Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Concurrentie
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Duurzaam ondernemen en concurrentie

Duurzaam ondernemen

Dat duurzaamheid een breed begrip is mag duidelijk zijn. Dat het, als je het goed toepast binnen je bedrijf, een aantal interessante voordelen oplevert is misschien nog niet voor iedereen zo duidelijk. Dan hebben we het uiteraard over duurzaam ondernemen. Voor mij is dat op zo’n manier ondernemen dat je met je keuzes en acties vanuit je onderneming geen negatieve impact hebt op onder andere mens en milieu. Die voordelen gaan van klein naar groot, van concreet naar minder concreet en van korte termijn tot lange termijn. In deze blog ga ik dieper in op één van die voordelen. Die gaat over duurzaam ondernemen en concurrentie. Want een duurzame bedrijfsvoering kan je concurrentievoordelen opleveren. Misschien trekt het jou als ondernemer ook wel over de (duurzame) streep.

Grootste voordeel duurzaam ondernemen

Het grootste voordeel, of de grootste ‘winst’, het is maar hoe je het noemt, is naar mijn mening dat je bijdraagt aan een betere wereld door maatschappelijke doelen na te streven. In welke vorm dan ook. Dat kan zijn op klimaat vlak, milieu, natuur, of sociaal vlak of op allemaal. Maar niet iedereen ziet dat als grootste ‘winst’, of vindt dat net zo belangrijk. De voordelen die sommigen over de streep trekken om daadwerkelijk duurzaam te gaan ondernemen kunnen meer concreet of praktisch zijn. Nog even opfrissen wat ik eerder over duurzaam en ondernemen schreef? Ga dan naar deze blog.

Voordelen duurzaam ondernemen

Bij concrete of praktische voordelen kun je denken aan kosten besparen. Door hoe je je bedrijf runt anders in te richten, waardoor je bijvoorbeeld minder verspilling hebt. Minder vaak pakketten verstuurd, een lager energie of waterverbruik krijgt, om maar een paar voorbeelden te noemen. Minder of lager zijn hierbij wel de sleutelwoorden. Een ander voordeel is dat duurzaam ondernemen je concurrentievoordelen oplevert. Linksom of rechtsom, duurzaam ondernemen heeft dus meerdere voordelen. Met als rode draad dat het beter is voor de wereld om ons heen. 

Natuur

Duurzame concurrentievoordelen

Je hebt zelfs duurzame concurrentievoordelen. Dat zijn concurrentievoordelen die je krijgt door duurzaam te ondernemen. Uiteraard wel met een duurzaamheidsbeleid, want het komt niet zo maar aanwaaien. Het mooie is dat die concurrentievoordelen vaak ook weer duurzaam zijn en zo heb je dan een versterkend positief effect te pakken. Dubbele duurzaamheid zou ik bijna zeggen. Hoe? Je kunt bijvoorbeeld je marktpositie versterken door duurzaam te gaan ondernemen. Of er nog duidelijker en consequenter over gaan communiceren. Laten we wel wezen, als natuurlijk je hele branche al duurzaam onderneemt wordt dat voordeel minder. 

Praktijkvoorbeeld

Maar zelfs als je branchegenoten ook al duurzaam bezig zijn, dan nog kun je er USPs uit halen door nog creatiever en vernieuwender te zijn op duurzaam vlak dan je concurrent. Waardoor jij misschien wel woest aantrekkelijk wordt voor je klanten. Blijven omdenken zou ik zeggen. Een praktijkvoorbeeld is die van Yoghurt Barn. Zij lieten in 2021 de toeslag op plantaardige melk achterwege. Waar je bijna bij iedere andere koffiezaak nog wel extra daarvoor moest betalen. Niet alleen creëerden zij zo een concurrentievoordeel, maar zeker ook een duurzaam concurrentievoordeel. Door de toeslag af te schaffen maakten ze het voor hun bezoekers makkelijker om te kiezen voor een duurzame variant en zorgden zij zo voor een positiever klimaatimpact.

Kritische consument

Misschien ben je er wel helemaal nog niet mee bezig, maar heb jij wel eens gekeken naar wat de concurrentie, of je conculega, doet op duurzaam gebied binnen zijn of haar bedrijf? Als je dat nog niet gedaan hebt zou je zo maar iets moois mis kunnen lopen. Stel namelijk dat zij nog niet duurzaam ondernemen, of dat nog niet duidelijk communiceren, dan kun jij daar je voordeel uit halen. Dat de consument steeds kritischer wordt is geen nieuws. Dat is ook zeker, of juist, het geval op duurzaam gebied. Als ze gaan kijken of ze bij bedrijf A of bedrijf B gaan kopen, dan kan een doorslaggevende reden zijn dat het ene bedrijf wel duurzaam onderneemt en de ander niet. Je merkt ook dat de consument het meer en meer verwacht van bedrijven. En daar heb je dan je concurrentievoordeel te pakken als jij al wel duurzaam onderneemt

Aantrekkelijk door duurzaam ondernemen

Aantrekkelijk
Foto: Tim Mossholder - Unsplash

Heb je een bedrijf met werknemers dan kun je ook nog op een andere manier concurreren. Want op werkgeversvlak kan duurzaam ondernemen een extra concurrentievoordeel opleveren. Bedrijven die namelijk duurzaam ondernemen zijn voor veel medewerkers aantrekkelijker om bij te gaan werken dan bedrijven die dat niet doen. Zo haal jij medewerkers binnen die anders wellicht naar de concurrent waren gegaan. Maar niet alleen geldt dit voor werknemers, ook voor andere stakeholders kan een bedrijf zeer interessant zijn als ze duurzaam ondernemen.

Duurzame aanname

Ik hoor al direct een aanname rond echoën .. mijn (potentiële) klanten maakt het echt niet uit of ik wel of niet duurzaam onderneem. Dat zou kunnen. Maar heb je het ze al eens gevraagd? Of het uitgeprobeerd? Of is het inderdaad een aanname vanuit jouw kant. Wie weet wat je misloopt aan klanten, of andere samenwerkingen, doordat je de duurzame stap nog niet hebt genomen met je bedrijf. Ik zou zeggen duik er eens in.

Directe of indirecte voordelen duurzaam ondernemen

Ook als je niet in eerste instantie duurzaam onderneemt voor die bijdrage aan een betere wereld, maar gaat voor de wat concretere en meer praktische voordelen zoals je concurrentievoordeel te vergroten, is het natuurijk een hele mooie ‘bijvangst’ dat je tegelijkertijd ook bijdraagt aan die betere wereld. Zo blijft duurzaam ondernemen een investering in jezelf, je bedrijf en in je toekomst.

Heb jij zo al eens naar duurzaam ondernemen gekeken?

Blog pin duurzaam ondernemen en concurrentie - Marloes Durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *