

Marloes Durinck
Duurzame schaamte
Schaamte
Ik vraag dat maar niet, want ik schaam mij er best wel voor…
Een opmerking en, misschien vaker nog wel, een gedachte, die ik nog best vaak hoor als ik met ondernemers in gesprek ben. Ik heb het dan over een actie, of beslissing, waarvan zij denken, of weten, dat die niet duurzaam is. En het dan maar niet vragen of benoemen. Vaak zijn dit ondernemers die mij nog niet, of niet zo goed, kennen. Want als je mij namelijk kent weet je dat ik zo ver mogelijk van het belerende af wil blijven. En laten we bij deze afspreken, dat mocht je mij er wel een keer op ‘betrappen’, je er mij zeker op aan mag spreken. Wat die duurzame schaamte is, en hoe je ermee om kunt gaan ontdek je in deze eerste blog van het nieuwe jaar.
Uitdaging
Duurzaam leven en ondernemen is al uitdagend genoeg zonder dat je moet nadenken of de ‘groene’ politie over je schouder mee kijkt, of er iets van vindt. Maar ja, hier in Nederland vindt men overal wat van. Dus zeker ook, of vooral ook, over mensen die een ‘groen hart’ hebben. Het lijkt soms wel een sport om op zoek te gaan naar wat dan niet duurzaam is bij de duurzame ondernemers, en ze daar dan vooral op te wijzen. Soms nog niet eens subtiel ook.. Nu leer je vanzelf dat naast je neer te leggen, zeker als je met een onderwerp, in dit geval duurzaamheid, gepassioneerd bezig bent. Ik denk dan altijd maar zo, ik weet wat ik doe om bij te dragen aan een betere wereld. De kritiek kant doet vaak niets, of heel weinig…
Eerlijk
Ik heb het al wel eens eerder ‘verklapt’, maar mocht je het gemist hebben. Spoiler alert: Ik ben niet 100% duurzaam! 😱 Echt niet? Nee, en ik zal ook nooit beweren dat wel te zijn, want dat kan namelijk niet. Ja, kan wel, maar dan ben je niet meer onder de levenden op deze planeet om het maar zo te zeggen. Ieder mens die leeft op deze aardbol heeft een negatief effect op het milieu, de natuur, de maatschappij etcetera. De een meer dan de ander en daar zit net de uitdaging. Wat doe je met dat stuk negatieve effect. En eens, negatief klinkt zo … negatief, maar iedereen die leeft laat een bepaalde footprint achter. Je moet toch eten, je kleden, ergens wonen, noem maar op en dat heeft allemaal effect.

Complimenten
Nou kun je dat effect op een heleboel manieren neutraliseren, of er zelfs een positief effect van maken. Ook daar schreef ik eerder een blog over. Maar, ben jij een van die ondernemers die in actie komt, dan mijn oprechte complimenten! Ik juich het alleen maar toe als je in actie komt en daarmee je verantwoordelijkheid neemt. Kom je niet in actie dan is dat een gemiste kans om te helpen bijdragen aan een betere wereld. Maar .. ik vind je daardoor niet minder leuk, lief, aardig of iets dergelijks. Het is uiteindelijk jouw keuze. Uiteraard vind ik daar wat van, maar niemand, en vooral ik niet op zakelijk gebied, schiet er wat mee op als ik lekker vingerwijzend rond ga lopen. Buiten het feit dat ik ben van ‘leven en laten leven’. Ik zie het meer als een uitdaging om zoveel mogelijk ondernemers te begeleiden naar meer duurzaamheid binnen hun bedrijf.
Onbewust
Pas op: cliché alert wat betreft vragen: er zijn geen domme vragen, alleen domme antwoorden 😇 Vaak worden acties of beslissingen genomen die wellicht niet, of minder, duurzaam zijn omdat mensen niet weten dat het anders kan. Of zich er niet van bewust zijn wat voor impact een bepaalde actie of beslissing uiteindelijk heeft. Ik zeg bewust uiteindelijk, want soms zijn de effecten van een niet duurzame actie of beslissing pas op de langere termijn merkbaar en voelbaar. De aarde is in ca 100 jaar tijd 1 graad opgewarmd, dus dat is echt niet van vandaag op morgen gebeurd, om maar een dwarsstraat te noemen. En ja, nou hoor ik je denken, 1 graad waar hebben we het over!? Nou, het klinkt niet veel, maar het heeft wel grote gevolgen.
Opwarming aarde
Ook in het geval van de huidige opwarming van de aarde zijn weer hele groepen die zeggen dat het wel meevalt, of dat het allemaal onzin is. En kritische tegengeluiden zijn altijd goed, laat ik dat voorop stellen. Het houd je scherp en we zijn natuurlijk geen makke kuddedieren, maar je kunt niet ontkennen dat het huidige klimaat bijzondere dingen doet. Eens, er zijn altijd al periodes geweest van ijzige en warmere periodes, hoort bij de natuurlijke gang van zaken. Maar het is nog nooit zo snel gegaan, en er is nog nooit zo’n groot aandeel van menselijke activiteiten daar in geweest. Die ene graad alleen al zorgt voor meer overstromingen, voedseltekorten, drinkwater tekorten, vermindering van biodiversiteit, meer bosbranden en andere ellende. Dus ja, 1 graad is veel.
“I never learn anything talking. I only learn things when I ask questions”
Lou Holtz
Duurzame schaamte
Ik wijk weer heerlijk van het padje af.. De blog ging uiteindelijk over duurzame schaamte. Eigenlijk heb je twee varianten, nu ik het zo bedenk. Je hebt de ene variant dat ondernemers geen vragen over duurzaamheid durven te stellen omdat ze zich ‘schamen’ dat ze nog niet zo veel doen, of ‘verkeerd’. Aan de andere kant heb je ook duurzame schaamte als je als duurzame ondernemer misschien een in jouw ogen niet zo duurzame actie doet.
Vliegschaamte
Neem nou bijvoorbeeld het onderwerp reizen en dan vooral vliegen – de horror dat je dat als duurzame ondernemer ‘moet’ toegeven dat je wel eens vliegt!!! #vliegschaamte Zegt toch al genoeg dat er een # voor is, hoewel je tegenwoordig voor bijna elk onderwerp wel een # hebt, maar je begrijpt wat ik bedoel. Nee, het is niet handig dat als je duurzaam leeft en onderneemt je, ik roep maar wat, drie keer per jaar – als je budget dat toe laat – naar Verweggistan vliegt. Tenzij je daar je duurzame stichtingen / hulporganisaties bezoekt die weer heel veel mensenlevens redden… Maar even serieus, af en toe vliegen moet kunnen (vind ik dan), en ja, dat zeg ik als duurzame aardbewoner en ondernemer. En nee, niet omdat ik ook af en toe nog vlieg. Laten we vooral niet met zijn allen in de ecorexia stand schieten.
Bewuste keuzes
Een x aantal duurzame lieden onder ons zullen over dat vliegen een andere mening hebben. Heerlijk toch?! Zij zeggen: ‘gewoon niet vliegen, je kunt best zonder’. En eens, vliegen is enorm belastend voor het milieu. Ik noemde het al eerder, maar een retourtje Bali staat voor vier jaar auto rijden. Dus qua impact is die echt flink. En ook eens dat je zonder vliegen kunt, maar zelfs David Attenborough, een meneer die toch meer dan begaan is met onze mooie planeet, heeft daar een mooie uitspraak over.

“Dealing with global warming doesn’t mean we have all got to suddenly stop breathing. Dealing with global warming means that we have to stop waste, and if you travel for no reason whatsoever, that is a waste.”
David Attenborough
Wat dus niet wil zeggen dat je om allerlei onzin redenen in een vliegtuig moet stappen, ook hier geldt weer maak hierin bewuste keuzes. Een weekendje shoppen met het vliegtuig in, ik roep maar een stad, Parijs valt dan weer niet onder een geldige reden… Nee, echt niet.
Vragen staat vrij
Dus ‘schaam’ je vooral niet om vragen te stellen. In het algemeen, maar zeker op duurzaam gebied. Vragen stellen getuigd dat je je kwetsbaar durft op te stellen, dat je wilt leren, dat je in gesprek wilt gaan en dat je, in dit duurzame voorbeeld, begaan bent met deze mooie planeet waar wij met zijn allen op mogen leven. De vragen die ik krijg zet ik vaak ook weer om in content, dus indirect inspireer en help je ook weer anderen hiermee. Hoe mooi is dat? Jij weer een duurzame actie of beslissing verder, en iemand anders raakt weer geïnspireerd om ook meer duurzaam te doen. Dubbele win zou ik zeggen. Kom maar op met die vragen!
Heb jij een duurzame vraag die je vóór het lezen van deze blog niet ‘durfde’ te stellen?
Stel hem hieronder, of stuur mij een mail: info@marloesdurinck.com
