes.. ik zie het nu. Boomwhackers zijn gepatenteerd inclusief de kleuren. Iedere kleur is gekoppeld aan een toonhoogte. Ik weet niet of ze van afval gemaakt kunnen worden. Ik heb wel gehoord dat ze afbreekbaar zijn en niet tientallen jaren blijven liggen nadat ze zijn afgedankt door spelers. Dat geeft al een iets beter gevoel.