Een betere wereld begint bij jezelf. Daar ben ik van overtuigd. Op deze pagina kun je lezen hoe ik als duurzame ondernemer op verschillende manieren bijdraag aan meer positieve impact met mijn bedrijf.

pine trees

Mijn bedrijf adviseert en begeleid ondernemers op gebied van duurzaam ondernemen, zodat zij bijdragen aan een betere wereld. Mijn posts, mijn blogs, mijn lives, alles heeft te maken met duurzaamheid,. Op die manier hoop ik steeds meer mensen bewust te maken over duurzaamheid.

Als een apparaat of product toch echt de geest heeft gegeven, kijk ik waar mogelijk naar refurbished of tweedehands apparatuur en producten. Zo bespaar ik indirect op grondstoffen en energie en verminder ik mijn ecologische footprint.

Ik ben fan van locatie onafhankelijk werken. Niet alleen geeft het mij de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil, doordat ik online onderneem kan ik dat ook overal doen waar internet is. Zo bespaar ik op mijn autokilometers en heb ik geen kantoor(pand) nodig. Heb ik wel ergens live een afspraak, dan ga ik zo veel mogelijk met het openbaar vervoer. Heb ik toch zelf moeten rijden, dan compenseer ik op jaarbasis mijn gereden kilometers door er bomen voor te laten planten.

Duurzaam ondernemen - Marloes Durinck

Wekelijks speur ik mijn buurt af naar zwerfafval. Gewapend met grijper en telefoon. Ik registreer namelijk wat ik vind in de Litterati app. Zo wordt EN de omgeving schoner EN kan er gericht actie ondernomen worden adhv de verzamelde data. 

Als zzp-er loopt privé over in zakelijk en andersom. Ik gebruik in beide gevallen duurzame huishoud- en kantoorartikelen. Mijn dagelijkse cafeïne shots zijn duurzaam en nog lekker ook. Tijdens mijn theemomenten geniet ik van losse thee, zo heb ik geen verpakkingsafval. Zowel privé als zakelijk koop ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij, waardoor ik mijn plastic verbruik behoorlijk omlaag breng. Ik kies bewust voor Fairtrade en ecologische producten. Ook koop ik waar mogelijk lokaal in en scheid ik mijn afval.

Bomen leveren een positieve bijdrage aan het klimaat door onze broodnodige zuurstof aan te maken. En persoonlijk word ik erg blij van bomen en dus bossen. Daarom compenseer ik mijn autokilometers, en dus CO2 uitstoot, per jaar door bomen te laten planten. Ook doneer ik voor elk verkocht online product twee bomen aan Trees for All. 

Samen kom je verder, zeker op gebied van duurzaamheid, daarom heb ik mij bij de volgende duurzame initiatieven aangesloten:
 🍃 Happy Planet Professionals
 🍃 Holie Pledge
 🍃 Dopper Wave

Elke maand ondersteun ik de volgende goede doelen:
 🍃 Lokale voedselbank
🍃 Stichting Het Vergeten Kind
🍃 Wereld Natuur Fonds
🍃 Stichting Het Geldersch Landschap
🍃 Nationaal Park De Hoge Veluwe
🍃 Plastic Soup Foundation

Laat die zon maar werken. Ik neem groene stroom af en heb ook geïnvesteerd in zonnepanelen. Zelf heb ik geen mogelijkheid voor zonnepanelen, vandaar dat ik de investering heb gedaan in zonnepaneelprojecten op andere locaties, zo wek ik nog meer duurzame energie op.

SDG's

Digitale groene stappen. Standaard heb ik de groene zoekmachine Ecosia ingesteld, voor elke 45 zoekopdrachten planten zij een boom. Mijn website wordt ‘groen gehost’. Ik verkoop geen fysieke producten, maar online producten. Eens per maand doe ik een digitale detox om de data in de cloud zo klein mogelijk te houden en daardoor energie te besparen bij de datacenters.

In 2015 stelde de VN duurzame ontwikkelingsdoelen op (Sustainable Development Goals). Met deze doelen willen zij in 2030 bijdragen aan een betere wereld. In totaal zijn er 17 doelen. Op de volgende drie heb ik het meeste invloed met mijn bedrijf:
🍃 SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie
🍃 SDG 13 – Klimaatactie
🍃 SDG 15 – Leven op het land

Gastles HAN

In 2022 mocht ik mijn eerste gastles geven bij de HAN voor de studierichting Commerciële Economie en Innovatie. We trapten af met een Deep Dive over duurzaam ondernemen. Een leuke aanvulling om duurzaamheid onder de aandacht te brengen bij studenten. 

Gastles HAN - Marloes Durinck
Geboeid publiek
Slogan HAN

Jaarverslag duurzaamheid 2022

Druk aan het werk om het jaarverslag van afgelopen jaar te maken..

Druk bezig
Foto: Mayukh Karmakar - Unsplash

Jaarverslag duurzaamheid 2021

Klik op de afbeelding om het jaarverslag te starten.

Jaarverslag duurzaamheid 2020

Ere wie ere toekomt. De icoontjes bij mijn maatschappelijke waarden (en mijn Jaarverslag Duurzaamheid) zijn gemaakt door de altijd creatieve Danielle van Hierden van Fijn om hier te zijn.

 Duurzaamheidsverslag 2020 in beeld      

Green hosting