Schoonmaken
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Duurzaam schoonmaken

Schoonmaken

Er gaat niets boven de geur van …. chloor… tenminste dat zei laatst iemand tegen mij toen we het over schoonmaken hadden. Ik dacht oké, ik ken wel andere fijnere geuren als het gaat om je werkplek of kantoor schoon te krijgen. Maar ieder zijn ding zeg ik dan altijd maar. Aan schoonmaken ontkom je bijna niet, tenzij je er natuurlijk iemand voor inhuurt om het voor je te doen. Maar ook in dat laatste geval wil je wel dat het schoonmaken van jouw werkplek of kantoor gebeurd zonder dat dit een schadelijk effect heeft voor het milieu en de natuur. Daarom een blog over hoe duurzaam schoonmaken niet moeilijk hoeft te zijn en waar je op kunt letten.

Schoonmaakmiddelen

Over wat voor soort schoonmaakmiddelen heb ik het in deze blog? Ik heb het over de vloeibare goedjes van afwasmiddel tot schuurmiddel, maar ook de attributen om mee schoon te maken, zoals afwasborstels, sponsen en wat al niet meer. De elektronische apparaten laat ik even voor wat het is. Aan keuze qua schoonmaakmiddelen meer dan genoeg, het duizelt je als je voor het schap in de supermarkt staat. Gelukkig wordt het aandeel aan duurzame schoonmaakmiddelen ook steeds groter. En uiteraard ligt de focus van deze blog op duurzaam schoonmaken en dus dito schoonmaakmiddelen.

Effect niet duurzame schoonmaakmiddelen

Eerst even kort samengevat waarom je duurzame schoonmaakmiddelen zou willen, of moeten, gebruiken. Aan jou de keuze waar je de nuance legt. Niet duurzame schoonmaakmiddelen hebben een schadelijk effect op het milieu en de natuur. Realiseer je dat wat je door het toilet of de gootsteen spoelt in ons drinkwater terecht komt. Als je schoonmaakt uit een fles waar dat doodshoofdje op staat, of dat stervende visje, dan weet je zeker dat die niet duurzaam is en er een chemisch component in zit…En dus schadelijk is voor het milieu en de natuur.

chemisch afval
Foto: Beth Jnr - Unsplash

Duurzaam schoonmaken

Maar wat is nou duurzaam schoonmaken? Is dat niet schoonmaken, met een oude krant, of wat moet je je daar precies bij voorstellen? Het gaat erom dat je door de spullen die je gebruikt om schoon te maken geen schadelijk effect veroorzaakt in milieu, natuur of op een ander gebied. In ieder geval kun je hierbij rekening houden met een paar van de volgende punten:
🪣 Niet te veel warm water gebruiken
🪣 Geen schoonmaakmiddelen gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu en de natuur
🪣 Goede dosering van het schoonmaakspul, zelfs als het duurzaam is

Schoonmaken met warm water

Ja maar… zonder warm water wordt het niet goed schoon denk je nu misschien? Nou ben ik geen ster in het huishouden, en dat is nog een understatement, maar ik heb het even voor je opgezocht. Het water hoeft niet gloeiend heet of zelfs warm te zijn… Met koud water schoonmaken heeft zelfs een aantal voordelen. Het scheelt dus in je energieverbruik en daarmee ook weer in de kosten van je energierekening. Een fijne extra bonus naast het gebruik van die duurzame schoonmaakmiddelen toch? Koud water is beter voor je handen en het schijnt minder zeepresten achter te laten.

Schadelijke schoonmaakmiddelen

Hierboven had ik het al over de flessen schoonmaakspul waar dat doodshoofdje of dat stervende visje opstaat. Die symbolen zijn een duidelijke no go, want dat zijn schadelijke schoonmaakmiddelen. En ja, die worden nog volop gemaakt helaas. Als je weet dat de stoffen in die schoonmaakmiddelen niet alleen slecht voor het milieu en de natuur zijn, maar ook voor jou zelf, krab je je denk ik nog wel eens achter je oren voordat je weer zo’n schadelijk goedje koopt. Let vooral goed op als je anti-bacterieel zeep koopt, allesreinigers, badkamer reinigers en glassex. Dat zijn producten die je beter kunt vermijden vanwege de hoeveelheid schadelijke effecten die ze kunnen hebben, of koop in ieder geval de ecologische variant ervan.

Schuim
Foto: Karim MANJRA - Unsplash

Verspilling

Als ik er veel in doe wordt het vast schoner… Misschien heb jij ook die insteek en spuit je nog eens een flinke scheut schoonmaakmiddel in het water. Het geeft dan wel weer lekker veel schuim, maar of je die extra scheut nou nodig hebt om het nog schoner te krijgen? Dat niet. Daarnaast is het ook zo dat je dan best wat schoonmaakmiddel verspilt, er daardoor sneller doorheen bent en het dan uiteindelijk wel duurder is.. Maar over dat het duurder zou zijn zo meteen meer.

Duurzame schoonmaak merken

Wat zijn dan duurzame of ecologische schoonmaakmiddelen? In ieder geval zonder chemische onderdelen, maar dat moge duidelijk zijn. Verder bevatten ze geen synthetische geur- en kleurstoffen, geen bleekmiddelen en conserveermiddelen. Een aantal voorbeelden van duurzame schoonmaak merken zijn: Ecover, HappySoaps, Klok, Marcel’s Green Soap of Seepje om maar een paar namen te noemen. Er zijn er gelukkig nog veel meer, maar het laat in ieder geval zien dat er volop keuze is aan duurzame schoonmaakmiddelen.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Je kunt ook gebruik maken van wat Moeder Natuur te bieden heeft op schoonmaak gebied. Het is soms dichterbij dan je denkt, kijk maar eens in je keukenkasten of je de volgende items hebt. Azijn, citroen, soda, zout, maar ook groene zeep. Qua azijn is het dan wel weer beter om voor de gewone variant te gaan in plaats van schoonmaakazijn, dat laatste is ook azijn maar alleen een stuk zuurder. Het belangrijkste is dat het snel biologisch afbreekt en niet schadelijk is voor vogels en zoogdieren.

Citroenen
Foto: Cristina Anne Costello - Unsplash

Fabels over duurzame schoonmaakmiddelen

Dan zijn er natuurlijk ook nog allerlei fabels of aannames over duurzame schoonmaakmiddelen die rondzingen. Hierbij de drie meest gehoorde:
🧼 Maakt niet schoon
🧼 Er staat een groen blaadje op, dus dan zal het wel duurzaam zijn
🧼 Zijn duurder

Maakt niet schoon

Weer even die dame waar ik laatst dat gesprek mee had aanhalen ‘iets anders dan bleek maakt niet goed schoon’. Is dat zo, of is dat een aanname omdat je daar bijvoorbeeld mee opgegroeid bent? Heb je het duurzame alternatief al eens geprobeerd en het zelf ondervonden? Just saying.. Bij duurzaamheid komt dit argument vaker voorbij ‘ik heb het altijd zo gedaan’ of ‘vroeger werkte dat ook dus waarom zou ik het nu niet meer doen?’. Tja, zal ik daar eens op zeggen. Onbekend maakt onbemind en dan gaan we naar een stuk gedragsverandering wat een behoorlijke kluif kan zijn. Zeker als mensen jaren A hebben gedaan is het nog niet zo gemakkelijk om B te gaan doen. Ook al weten ze diep van binnen dat dat beter is…

Greenwashing

Over dat groene blaadje op duurzame schoonmaakmiddelen, of eigenlijk op alle duurzame producten. Let wel goed op dat als je duurzame schoonmaakmiddelen koopt, ze ook echt duurzaam zijn en niet dat er alleen dat groene blaadje op staat om te pretenderen dat het duurzaam is. Dat is namelijk Greenwashing. Op dat groene blaadje na blijkt dan bij nader onderzoek dat er niet zoveel duurzaam aan het product is. Fabrikant blij dat ze het product verkopen, milieu en natuur minder blij. En jij uiteindelijk ook niet omdat je met de beste bedoelingen denkt duurzaam bezig te zijn.

Duurzaam is duurder

Water vervuiling
Foto: Daniel Olah - Unsplash

Dat duurzaam duurder is, is een veel gehoord argument. En dat was misschien ‘vroegah’ zo maar ook daarin komt steeds meer een kanteling. Doordat het een paar jaar terug nog niet zo veel voorkwam was als nu, was het vaak duurder. Gevalletje vraag aanbod. Gelukkig wordt het tegenwoordig steeds gunstiger geprijsd en komen we toch ook weer op de discussie dat goedkoop duurkoop is. Zeker voor het milieu en de natuur. Want een niet duurzaam goedje kan dan wel goedkoper zijn qua prijs, maar trek hem even door (🙃) naar de verborgen impact van zo’n product. Met verborgen impact bedoel ik het effect wat je niet direct ziet, zoals de vervuiling van het milieu en de natuur op langere termijn. Dan is het uiteindelijk duurder…

Duurzame schoonmaak attributen

Tot zover de schoonmaakmiddelen en sopjes, maar er zijn natuurlijk ook nog de attributen zelf waar je mee schoonmaakt. Afwasborstels, sponzen en dat soort dingen. Ook die kun je in de duurzame variant krijgen. Plastic afwasborstels zijn natuurijk uit den boze. Je hebt daar prima duurzame varianten voor van onder andere hout. Schuursponzen heb je van siliconen materiaal of plastic vrije materialen. Kortom, voor bijna overal is wel een duurzaam alternatief te vinden.

Niet leuker wel beter

Als jij regelmatig denkt ‘gezocht: de wil om schoon te maken’, dan wordt het misschien iets beter als je weet wat voor effect duurzame schoonmaakmiddelen hebben op dat terugkerende klusje. De meeste duurzame schoonmaakmiddelen ruiken ook nog eens heel lekker (op natuurlijke basis uiteraard), dus wie weet dat je er daardoor zelfs blij van wordt… Oke, dat laatste is misschien ook een fabel, maar kort samengevat: de keuze is reuze als het gaat om duurzame schoonmaakmiddelen. En je weet nu ook waar je op kunt letten als je ze gaat kopen. Met de informatie en de tips in deze blog wordt het misschien niet leuker, maar wel beter.

Gebruik jij al duurzame schoonmaakmiddelen binnen je bedrijf?

PS 
Wil je precies weten hoe je het kleinste kamertje duurzaam kunt maken? Klik dan hier om de blog daar over te lezen.

Pin blog duurzaam schoonmaken - Marloes Durinck