Reflectie
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Duurzame reflectie

Duurzame reflectie

Het woord van deze december feestdagen is met stip wel reflectie. Overal om je heen zie je op social media reflectie momenten. Geschreven, in beeld, of in welke vorm het dan ook voorbij komt. Eerst wilde ik hier niet in mee gaan, lekker dwars wat anders doen, of gewoon niets… Maar het zou zonde zijn om niet stil te staan bij wat ik, onder andere op blog gebied, bereikt heb afgelopen jaar. In deze blog blik ook ik dus terug op het afgelopen blog jaar. Maar ik maak er een soort van duurzame reflectie van. Want zoals je van mij gewend bent bevat deze blog ook weer genoeg inspiratie over duurzaam ondernemen.

Rode draad

Je zou je kunnen afvragen waar je nog over kunt schrijven nadat je 52 weken lang elke week een blog hebt geschreven. Nu is het voor- en nadeel van duurzaamheid dat er altijd wel onderwerpen zijn, en blijven, om over te schrijven, dus meer dan genoeg inspiratie. Want duurzaamheid is ‘here to stay’. Maar de onderwerpen moeten natuurlijk wel relevant zijn voor de doelgroep waar ik voor schrijf. Anders is het een soort van schieten met hagel en is het bloggen alleen een leuk tijdverdrijf. In mijn geval zijn het onderwerpen waar creatieve ondernemers, die duurzaamheid meer onderdeel willen laten worden van hun bedrijf, wat aan hebben. In die doelgroep is afgelopen jaar een verschuiving geweest. De rode draad in de blogs blijft echter wel duurzaam ondernemen.

Tijdverdrijf

Nu vind ik schrijven heel leuk, maar ik ben ook ondernemer, dus het is niet zo dat ik op een dag wakker werd en dacht laat ik eens gaan bloggen als tijdverdrijf. Natuurlijk vind ik het leuk, anders had ik nooit 52 weken lang achter elkaar kunnen bloggen. En gezien de views van mijn blogs is het ook nog interessant, of leuk, wat ik schrijf 😇 Want geloof mij als ik maar 2 of 3 lezers tot nu toe had gehad, dan was ik wat anders met mijn kostbare tijd gaan doen. Verdien ik er geld mee? Nog niet aanwijsbaar, maar ik heb in ieder geval veel gezaaid, lees gewerkt aan mijn vindbaarheid op Google. Bloggen blijft een kwestie van een lange adem hebben.

Bloggen

Winterdip

Zoals kennelijk velen dat hebben, als ik het zo volg op social media, zitten er aardig wat ondernemers in hun winterdip, feestdagen dip, of hoe je de dip ook wilt noemen. Niet zo gek na weer bijna 365 dagen aangestaan te hebben. Want als ondernemer sta je toch vaker aan dan je zou willen. Ook al lijken die 4-urige werkweken vaker voor te komen dan in het echte leven. Allemaal voor de show, want zeker als beginnend ondernemer (en die periode is tot ca 5 jaar) is die 4-urige werkweek echt een mythe. En daarna ook, tenzij je DE formule hebt gekraakt voor passief inkomen. Maar daar kun je dan ook weer een hele discussie over voeren, want zo passief is dat passieve inkomen verdienen niet… Ondanks wat je misschien zou denken, komt het echt niet aanwaaien.

Reflectie

Dan de reflectie, de rode draad van deze blog. Zoals gezegd vliegen aan het einde van het jaar de reflectie posts je om de oren op social media. De een nog succesvoller dan de ander, lijkt.. want ook hier is social media geduldig in en is het selectief wat diegene die post wilt laten zien. Een paar dapperen onder ons laten zien hoe het echt is. Met wat successen, maar ook met voorbeelden van keihard werken, minder succesvolle momenten en soms echt ‘faalmomenten’. Ik noem ze liever leermomenten, want als je iets probeert en in actie komt zie ik het nooit als falen, maar als leren. Tijd voor wat duurzame reflectie vanuit mijn kant.

Overzicht

Blog technisch gezien was het een succesvol jaar, daar is niets aan gelogen. Ik ben van 3 blogs over duurzaam ondernemen in 2021 naar 52 blogs in 2022 gegroeid. Ik noem hier specifiek blogs over duurzaam ondernemen, want ik heb ook een aantal blogs over duurzaam reizen geschreven. Die zijn in 2022 even in de wachtstand gekomen. Net als met posts doet de ene blog het uiteraard beter dan de ander. Maar als ik dan kijk naar de top 5 van mijn meest gelezen blogs, dan zijn koffie, afval, wc, quotes en duurzaam ondernemen vs MVO de ‘hete onderwerpen’. Net zo gevarieerd als het onderwerp duurzaam ondernemen.

Reflect
Foto: Jon Tyson - Unsplash

Top 5 blogs

Voor de top xx lijstjes fans, volgt hier dan ook deze top 5. En hoewel de blogs in 2022 meer gelezen werden dan die van 2021 (kan ook bijna niet anders), is meest gelezen dan ook weer relatief. Ik heb geen 1000-en lezers, maar met een gemiddelde van zo’n 300 views per blog ben ik al dik tevreden voor het eerste jaar wekelijks bloggen. Maar dat even terzijde.

Hier dan de top 5:
1. Duurzaam bakkie
2. Is duurzaam ondernemen hetzelfde als MVO?
3. Zo verduurzaam je het kleinste kamertje in je bedrijf
4. De zin en onzin van afval scheiden
5. 11 inspirerende duurzame quotes
Ik had natuurlijk ook de top 5 slechts gelezen blogs kunnen plaatsen ter promotie, in het kader van het anders doen, maar dat ging net iets te ver…

Pieken en dalen

Als positief ingesteld persoon begin ik met de pieken in plaats van de dalen van het afgelopen jaar. Even een zijpaadje van de blogs en op persoonlijk vlak, want achter iedere ondernemer zit ook gewoon een mens die het leven leeft met alle ups en downs. Wat je deelt als ondernemer over je privé leven is vaak een balans tussen wat toevoegt en wat niet. Ik kan natuurlijk uitgebreid schrijven dat ik van Japanse puzzels houd. Op zich is dat wellicht een leuk weetje, maar het voegt niet zo heel veel toe als het gaat over duurzaam ondernemen. Dan weer wel dat de puzzelboekjes op FSC goedgekeurd papier zijn… maar goed. Ik probeer altijd een ‘haakje’ te vinden om een stukje privé / persoon te laten zien achter of naast de ondernemer. Want je doet zaken met de mens achter het bedrijf. Zeker bij een zzp-er.

In een notendop

Maar goed die pieken en dalen in een notendop.. Het was me wel weer een jaar zeg op persoonlijk vlak. Een korte opsomming die de gebeurtenissen wellicht wat onderbelichten, maar over de afzonderlijke momenten kan ik wel tig blogs schrijven. Het jaar waarin ik binnen een week mijn appartement verkocht had en nog niets nieuws. Wat gelukkig een paar maanden later opgelost werd door een droom woonruimte te vinden waar ik vanaf april ga wonen. Een jaar waarin we afscheid moesten nemen van twee familieleden kort achter elkaar. Waarin het fysiek met mij nog steeds niet goed ging, wat resulteerde in een derde rugoperatie in drie jaar tijd. Die succesvol lijkt te zijn. Maar ook het jaar waarin we de intens verdrietige beslissing moesten nemen dat mijn vader niet meer thuis kon wonen in verband met zijn dementie. Persoonlijke momenten die zeker wel effect hebben op je ondernemen, of hoe je daarin staat.

pieken en dalen
Foto: Giuseppe Mondì - Unsplash

Zakelijk

En dan vergeet ik ongetwijfeld nog wat momenten, maar dit waren wel de high of lowlights, net waar ze over gingen. Bedrijfstechnisch kan ik schrijven dat dit mijn beste jaar ooit was, sinds de start van mijn bedrijven in 2020. Maar ja, als je omzet de voorgaande twee jaren meer richting nul was dan andersom, dan is het al gauw je beste jaar ooit. Had ik wel op social media kunnen posten dat dit mijn beste jaar tot nu toe was. En daar was dan ook weer niets aan gelogen….. Het is maar net hoe je het brengt en wat je belangrijk vindt.

Niet tastbare successen

Uiteraard is het belangrijk als ondernemer om winst te maken, anders heb je geen bestaansrecht. Maar we vergeten vaak andere, net zulke waardevolle successen. Het inspireren van anderen, je persoonlijke ontwikkeling, het leren van nieuwe vaardigheden, energie krijgen uit wat je doet, andere ondernemers leren kennen, het gevoel hebben dat je wat toevoegt aan de maatschappij. En in mijn geval, als duurzame ondernemer, bijdragen aan een betere wereld. Allemaal successen die we vaak niet of nauwelijks belichten. Omdat ze niet tastbaar zijn, of niet makkelijk in financiële waarde uit te drukken. Geld is maar een ruilmiddel en ja, je hebt het nodig om te leven. Maar laten we ons alsjeblieft minder vaak blind staren op die financiële successen en meer focussen op successen op ecologisch en maatschappelijk vlak. Waarde voor mens en milieu.

Meervoudige waardecreatie

Daar zit namelijk de echte ‘winst’. Meervoudige waardecreatie zoals dat met een mooi woord heet. Wat dan weer onderdeel is van de betekeniseconomie en daarmee duurzaam ondernemen. Zo aan het einde van het jaar ben ook ik dus niet ontkomen aan een stuk terugblik, of duurzame reflectie. Van persoonlijk naar zakelijk en andersom. In het nieuwe jaar hoop ik nog meer ondernemers te inspireren. Niet alleen met mijn blogs, maar ook met de andere onderdelen van mijn bedrijf Marloes Durinck. Met als mooie aanvulling dat ik hopelijk ook veel creatieve momenten kan creëren vanuit mijn creatieve bedrijf MaDuCreations.

Vooruit kijken

Vooruit kijken
Foto: Matt LaVasseur - Unsplash

Zoals gezegd ga ik in het nieuwe jaar verder met bloggen over duurzaam ondernemen, waarschijnlijk niet in dezelfde frequentie, maar dat laat ik nog even open. Ik had allerlei wilde nieuwe plannen voor de start van 2023, maar heb die even op een wat lager pitje moeten zetten omdat ik mij voor nu eerst moet focussen op mijn verhuizing. En hoewel ik een kei ben in meerdere dingen tegelijk doen, wordt ondernemen, revalideren – waar ik ook nog steeds mee bezig ben – en verhuizen iets te veel van het goede… Ik moet natuurlijk ook aan mijzelf denken, ook dat is duurzaam ondernemen.

Wensen

Op het moment dat ik deze blog schrijf is de verhuizing al over twee weken. Ik ga terug naar de basis – over duurzaamheid gesproken – want ik ga namelijk naar een woonruimte die qua grootte de helft minder is. Ook dat is dan weer relatief… maar ik ga van 90m2 terug naar 45m2, dus afmeting Tiny House. Het kleiner wonen is voor nu een bewuste keuze. Het is echter wel een forse uitdaging qua ontspullen. Minder spullen, een kleinere footprint en een woonruimte zonder trappen – wat weer beter is voor mijn rug. Kortom op alle fronten duurzaam. Ik heb er zin in.

Voor nu wens ik je – ongeacht wanneer je deze blog leest – een voorspoedig nieuw jaar met dromen die je uitdagen of tevreden stellen. Met veel geluksmomenten, alleen of met de mensen die je lief zijn en mooie herinneringen aan de mensen die je moet missen.

Hoe was jouw jaar?

Leuk als je het bij de reacties laat weten.

Pin blog duurzame reflectie - Marloes Durinck

2 reacties

  1. Mijn reflectie moet nog beginnen! ik denk ook mijn beste jaar ooit maar ja logisch als beginner (bijna 3 jaar nu) maar dan kijk ik alleen financieel. Verder was het een matig jaar! En daar mag ik over gaan reflecteren zodat 2023 anders gaat worden maar hoe? Geen idee!

    1. Het jaar is ook nog (net) niet voorbij Bea 🙂 Kijken wat er matig is en waar je dat kunt veranderen, maar ja dat klinkt altijd makkelijker dan het in de praktijk is… En ook kleine veranderingen zijn veranderingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *