

Marloes Durinck
In 7 stappen je duurzaamheidsdoelen neerzetten als MKB-er
Geen tijd
Praten over duurzaamheidsdoelen, hier haken veel bedrijven al af. Je hebt het al druk genoeg om je andere bedrijfsdoelen te realiseren, laat staan doelen voor duurzaamheid. Wat als ik je zou zeggen dat je in 7 stappen je duurzaamheidsdoelen stappen kunt neerzetten als MKB-er? Denk je dan ‘dat is niet haalbaar’, of denk je dan ‘kom maar door!”. In deze blog neem ik je mee op een duik in de wondere wereld van duurzaamheid en ontdek jij hoe je als klein(er) MKB bedrijf jezelf kunt onderdompelen in het groene avontuur. Vandaar dat je ook wat duiktermen en ‘waterverwijzingen’ zult tegenkomen. Ik duik zelf niet dus mocht ik ergens iets verkeerd gebruiken, bij deze alvast mijn excuses…
Waarom dan wel de verwijzing naar duiken cq onderdompelen? Deels omdat ik het een mooie metafoor vind, en deels omdat water zo’n belangrijk onderdeel speelt in ons leven.
Haalbare doelen
Het stellen van haalbare duurzaamheidsdoelen, en belangrijker nog, het invoeren ervan in de strategie van je bedrijf is een belangrijke stap voor je bedrijf om je impact op het milieu te verminderen en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dat is, als jij voorbereid wilt zijn op een duurzame toekomst met je bedrijf, een verschil wilt maken, op meerdere gebieden waarde wilt creëren en daarmee bijdragen aan een betere wereld.

Aan welke stappen kun je denken?:
Stap één: Realiteitscheck
Stap twee: Samen duurzaam
Stap drie: Haalbare doelen stellen
Stap vier: En Actie!
Stap vijf: Duurzaamheid als groene draad
Stap zes: Op weg naar succes
Stap zeven: Duurzaamheid, het is nooit af
Klaar om de stappen verder te onderzoeken?
Realiteitscheck
Voordat je je in het duurzaamheidsavontuur onderdompelt, moet je wel je huidige situatie van dichtbij bekijken. Hoe ziet jouw bedrijf eruit? Dit doe je door een aantal zaken te beoordelen. Van energie- en waterverbruik, afvalproductie, emissies (uitstoot), tot andere relevante factoren. Deze check helpt bij het lokaliseren van gebieden waar verbeteringen kunnen worden aangebracht.
Zijn er bijvoorbeeld lichten die continu aanstaan waardoor jouw kantoor op een fel verlichte foute kerstboom lijkt? Of misschien wordt er meer papier verspild dan je zou willen toegeven…
Samen duurzaam
Om even in de duiktermen te blijven, je kunt duurzaamheid als een soloduik zien, maar dat is een stuk minder gezellig en brengt ook (meer) risico’s met zich mee. Samen kom je gewoon verder, bereik je meer, zijn er meer mogelijkheden. Dus betrek je team, je klanten en zelfs die leverancier die altijd veel te veel pennen stuurt waar je echt niet op zit te wachten. Luister naar de ideeën en zorgen van de mensen in en om je bedrijf. Zo ben je samen bezig met duurzaam ondernemen en werk je samen aan een betere wereld.
Haalbare doelen stellen
‘Ik kan toch niet als klein bedrijf de CO2 uitstoot op deze aardbol drastisch verlagen!?!’ Geen paniek, neem een teug zuurstof! De kunst is om realistische doelen te stellen. Wat is voor jou als kleiner bedrijf WEL haalbaar? Ga niet voor onhaalbare doelen waar de moed je van in je met duiklood verzwaarde duikschoenen zakt. Je voetafdruk hoeft echt niet teruggebracht te worden tot formaat plankton. Mag, maar in het kader van realistisch blijven is dat doel het zeker niet. Als je leeft en onderneemt heb je nou eenmaal impact op de wereld om je heen. Misschien kun je wel je energieverbruik met 10% verminderen, vaker recyclen of kiezen voor milieuvriendelijke verpakkingen? Kleine stapjes, beste ondernemer, kleine stapjes.

En Actie!
Tijd om de handen in het duikpak te steken, de sprong te wagen. Bedenk welke acties je kunt ondernemen om je duurzaamheidsdoelen te bereiken. Ontwikkel een actieplan, zo maar in het water springen en hopen dat je bij een mooi wrak komt werkt ook niet.. Bepaal de acties en initiatieven die nodig zijn om je gestelde doelen te bereiken.
Kijk welke specifieke maatregelen genomen kunnen worden, denk aan het installeren van energiezuinige apparatuur, het invoeren van recyclingprogramma’s, het bevorderen van duurzaam transport, of het verbeteren van je supply chain om duurzamere materialen te gebruiken.
Als je goed in je bedrijf om je heen kijkt zul je merken dat er actiepunten genoeg zijn. Pak ze dan ook zeker niet allemaal tegelijk op, maar één voor één. Begin klein en werk naar groot, of andersom, als je maar begint.
Duurzaamheid als groene draad
Werk er naar toe dat duurzaamheid als een lange sliert zeewier door je bedrijf waaiert, ofwel als een groene draad. Neem het op in de kern van je bedrijf. Of het nou bij je inkoop is, bij het trainen van je medewerkers, of bij het invoeren van groene marketingstrategieën. Maak het een vanzelfsprekendheid. Zowel bij jou, als bij je medewerkers. Laat zien hoe ook, of juist, zij hun steentje bij kunnen dragen door meer te recyclen en afval te verminderen. Extra uitdaging nodig dan dat het bijdraagt aan een betere, mooiere en schonere wereld? Koppel er een competitie elementje aan.

De weg naar succes
Als je al deze bovenstaande stappen hebt gedaan ben je op de goede weg. Zorg er voor dat je het (eind) doel, of doelen, voor ogen blijft houden. Check regelmatig je figuurlijke zuurstofniveau en hoe diep je zit. Meten is weten. Hou bij hoeveel energie je bespaart, hoeveel bomen je hebt gered voor de papierkap, en hoeveel complimenten / positieve reviews je hebt gekregen van klanten die jouw groene inspanningen waarderen. Want dat doen consumenten zeker, sterker nog het kan juist DE reden zijn dat ze bij jouw bedrijf kopen.
Duurzaamheid, het is nooit af
Duurzaamheid is in die zin zelf ook heel duurzaam, als dat het nooit af is. Nu kun je je daardoor laten ontmoedigen, maar je kunt het ook als een uitdaging zien, of dat groene avontuur waar ik het in begin van de blog over had. Wat kun je elke keer nog weer meer doen om het verschil in de wereld te maken met je bedrijf en te investeren in je bedrijf, en daarmee in jezelf. Je zou willen dat je kunt blijven dobberen tussen al dat moois onderwater, maar een keer is je zuurstof op. Zorg dus voor een goede conditie, als in blijf leren, en blijf duiken maken, lees verbeteren en ervaring op doen. Blijf op de hoogte van de nieuwste groene ontwikkelingen en de beste praktijken. Lees groene blogs, al mijn blogs vind je HIER 🙂
Voed jezelf continue met nieuwe ideeën en inzichten, misschien ontdek je wel nieuwe technologieën waarmee je jouw kantoor compleet kunt laten draaien op zonne-energie, of kom je erachter dat je oude kartonnen dozen eigenlijk prima kunt gebruiken als opbergbakken, voor zover je dat al niet had ontdekt.. (zo niet: dubbele winst!).
Net als de stromingen in de zee is de wereld continue onderhevig aan veranderingen. En dat is zeker het geval op het gebied van duurzaamheid. Hoewel er al heel wat gedaan wordt op dat gebied, blijft het zich (gelukkig) continue verbeteren, zodat de wereld hopelijk elke keer weer wat beter, mooier en schoner wordt. Want daar doen we het voor toch? Zonder planeet, geen zaken.

Communicatie duurzaamheid
Vergeet vooral ook niet om je groene avontuur te delen! Blijf niet onderwater druk bezig, waarbij de wereld bovenwater niet ziet wat je doet dan alleen af en toe misschien wat zuurstofbubbels. Laat de wereld juist weten welke duurzaamheidsinitiatieven jij onderneemt. Gebruik sociale media om je successen te delen om zo andere bedrijven te inspireren ook groen(er) te worden. Wie weet, misschien zien andere bedrijven jouw bedrijf straks wel als voorbeeld!
Deel niet alleen de mooie plaatjes van de azuurblauwe wateren (de successen in je bedrijf), maar laat ook de lelijke plaatjes zien van de enorme hoeveelheden plastic onderwater (de dingen die beter kunnen binnen je bedrijf). Alleen dan ben je transparant en kun je zo als bedrijven weer van elkaar leren. Het is namelijk geen wedstrijd wie als eerste de eindstreep haalt.
Waag de sprong

Dus daar ga je MKB-ers, in welke volgorde dan ook: duikpak in, flippers aan, zuurstoftank op je rug, duikbril op, en waag die sprong. Stel je duurzaamheidsdoelen vast, omarm het groene avontuur en maak van jouw bedrijf een duurzame walvis. Vergeet zeker ook niet om te genieten en te lachen tijdens het proces, en af en toe een milieuvriendelijke oké teken te geven aan jezelf en je team. Samen kunnen we echt de wereld een stuk groener maken, één sprongetje / stapje tegelijk! En geloof me, als je ziet wat jij bij kunt dragen met je bedrijf en wat het je oplevert in meerdere opzichten, je dan zegt: waarom heb ik dit niet eerder gedaan?!
Het is geen wedstrijd
En hoewel we samen zeker verder komen, is er niets mis met een beetje gezonde competitie. Duurzaamheid kan namelijk ook absoluut een concurrentievoordeel zijn. Houd dus een oogje op andere bedrijven in je branche en kijk hoe zij duurzaamheid opnemen in hun bedrijfsstrategieën. Laat je inspireren door hun successen en gebruik ze als motivatie om je eigen duurzaamheidsdoelen naar een hoger niveau te tillen.
Het belangrijkste is, en ik schreef het hierboven al, het is geen wedstrijd wie als eerste de eindstreep haalt. Het stellen van haalbare duurzaamheidsdoelen en het invoeren ervan in je bedrijfsstrategie, is een belangrijke stap voor je bedrijf om je impact op het milieu te verminderen en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het is in die zin een wedstrijd met als winst een betere toekomst voor de wereld om ons heen. En daar kunnen we, als we in actie komen, allemaal de winnaar van worden. Doen we niets, zullen we uiteindelijk allemaal de verliezers zijn.
Ben jij zo ver die duik te nemen in het avontuur dat duurzaam ondernemen heet?
Dit artikel delen:
