Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

open boek
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Hoe transparant ben jij?

Open boek

Ben jij een open boek als het gaat om je bedrijf? Dan heb ik het over transparant zijn over duurzaamheid in alles wat je doet. Daar heb ik het al een paar keer eerder over gehad in mijn blogs. Waarom dan nu een hele blog wijden aan dit specifieke onderwerp? Omdat transparantie juist als het gaat om duurzaamheid en duurzaam ondernemen zo ontzettend belangrijk is. Dat je weet dat een bedrijf dat zegt duurzaam te ondernemen, of duurzame acties doet, dat ook daadwerkelijk doet. Na het lezen van deze blog weet je wat het inhoud, waarom het belangrijk is en waar je op kunt letten. 

Wat is transparantie?

Laat ik beginnen kort toe te lichten wat transparantie is, of zoals ik het opvat. Dat ‘praat’ een stuk makkelijker. Transparantie is inzicht geven in zaken, en daarover communiceren, voor alle betrokken partijen zodat deze goede en afgewogen beslissingen kunnen nemen. Niet alleen dat, het is ook belangrijk om verantwoording af te leggen, En ja, dat kan behoorlijk eng zijn om je zo kwetsbaar op te stellen. Het betekent namelijk niet alleen een open boek zijn als het goed gaat, maar ook als het minder goed gaat.

Verantwoording afleggen

Vaak worden ondernemers, of mensen in het algemeen, wat ongemakkelijk als het gaat over verantwoording afleggen. Vinden de meesten niet prettig. Maar als je niets te verbergen is dat nergens voor nodig toch? Wat ik hierboven al schreef, gaat het over dingen die goed gaan in je organisatie op duurzaam vlak, maar ook over dingen die slecht, of minder gaan. Of die je zou willen verbeteren. Als je dat doet kun je er op aangesproken worden. Dat is nou net de bedoeling ervan. Daarnaast houd het je scherp. Ik heb het in deze blog over duurzame ondernemers, maar het geldt uiteraard ook voor ondernemers die op een andere manier met duurzaamheid in hun bedrijf werken. Je hoeft daar niet per se een duurzaam product of dienst voor aan te bieden. 

Transparantie en duurzaam ondernemen

Waarom is transparantie bij duurzaam ondernemen, of als het gaat over duurzaamheid in een bedrijf, dan nog belangrijker dan bij ‘gewoon’ ondernemen. Om bijvoorbeeld greenwashing te voorkomen. Deze term kwam al eerder in mijn blogs voorbij. Het is het ‘groener’ laten voorkomen van een bedrijf dan dat deze in werkelijkheid is. Als je niet transparant bent over wat je doet kom je daar sneller mee weg. Als duurzame ondernemer heb je een verantwoordelijkheid. Niet alleen naar je bedrijf toe, maar ook richting dier, maatschappij, mens, en het milieu. Eigenlijk zou dit niet alleen voor duurzame ondernemers belangrijk moeten zijn naar mijn mening, maar voor ieder mens en ondernemer … 

Transparantie
Foto: eigen materiaal (Langkawi)

Mode en duurzaamheid

Afhankelijk in welke branche je werkzaam bent is transparantie in meer of mindere mate ‘een dingetje’. Zeker in de mode industrie is transparantie vaak best uitdagend en lastig. Daarom is er voor modemerken en retailbedrijven een heuse Fashion Transparancy Index. Hierin wordt bijgehouden welke bedrijven het meest transparant zijn in hun business. Adidas, Reebok en Patagonia zijn koplopers op dat gebied. Patagonia is sowieso een rolmodel in duurzaam ondernemen. De consument wil, terecht, steeds vaker weten waar en in welke omstandigheden kledingstukken die ze kopen gemaakt zijn. En daar komt dan ook weer de duurzame verslaglegging om de hoek kijken waar ik het al eerder over heb gehad.

Kritische consument

Niet alleen qua mode wordt de consument steeds kritischer als het gaat om duurzaamheid. Steeds vaker willen zij weten waar producten gemaakt zijn en onder welke arbeidsomstandigheden. Maar ook of de producten wel of niet schadelijke gevolgen hebben voor dier, maatschappij, mens en het milieu. Daarom zie je meer en meer duurzaamheidsinformatie bij producten verschijnen. Hoe weet je dan of dat de waarheid is? Ook daar komt steeds meer regelgeving in. Zo heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) hiervoor een Leidraad Duurzaamheidsclaims opgesteld. 

Duurzaamheidsclaims

Eerlijk
Foto: Ahmed Zayan - Unsplash

Dit zijn vijf duurzaamheidsclaims die bedrijven helpen hoe ze hun claims daarover kunnen onderbouwen. Meer uitgebreide informatie vind je op hun website, maar voor de beeldvorming een korte opsomming:
🌱maak duidelijk welk duurzaamheidsvoordeel je product bied
🌱 onderbouw duurzaamheidsclaims met feiten en houd ze actueel
🌱 wees eerlijk met vergelijkingen van andere producten, diensten of bedrijven
🌱 zorg dat visuele claims en keurmerken helpen en niet zorgen voor verwarring voor consumenten
🌱 wees eerlijk en concreet over de duurzaamheidsinspanningen van je bedrijf

Toezicht duurzaamheid

De ACM houd uiteraard ook toezicht op het waarmaken van deze duurzaamheidsclaims, anders heeft het niet zo veel zin. Maken bedrijven hun claims niet waar, dan kunnen ze rekenen op aardig hoge boetes met een maximum van 900.000 euro, of een percentage van hun omzet. Het gaat niet alleen om het niet kunnen misleiden van consumenten, maar ook zorgen voor meer duurzaamheid binnen bedrijven. Ook de Nederlandse overheid vindt het belangrijk dat Nederlandse bedrijven transparant zijn over hun duurzame activiteiten en beleid. Daarom voeren zij om de twee jaar een transparantiebenchmark uit. Dit gaat dan voornamelijk over de transparantie in de MVO-verslaglegging van bedrijven. 

Kleine ondernemer en transparantie

Ja, dat klinkt leuk Marloes, hoor ik je bijna denken, maar als kleine ondernemer is dat toch niet relevant voor mij? Waarschijnlijk zul je als kleine ondernemer inderdaad geen duurzaamheidsclaims vastleggen. Dit is uiteraard ook afhankelijk wat je product aanbod is. Maar je kunt wel transparant zijn op gebied van duurzaamheid. Daar doet de grootte van je onderneming niets aan af. Laat het zien, communiceer erover op je website, op social media, in je nieuwsbrieven, kortom deel het. Zelf ben ik transparant over wat ik wel of niet doe als duurzame ondernemer, waar ik tegenaan loop, of mee worstel. En dan kan het zijn dat je af en toe kritiek krijgt of vragen en dat mag. Dat houd me scherp en laat mij nog meer bewuste keuzes maken. 

Duurzaam voedsel

Die duurzaamheidsclaims gelden natuurijk niet alleen voor producten. Vergeet ook niet de toenemende vraag en behoefte van de consument om te weten waar ons eten vandaan komt. En ook hier weer terecht. Bij voedsel gaat het niet alleen om de impact op milieu en klimaat, maar ook over het welzijn van dieren, natuurbehoud en een eerlijke handel. De duurzame voedselproducten kun je herkennen aan keurmerken. Omdat deze moeten voldoen aan bepaalde eisen weet je zeker dat als je een keurmerk ziet bij je voedsel dat het duurzaam is en dus goed zit.

Transparantie goed of fout?

Duurzaam voedsel
Foto: Markus Spiske - Unsplash

Is transparantie nu goed of fout, voor zover je daarvan kunt spreken? De voordelen van een open boek hierover zijn is dat je meer vertrouwen krijgt als bedrijf en een betere besluitvorming. Nadelig kan zijn dat het nemen van besluiten hierdoor trager kan worden. Zeker in Nederland vinden we met zijn allen overal wat van, dus ook in het bedrijfsleven. Als je dus een wat groter bedrijf hebt kan het ervoor zorgen dat het langer duurt voordat er uiteindelijk besluiten genomen worden. Een ander nadeel kan zijn dat het invloed heeft op het durven delen van ideeën en daarmee de creativiteit. Mensen broeden namelijk nou eenmaal vaak op ideeën zonder meteen daar heel open en eerlijk over te zijn. Als je duurzaam ondernemen goed in je bedrijf verweven hebt kun je inspelen op die nadelen zodat ze minder invloed hebben.

Verantwoordelijkheid nemen

Ik ben blij met transparantie en juich het toe. Het dwingt je namelijk om meer bewuste keuzes te maken en ook echt te doen wat je zegt dat je doet. Het laat ook zien dat bedrijven die een open boek zijn hierover serieus genomen kunnen worden en verantwoordelijkheid durven nemen. Doordat je als ondernemer hier open over bent kun je er ook nog andere mee inspireren zodat zij ook anders gaan kijken naar duurzaamheid binnen hun bedrijf. En zo kom ik dan bij een voor mij belangrijk punt. Dat iedereen in een keten zijn of haar verantwoordelijkheid neemt als het gaat om samen die slag te maken richting een duurzame toekomst. 

Hoe transparant ben jij in je bedrijf over duurzaamheid?

Dit artikel delen:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *