Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Recycling
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Duurzame creatieve ideeën voor je bedrijf

Anders kijken

Als creatief persoon kijk je vaak anders naar de wereld om je heen. Als ondernemer kijk je vaak anders naar de wereld om je heen. En als je die twee dan combineert zou het zo maar kunnen zijn dat je ongekende mogelijkheden ziet voor je handgemaakte creaties en je bedrijf. Dat is als je een creatief bedrijf hebt. Gooi je daar ook nog duurzaamheid in deze mix erbij, dan heb je wat mij betreft een gouden combi. Creatief, ondernemend EN duurzaam. En dat kan, maar ja ik ben misschien een tikkeltje bevooroordeeld. Deze blog gaat dan ook over mogelijkheden zien in ‘dingen’ waar andere dat niet zien. Ofwel duurzame creatieve ideeën voor je bedrijf.

Natuur

De meeste mensen die een boswandeling, of strandwandeling maken, of waar je buiten dan ook wandelt, genieten van de frisse lucht en de natuur. Tenminste daar ga ik van uit. Je loopt, geniet en dat is het wel. Mensen met een creatieve inslag beleven zo’n wandeling vaak anders. Ze krijgen onderweg 1001 ideeën voor nieuwe creaties door wat ze om zich heen zien, horen of voelen. Zij zien voorwerpen – natuurlijk, of door de mens gemaakt, en zien daar weer grondstoffen in voor creaties. 

Uit de natuur

Want zeg nou eerlijk, als jij langs een boomstronk loopt, denk je daar waarschijnlijk helemaal niet bij na. Laat staan dat jij in die boomstronk een figuur ziet, of de basis voor een kast of wastafel. Toch? Of als je steentjes ziet liggen, je de vorm en de kleur opvalt en denkt he daar kan ik wel wat mee.. Schelpen idem dito. Kortom, de natuur kan een basis zijn voor input, of een voedingsbodem, voor nieuwe creaties. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ‘iedereen’ nu met boomstronken, takken, steentjes en andere natuurproducten gaat lopen sjouwen. We hebben ook nog zoiets als een natuurlijk evenwicht. Maar als je daar als ondernemer naar kijkt, kun je ook daarin een mooie gulden middenweg vinden.

boomstronk
Foto: NP Hoge Veluwe (eigen materiaal)

Natuurlijke grondstof

Regelmatig worden er bijvoorbeeld bomen gekapt die ziek zijn en weg moeten. Uiteraard worden er te vaak ook bomen gekapt die nog wel gezond zijn, maar daar heb ik het nu niet over .…Deze bomen, die met beleid worden gekapt, zijn mooie voorbeelden hoe circulariteit werkt. De gekapte boom kan grondstof zijn voor een nieuw product. Hierboven noemde ik al wat voorbeelden, maar denk ook aan sokkels (voor beelden), materiaal voor een beeld zelf, houten producten zoals muziekdoosjes etcetera. De mogelijkheden zijn eigenlijk ongekend, als je ze maar kunt en wilt zien. Ik word alleen al blij als ik er aan denk wat een boomstam allemaal opnieuw zou kunnen gaan worden, om het zo maar te zeggen.

Zwerfafval

Dan is er afval dat verre van natuurlijk is. Zwerfafval. Dat is er helaas genoeg. Maar is (zwerf) afval wel echt afval? Ik schreef hier al eerder een blog over. Regelmatig loop ik een rondje in de buurt waar ik woon en verzamel zwerfafval om het vervolgens goed gescheiden weg te gooien. De buurt wordt er mooier door, de natuur schoner, het geeft mij een goed gevoel, en het kan ook nog eens grondstoffen opleveren voor de creaties die ik maak.

Alles is recyclebaar

In principe kun je van alles recyclen, maar oude bonnetjes, sigarettenpeuken en platte blikjes, daar heb ik nog nooit over nagedacht om er iets mee te doen, behalve dan ze weggooien. Ik weet dat er bedrijven zijn die van sigarettenpeuken een nieuw verdienmodel hebben gemaakt.  Zoals TerraCycle, die oude sigarettenpeuken onder andere recyclet in compost (filter en papier). Over een top voorbeeld van de wereld mooier maken en duurzaamheid winstgevend maken gesproken. Plastic dopjes, plastic stukjes en dat soort zaken kunnen vaak dan wel weer dienen als grondstof voor creaties of kunstwerken. Denk aan mozaïeken, schilderijen en dat soort ideeën.

Strand afval
Foto: John Cameron - Unsplash

Duurzame mogelijkheden

Hoewel ik een ‘bosmens’ ben, vind ik het soms wel jammer dat ik niet dichter bij het strand woon. Als ik daar ben en er rond loop, zie ik tal van mogelijkheden in wat je op het strand aantreft. Misschien toch een paar keer per jaar iets bij het strand in de buurt huren, en dan gaan strandjutten voor nieuwe creaties en ideeën. Past dan weer mooi bij mijn wens om meer locatie onafhankelijk te gaan werken. En zo zie je dat je overal mogelijkheden in kunt zien, als je ze maar wilt zien. Ook wat betreft duurzame creatieve ideeën voor je bedrijf.

Waar zie jij duurzame creatieve ideeën in?

Leuk als je dat hieronder wilt delen.

PS Wil jij een keer van gedachten wisselen over duurzame creatieve ideeën voor jouw bedrijf? Plan dan een gratis sessie met mij in. Ik geef je minimaal twee tips en is er een ‘klik’ kunnen we kijken wat ik verder voor jou kan betekenen.

Pin blog duurzame creatieve ideeen voor je bedrijf - Marloes Durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *