Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Bedrijven met groen
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Is duurzaam ondernemen hetzelfde als MVO?

Stapje verder op de reis van duurzaam ondernemen

In deze blog neem ik je een stapje verder mee op de reis van duurzaam ondernemen en beantwoord ik de vraag of duurzaam ondernemen hetzelfde is als MVO. Maar voordat ik verder ga moet ik misschien eerst uitleggen wat MVO is. Sommige branches hangen aan elkaar van afkortingen en in een waas van beroepsdeformatie strooien mensen die termen rond alsof iedereen weet wat ze inhouden. Wat meestal niet het geval is… Bij mijn oude werkgever was het een soort geheimtaal. Die zit er zo diep ingebakken dat als je mij nu ’s nachts wakker zou maken ik nog de afkortingen zo op kan dreunen. En ik werk er dus al ruim vier jaar niet meer…. 

MVO en CSR

MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Voor de Engelstaligen onder ons, dat is dan weer hetzelfde als Corporate Social Responsibility (CSR). Om maar even in de Engelse termen te blijven: Spoiler Alert: … MVO is dus hetzelfde als duurzaam ondernemen, of maatschappelijk ondernemen. Hebben we dat ook opgehelderd. Vaak is het wel zo dat het bij duurzaam ondernemen voornamelijk gaat over de impact op het milieu, maar het sociale stuk is daar ook zeker onderdeel van. Daarover zo meteen meer. Nu denk je misschien, mooi weet ik dat ook weer en door. Maar lees vooral verder want duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu, ook voor je bedrijf. Hoe? Dat lees je verderop.

Duurzame begrippen en termen

Maar wat houd dat MVO nou precies in? Helaas ontkom ik er niet aan om ook hier wat duurzame termen erin te gooien, geen zorgen, ik licht ze toe. Het kan misschien wat theoretisch zijn, maar wel handig dat je weet wat wat is als je bezig bent of gaat met duurzaam ondernemen. En dan hebben we dat in ieder geval gehad. 

Het is een vorm van ondernemen gericht op economische activiteiten, met aandacht voor de sociale kant en gericht op de triple-P benadering. Een mond vol dus. Iedereen die ooit wel eens iets met marketing heeft gedaan, of zich erin heeft verdiept, kent vast wel de P’s van de marketingmix. Het hangt ervan af wie je het vraagt of er nou 4, 5 of 7 zijn, maar ik noem even de meest vier bekende die staan voor Product, Prijs, Promotie en Plaats. Maar daar gaat de triple-P dus niet over..

Triple P duurzaamheid

De triple P voor duurzaamheid staat voor People, Planet en Profit, die laatste wordt ook steeds vaker vervangen door Prosperity omdat dat meer de lading dekt. Prosperity (welvaart) gaat naast economische winst ook over maatschappelijke winst. Wat net zo of soms nog wel belangrijker is als je het mij vraagt.

Duurzame balans

Balanceren duurzaam ondernemen
Foto: Ruta Celma - Unsplash

Het is zo ondernemen dat je aandacht hebt voor het menselijke stuk, het milieu stuk en het winst gedeelte en dan afgestemd op de verwachtingen van de belanghebbenden (stakeholders) van je onderneming. Dus best wat aandachtsgebieden waar je op moet letten en die allemaal in de juiste balans houden. Het gaat om het toevoegen van waarde met je bedrijf op die 3 P’s.

MVO onderdeel van je bedrijf

MVO is, als je het goed toepast, onderdeel van je onderneming. Dus opgenomen in al je bedrijfsprocessen en bij elke beslissing die je neemt met je bedrijf weeg je die af tegen de drie P’s. Daarmee is het ook een continue proces zonder einde. En verandert het mee met je bedrijf en met de ontwikkelingen in en om je bedrijf heen.

Voordelen MVO

Wat zijn nou de voordelen van MVO, buiten de logische dat het beter is voor het milieu? Ik noem er een paar:
 🌱Je hebt hierdoor financiële voordelen als in kostenbesparing en eventueel subsidies
 🌱Je krijgt er een beter imago van als bedrijf
 🌱Je bent een interessante samenwerkingspartner voor andere bedrijven of overheden
🌱Je hebt hierdoor een concurrentievoordeel omdat je je onderscheid van je concurrent als je MVO onderdeel maakt van je bedrijf

Daarnaast is het een investering op de lange termijn, en ook weer niet alleen voor je bedrijf, maar voor de toekomst van onze mooie planeet en de generaties na ons.

Wat is duurzaam ondernemen

Als je van het ‘koppensnellen’ bent heb je kunnen lezen dat deze blog een stapje verder is gegaan op de duurzame reis van ondernemen. Dat MVO hetzelfde is als duurzaam ondernemen. Dat er aardig wat duurzame termen en begrippen bij komen kijken. Het vooral balanceren is als je MVO toepast binnen je bedrijf en dat het onderdeel moet zijn van al je bedrijfsonderdelen. Maar het belangrijkste is, naar mijn idee, dat het absoluut voordelen oplevert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Zie jij dat ook zo?

PS
Duizelt het je na het lezen van deze blog van alle duurzame termen en begrippen? Dan kun je een uitstapje maken naar het duurzame woordenboek op mijn site via deze link: Duurzame woordenboek

Hier kun je de termen en begrippen die ik gebruik in mijn blogs nog eens nalezen. Het is een ‘werk in uitvoering’ document omdat ik hem elke keer aanvul als ik het over bepaalde duurzame termen heb in mijn blogs. 

Dit artikel delen:

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *