Huis te koop
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Duurzaamheid in de praktijk

Praktisch duurzaam

In de categorie ‘uit het leven gegrepen’. Aan de hand van een voorbeeld waar ik zelf tegenaan liep ontdek je in deze blog hoe je duurzaamheid in de praktijk kunt brengen als ondernemer. Iets waar ik een voorstander van ben en ook altijd naar op zoek. Het voorbeeld kwam voorbij doordat ik een grote sprong in het diepe ga wagen. Nee, het gaat niet over schoonspringen, rotsduiken, of andere wateractiviteiten. Het gaat over de verkoop van mijn appartement. En hoe dat dan weer raakvlakken heeft met duurzaam ondernemen ontdek je als je deze blog verder leest.

Nieuw avontuur

Naast dat het praktische redenen heeft, ga ik namelijk een ‘leap of faith’ nemen en mijn huis verkopen zonder er iets voor terug te kopen. Say what?! Yep. Voor mij is dit onder andere weer een stap verder in de richting van locatie onafhankelijk werken. Wat ook weer duurzaam is. Vind ik het spannend? Zeven kleuren! Doe ik het toch? Absoluut. Ik waag die sprong en zie het als een nieuw avontuur. Hoewel wagen, ik ben hier in mijn hoofd al vier jaar mee bezig en heb alle voors tegens, plussen minnen en andere vergelijkingen, al lang meerdere keren naast elkaar gezet. Geen zorgen, ik word niet dakloos, maar ga voorlopig huren in mijn zoektocht naar hoe ik uiteindelijk wonen wil. In ieder geval iets zonder trappen…

Makelaar

Tot zover de intro naar duurzaamheid in de praktijk. Nog steeds aangehaakt? Voor de verkoop van mijn appartement had ik dezelfde makelaar benaderd waar ik vier jaar geleden ook mee in gesprek was geweest. Een mooi voorbeeld even tussendoor hoe waardevol goede gesprekken zijn die misschien op moment x niets lijken op te leveren, maar na verloop van tijd toch hun vruchten afwerpen. Over duurzaam gesproken.. Maar goed, een makelaar is typisch een voorbeeld waar je misschien niet direct aan denkt als het gaat over duurzaam ondernemen. En toch kun je in die branche ook heel praktisch duurzaamheid een onderdeel van je bedrijf laten zijn. Voor deze blog neem ik twee voorbeelden die bij dit type onderneming al direct duurzamer kunnen. Brochure materiaal en het makelaarsbord. Er zijn ook al wel een aantal duurzame makelaars, maar nog niet echt veel. Dus mocht je een makelaar zijn.. ik zie kansen 😁

sprong in het diepe
Foto: Erik Dungan - Unsplash

Duurzame brochures

Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. De makelaar liet een schitterend informatiepakket achter, met allerlei informatie over de verkoop van je woning en over het makelaarskantoor. Inclusief een voorbeeld hoe de brochure van mijn woning er uit kon komen te zien. Het zag er gelikt uit, maar hoe mooi het ook was, ik kon er geen duurzaam keurmerk op vinden. En ik weet het, dat is mijn duurzame blik, een ander zou er misschien niet over nadenken. Maar het is een gemiste kans, want dat kan net dat stukje extra eraan geven. Het is tenslotte naast informatie ook het visite kaartje van dit bedrijf. Wil je weten wat er mogelijk is qua duurzaam drukwerk? Neem dan eens een kijkje bij Groenprint, of Drukkerij de Bij.

Kosten besparen

Dat brengt mij even naar een ander punt waardoor je EN kosten EN het milieu, de natuur kunt besparen. Een zinvol zijpadje naar mijn mening. Wees kritisch wat je aan fysiek materiaal meegeeft aan je klant. Dat begint eigenlijk al bij de vraag of het fysiek meegeven van informatie nog wel echt iets toevoegt. Of dat je het ook op een mooie digitale manier kunt ‘verpakken’. En als je het dan toch fysiek meegeeft, kijk dan naar de inhoud en de hoeveelheid aan informatie. Is de informatie die je geeft beknopt en bijvoorbeeld niet dubbel? Bij dit praktijkvoorbeeld had de makelaar al minstens op 1 los gedrukt A4 kunnen besparen omdat de info min of meer dubbel was. Door een paar bewuste overpeinzingen bespaar je dan op kosten en milieu. Zo eenvoudig kan het soms zijn.

Duurzame makelaarsborden

Laatst was mij op een van mijn wandelrondjes al opgevallen dat er, zo op het eerste oog, maar weinig duurzame makelaarsborden zijn. Zeker de borden die aan ramen of balkons geplakt zijn lijken ogen niet heel duurzaam en ik vraag mij ook af of je ze kunt recyclen.. Als in dat je ze meerdere keren kunt gebruiken. Dan heb je uiteraard ook nog de borden die in tuinen geplant worden. Het goede nieuws is, ze zijn er zeker in de duurzame variant, dus dat is het probleem niet. Makelaarsborden punt nl heeft het eerste circulaire tuinbord ontwikkeld. Wat inhoud dat het het materiaal van het bord (wat biobased* is) na gebruik, of bij beschadiging, volledig hergebruikt kan worden voor een nieuw bord. Je kunt ook naar Textline gaan, dat is bedrijf achter dit circulaire makelaarsbord.

*Dit is weer zo’n woord die je niet zo vaak hoort.. Biobased betekent dat een product uit materialen gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen. Het bestaat compleet, of deels, uit biologische materialen zoals vezels, suikers, micro-organismen, of eiwitten. En hernieuwbaar materiaal is dan weer materiaal dat niet uitgeput kan raken zoals fossiele grondstoffen. Denk aan plantaardige gewassen, maar ook aan organisch afval.

Organisch
Foto: Bethany Szentesi - Unsplash

Duurzaamheid als USP

Met deze twee praktijkvoorbeelden wil ik onder andere laten zien dat je duurzaamheid binnen je bedrijf als een van je USPs kunt maken. Op die manier je concurrentie voordeel kunt versterken en daarmee je marktpositie. Ik schreef eerder al een blog over het onderwerp duurzaam ondernemen en concurrentie. Hoe mooi is het dat jij als eerste, of een van de weinigen, kunt zeggen dat jij als onderscheidend vermogen ook oog hebt voor milieu, natuur en de maatschappij? Een interessante investering, zeker als je conculega’s daar nog niet of nauwelijks mee bezig zijn. Consumenten gaan meer en meer vergelijken wat bedrijven al dan niet aan duurzaamheid doen en het geeft steeds vaker de doorslag in de keuze voor een bedrijf als zij wel bezig zijn met duurzaamheid. 

Greenwashing

Aangezien de kracht nog steeds in de herhaling zit.. bezig zijn met duurzaamheid binnen je bedrijf is dat ook daadwerkelijk doen. Dus niet roepen dat je het doet en het vervolgens alleen maar voor de buitenkant laat zien. Komt die weer, want dat is greenwashing. En daar mee bereik je het tegenovergestelde effect en verlies je je geloofwaardigheid als bedrijf. Soms gebeurd het onbewust, tenminste ik ga altijd uit van het goede van de mens.. Doe je een duurzame actie, maar heb je de aan de andere kant nog vervuilende acties of producten met negatieve effecten in je bedrijf. Maar te vaak nog wordt het als leuke marketingtruc gezien en dat is duurzaamheid dus niet.

Lange termijn investering

Nog even over dat concurrentievoordeel. Ja, dat is leuk hoor ik je denken, maar als iedereen dat doet dan is het toch geen USP meer? Geloof mij, ik wilde dat iedere ondernemer al zo ver was dat duurzaamheid een vast onderdeel in hun bedrijfsvoering was, maar dat is het bij lange na nog niet. Gelukkig maar anders zou ik zonder werk zitten.. Dus er zijn nog ‘plenty’ kansen. Je kunt het als korte termijn investering zien, aan de andere kant is het absoluut ook een lange termijn investering. Want linksom, rechtsom of door het midden iedere ondernemer zal naar de toekomst toe ‘iets’ met duurzaamheid moeten gaan doen. Al is het alleen maar vanwege regelgeving vanuit de overheid. En je kunt die duurzaamheid zo ver doorvoeren als jij wilt, zodat het nog heel lang, of blijvend een USP is. Kijk maar naar bijvoorbeeld Yoghurt Barn.

Duurzaam advies

natuur
Foto: Jace & Afsoon - Unsplash

En zo maak ik weer dankbaar gebruik van een voorbeeld uit het dagelijks leven met de koppeling naar duurzaam ondernemen. Ik heb mijn makelaar in ieder geval wat adviezen doorgestuurd waarmee hij ‘groener’ kan worden. Zo zie je dat je overal duurzaamheid kunt toepassen. Uiteraard houd het niet op bij deze twee onderdelen en zijn er nog veel meer manieren waarop je, in dit specifieke geval, als makelaar kunt verduurzamen. Maar voor deze blog waren deze twee voldoende om te laten zien hoe duurzaamheid in de praktijk kan werken voor je bedrijf. En als ik weer een nieuw huis ga kopen, dan wordt dat in ieder geval iets met een duurzame hypotheek.

Kan duurzaamheid binnen jouw bedrijf een USP worden?

Pin blog duurzaamheid in de praktijk - Marloes Durinck