

Marloes Durinck
Duurzaam exposeren
Alles duurzaam
Laatst kreeg ik de opmerking van iemand dat ik, volgens haar, alles duurzaam kan maken of omdenken. Nou is ‘alles’ breed, maar ik kan wel veel onderwerpen duurzaam omdenken. Gelukkig maar, anders werd mijn werk wat lastig om te doen… Fijn denk je nu misschien, maar wat heb ik daar aan? Binnenkort heb ik mijn eerste beeldenexpositie en uiteraard is dan één van mijn aandachtspunten zo duurzaam mogelijk te exposeren. In deze blog neem ik je dan ook mee of dat kan, en hoe ik dat aanpak. Met de gebruikelijke tips en inzichten die jou hopelijk weer inspireren en ideeën geven om anders naar je werk te kijken. En waarom zou je duurzaam willen exposeren? Zodat je ook met je expositie een zo min mogelijk negatief effect hebt op de wereld om je heen.
Wat is exposeren?
Voordat mensen wellicht een verkeerd beeld krijgen wat ik ga doen, even een korte toelichting wat ik met exposeren bedoel.. Het heeft namelijk een aantal betekenissen: blootstellen, laten zien, en ontwikkelen. Pas na de derde definitie van wat het kan zijn, komen we op het terrein wat ik ga doen. Namelijk tentoonstellen, showen. Ofwel: ik ga mijn handgemaakte stenen beelden presenteren voor openbare bezichtiging. Kan daar in ieder geval geen misverstand over ontstaan.
Ik mag dit gaan doen in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem in hun binnentuin. Nog zo iets dat enige toelichting vraagt. De tuin is namelijk wel buiten, je kunt er alleen maar bij vanuit het restaurant van het ziekenhuis. Dus een ‘binnen’ buitentuin om het zo maar te noemen. Nieuwsgierig hoe dat er uit ziet? Kom dan zeker langs bij mijn expositie 😁 Meer informatie erover vind je hier.

Duurzaam exposeren
De vraag is: kun je duurzaam exposeren? Dus je gemaakte creaties in het openbaar laten zien zonder negatief effect op dier, maatschappij, mens, milieu en natuur. Ik ben van mening dat dat kan. Komen we wel weer terug op de uitspraak die ik deed in eerdere blogs dat je nooit 100% duurzaam kunt leven, werken en dus ook exposeren. Als je leeft, of iets doet, zul je altijd een effect hebben op de wereld, en alles wat daarin leeft. Dus ook hierbij is het belangrijk dat effect zo neutraal mogelijk te maken en het liefst positief. Maar dat het kan, daar ben ik van overtuigd. En uiteraard is het helemaal duurzaam als je exposeert met bijvoorbeeld creaties van (zwerf)afval of gerecycled materiaal.
Onderdelen expositie

Je zult uiteraard eerst moeten weten wat er bij een expositie komt kijken, anders heb je natuurlijk geen idee wat je kunt verduurzamen, toch? In willekeurige volgorde aan welke onderdelen je kunt denken:
👀 Locatie
👀 Bereikbaarheid
👀 Materiaal
👀 Verpakking
👀 Energie
👀 Footprint
👀 Afval
👀 Promotie
Locatie
Het mooiste is natuurlijk als je je expositie op een duurzame locatie kunt houden. Wil je weten wat een duurzame locatie inhoud, klik dan zeker HIER om naar mijn blog over duurzaam vergaderen te gaan. Daar staat ook in beschreven wat een duurzame locatie inhoud. Gekoppeld aan een duurzame locatie is vaak ook de bereikbaarheid. Wil je dat mensen niet met de auto komen, dan zul je op een locatie moeten exposeren die goed te bereiken is met openbaar vervoer, per fiets of te voet. Nu weet ik dat dat soms op bijzondere locaties (lees in of bij de natuur) best een uitdaging kan zijn.. Je kunt er dus rekening mee houden bij het kiezen van je locatie waar je gaat exposeren.
Materiaal
Wat je gebruikt aan materiaal voor je creaties kan ook met een duurzame touch zijn. Maak je creaties bijvoorbeeld van restjes of restafval, zwerfafval, of gerecycled materiaal. Zelf ben ik nog op zoek voor mijn creatieve bedrijf, naar hoe ik het materiaal waar ik mee werk, stenen, zo duurzaam mogelijk kan maken of verkrijgen. Daarbij komt ook steeds vaker bij mij de vraag op of beeldhouwen in steen wel zo duurzaam is? ‘Practice what you preach’ geldt het gezegde, maar dat is voor een andere keer en een ander blog, maar wel super interessant om mee bezig te zijn.
Verpakken
Een beeld of creatie inpakken, of verpakken, kan al uitdagend genoeg zijn, zeker als het een groter iets is. De vraag is ook of je grote beelden of creaties wel moet inpakken, dat is, als je geen Christo bent, maar dat even terzijde. Ik probeer altijd wel op zoek te zijn naar duurzaam verpakkingsmateriaal. Jutezakken, vilten dekens, dat soort spul. Of materiaal van eerder ontvangen verpakkingen die je weer kunt hergebruiken voor jouw creaties. Dat het nou de schoonheidsprijs verdient niet altijd, maar ook daar ben ik nog op aan het broeden.

I'm an artist and when you buy from me you are buying 100's of hours of failures and experiments. You are buying a piece of my heart and soul, a moment of my life.
Peter Dragon
Energie
Met energie bedoel ik de letterlijke energie, dus elektriciteit. Onderdeel van een duurzame locatie is het gebruik van duurzame energie, dus dan hoef je daar niet naar om te kijken. Zit je niet op een duurzame locatie, kijk dan naar welke energie je verbruikt en of dat toch zo duurzaam mogelijk kan. Bij mijn expositie is dat wat makkelijker omdat het buiten is en alleen overdag. Heb je een expositie die ook ’s avonds is, dan zul je toch gebruik moeten maken van elektriciteit willen je bezoekers je creaties ook nog kunnen bewonderen. Ga, waar het kan, zuinig om met licht, je krijgt misschien wel een heel mooi effect als je in je expositie ruimte niet volop alle lampen aan doet?
Footprint
Je footprint (het effect wat je achterlaat op deze aarde) kun je ook voor een expositie zo klein mogelijk proberen te houden. Als je let op de bovengenoemde onderwerpen, ben je al een goed eind op weg. Wil je nog wat verder gaan kun je ook denken aan het compenseren van CO2. Het uitrekenen van een footprint voor een expositie kan misschien wat uitdagend zijn. Maar je kunt wel bijvoorbeeld per x bezoekers een boom laat planten, of per x verkochte creatie. Compenseer in ieder geval je eigen kilometers naar de locatie toe en, als je dat inzichtelijk hebt, je energieverbruik tijdens de expositie.
Afval
Tijdens de expositie produceren je bezoekers en jij afval, daar ontkom je niet aan. Komen we weer terug op mijn uitspraak aan het begin van deze blog dat je nooit 100% duurzaam. Wel kun je ervoor zorgen dat je je afval zo veel mogelijk beperkt, door onder andere gerecycled materiaal te gebruiken, zo min mogelijk plastic en op de juiste manier afval te scheiden. Lees, het afval te scheiden in de juiste bakken. Meer weten over de zin of onzin van afval? Klik dan HIER om mijn blog daarover te lezen.
Promotie
Uiteraard ga je ook je expositie promoten, anders wordt het zo’n one-(wo)man show. Het meest duurzaam is natuurlijk digitaal promoten. Social media, mail of welk digitaal kanaal je daar ook voor in wilt zetten. Als je posters laat printen om ergens ter promotie op te hangen, doe dat dan op gerecycled papier, met FSC keurmerk. Of maak ze zelf. Kies voor een zuinig lettertype, zo bespaar je niet alleen inkt en dus kosten, maar bespaar je ook het milieu. Tijdens de expositie wil je natuurlijk ook je overige werk promoten dat je niet exposeert. Daar is een portfolio zeer geschikt voor. Kijk of je die zo duurzaam mogelijk kunt maken / printen, bijvoorbeeld in de vorm van een duurzaam fotoboek bij Fotofabriek. Zelf heb ik voor het losbladige systeem gekozen zodat het fotoboek nog uitgebreid kan worden als ik nieuwe beelden maak. Duurzaam en praktisch, daar houd ik van.
Je visitekaartjes, als je die hebt, kun je ook gerecycled papier laten printen. Keuzes genoeg tegenwoordig, kijk hier maar eens bij We Love Recycled. Wil je mensen in laten tekenen op een mailinglijst, dan kun je dat op een papieren lijst doen, maar dit kun je ook digitaal doen.

Groene blik
Zoals je leest in dit blog kun je dus ook duurzaam exposeren. Is het omdenken, als je nog niet vaak met een groene bril kijkt? Wellicht wel. ‘Zie je al vaker groen’, dan is het waarschijnlijk al een stuk automatisme en makkelijker. Ik zit nog volop in de voorbereidingen voor mijn expositie, dus ga ongetwijfeld nog tegen duurzame uitdagingen, en de ‘gewone’ uitdagingen, aanlopen die horen bij het voorbereiden van een expositie. Mijn ‘groene’ bril staat in ieder geval op scherp, zodat ik zo veel mogelijk, in ieder geval op klimaat / milieu gebied, een zo positief mogelijk impact maak. En hopelijk met mijn beelden ook 😁
Heb jij zo al eens over een expositie nagedacht?
Leuk als je het bij de reacties laat weten, ook als je nog andere ‘groene’ exposeer aandachtspunten hebt.
Dit artikel delen:
