

Marloes Durinck
Geen planeet B, wel B Corps
Geen planeet B
Je hebt de kreet vast al wel eens gehoord: er is geen planeet B. Dat is een feit. Als het gaat over duurzaamheid komen er allerlei kreten en termen voorbij. Ook gebeuren er mooie dingen in duurzaamheid land. Zo vindt er een gestage groei plaats van bedrijven die duurzaamheid in hun DNA hebben zitten en die extra stappen maken. Want er mag dan geen planeet B zijn, gelukkig zijn er wel B Corps. Wat de bliep is nou weer een B Corp zul je denken? Misschien krijg je de associatie dat dat minder is vanwege de letter B, maar niets is minder waar. Wat het is, waarom je het zou willen en of het misschien interessant is voor jouw bedrijf lees je in deze blog.
B Corp
B Corp staat voor Benefit Corporation. Het is een internationale certificering die je als winstgevend bedrijf kunt bemachtigen. Hiermee laat je zien dat je als ondernemer het belangrijk vindt om je niet alleen te richten op financiële winst, maar ook aandacht hebt voor winst op menselijk en milieu vlak. Dus of wat je doet met je bedrijf niet alleen financieel wat oplevert, maar ook voordelen oplevert voor mens en milieu. Als B Corp organisatie kijk je naar je complete bedrijfsvoering, van inkoop / productie tot aan wat je voor je medewerkers doet.
B Lab
De certificering wordt gedaan door een onafhankelijke partij, B Lab. Zeker niet nieuw, want ze bestaan al sinds 2006. Het idee was en is om een ander soort economie voor elkaar te krijgen. Een economie die draait om inclusiviteit, betrouwbaarheid en die regeneratief is. Om dat voor elkaar te krijgen stellen zij standaarden en beleid op, reiken ze handvatten aan en bieden programma’s aan. Je zult begrijpen dat dit een ommezwaai is die niet zo maar ontstaat, daar moet je wel wat voor doen. Het gaat namelijk om een flink stuk cultuur- en gedragsverandering en het hoofd bieden aan de ingewikkelde uitdagingen waar we als maatschappij mee te maken hebben.

Bekende B Corps
In de loop van 16 jaar tijd zijn er al ruim 4.000 bedrijven die B Corp gecertificeerd zijn verdeeld over 83 landen. Ook Nederland is goed vertegenwoordigt, ruim 100 bedrijven hebben het strenge selectieproces doorlopen en mogen zich B Corp noemen. Zoals Tony’s Chocolonely, Auping, Dopper, Triodos Bank, Seepje en Yoghurt Barn om er maar een paar te noemen. Pas nog heeft ook The Good Roll hun B Corp certificering gekregen. Het mooie is dat er elke maand weer nieuwe bedrijven bijkomen die nog meer gaan staan voor hun betrokkenheid bij duurzaamheid. Er is zelfs een heuse wachtlijst voor de certificering.
Voor wie?
Om een B Corp certificering te krijgen hoef je echt niet een groot bedrijf te zijn, ook als klein(er) bedrijf kun je mee doen. Van eenmanszaken tot en met beursgenoteerde bedrijven en alles daar tussenin. Hoe meer ondernemers bezig gaan met duurzaamheid des te beter, want des te groter de positieve impact om ons heen. Als kleinere organisatie of als start up met B Corp ambities kun je je voorbereiden op de volledige B Corp certificering door de tijdelijk status ‘Pending B Corp’ aan te vragen.
Criteria B Corp
Je krijgt de certificering, net als met veel dingen in het leven, niet zo maar cadeau. En ik zou zeggen terecht, gezien het belang van duurzaamheid. Er gaat een strenge beoordeling en controle aan vooraf. Ook lang niet alle bedrijven komen door het selectieproces. Als gecertificeerde B Corp voldoe je aan:
✓ het leveren van uitzonderlijke sociale en ecologische prestaties
✓ wettelijke vastlegging dat je met je bedrijf streeft naar waarde voor mens en milieu
✓ super transparant zijn over je bedrijfsresultaten

Impact
Voordat je het felbegeerde certificaat hebt is er wel flink wat werk aan de winkel. Je moet namelijk je huidige impact in kaart brengen met betrekking tot vijf thema’s: bestuur, medewerkers, gemeenschap, milieu en klanten. En je moet minimaal 80 van de 200 te behalen punten weten te scoren. Daarnaast moet je elke drie jaar je certificering vernieuwen. Dit zorgt ervoor dat je gefocust blijft om continue je bedrijf op duurzaam vlak te verbeteren. Je doet het er dus niet even bij.
Waarde voor mens en milieu
Als B Corp ben je wettelijk verplicht om vast te leggen wat voor impact de beslissingen van je bedrijf hebben op mens en milieu. Onder andere door je duurzame missie vast te leggen in de statuten van je bedrijf. Zo blijft je duurzame missie continue op de voorgrond, voor zover dat nog niet het geval was. Daarnaast bescherm je hiermee ook je missie mocht je bedrijf ooit van eigenaar veranderen. Als duurzaam bedrijf zul je ongetwijfeld al je duurzame missie op allerlei manieren ademen en leven, maar op deze manier maak je het helemaal rond.
Transparantie
Al eerder schreef ik in een blog over dat transparantie erg belangrijk is bij duurzaam ondernemen. Dit om te voorkomen dat bedrijven van alles roepen dat ze duurzaam zijn, maar als puntje dan bij het welbekende paaltje komt ze dat dan niet blijken te zijn. Practice what you preach. Gecertificeerde B Corp organisaties delen hun B Impact Report – een verslag over hun impact en de score op de vijf thema’s die ik hierboven al noemde. Hiermee laten ze zien dat ze daadwerkelijk doen wat ze zeggen dat ze doen op gebied van duurzaamheid.
Waarom B Corp?

Waarom zou je als bedrijf een B Corp willen zijn? Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Naast dat je staat als bedrijf voor betrokkenheid bij een betere wereld op alle vlakken, heeft het de volgende voordelen:
➕Verbetering van je prestaties op sociaal en ecologisch vlak
➕Verhogen van je geloofwaardigheid naar alle belanghebbenden bij je bedrijf
➕Promotie van je duurzame inslag als bedrijf
➕Aantrekkelijk voor medewerkers om bij je bedrijf te komen werken en om ze bij je te houden
➕Goede uitgangspositie om je bedrijf nog duurzamer in te richten
➕Onderdeel zijn van een mooie, inspirerende beweging
➕Aantrekken van investeerders die achter de duurzame missie van je bedrijf staan
Ambities
Ambities zijn er in allerlei soorten en maten. Om te groeien met je bedrijf, maar misschien ook wel om in de toekomst de B Corp certificering te krijgen. Wie wil er nou niet betere prestaties, meer geloofwaardigheid, promotie van zijn of haar bedrijf, inspirerend zijn en aantrekkelijk zijn voor allerlei partijen? Je kunt het ook zien als extra motivatie. Misschien heb je dat niet nodig om je duurzame vlammetje te laten blijven branden, maar misschien wel om zoveel mogelijk bij te kunnen dragen met je bedrijf aan een betere wereld? Investeren in jezelf, je bedrijf en in de toekomst.
Zou jij de B Corp certificering overwegen voor je bedrijf?
Dit artikel delen:
PS
Uiteraard kun je ook duurzaam ondernemen zonder dat je de B Corp certificering doorloopt. Je onderneemt al sneller duurzaam dan je denkt, dat hoeft echt niet ingewikkeld of duur te zijn. Als je maar ergens begint, want de luxe van niets doen op dit gebied is er niet meer. Zoals gezegd, er is geen planeet B. Wil je weten hoe, dan kun je mijn 12 beste duurzame tips voor ondernemers gratis aanvragen😁 Praktisch duurzaam ondernemen zonder kopzorgen is waar ik voor sta voor de ondernemers die ik op dat gebied adviseer en begeleid.
Bewaren voor later op Pinterest:
