Strand Vlieland Marloes Durinck
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Gouden of groene combinatie?

Groene combinatie

Deze keer weer een blog over (duurzaam) reizen met een combinatie van duurzaamheid en duurzaam ondernemen. Een gouden combinatie, of moet ik zeggen een groene combinatie? Een weekendje weg is altijd lekker om er even tussenuit te zijn, maar het is ook vaak een bron van inspiratie. Tenminste voor mij wel, voor jou ook? En een bron van inspiratie was het zeker. Ik heb weer een aantal duurzame ideeën en tips voor je bij elkaar gesprokkeld die je zowel privé als zakelijk kunt gebruiken. Lees vooral verder om ze te ontdekken.

Vlieland

De weekend trip ging deze keer naar Vlieland. Een eiland dat ik al vanaf 1978 bijna elk jaar bezoek, dus grotendeels vertrouwd en toch ontdekken we elke keer weer nieuwe dingen. Daarbij is de natuur natuurlijk (gelukkig) nooit hetzelfde. Vlieland is het kleinst bewoonde waddeneiland van Nederland met slechts een oppervlakte van 36 vierkante kilometer. De Waddenzee zelf is het grootste getijdensysteem ter wereld en werd in 2009 door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoedgebied. Een bijzonder gebied dus om in te mogen verblijven.

Zonsondergang Vlieland Marloes Durinck
Zonsondergang (Marloes Durinck)

Duurzame reis

Je begint al met een stuk slow travel doordat je met de boot naar het eiland vaart. Uiteraard kun je ook de sneldienst nemen, maar dan duurt de overtocht toch nog zo’n drie kwartier. Rederij Doeksen verzorgt de bootreis naar Vlieland en heeft een duurzaam beleid. Hun nieuwe schepen varen op Liquefied Natural Gas, wat betekent dat de schepen nauwelijks nog fijnstof, zwavel en stikstofdioxide uitstoten.  De duurzaamheid begint echter al bij aankomst in de terminal, die wordt namelijk verwarmd door een op pellets gestookt CO2-neutrale CV. En ook de tocht naar het eiland kun je zelf ook nog compenseren qua CO2. Dit kun je natuurlijk met je eigen bedrijf ook doen, door bijvoorbeeld per verkochte creatie of product CO2 te compenseren. De rederij heeft nog veel meer duurzame initiatieven, die kun je HIER lezen.

Ideeën genoeg

Op het eiland zelf heb ik weer veel duurzame ideeën op gedaan, niet alleen waar ik mijn klanten weer verder mee kan helpen, maar ook voor mijn eigen creatieve bedrijf MaDuCreations. Over een gouden combinatie gesproken. Van natuurlijke grondstoffen tot ideeën hoe oude producten weer tot nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Mooie voorbeelden van Repurpose, zoals dat zo mooi heet. Bijvoorbeeld oude pollepels die als waxine licht houders gebruikt werden. En uiteraard de vele mooie voorbeelden van kunstcreaties op of van drijfhout en ander spul dat aanspoelt. Of wat dacht je van Recycle in de grote mozaïekschilderijen bij de strandopgangen van de plastic doppen verzameld op het strand met als thema de zee. Een waar walhalla voor de creatieve geest. Voor wat betreft die laatste, zo zit je nooit om grondstoffen of materialen voor je creaties verlegen.

Repurpose voorbeeld Marloes Durinck
Recycle voorbeeld - kunst - Marloes Durinck

Vervoer

Het eiland is autoluw zoals dat zo mooi heet, in principe is het niet toegestaan je auto of ander gemotoriseerd verkeer mee te nemen. Is ook niet nodig, want veel kun je te voet of te fiets doen en er rijd ook een bus. Wij hadden voor het vervoer een fiets gehuurd, nu is dat niet bijzonder, maar wel het feit dat ik zelf al ruim vijf jaar niet meer op een fiets had gezeten vanwege drie rugoperaties. Maar het klopt fietsen verleer je niet, hoewel de spiertjes wel even flink wakker geschud zijn.. Als origineel vervoer kun je een rit met de Tuk Tuk Vlieland maken, een elektrisch aangedreven Tuk Tuk, duurzamer kan niet. De eigenaar Kees weet gepassioneerd honderduit te vertellen over zijn mooie eiland.

Verliefd op Vlieland

Mooi om te zien dat ook op een klein eiland zoals Vlieland duurzaamheid hoogtij viert. Leven met de natuur in optima forma wat mij betreft. Het eiland is ambitieus als het gaat om duurzaamheid, want zij wil al eerder dan het landelijke doel van 2050 klimaatneutraal worden. Dit doen ze onder andere door een duurzaam beleid neer te zetten, waarbij ze focussen op duurzaam wonen, duurzaam ondernemen en duurzame ideeën aanmoedigen via het Klimaatfonds Terschelling Vlieland. Overigens word ik niet gesponsord om deze blog te schrijven, mocht je dat denken 🙃. Het is puur vanwege de liefde voor Vlieland, en duurzaamheid, dat ik deze blog spontaan aan dit mooie eiland heb gewijd. Over een gouden combinatie gesproken.

Welk waddeneiland is jouw favoriet?

Leuk als je dat hieronder bij de reacties laat weten.

Blog: gouden of groene combinatie Marloes Durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *