

Marloes Durinck
Heeft Earth Hour effect?
Zomertijd en Earth Hour
Het laatste weekend van maart staat al jaar en dag in het teken van het overgaan naar de zomertijd. Om preciezer te zijn sinds 1977, daarvoor ging het prima zonder een uurtje eerder of later afhankelijk van het seizoen. Maar dat is een ander onderwerp. Wat ook al best een tijd plaats vind in het laatste weekend van maart is Earth Hour. Dit jaar is dat op 26 maart. Dat triggerde bij mij de vraag ‘Heeft zo’n beweging als Earth Hour wel effect? Daar gaat deze blog over, over Earth Hour, waar is het begonnen, heeft het nut en waarom doen we het? En misschien doe jij na het lezen van deze blog ook wel mee met Earth Hour?
Earth Hour
Earth Hour is ondertussen een groot internationaal klimaatgebeuren geworden. Dat is ook al zoiets want hoe noem je het: een actie, een beweging of een evenement? In ieder geval vindt het altijd plaats met het ingaan van de zomertijd en is het een oproep om de verlichting EN alle andere elektrische apparaten in je huis en je bedrijf een uur lang uit te doen. Dus niet de lichten uit en lekker gaan Netflixen of gamen. Ouderwets een uurtje zonder apparaten. Om 20.30 uur om precies te zijn. Uiteraard de koelkast en vriezer aan laten, want anders zorgt dat weer voor verspilling en dan heeft het geen effect..


Schadelijk effect kaarsen
Je kunt dan zonder excuus, voor zover je die al nodig had, je hele kaarsenvoorraad uit de kast trekken. Die kaarsen zijn dan wel van bijenwas of soja gemaakt, want anders schaad je daarmee weer het milieu en jezelf. Even een zijpaadje. Maar heb je daar wel eens bij stil gestaan, dat kaarsen schadelijk kunnen zijn voor jezelf en het milieu? Nu zul je denken, ehm ik steek toch in principe binnen in mijn huis die kaarsen aan? Op zich ja, maar veel kaarsen zijn standaard van paraffine gemaakt, wat weer een bijproduct is van petroleum. Steek je deze kaarsen aan dan komen er giftige stoffen vrij, die dus zowel voor jou als het milieu schadelijk zijn. Want laten we wel wezen die blijven niet alleen in je huis hangen, tenminste als je regelmatig lucht…
Natuurlijke kaarsen
Om het zijpaadje even helemaal af te lopen, voordat ik weer verder ga op het hoofdpad van Earth Hour .. wat zijn dan kaarsen die minder schadelijk zijn? Kaarsen van natuurlijke grondstoffen zoals bijenwas, sojawas, koolzaadwas en raapzaadwas. Ik schrijf bewust minder schadelijk, want door het ontbreken van paraffine in deze kaarsen krijg je dus minder die giftige stoffen binnen, maar ook de natuurlijke kaarsen stoten fijnstof uit. Nu is dat in elk huishouden wel aanwezig (tenminste als je op gas kookt), maar als je niet de hele dag tig kaarsen aan hebt en je regelmatig lucht, dan zweeft er minder fijnstof rond in je huis. Nu niet meteen alle kaarsen weggooien, want zo dramatisch is het nou ook weer niet allemaal. Ook hier geldt met mate 🙂
Heeft Earth Hour effect?
Goed weer terug op het hoofdpad van Earth Hour. Buiten dat het wellicht privé een romantisch sfeer geeft, is dus de vraag of het effect heeft? De insteek is om op deze manier bewustwording te creëren voor de kwetsbare natuur op onze mooie planeet. Het gaat er vooral om dat er een krachtige boodschap wordt afgegeven door deze actie. Ondertussen doen er al miljoenen mensen mee in meer dan 190 landen! Dat zegt denk ik al genoeg dat zoveel mensen hier aan mee doen. Het kan anderen net dat zetje geven om hierdoor anders te gaan kijken en meer bewuste, duurzame keuzes te gaan maken. Een soort wake up call. Ook doen veel wereldsteden mee en gaan in bekende gebouwen ook de lichten uit.
Cijfers Earth Hour
In ieder geval wordt in dat uur aardig wat minder koolstofdioxide uitgestoten, omdat er zoveel mensen en landen ondertussen al mee doen. In 2007 werd in dat ene uur tussen de 2,1 en 10,2% minder energie verbruikt. Beetje stichting open deur, maar hoe meer mensen er mee doen hoe meer het natuurlijk ook echt effect heeft. Stel dat 500.000 Nederlandse huishoudens mee zouden doen, dan wordt in dat uur net zoveel elektriciteit bespaard als 220 huishoudens een jaar lang verlichting nodig zouden hebben. Vorig jaar was er een record aantal deelnemers, ik las ergens 6,7 biljoen deelnemers, ik vraag me dan weer af wie dat dan bij heeft gehouden? Ongetwijfeld zal de situatie met Corona en de verschillende lockdowns daar aan hebben bijgedragen, je kon niet zo veel anders..
Achtergrond Earth Hour
Wie heeft dit uurtje eigenlijk ooit bedacht? Het is een intitiatief van het Wereld Natuur Fonds en is begonnen in 2007 in Australië. Daarna is het als een positieve olievlek zich steeds verder uit gaan breiden tot de beweging dat het nu is. Ondertussen is er ook een #earthhour aangemaakt. In het verleden gingen hier al de lichten een uurtje uit: ruimtestation ISS, Sydney (het Opera House), Kuala Lumpur (de Petronas Towers), Egypte (de piramides van Gizeh), Parijs (de Eiffeltoren), London (London Eye), het Vaticaan (Sint-Pieter’s plein), Rome (het Colosseum), Athene (de Acropolis) en Niagara Watervallen. Maar ook onder andere Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zetten de lichtknop in het verleden om.

Wat kun jij doen?
Zoals gezegd kun je dus letterlijk de knop omzetten of uitzetten, of hoe je het ook wilt noemen op 26 maart. Je kunt het helpen promoten, WNF heeft hier zelfs een toolkit voor gemaakt. Hiermee kun je je medewerkers, klanten en relaties attenderen op Earth Hour, zodat er zoveel mogelijk mensen mee doen. Ook dat is duurzaam ondernemen. En hoe meer mensen hier aan mee doen, hoe meer kracht de boodschap krijgt. Nog op zoek naar inspiratie, of waar wat wordt georganiseerd? Kijk dan eens op de website Earth Hour, per land kun je daar zien wat er waar georganiseerd wordt. En ook op social media kun je er niet meer omheen en worden er vele socials gedeeld wie wat met wie doet (qua Earth Hour dan).
Na Earth Hour
Nu zul je denken, een wake up call is prima, maar met dat ene uurtje schiet dat nou niet echt op. Klopt, met dat ene uurtje gaan we het zeker niet redden. Zie het als een soort ‘ctrl-alt-delete’ momentje dit ene uurtje, waarna jij, als de knop weer aan gaat het anders gaat doen. Een soort ‘rebootje’. Want de grootste winst qua effect op het klimaat en milieu zit hem in gedragsverandering, en laat daar nou net ook de grootste uitdaging zitten. WNF heeft speciaal voor degene die het anders willen gaan doen na 26 maart een groot aantal tips op een rij gezet.
Effectief of Symbolisch?
Het mag duidelijk zijn dat dit klimaatevenement, want met deze aantallen kun je denk ik wel van een evenement spreken, voornamelijk symbolisch is. Het grootste effect van Earth Hour is de bewustwording die hiermee wordt gecreëerd. Hopelijk doen er dit jaar net zoveel of nog meer mensen, bedrijven en landen mee dan vorig jaar. Dan maken we pas echt een statement. En het mag natuurijk langer dan dat ene uurtje uiteraard.
Doe jij mee met Earth Hour?
PS
Ik heb deze blog bewust eerder geplaatst om hopelijk nog wat mensen en bedrijven over de streep te krijgen om ook mee te doen aan Earth Hour. Anders werd het zo kort dag. En vergeet de klok niet een uur terug te zetten zaterdag!!
Dit artikel delen: