duurzame kerst
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Duurzaam kerstpakket spagaat

Duurzaam kerst dilemma

Ofwel, wat geef ik dit jaar nu weer met Kerst als duurzaam kerstgeschenk? Op het moment dat ik deze blog schrijf duurt het nog 59 dagen tot Kerst. Klinkt als best nog wat dagen, maar als je nog moet gaan nadenken over een duurzame kerstgeschenk voor je relaties en / of personeel .. dan zijn het nog maar 59 dagen! Qua kerstgeschenk zit je tegenwoordig best wel in een duurzaam kerstpakket spagaat, of duurzaam kerst dilemma, want het meest duurzame kerstcadeau is geen kerstcadeau.. Oké, die is misschien flauw, maar het is wel zo. Iets met consuminderen… Maar goed, als je dan toch je relaties, collega’s of medewerkers wat wilt geven met de feestdagen, dan is het beter om te kiezen voor een duurzaam kerstcadeau. Wat dat is? Lees verder en je ontdekt het in deze blog.

Kersttraditie

Waar komt eigenlijk de traditie van kerstpakketten vandaan? Dat vroeg ik mij dan weer af toen ik hiermee bezig was…Het is iets wat al best lang blijkt te bestaan, namelijk begin 19e eeuw. In die tijd was het goed houden van etenswaren in de wintermaanden niet zo makkelijk. Ongeveer rond die tijd kwamen wel de eerste koelkasten, maar die waren toen echt alleen nog maar voor de rijken. Daarnaast was het bij boeren in sommige regio’s gebruikelijk dat mensen, die bij de boer langskwamen om een zalig kerstfeest te wensen, etenswaren mee brachten. Niet alleen voor de boer en zijn gezin, maar ook voor zijn medewerkers. Als blijk van waardering voor het werk wat er was gedaan, en om Kerst een bijzonder tintje te geven met luxere producten. Vanuit daar is dit gebruik overgenomen door andere bedrijven en organisaties.

Ontwikkeling kerstpakket

Vanuit die traditie dacht niemand er over na over het wel of niet geven van kerstpakketten, het hoorde er gewoon bij en had ook een andere insteek dan nu. Medewerkers zijn het steeds meer vanzelfsprekend gaan vinden dat ze een pakket krijgen. Sinds een paar jaar zie je daar wel een verandering in. Niet alleen vanuit het bedrijf, maar ook vanuit de medewerkers. Van origine was het dus een pakket met luxe levensmiddelen en een blijvend cadeau. Maar naarmate dat soort luxe levensmiddelen steeds meer standaard werden gingen mensen er toch anders naar kijken. 

kerstcake
Foto: Ricardo Díaz - Unsplash

Duurzame kerstspagaat

Steeds vaker ontstaat nu toch dat duurzame kerstpakket spagaat. Doe je als bedrijf wel of niet een kerstcadeau of pakket? Aan de ene kant verwachten mensen het misschien, aan de andere kant zit echt niemand meer te wachten op een ‘onzinnig’ cadeau. Maar wat doe je dan, en wat is zinnig of onzinnig? Dat is natuurlijk heel subjectief, maar ik denk dat we allemaal voorbij het stadium zijn van de snack pakketten met snacks die net niet je smaak zijn en de fondue pannetjes, om maar even een dwarsstraat te noemen.

Ontwikkeling kerstpakketten

Toen ik nog in loondienst werkte, en dat is nu toch al zo’n vijf jaar geleden, was er al dit soort gerommel rondom kerstpakketten. Wat deed je er eigenlijk mee? Je kreeg vaak dingen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden, laat staan dat je ze nodig had. Dan had je toch liever geen kerstpakket dan iets onzinnigs wat lag te verstoffen. Kreeg je eerst een kerstpakket en moest je afwachten wat er in zat, later kwam de keuze carroussel waarbij je deels zelf je kerstpakket kon kiezen of samenstellen. Zo had je nog een beetje het idee dat je iets nuttigs koos. Nog wat later kwam er ook de mogelijkheid bij om een donatie als kerstcadeau te laten doen aan een goed doel. Vaak is het nog wel de traditionele combinatie, als je dan voor een kerstpakket kiest, van levensmiddelen en een blijvend cadeau.

Kenmerken duurzame kerstgeschenken

Wat maakt een kerstcadeau nou duurzaam? Het zijn geschenken die:
🎄Geen negatief effect op mens, milieu en natuur hebben
🎄Een goed verhaal hebben 
🎄Een statement maken
Nou brengt je dat waarschijnlijk nog niet verder.. Cadeau’s die geen negatief effect hebben, die iets toevoegen, een verschil maken, en waarde hebben. Dat is best wat zeg maar. En ja, ook waarde is zo subjectief als maar zijn kan. Er zijn ongetwijfeld mensen die heel blij worden van fonduepannetjes. En daar is op zich niets mis mee, maar in het kader van duurzame kerstgeschenken past dat dan net weer niet.

Statement

Moeder Aarde

Duurzame kerstcadeaus zijn cadeaus waar je een statement mee maakt, die laten zien dat jij wilt bijdragen aan een betere wereld met je bedrijf. En ‘newsflash’, dat is niet door allerlei (goedkope) cadeautjes te geven waarvan je eigenlijk al weet dat mensen er niet zo veel mee doen.. Sowieso is het geven van kerstgeschenken in het licht van duurzaamheid best tegenstrijdig. Een van de onderwerpen van duurzaamheid is namelijk consuminderen, en ja dat kunnen bedrijven ook. Minder kopen, is minder negatief effect op deze mooie planeet (en minder kosten). Dus best wel een duurzaam kerstpakket spagaat. 

Negatief effect

Laten we vooral stoppen met kerstcadeaus, of pakketten, te geven die een negatief effect hebben op mens, milieu en maatschappij. Dat zijn dan onder andere producten die ver weg gemaakt zijn  onder slechte arbeidsomstandigheden en die grondstoffen uit de aarde uitputten. Zo zullen een heleboel mensen er niet tegenaan kijken, vandaar dat ik er ook over begin 🙃 Ik heb in eerdere blogs al geschreven over de verborgen impact van producten. Producten die van ver komen, waarvan wij hier niet de impact zien, omdat die impact ver weg gebeurd. Maar op de lange termijn zeker ook gevolgen voor ons hier in Nederland hebben. Ja, dat is toch even een doordenkertje zo tussendoor. Uiteraard zijn niet alle producten die ver weg gemaakt worden slecht. Denk bijvoorbeeld aan Fairtrade producten. Het gaat juist onder andere om de combinatie van goede arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen en zorg voor de aarde. 

Goed verhaal

Ook als het gaat om duurzame kerstgeschenken word je tegenwoordig overstelpt met keuzes. Je kunt gaan voor een tastbaar cadeau voor de ontvanger, maar je kunt ook denken aan een donatie aan een goed doel namens het bedrijf. Daar zit misschien een stukje omdenken bij, want vaak is het idee dat een cadeau tastbaar moet zijn, en dat je het aan iemand geeft en niet weggeeft. Daar zijn de meningen ook weer over verdeeld. Als je het in het grotere geheel bekijkt geef je, als je doneert, ook aan iemand, alleen niet aan je zelf. Misschien spreekt daar nog wel meer de kerstgedachte uit dan een cadeau voor jezelf?

Bedrijven duurzame kerstgeschenken

Zoals gebruikelijk heb ik dan ook weer een aantal tips bij welke bedrijven je terecht kunt voor duurzame kerstgeschenken. Zoals gezegd zijn er steeds meer bedrijven die hierop inspringen, dus ik heb een kleine greep uit het aanbod gedaan. In willekeurige volgorde:
🎁 Pure labels
🎁 Greengiving
🎁 Johnny Jungle
🎁 Ecogiving
🎁 Geschenk met verhaal
Qua donaties kun je natuurlijk aan allerlei goede doelen denken. Kies er een uit waar jij met je bedrijf achter staat. Ga voor de lokale voedselbank of een ander lokaal goed doel, of plant bomen. Andere ideeën op doen welke goede doelen er zijn? Kijk dan op goededoelenpuntnl

Duurzame kerstgeschenken
Foto: Annie Spratt - Unsplash

Verbinding

Een kerstpakket vanuit je bedrijf gaat in de basis naar mijn mening om verbinding met je relatie of medewerkers. Je kunt op die manier je waardering laten zien aan je medewerker of relatie. Nou lijkt het mij waardevoller als je dat gedurende het jaar op verschillende momenten laat blijken en niet alleen rondom de kerst, maar dat is een ander onderwerp. Het doel van deze blog is om je laten zien waarom je beter een duurzaam kerstgeschenk kunt geven, en wat je kunt kiezen als je toch een (duurzaam) kerstpakket wilt geven. Ook dat is duurzaam ondernemen. Benieuwd waar jij voor gaat..

Geef jij een kerstcadeau vanuit je bedrijf? Waarom wel, waarom niet?
Leuk als je dat laat weten wat bij de reacties.

PS 
Wil je wel ‘duurzaam gaan’ met kerst met je bedrijf, maar heb je geen zin en tijd om het allemaal zelf uit te zoeken? Laat mij het voor je uitzoeken en regelen. Neem contact met mij op als je hier meer informatie over wilt.

Pin blog duurzame kerstspagaat - Marloes Durinck