

Marloes Durinck
Duurzaamheid: tijd vs prioriteit
Geen tijd of geen prioriteit?
Heb je geen tijd, of is er geen prioriteit? Misschien een beetje kip ei verhaal. Als je zegt dat je ergens geen tijd voor hebt, is dat dan inderdaad zo, of is het een gevalletje dat je iets geen prioriteit geeft? Zeker als het gaat over duurzaamheid, of duurzaam ondernemen, is een veel gehoord argument dat ondernemers daar geen tijd voor hebben. Het is echter bij het onderwerp duurzaamheid vaak de afweging tijd vs prioriteit. In deze blog nodig ik je uit om daar anders naar te gaan kijken. Want inderdaad, we hebben weinig tijd, maar dat gaat over iets fundamenteels anders.
Clichés
We gebruiken bewust en onbewust vaak aardig wat uitspraken die gaan over tijd. Hoewel sommige van die ‘tijd uitspraken’ cliché klinken, zit er in de meesten toch een vorm van waarheid. Maar wat is tijd en waarom lijkt de ene persoon er altijd genoeg van te hebben en de andere een continue te kort? We hebben allemaal 24 uur in de dag en ik vind het reuze interessant dat de ene daar enorm veel in kan doen en de ander tijd te kort komt of weinig doet. Tijd wordt ook regelmatig als excuus gebruikt ‘daar heb ik geen tijd voor’. Maar is dat echt zo, of vind je, waar het dan over gaat, iets op dat moment minder of niet belangrijk?
Prioriteiten stellen
Dat argument tijd dat gebruikt wordt om niet duurzaam te gaan ondernemen, of bepaalde onderdelen van je bedrijf te verduurzamen, is vaak dus meer een kwestie van prioriteit. Want laten we wel wezen, je geeft er geen prioriteit aan. Het is niet belangrijk in jouw bedrijf en in jouw leven. Dat is heel wat anders dan dat je daadwerkelijk geen tijd hebt. En dat verbaast me.. Want hoe kun je nu geen prioriteit geven aan duurzaamheid? Het gaat tenslotte ook over jouw toekomst. Van je zelf, je bedrijf, de mensen die je lief hebt en de planeet. Hoezo heb je daar geen tijd voor?

Het gaat niet om tijd hebben, het gaat om tijd maken
Rachael Bermingham
Het is vijf voor twaalf
Als het gaat om het klimaat, het milieu en de natuur dan hebben we weinig tijd meer voordat het echt serieus de verkeerde kant op gaat. Nog meer dan al het geval is. Het is qua tijdstip het welbekende vijf voor twaalf. Met de boodschap dat we toch echt snel in actie moeten komen voordat het te laat is. Uiteraard zijn er ook hele groeperingen die vinden dat het allemaal wel meevalt. Maar kijk om je heen. De natuur holt achteruit, niet alleen in kwaliteit, maar ook in hoeveelheid. Het klimaat doet al jaren vreemde dingen, het milieu wordt er ook niet beter op en de maatschappij verhard steeds meer lijkt wel.. Ik zeg soms wel eens dat het al kwart over twaalf is. Gelukkig is dat in werkelijkheid niet zo, want dan zou het al te laat zijn en dat is nou ook weer niet het geval. Nog niet.
IPCC
Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) rapport van 2022 maakt duidelijk dat we weinig tijd meer hebben en dat we duurzaamheid echt een prioriteit moeten gaan geven. Het complete rapport telt 3676 pagina’s. Gelukkig is er ook een behapbare samenvatting van een pagina of 40. Het IPCC is een organisatie van de Verenigde Naties die klimaatveranderingen evalueert en aanbevelingen doet. Het rapport van de organisatie legt de aandacht op de wisselwerking tussen systemen die van elkaar afhankelijk zijn: klimaat, ecosystemen en de maatschappij. Geen zorgen, ik ga niet citeren uit het rapport, maar wil wel wat belangrijke punten benadrukken zodat de ‘geen tijd overtuiging’ hopelijk omgezet wordt naar prioriteit en de actie stand.
Duurzame toekomst
Door een verslechterde interactie tussen de systemen is het klimaat verandert, zijn ecosystemen verslechtert en is de biodiversiteit afgenomen. Allemaal geen goede ontwikkelingen voor ons als mensen op de korte, maar ook (middel) lange termijn. Een positief punt dat in het rapport genoemd wordt is dat het ook mogelijkheden bied voor de toekomst. En dat spreekt mij natuurlijk aan als iemand die graag mogelijkheden ziet in onmogelijkheden. In de basis gaat het om de vraag of wij als mensen in staat zijn ons aan te passen aan de huidige situatie en de uitdagingen waar we mee te maken hebben op klimaat, milieu en natuurgebied. Keer op keer hebben wij als mensheid laten zien dat we ons aan kunnen passen, dus waarom ook niet op zo’n belangrijk onderdeel?

Urgentie klimaatverandering
Als we als mensen de ecosystemen zogezegd in het rood kunnen laten staan, dan moet dat toch ook de andere kant weer op kunnen, naar het groen? Als de urgentie maar hoog genoeg is, en daar zit nu net de crux. Alle negatieve ontwikkelingen qua klimaat, maatschappij, milieu en natuur doen nog niet bij voldoende mensen pijn. Of nog niet pijn genoeg. We nemen het soms waar, maar zien het niet echt, of willen het niet zien. Alleen al het erkennen dat er problemen zijn is al een overwinning en legt de basis om van daar uit in actie te komen. Want als je iets niet erkent of herkent, dan is er ook geen prikkel om in actie te komen. Geen pijn, geen actie, zo simpel is het.
Verborgen impact
En daar komt dan weer de verborgen impact om de hoek kijken, waar ik het al vaker over heb gehad. Vooral in westerse landen, waar de klimaatverandering nog het minst zichtbaar effect heeft, zijn de problemen makkelijker te negeren. De pijn is simpelweg nog niet pijnlijk genoeg. Woon je echter in kwetsbare gebieden, dan zijn de gevolgen vaak al desastreus en schrijnend pijnlijk, zoals verwoestijning en voedselschaarste met alle gevolgen van dien. In eerste instantie is het effect er in de gebieden zelf, maar uiteindelijk heeft dat ook zijn uitwerking op de westerse wereld. Het hangt namelijk allemaal aan elkaar.
Duurzaam ondernemen
Het positieve nieuws? Want dat is er zeker. Er is nog tijd en we kunnen nog in actie komen. Maar dan moeten we daar wel NU mee beginnen. Wat kun jij doen als ondernemer? Tuurlijk, je gaat met je bedrijf niet de wereldproblematiek oplossen, laten we dat voorop stellen. Je mag het natuurlijk wel proberen.. maar je kunt toch meer doen dan je denkt. Laat je niet ontmoedigen door de inhoud van het rapport, of de negatieve berichten, hoewel dat best uitdagend en verlammend kan zijn. Je wordt er namelijk niet vrolijk van, verre van. Het is ook niet een onderwerp dat leuk is en confronteert je met wat wij als mensen er voor puinhoop van gemaakt hebben. Maar nogmaals, zonder pijn geen actie, toch?
Tijd vs prioriteit
In mijn ogen kunnen wij, als degenen die dit veroorzaakt hebben, toch op zijn minst proberen een stuk van de problematiek op te lossen. Onderdeel zijn van de oplossing in plaats van het probleem. Wat je kunt doen is de afweging maken tussen tijd vs prioriteit als het gaat over duurzaamheid binnen je bedrijf. Begin stap voor stap, zet het op de agenda, of maak er ruimte voor in je jaarplan en doelen. Kijk waar jij de meeste impact mee kunt maken, of wat je het meest frustreert. Benader het als een investering. Nee, je krijgt er in principe geen financieel gewin door, maar wel een veel grotere beloning: een meer veilige, gezonde toekomst voor je zelf, je bedrijf en degenen die je lief zijn. Ik heb hem al eerder aangehaald, maar de quote ‘No business on a dead planet’ zegt wat mij betreft genoeg… Heb je dan nog steeds geen tijd?
Als je eerlijk bent: Is duurzaam ondernemen bij jou dan een kwestie van geen tijd, of geen prioriteit?
PS Denk je na het lezen van deze blog ‘ik wel wat wat gaan doen, maar heb echt geen idee waar te beginnen’? Plan dan een vrijblijvend gesprek met mij in via deze link waar we je mogelijkheden bekijken.
Dit artikel delen:
Bewaren op Pinterest:

2 reacties
mooie blog duidelijk 5 voor 12
Dank je wel Ina, voor een heleboel mensen ‘gelukkig’ al wel, voor een heleboel ook nog niet. Een mooie uitdaging om mensen daar meer bewust van te maken die ik graag ‘aanga’ 🙂