Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Hoe oude verhalen bedrijven inspireren blog marloes durinck
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Hoe oude verhalen bedrijven inspireren

Raakvlakken

In de uitgestrekte groene landschappen van Schotland, waar de mist over de heuvels kruipt en kastelen de horizon sieren, gebeurt er meer dan je zou denken. Naast betoverende bijeenkomsten komen hier folklore en duurzaamheid op een bijzondere manier samen. Deze Schotse ‘gatherings’, zijn meer dan alleen feesten van traditie – ze dragen verborgen lessen in duurzaamheid met zich mee die al generaties lang in de Schotse ziel geworteld zijn. En geloof het of niet, deze lessen kunnen ook naadloos vertaald worden naar de wereld van duurzaam ondernemen. Lees in de blog hoe oude verhalen bedrijven inspireren.

Vleugje magie

Op het moment dat deze blog verschijnt, zit ik middenin een Schotse vakantie-ervaring, compleet met een onvergetelijke ‘gathering’ en werd ik geïnspireerd om het te vertalen naar ondernemen. In de zakenwereld bepalen innovatie en winst meestal het ritme. Daar kunnen we best wel een vleugje magie gebruiken. Of weer te ontdekken, door terug te duiken in de tijd, welke lessen we kunnen trekken uit eeuwenoude folklore en bijeenkomsten. Net zoals deze verhalen en samenkomsten een diepere connectie met de natuur en ethische waarden weerspiegelen, kunnen deze eeuwenoude verhalen ook bedrijven inspireren om duurzaam ondernemen te omarmen.

Wijsheid van de natuur

Stel je voor: verhalen waarin bomen fluisteren en rivieren geheimen bewaren. Als ondernemers kunnen we leren om de subtiele taal van de natuur weer meer te gaan begrijpen, vergelijkbaar met de ecologische kennis die traditionele volkeren gebruikten, en nog gebruiken, om in harmonie met hun omgeving te leven. Jaren terug was het leven met de natuur een vanzelfsprekendheid ook voor de Westerse mens, nu staan de meesten van ons daar mijlenver vandaan. De wijsheid van het in harmonie leven met de natuur vertaald naar duurzaam ondernemen doe je door je impact op het milieu te begrijpen en te kiezen voor praktijken die ecosystemen en biodiversiteit beschermen.

Wijsheid van natuur
Foto: Mike Kenneally - Unsplash

Gemeenschappen

Net zoals folklore en gatherings gemeenschappen versterken, kun je als bedrijf duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid omarmen om een betrokken groep stakeholders te creëren. En zo je eigen gemeenschap, waarbinnen jij beweegt, te versterken. Door alle betrokkenen, van je werknemers tot je klanten tot je leveranciers, te betrekken en te ondersteunen, kun je als  bedrijf niet alleen je duurzame inspanningen vergroten, maar ook je merkimago versterken. Om zo de continuïteit van je bedrijf te waarborgen.

Ethiek

De ethische waarden die in folklore zijn geworteld, kunnen ook de basis vormen voor ethisch en verantwoord ondernemen. Respect voor alle levende wezens en het erkennen van wederzijdse afhankelijkheid kun je eenvoudig vertalen naar de zorg voor je werknemers, je klanten en het bredere ecosysteem waarin je als bedrijf zaken doet. Want als bedrijf, hoe klein of hoe groot je ook bent, ben je onderdeel van een groter geheel.

Levenscyclus

Traditionele landbouwmethoden en gewasrotatie bevorderen duurzame praktijken. Ook als bedrijf kun je dit voor elkaar krijgen door duurzaam te ondernemen, door bijvoorbeeld de volledige levenscyclus van je producten en diensten efficiënt / efficiënter te beheren. Afval minimaliseren, grondstoffen efficiënt gebruiken en de impact van je bedrijf van begin tot eind overwegen, het draagt allemaal bij aan een duurzame bedrijfsvoering. Hier geldt echt ‘less is more’.

Story telling
Foto: Maegan Martin - Unsplash

Verhalen als educatie

Folklore wordt ook vaak ingezet om ingewikkelde concepten toegankelijk te maken. In de zakenwereld kun je als bedrijf verhalen en communicatie gebruiken om werknemers, klanten en partners bewust te maken van je duurzame doelen en initiatieven. Het delen van verhalen over positieve impact kan weer andere mensen inspireren om zich in te zetten voor duurzaamheid. Een soort story telling in optima forma.

Betovering

Terwijl spreadsheets en winstcijfers vaak de toon aangeven in de zakenwereld, kun je als bedrijf daar best een vleugje magie aan toevoegen door wat meer lessen uit folklore en gatherings te omarmen. Door wijsheid van de natuur, verbinding met gemeenschap, ethiek, levenscyclusdenken en verhalen te integreren, kun je als bedrijf niet alleen succesvol zijn, maar ook een duurzame en magische toekomst creëren.

Zo zie je dus hoe oude verhalen bedrijven inspireren en niet blijven hangen in de nevelen van de tijd. In plaats daarvan stralen ze als sterren aan de zogenaamde duurzaamheidshemel. Laten we luisteren naar de fluisteringen van de folklore, de lessen van het verleden omarmen en onze toekomst omarmen met een snufje extra magie. Wie weet welke duurzame sprookjes met een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ jij als bedrijf kunt creëren!

Haal jij wel eens inspiratie uit oude verhalen?

Leuk als je het bij de reacties laat weten, we kunnen niet genoeg verhalen ter inspiratie lezen.

PS  nog meer lessen uit de natuur ontdekken? Klik dan HIER.

Pin blog hoe oude verhalen bedrijven inspireren marloes durinck