Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Op reis
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Een operatie is net als op reis gaan

Op reis

Je voorbereiden voor een operatie en revalidatie is net als op reis gaan…. Je hebt er alleen niet direct de lol van als bij een reis, dat komt als het goed is pas later. Zo vlak voor mijn derde rugoperatie in nog geen drie jaar tijd, schoot mij die vergelijking te binnen. Al stapeltjes makend. Als ik op reis ga is het een stapeltje voor in mijn dagrugzak en een stapel voor in mijn hoofdbagage… Nu is het een stapeltje voor in het ziekenhuis en een stapeltje voor de revalidatie erna. In deze blog neem ik je kort mee in mijn voorbereidingen voor de operatie, leg de link naar ondernemen en denken in mogelijkheden. Hij is recht uit het hart en spontaan geschreven, want eigenlijk stond ik al in de pauzestand… 

Toeval bestaat niet

Dat toeval niet bestaat, daar geloof ik wel in. Bijna alles heeft een reden. Ik zeg bijna, want bij een aantal dingen zet ik toch echt mijn vraagtekens wat daar de reden van zou moeten zijn. Maar goed. Het schoot mij dus te binnen dat de voorbereidingen die ik deed voor de operatie net als op reis gaan was. Daarna kreeg ik dat advies ook nog van mijn lieve coach Marije, ‘zie het als op reis gaan, dan is het minder spannend’. Mooi is dat hoe dingen dan bevestigd worden. 

Er vallen dingen op hun plek

In de periode voor de operatie vielen er nog meer dingen op hun plek, bewust en onbewust. Niet wetende dat ik weer geopereerd ging worden, had ik in juni twee events gepland waar ik vanuit mijn duurzame adviesbedrijf naar toe zou gaan. Van Stichting CO2 neutraal een lezing over duurzame gedragsverandering, en als kers op de taart het event van Veronique Prins met als titel … zakenreis.. Pas nu ik het opschrijf zie ik ook weer die verbinding met reis. Echter, door de stijging van de zomerse Corona variant durfde ik het toch niet aan om naar de events te gaan met gemiddeld 400 mensen. Ik houd van risico’s nemen, maar ik zoek ze niet op. Het zou natuurlijk ontzettend zuur zijn als ik iets op zou lopen en de operatie daardoor niet door zou kunnen gaan.

Regel modus

Met pijn in mijn hart heb ik die events afgezegd, het waren de eerste weer voor mij in 5 jaar tijd. De tijd dat ik compleet ben uitgevallen door mijn rug. Niet wetende, toen ik ze afzegde, dat de operatie sneller zou komen dan gepland. De verwachting was zo’n vier weken. Maar op 20 juni werd ik gebeld of ik ook over drie dagen al kon. Nu schiet ik niet snel in de stress, maar dit was wel een van die zeldzame momenten. Want ik moest nog zoveel doen en regelen! Maar ik wilde ook zo snel mogelijk geopereerd worden, want dan was ik af van die nieuwe zenuwpijn die weer ontstaan was. En kon ik weer gaan werken aan mijn herstel. Dus uiteraard ja gezegd tegen de last minute kans en in volle regel modus gegaan. Dus kwam het afzeggen van het event van Veronique die 22 juni is ‘mooi’ uit…

Ondernemen

Het meeste wat ik nog ‘moest’ regelen was voor mijn twee bedrijven. Voor mijn duurzame bedrijf de kalender voor afspraken tijdelijk dicht zetten. Een aantal calls met cursisten die ingepland stonden afzeggen en nog wat andere gesprekken annuleren. Content schrijven en inplannen voor een maand en de administratie. Uiteraard moest ik privé ook het een en ander regelen voor na de operatie. Dat dit zo snel kwam was ook weer een mooie les in leren loslaten. Want wat moest er echt en wat kon wachten? En dat viel, zoals vaak, dan best weer mee wat echt moet. In ons hoofd denken we altijd dat er veel meer moet dan echt nodig is..

Dankbaar - Marloes Durinck

Dankbaar

Vanuit mijn kleine teen ben ik dankbaar voor alle lieve mensen die mij ook nu weer bijstaan. Met berichtjes voor steun en medeleven, kaartjes, berichtjes met het aanbod om bij te springen voor mijn bedrijf. Ik word er stil van. Een fijn vangnet, zoals ik het noem, is zo ontzettend belangrijk. Sowieso, maar zeker als het leven je uitdagingen voor de voeten gooit en blijft gooien. Ik voel mij gezegend met zoveel lieve mensen om mijn heen, zowel privé als zakelijk. Degene die dat doen weten wie dat zijn, ik spreek het misschien te weinig uit, maar bij deze: jullie zijn geweldig en zonder jullie was ik niet zo ver gekomen!!!  🙏

Denken in mogelijkheden

Denken in mogelijkheden kwam ook hier weer goed van pas. Dat is gelukkig iets wat er bij mij ingebakken zit, en wat ik standaard toepas in mijn privé leven en bij mijn bedrijven. Over toeval gesproken, plaatst Budgetbuddy op Instagram, voordat ik deze blog ging schrijven, een post met de tekst ‘je kunt je situatie niet veranderen, maar wel hoe je ermee omgaat’. Het valt allemaal weer mooi op zijn plek. Want dat je je situatie niet kunt veranderen ,dat heb ik helaas meerdere keren aan den lijve ondervonden. Maar ook dat je de keuze hebt hoe je hiermee omgaat.

Ondernemen met uitdagingen

Op dit moment ben ik 100% afgekeurd vanwege mijn rug, ik kan namelijk fysiek niet heel veel. Niet lang achter elkaar zitten, staan of lopen. Daarnaast heb ik bijna continue pijn. Dankzij de eerdere operaties al een heel stuk minder, maar ik weet dat ik nooit helemaal pijnvrij kom. Gelukkig heb ik een hoge pijngrens, maar pijn bepaald je leven. Ook al wil je dat niet. En ondanks dat ben ik toch begonnen met ondernemen. Ik zeg altijd ‘ik heb wat aan mijn rug, niet aan mijn hoofd’. Ik ben namelijk zo’n type die niet niets kan doen. Dat is voor zowel mij als mijn omgeving niet goed.. In loondienst werken kan ik niet meer omdat ik niet lang achter elkaar kan werken en tussendoor veel moet liggen / rusten. Vandaar dat voor mijzelf beginnen voor mij ideaal was. Al eerder schreef ik een blog hier over. 

Zzp-er

Twee jaar geleden ben ik dus voorzichtig begonnen met ondernemen. Ik zeg bewust voorzichtig, want ik kan niet veel uren maken op een dag. Dat weerhoud mij er niet van om dat te doen waar ik energie van krijg. Ondernemen. Ik adviseer ondernemers op gebied van duurzaamheid en begeleid hen richting duurzaam ondernemen. Dat is (voor mij) zo ondernemen dat je met je keuzes en acties binnen je bedrijf geen negatief effect achterlaat op bijvoorbeeld het milieu en de natuur. Maar ook op je leefomgeving. Daarnaast heb ik een creatief bedrijf waarin ik, op dit moment, voornamelijk steentjes beschilder. Als unieke cadeautjes voor een event, jubileum, verjaardag of andere feestelijke of minder feestelijke gelegenheden. Ook hier weer schrijf ik bewust op dit moment, want ik beeldhouw namelijk met steen, maar dat is uiteraard nu niet mogelijk. 

Creatief omdenken

De beelden die ik maakte tot voor een paar jaar terug waren redelijk groot en ook hier ben ik gaan zoeken naar de mogelijkheden. Niet meer kunnen beeldhouwen was geen optie voor mij. Het is namelijk een van mijn grote passies. Grote beelden maken zit er al een tijd niet meer in. Zodra ik het fysiek weer enigszins kan ga ik dan ook over op kleine beelden en zachtere steensoorten. Mogelijkheden zien in onmogelijkheden. Voor nu ben ik zoals gezegd vooral bezig met steentjes beschilderen met allerlei woorden, afbeeldingen, cijfers en wat al niet meer erop. Ook is er ruimte ontstaan voor andere creatieve uitingen die wat naar de achtergrond waren gegaan zoals tekenen. Zo zie je, je kunt overal wat van maken. En je hoeft niet meteen je dromen op te geven.

Succes

Wat is succesvol? Voor de een is dat veel geld, voor de ander gelukkig zijn met wat ze doen. Ben ik succesvol met mijn bedrijven? In financiële zin nog niet, ben ik heel eerlijk in. In immateriële zin ben ik zeker succesvol ondanks de fysieke uitdagingen. Ik doe namelijk waar ik van houd, op een tempo waarop ik het kan en heb de vrijheid te werken wanneer het kan. Ik draag bij aan een betere wereld en help anderen, ook al is dat maar een paar uur per dag. In dat opzicht ben ik zeer succesvol en zo voelt dat ook.

Je kunt meer dan je denkt

Je dromen kunnen een wat andere invulling krijgen door omstandigheden, maar de kern van je droom of je verlangen kan blijven bestaan, daar ben ik van overtuigd. Wie weet wat voor gave andere invulling je ineens kan geven aan je dromen, waar je tot dan toe nog helemaal niet bij stil had gestaan. Hopelijk is de blog deze keer niet te onsamenhangend geworden. Het is vooral om te laten zien dat je meer kunt dan je denkt. Denk om, wees creatief en denk in mogelijkheden. Als jij iets heel graag wilt, dan maakt het niet uit of je er linksom, rechtsom, onder door of ergens dwars doorheen komt. Als je er maar komt en niet denkt ‘dat lukt mij toch niet’. 

Waar zie jij onmogelijkheden die misschien wel mogelijk zijn?

Dit artikel delen:

Bewaren op Pinterest:

Pin blog een operatie is net als op reis gaan - Marloes Durinck

4 reacties

  1. Lieve Marloes,

    Wat een mooie blog mooi mens. Jij bent een kanjer in het denken in mogelijkheden dat laat je keer op keer zien en daarmee laat je een ripple effect van inspiratie achter. Dat is wat mij betreft de grootste definitie van succes. Heel veel sterkte dappere dame!

  2. Wat een prachtige blog weer Marloes.
    Geweldig en uiteraard veel sterkte met vandaag en vooral ook de weken die komen gaan revalideren. Stapje voor Stapje zoals je ook je bedrijf bent begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *