Groene vrijdag
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Groene vrijdag

Green Friday

Groene vrijdag (Green Friday) als tegenhanger van zwarte vrijdag (Black Friday). Die beweging is niet nieuw en al een paar jaar gaande, maar het Green Friday tegengeluid klinkt, gelukkig, steeds harder. En nee, vandaag – 18 november, is het nog geen Green Friday, dat is de 25e. Je bent nog niet te laat als je er wat mee wilt doen vanuit je bedrijf, hoewel het wordt wel wat krap… Maar ik dacht ik begin er eerder over zodat je eventueel nog met je bedrijf een ludieke actie kunt bedenken. Want die zijn er ook genoeg. Waarom Green Friday voor jou als bedrijf interessant kan zijn ontdek je in deze blog.

De kracht in de herhaling

Voor de oplettende lezers, of trouwe volgers, het klopt dat ik hier vorig jaar ook een blog over heb geschreven met als titel ‘Meer duurzaam minder kopen’. Ik zou bijna zeggen zoek de verschillen in de blog (ik heb hem bewust niet meer gelezen voordat ik deze schreef). En het ligt er niet aan dat ik geen inspiratie heb voor nieuwe onderwerpen, maar omdat ik dit onderwerp te belangrijk vind en de boodschap dus graag herhaal. Want zoals je weet ‘de kracht zit hem in de herhaling’. Consuminderen is een van de acties of bewegingen, net hoe je het wilt noemen, die onderdeel zijn van duurzaam leven en ondernemen. Want ook als ondernemer kun je kritisch zijn op wat je zakelijk consumeert. Ook daar schreef ik eerder al een blog over.

Black Friday

Maar goed die zwarte vrijdag dus. In de zomer periode kennen we allemaal de zwarte zaterdagen. Van die dagen dat je je eigenlijk niet op de weg wilt bevinden in bepaalde landen, omdat je gemiddelde snelheid geheid terugbracht wordt tot slakkentempo voor x uur. Dezelfde strekking is Black Friday. Één dag in het jaar waarop je je wel tien keer bedenkt voordat je gaat winkelen vanwege de immense drukte. Of het super vol is op de digitale snelweg omdat iedereen die ‘fantastische, waanzinnige, woest aantrekkelijke, onweerstaanbare’ aanbiedingen wilt hebben, voor producten waarvan je vaak denkt naderhand wat moet ik ermee. Maar het was zo lekker goedkoop. Weet je ook meteen hoe ik over dit soort acties denk, maar dat was denk ik geen verrassing.

groene vrijdag
Foto: Emanuel Haas - Unsplash

Kopen

Het erge is dat de deals om te kopen, kopen, kopen steeds eerder beginnen. Al x weken voor de echte Black Friday vliegen de aanbiedingen je al om de oren. Is het niet voor Black Friday, dan wel voor bijvoorbeeld Singles Day, of wat voor dagen de marketeers allemaal niet verzinnen om de consumenten te verleiden om te kopen. Kopen is niet duurzaam, maar dat mag duidelijk zijn. Hoe meer producten wij kopen, des te harder de grondstoffen in de aarde opraken. Nou wil dat echt niet zeggen dat je helemaal niets meer moet kopen, dat zou ook niet realistisch en leefbaar zijn. Maar veel meer bewustwording voordat iets gekocht wordt is meer dan welkom.

Je kunt je een paar dingen afvragen voordat je iets wilt gaan kopen:
🤔 Is het echt kapot wat ik ga vervangen?
🤔 Heb ik het echt nodig?
🤔 Is er een duurzaam alternatief voor?
🤔 Kan ik het ook tweedehands of refurbished kopen?
🤔 Kan ik het huren, lenen of leasen?

Tegengeluid bedrijven

Dat het tegengeluid voor de zwarte vrijdag steeds groter wordt laat Dille en Kamille zien door een rigoreuze actie te doen dit jaar. Zij sluit namelijk al haar winkels en webwinkels op 25 november. De medewerkers gaan wel aan het werk, maar dan als vrijwilligers. Over een statement gesproken. Ook Haglöfs sluit die dag haar deuren. Uiteraard kun je ook wat minder heftige acties inzetten om Green Friday bij je klanten onder de aandacht te brengen. Trees for All heeft ook al een hele tijd leuke acties voor groene vrijdag. In plaats van die dag extra geld uit te geven aan allerlei goedkope deals kun je extra bomen via hun planten laten planten.

Bedrijf sluiten
Foto: Tim Mossholder - Unsplash

In actie

Wat kun je nog meer doen als je als bedrijf Green Friday wilt ondersteunen?
💚Je kunt je logo voor 1 dag ‘vergroenen’ – zodat duidelijk is dat jij Green Friday steunt
💚Je kunt ervoor kiezen om geen acties / kortingen die dag aan te bieden, of juist wel, maar dan op duurzame producten (als je die hebt)
💚Je kunt er op social media aandacht voor vragen met je bedrijf
💚 Je kunt zelf bomen gaan planten
💚 Je kunt met je medewerkers een groene actie bedenken op die dag

Samen

Wat mij betreft mag het elke dag een ‘groene’ dag zijn en helemaal prima om er één keer per jaar zo massaal bij stil te staan. Maar wil je echt dat verschil (gaan) maken met je bedrijf, dan moet duurzaam ondernemen een vast onderdeel binnen je bedrijf worden of zijn. Een vanzelfsprekend, iets waar je niet eens meer over na hoeft te denken. Het mooie is dat dat kan en dat hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn. Begin met een eerste stap, als je er nog niets mee doet, door mee te doen met Green Friday in plaats van Black Friday. Sluit je aan bij de andere ‘groene vrijdagers’. Samen maken we zo de wereld een beetje beter en mooier.

Doe jij met je bedrijf mee aan Green Friday?
Leuk als je het laat weten bij de reacties.

Pin blog Groene vrijdag, een tegengeluid - Marloes Durinck