Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Veelgestelde Vragen

Flamingo vraagteken vorm

Sometimes the questions are complicated and the answers are simple.

Hier vind je wat vragen die veel gesteld worden. Mocht je vraag er niet tussen zitten, neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.

Nee hoor, dat hoeft niet. Ook als je geen duurzame producten of diensten aanbied kun je evengoed duurzaam ondernemen.

Voor mij betekent duurzaam op een respectvolle manier omgaan met de mensen op deze mooie planeet en de aarde zelf. Dat ik ervoor zorg dat mijn aanwezigheid een beperkte impact heeft op de natuur. Aandacht voor mensen, de aarde en winst in de juiste balans.

Nee, je kunt het net zo duur maken als je wilt. Het is ook een bewuste afweging. Goedkoop betekent toch vaak dat het niet bijdraagt aan een beter milieu, wat op de lange termijn meer negatieve impact heeft en duur is op een andere manier. Dan gaat het namelijk ten kosten van de natuur. 

Allereerst heb je duurzaam ondernemen in verschillende vormen. Je kunt een duurzame dienst of een duurzaam product verkopen en ook compleet duurzaam gaan met je bedrijf. Maar je kunt ook onderdelen van je bedrijf verduurzamen. Zonder dat je dus ‘iets’ duurzaams verkoopt.

Er zijn verschillende redenen waarom het interessant is om meer duurzaamheid in je bedrijf op te nemen. Bijdragen aan een betere wereld is natuurlijk een belangrijke reden waar we allemaal de voordelen van ervaren. En dan heb ik het over zorgen voor een beter klimaat, een schoner milieu, meer natuur en een meer veilige en gelijke maatschappij. Daarmee zorg je ervoor dat degenen die je lief zijn in de toekomst ook nog van onze mooie planeet kunnen genieten.

Andere redenen: je kunt er kosten door besparen en daarnaast kan het ook je marktpositie / je concurrentievoordeel vergroten. Consumenten willen namelijk steeds vaker dat bedrijven waar zij wat bij kopen duurzaam zijn. Dat het daarnaast goed voelt dat je van betekenis bent met je bedrijf  en een verschil maakt is alleen maar een extra bonus.

Er zitten zeker een paar uitdagende dilemma’s of doelen bij. Maar je kunt het net zo moeilijk of makkelijk maken als dat jij het wilt. 

Ik zeg altijd ‘alle kleine beetjes helpen’. Als je maar 1 ding zou verduurzamen in je onderneming is dat al 1 stapje richting een betere wereld.

Nee, dat hoeft zeker niet. Er zijn bepaalde certificeringen, maar dat is geen must.

Naast dat je bijdraagt aan een betere wereld in meerdere opzichten, kan het je in sommige gevallen ook nog wat opleveren. Denk bijvoorbeeld aan zonne-energie en het terugverdien model hierbij.