

Marloes Durinck
Duurzame doelen, wat kun je daar nou weer mee?
Doelen
Doelen hebben is fijn, ze geven je richting. Zodat je niet zo maar wat doet en je ook in de gaten kunt houden of je goed op weg bent naar je einddoel. Belangrijk is om ondertussen wel te genieten van je reis ernaar toe, maar dat even terzijde. Duurzame doelen hebben is nog fijner. Nou zul je denken, duurzame doelen, wat kun je daar nou weer mee? En waarom is dat fijner? Is het een boom planten, of bloemenzaadjes strooien? Als je deze blog leest kom je erachter 🙃 Ik licht namelijk toe wat duurzame doelen zijn en wat je ermee kunt met je bedrijf. En misschien vind je wel doelen die met je bedrijfsmissie matchen.
Duurzame doelen
Maar wat kun je nou met duurzame doelen? Dit zal ongetwijfeld door je hoofd schieten als je er over hoort. En je zult ze misschien niet direct met je bedrijf in verband brengen. Maar zoals gezegd is het net als met ‘gewone’ doelen fijn om te weten wat je prioriteiten zijn, waar je naar toe werkt en waar je het voor doet. Ook, of juist, op duurzaam gebied. Ook dat is duurzaam ondernemen. Het helpt je keuzes maken bij bijvoorbeeld projecten of je ze wel of niet moet doen en maakt het ook eenvoudiger om beslissingen te nemen. Draagt een actie of project niet bij aan je doel, kun je die meteen schrappen. Wel zo verhelderend. Hetzelfde werkt dat dus bij duurzame doelen, alleen ga je hiermee nog een stapje verder omdat ze bijdragen aan een betere wereld.
SDG's op een rijtje
Zo zijn er de SDG’s – Sustainable Development Goals, ofwel Duurzame Ontwikkelings Doelen. Het zijn 17 duurzame doelen die in 2015 door de VN landen zijn opgesteld om er naar te streven van de wereld een betere plek te maken in 2030. Je zult misschien nu zeggen, nou met alle ellende in de wereld is het er niet echt beter op geworden… Ja, er is een hoop aan de hand (nog zachtjes uitgedrukt), maar laat je dat alsjeblieft er niet van weerhouden om te streven naar een betere wereld. De SDG’s kun je uitgebreid bestuderen op de site van SDG Nederland, dus ik zal ze hier niet stuk voor stuk behandelen. Maar geef voor deze blog een kort overzicht – wel zo praktisch:

Wat kun je met de SDG's?
Als je ze zo leest dan zijn het allemaal ‘no brainers’ dat we daar met zijn allen naar toe moeten werken. In de praktijk, net als in veel situaties, ligt het toch helaas wat anders. Want hoewel er minstens zes van de doelen horen bij de basisbehoeften zijn deze in een hoop landen nog ver te zoeken. De meesten lijken ook erg hoog over, niet te zeggen ambitieus, daarom zijn de 17 hoofddoelen onderverdeeld in subdoelen, of targets, om het concreter te maken. Het zijn er maar liefst 169! Zitten er vast wel een paar bij waar je wat mee kunt met je bedrijf. Ook laten deze duurzame doelen zien dat duurzaamheid veel meer is dan het milieu.
SDG's Marloes Durinck
Om het weer lekker praktisch te maken deel ik hier de 3 SDG’s die ik met mijn bedrijf Marloes Durinck ondersteun:
🌱SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie
🌱SDG 13 – Klimaatactie
🌱SDG 15 – Leven op het land
Deze drie doelen raken mij het meest. Begrijp me niet verkeerd, ik onderschrijf ze allemaal. Maar op deze drie heb ik het meeste invloed met mijn bedrijf. Ze dragen ook bij aan mijn missie, om zoveel mogelijk ondernemers bewust te maken op het gebied van duurzaam ondernemen. Hier en daar heb ik ze wat vrijer geïnterpreteerd en dat is het mooie eraan. Het staat niet in beton gegoten hoe je er invulling aan geeft. Als de acties die je doet maar bijdragen aan het doel en zorgen voor een betere wereld.
You are what you do, not what you say you’ll do
Onbekend
Hebben de SDG's zin?
Laten we realistisch blijven en benoemen dat niet alle doelen behaald zullen worden in de komende acht jaar. Daarna zal er ongetwijfeld verder aan gewerkt worden, tenminste dat mag ik hopen. Het zal, net als met de Millenniumdoelen die van 2000 tot 2015 vooraf gingen aan de SDG’s, ongetwijfeld zo zijn dat in 2030 er ook weer opvolgende doelen komen. Want we zijn helaas nog lang niet klaar om de wereld een fijnere plek te maken. Hoewel het natuurlijk fantastisch is om dit soort doelen op te stellen, zullen er meer radicale veranderingen moeten komen om echt het verschil te gaan maken. Zo lang economische winst en groei als grootste prioriteit blijven bestaan zal de wereld er niet heel veel beter uitgaan zien in de toekomst.
Voor iedereen
Het mooie van de SDG’s is dat iedereen er wat mee kan doen. Of je nou een bedrijf bent, een consument, een stichting, groot of klein, iedereen kan er zijn of haar invulling aan geven. Als consument kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij een lokale SDG-actie. Als bedrijf kun je aanhaken bij verschillende netwerken, maar er zijn meer acties die je met je onderneming kunt nemen. Ook zijn er verschillende tools om de SDG’s binnen je bedrijf te integreren en te meten. Hoe mooi zou het zijn dat je als duurzame koploper op die manier werkt aan je concurrentievoordeel? En je daarmee ook nog helpt de wereld wat beter te maken. Over win win gesproken.
Communiceren over duurzame doelen
Wil je met de SDG’s aan de slag, dan moet je er wel even voor gaan zitten. Welke doelen vind jij belangrijk en op welke duurzame doelen heb jij met je bedrijf invloed? Heb je dat eenmaal staan, laat dan vooral ook de buitenwereld weten dat je ze ondersteund, welke doelen en waarom. Ze alleen noemen neigt namelijk weer richting ‘Greenwashing’.
Een aantal dingen wat je kunt doen:
🌱koppel er acties aan vast
🌱plaats ze op je website
🌱onderaan je mail
🌱laat ze terugkomen in de lay-out van bijvoorbeeld je presentaties.
SDG Nederland heeft allerlei communicatiemateriaal die je kunt gebruiken.

Andere duurzame doelen
Nu kun je je richten op de SDG’s, input genoeg zou ik zeggen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen duurzame doelen opstellen met je bedrijf. Maak ze in ieder geval SMART want anders blijven het vage kreten. Een aantal duurzame doelen waar je voor kunt kiezen zijn:
🍃 x bomen laten planten per jaar
🍃 zorgen dat je x minder CO2 uitstoot met bv beperken van je zakelijke kilometers
🍃 x goede doelen per periode steunen
🍃 x minder papierverbruik en ga zo maar door.
Zorg wel dat je ze niet alleen SMART maakt, maar dat ze ook gedragen worden binnen je onderneming anders is
het echt zonde van je tijd en blijf je een roepende in de woestijn.
Doelen geven richting
Als het goed is heb je nu grofweg een beeld van de duurzame ontwikkelingsdoelen die je aan je bedrijf kunt koppelen. Als je een duurzaamheidsbeleid wilt, of al hebt, helpt het om je richting te geven aan je groene beleid. Zie de SDG’s als een soort kapstok waar jij je duurzame acties en keuzes aan op kunt hangen. Ook kun je je eigen duurzame doelen opstellen. Waar je ook voor kiest is het fijn dat je een duurzame richting hebt binnen je bedrijf en dat je daarmee bijdraagt aan een betere wereld.
Zijn de SDG’s wat voor jouw bedrijf?
Benieuwd welke er bij jouw bedrijf passen! Leuk als je het laat weten in de reacties.
Dit artikel delen:
1 reactie
[…] thema eerlijke lonen sluit mooi aan bij een van de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals ofwel duurzame doelen, waar ik het in eerdere blog over heb gehad). Want SDG nummer 8 heeft als […]