geurend
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Geurend duurzaam dilemma

Duurzame keuzes

Duurzaam zijn houd niet op bij de drempel van je onderneming als je een duurzame ondernemer bent. Of ondernemer met een hart voor duurzaamheid. Als je echt voor duurzaam gaat en staat dan loopt dat uiteraard ook door in je privé leven. Wat inhoud dat je daar ook duurzame keuzes maakt. 

Meestal vind ik het niet lastig om dat door te trekken naar mijn privé leven. Of anders gezegd, ik vind het steeds makkelijker om ook privé duurzame keuzes te maken. Simpelweg omdat ik steeds meer ga beseffen welke consequenties er aan bepaalde keuzes hangen. Want de keuzes die jij maakt, hebben meer invloed op de toekomst dan je denkt. Ook op gebied van duurzaamheid. Maar deze keer had ik een geurend duurzaam dilemma, je leest erover in deze blog.

Bewuste keuzes

Ben ik 100% duurzaam? Nee, dat ook niet en naar mijn idee lukt dat ook nooit helemaal. Want dan leef je niet. Maar ik maak wel bewuste keuzes als ik bijvoorbeeld iets wil kopen. Dan geldt, zowel privé als zakelijk, dat het nuttig moet zijn. Nuttig betekent voor mij dat ik het echt nodig heb en het liefst dan ook duurzaam, dus zo min mogelijk negatieve impact hebben op het milieu. 

Dus kijk ik naar producten die op een verantwoorde manier gemaakt zijn, misschien niet direct nieuw zijn en recyclebaar. Maar heel soms twijfel ik toch nog bij het maken van keuzes en vind ik het lastig. Bij kleine en bij grote aankopen. De zogenaamde duurzame dilemma’s.

Duurzaam dilemma

Een van die dilemma’s is in dit geval een geurend duurzaam dilemma. Namelijk de keuze om dit jaar wel of niet de jaarlijks terugkerende adventskalender van Rituals te kopen. Misschien denk je nu, daar kun je toch heel goed zonder? Dat klopt, maar het was in de loop der jaren een soort van traditie geworden. Zonder er bij na te denken. Maar dit jaar merk ik dat het wel of niet kopen ervan lastiger vind dan andere jaren. 

nadenken
Foto: Sage Friedman - Unsplash

Cadeautje

Je hebt hem vast wel eens gezien, die luxe adventskalender met 24 kleine cadeautjes. Niet alleen zijn de cadeautjes leuk, en ruiken lekker, ook is de adventskalender een schitterende decoratie voor in de december feestmaand. Echt iets om van te genieten. In september wordt die altijd groots aangekondigd. Eerst een ‘teaser’ mail en dan… je kan er de klok gelijk op zetten, de eerste week van september de mailing over de adventskalender. Hij ziet er elk jaar weer schitterend uit, dat doen ze echt goed. 

Andere kijk op duurzaamheid

Het grappige is dat ik, door zo iets eenvoudigs als deze adventskalender, merk dat ik veranderd ben in de afgelopen jaren… Uiteraard niet alleen daar door, maar dit is zeker een mooi voorbeeld van die verandering. Ik ben onder andere anders tegen zaken aan gaan kijken die met duurzaamheid te maken hebben. 

Consuminderen

Zo is het wel of niet kopen van de adventskalender nu best een geurend duurzaam dilemma geworden. Ik ben er voor om van het leven te genieten en ik wil zeker niet doorschieten in dat ik zo duurzaam leef dat ik er niet meer gelukkig van wordt (soort van ecorexia). Maar ik merk dat er een verschuiving plaats vind in dat ik genieten steeds minder vaak ga koppelen aan het kopen van dingen, of het bezitten van materiële zaken. Kortom consuminderen, waar ik al eerder een blog over schreef.

Bijdrage aan beter klimaat

Klimaat
Foto: NOAA - Unsplash

Terug naar dit geurend duurzaam ‘dilemma’… De organisatie achter de adventskalender is een organisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Ze doen heel veel om hun impact zo beperkt mogelijk te houden. Of juist positief. Ik wil ze dan ook absoluut niet hiermee afvallen, of in een verkeerd daglicht zetten. Het gaat om mijn eigen zoektocht naar hoe ik zo duurzaam mogelijk kan leven, zodat ik mij er prettig bij voel. En dus….koop ik vanaf dit jaar geen adventskalender meer. Zie het als een van mijn kleine acties om bij te dragen aan een beter klimaat.

Duurzame verantwoording

De belangrijkste reden is dat ik het voor mijzelf niet meer kan verantwoorden dat ik voor duurzaamheid sta, daarover adviseer, maar dan wel dit soort luxe producten koop. Zoals gezegd heeft dit bedrijf duurzaamheid hoog op de agenda staan, maar het principe van 24 producten kopen, met verpakking en het versturen ervan zit mij toch niet meer lekker merk ik. Daarnaast heb ik nog best wat voorraad in huis, dus is het ook niet echt nodig dat ik nog meer voorraad krijg.  Ik blijf mij soms wel trakteren op hun producten, als beloning en dat voelt wel goed want het blijft zo gezegd een duurzame organisatie.

Andere kijk op duurzaamheid

Zo zie je dat je ‘zo maar’ anders tegen zaken aan kan gaan kijken. Ook met je hoe dingen aanpakt met je bedrijf. Nu zul je wellicht niet zo snel van dit soort geurende duurzame dilemma’s hebben in je bedrijf. Hoewel.. de tijd van de eventuele kerstgeschenken wel weer met rasse schreden nadert. Maar dat is weer een andere discussie voor een later moment. En mocht je je afvragen hoe dat zit met bijvoorbeeld tweedehands spullen kopen over kopen als ondernemer, kijk dan eens op deze website.

Duurzaam proces

En dat anders naar dingen kijken gaat natuurlijk niet zo maar. Dat is een proces waar eerst een zaadje geplant wordt, dat uitgroeit tot een kiem en doorgroeit tot een volwaardige plant. Een proces waarin je steeds meer bewuste en weloverwogen keuzes maakt. Meer bewustzijn over duurzaamheid en ook over consuminderen. En het niet doet omdat je het altijd al zo gedaan hebt.

Bij consuminderen staat kopen op de laatste plaats. Steeds vaker stel ik mij de vraag als ik iets wil kopen: heb ik nog iets op voorraad, kan ik het delen of ruilen, kan ik het tweedehands kopen, kan ik het maken? En als dat allemaal niet van toepassing is, pas dan ga ik overwegen om te kopen.

Een groene toekomst ontstaat niet zo maar, daar moet je wel wat voor doen. Ook dat is duurzaam ondernemen.

Heb jij ook wel eens zo’n duurzaam dilemma? Leuk als je het bij de reacties laat weten.

Pin blog geurend duuzaam dilemma - Marloes Durinck