Humanitaire hulp
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Humanitaire hulp en duurzaam ondernemen

Levenswijsheden

Uit het leven gegrepen. Afgelopen week ving ik een gesprekje op tussen twee dames op leeftijd in het zorgcentrum waar mijn vader woont. De ene dame zei tegen haar buurvrouw’ fijn dat je elkaar kunt helpen hè?’ Waarop de ander antwoordde ‘daar ben je toch voor in de wereld?’. Ik had toen dit onderwerp voor deze blog nog niet heel scherp voor ogen, maar een passender voorbeeld kan bijna niet. Vandaag gaat de blog namelijk over humanitaire hulp en duurzaam ondernemen. Want naast bijdragen aan een beter milieu en een schonere natuur, is anderen helpen ook onderdeel van duurzaam ondernemen. Wat mooier dan daarover te schrijven op de dag van de humanitaire hulp vandaag? Wat het inhoud en wat jij met je bedrijf hiermee kan, ontdek je in deze blog.

Internationale dag van de humanitaire hulp

19 Augustus is de internationale dag van de humanitaire hulp (World Humanitarian Day). Deze dag is een eerbetoon aan alle humanitaire werkers die hun medemensen helpen die door welke omstandigheid dan ook geen eten of geen huis meer hebben. Hetzij door natuurrampen, oorlogen of hongersnood. Ook wordt er stilgestaan bij de mensen die hun leven hebben gegeven voor de zorg van slachtoffers in rampgebieden. Er zijn helaas te veel rampen om hier op te noemen, maar ik denk dat je gedachten nu misschien wel naar bepaalde rampen gaan. Groot en klein. De oorsprong van deze dag heeft de VN gegeven na een bombardement in 2003 van het hoofdkwartier van de VN in Bagdad, Irak. Hierbij kwamen 22 mensen om het leven.

Humanitair

Eerst maar weer even een definitie verduidelijken. Want wat betekent humanitair? In het belang van de mensheid, gedrag dat zich erop richt om tegemoet te komen aan de basisbehoeftes van alle mensen die bedreigd worden. Denk hierbij aan voedsel, huisvesting en gezondheidszorg. De volgende toevoeging kwam bij mij wel binnen. ‘Het gaat uit van een verantwoordelijkheid van iedereen om in deze behoeftes te voorzien, te beschermen en erop te reageren wanneer dit nodig is’. Lees hem gerust nog een keer..

Mensenrechten

Humanitaire hulp

Diep respect voor al die hulpverleners die, zonder er iets voor terug te verwachten, en (soms) met gevaar voor eigen leven, zich vol overgave inzetten om slachtoffers van rampen of gewapende conflicten te helpen. Zonder hierbij te kijken naar nationaliteit, geaardheid, religie, geslacht, ras of welke andere factor dan ook. Het is indrukwekkend om te zien hoe vaak hulp van alle kanten van de wereld geboden wordt bij rampen. Hoewel er ook voldoende stille rampen zijn waar minder hulp of aandacht aan wordt gegeven. En ja ik weet het, als we bij alles stilstaan dan is het leven een stuk minder fijn, maar toch.

Basisbehoeften

Nou zijn er hele discussies waar je als mens echt niet zonder kunt, en te vaak gaan die helaas over materiële zaken. Ongetwijfeld bepaald ook in welk land je die discussie voert wat dan basisbehoeften zijn. Als je gaat zoeken op het wereldwijdeweb dan varieert het ook nog hoeveel basisbehoeften er zijn.. 3, 4 of 5. En dan heb je ook nog emotionele of universele basisbehoeften, enfin, we konden weer niet kiezen met zijn allen. Als je het helemaal afpelt naar de echte basis basis dan zijn in mijn ogen voedsel, gezond drinkwater, een dak boven je hoofd en kleding toch wel de meest essentiële zaken die je nodig hebt om te overleven. Want daar heb je het wat mij betreft over als je het hebt over de echte basis. Al het andere is mooi meegenomen.

Universele verklaring van de rechten van de mens

En voordat je je nu opwind over allerlei dingen die je in jouw ogen ook nodig hebt om gelukkig te kunnen leven, dat is een ander verhaal dan dat we het hebben over de basis. Wat dus in gevaar komt als we het hebben over humanitaire rampen. Dit om het even in het juiste perspectief te houden. In de universele verklaring van de rechten van de mens staan dertig mensenrechten vermeld. Beginnende met dat iedereen vrij en met gelijke rechten geboren wordt en dat de rechten gelden voor wie je maar bent, waar je ook bent. Je hebt recht op leven, vrijheid en veiligheid. Klinkt mooi en hier zou iedereen inderdaad vanzelfsprekend recht op moeten hebben, maar helaas is de harde werkelijkheid vaak anders. Hier vind je ze alle dertig.

Piramide van Maslow

Bij velen zal de piramide van Maslow te binnen schieten bij het lezen over basisbehoeften, en anders nu wel 🙃 Hij heet ook wel, je verwacht het niet, de behoeftepiramide.. Mijnheer Maslow publiceerde deze theorie in 1943 wat volgens hem de universele behoeften van de mens waren in een bepaalde volgorde. Volgende behoeften treden pas op als een andere behoefte vervuld is. Voor degenen die hem niet helemaal meer top of mind hebben:
1. Primaire levensbehoeften – zuurstof, voedsel en water
2. Bestaanszekerheid – veiligheid en zekerheid 
3. Sociale behoeften – vriendschappen of andere relaties opbouwen
4. Erkenning – hoe denken anderen over je qua waardering, erkenning en respect
5. Zelfontplooiing – je hebt voldoende tijd (en geld) om jezelf te ontwikkelen als mens

Per behoefte zijn er absoluut nog meer voorbeelden te noemen, maar in de basis is dit het wel. Meer weten? Klik dan hier.

Duurzaam ondernemen en humanitaire hulp

Wat kun jij doen als het gaat om humanitaire hulp en (duurzaam) ondernemen? Je kunt uiteraard gaan helpen vanuit een organisatie bij rampen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd, wat niet goed of fout is, ieder zijn ding. Daarnaast kun je met je bedrijf een goed doel steunen zodat zij de juiste humanitaire hulp kunnen bieden. Want laten we wel wezen, het organiseren en passende hulp bieden is een complexe uitdaging bij dit soort levensgrote gebeurtenissen. Nu zijn er heel veel goede doelen (gelukkig maar zou ik zeggen) maar hierbij een aantal waar je aan kunt denken: Artsen zonder grenzen, Rode Kruis, WarChild of Unicef. Voor veel meer hulporganisaties kun je op deze site kijken.

Hulp vragen

Hulp vragen vinden overigens veel mensen lastig, ik heb daar zelf soms ook last van. Of het nou komt doordat mensen graag eerst zaken zelf uit willen zoeken voordat ze hulp vragen, of denken dat ze daardoor als ‘zwak’ over komen. Geen idee. Ik weet sinds een aantal jaar dat het juist van kracht getuigd om om hulp te vragen. En waarom zou je dat ook niet doen, je kunt niet alles zelf weten, en samen kun en weet je meer dan alleen. Als het echter om humanitaire hulp gaat dan heb je vaak niet de luxe om het niet te vragen, dan is het een zaak van leven of dood.

Hulp dichtbij

Duurzaam ondernemen blijft, zoals je na het lezen van deze blog hebt ontdekt, een breed gebied en bestaat uit zoveel lagen. Ik schreef in een eerdere blog al wat duurzaam ondernemen betekent. Dat het zo breed is is het mooie, en het lastige, eraan. De focus van deze blog ligt specifiek op het humanitaire stuk deze keer vanwege de Internationale dag van de humanitaire hulp op 19 augustus. Het steunen daarvan is ontzettend belangrijk en mag veel vaker onder de aandacht komen, maar laten we hulp alsjeblieft ook dichter bij huis geven. In welke vorm dan ook, hetzij het steunen van de lokale voedselbank, of met je bedrijf tijd vrij maken om anderen, bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt, te helpen. Wees ook hierin creatief en probeer om te denken. Er is zoveel mogelijk als het gaat om humanitaire hulp en duurzaam ondernemen.

Wat kun jij met je bedrijf doen op gebied van humanitaire hulp?

Blog pin duurzaam ondernemen en humanitaire hulp - Marloes Durinck