Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Krukje gemaakt van een boomstam
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Duurzaam creatief dichterbij dan je denkt

Duurzame ideeën

Duurzaam creatief is vaak dichterbij dan je denkt. De voorbeelden voor je bedrijf kunnen soms bijna letterlijk om de hoek liggen. Ook de duurzame varianten. Dat duurzaam ondernemen, en in het bijzonder creatief duurzaam ondernemen, helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, daar was ik al lang van overtuigd. Tenminste wat mij betreft hoeft het niet ingewikkeld te zijn, maar ik zie natuurlijk veel door een ‘groene’ bril. Afgelopen weekend was ik in de omgeving van Otterlo, en binnen een uur tijd kwam ik zo al drie duurzame creatieve ideeën tegen. Bij toch best diverse ondernemers. In deze blog deel ik die duurzame voorbeelden, zodat jij misschien ook weer op ideeën komt voor jouw eigen creatieve bedrijf.

Duurzaam creatief

Je hebt als creatieve ondernemer wel ideeën genoeg, maar je bent juist op zoek naar hoe je meer duurzaamheid in je creaties terug kunt laten komen. Om zo meer bij te dragen aan een betere en schonere wereld. Het wiel elke keer opnieuw uitvinden is niet alleen ingewikkeld, maar is ook niet nodig. Spoiler alert: er is bijna namelijk niets wat niet al een keer bedacht is. Dan kun je heel moeilijk gaan liggen doen om allerlei nieuwe creaties of duurzame ideeën te willen bedenken, maar dat is stiekem zonde van je kostbare tijd. Het mooie van handgemaakte producten is dan dat ze toch altijd uniek zijn, geen enkele creatie die met de hand gemaakt wordt is namelijk hetzelfde.

Creatief Salontafel gemaakt van boomstam Marloes Durinck

Duurzame creatieve voorbeelden

Maar goed die duurzame creatieve voorbeelden die ik tegenkwam. Als eerste kwam ik bij een landwinkel een bordje tegen van de Bird Brewery. Een bierbrouwerij die niet alleen lokaal bier maakt, wat natuurlijk al heel duurzaam is, maar ook nog eens impact wilt maken met hun bieren op de natuur. Dit doen ze door per elk geschonken liter bier één boom te planten. Waarbij ze in 2019 gestart zijn om in één keer 10.000 bomen te planten. Nu hoef je dat natuurlijk niet in zulke grote getalen te doen (mag natuurlijk altijd), maar je begrijpt wel wat ik bedoel denk ik.

Vervolgens kwam ik een tijdje later bij een horeca gelegenheid waar een gedeelte van de meubels van materiaal uit de natuur gemaakt was. Een boomstronk met een zitting erop gemaakt, en een hele grote boomschijf waar wieltjes onder gemonteerd waren die dan ‘ineens’ een salontafel was. Als aankleding aan de muren hadden ze ook nog op gerecycled hout wild uit de omgeving laten schilderen.

Aandacht voor duurzaamheid

Zo zie je dat het best eenvoudig kan zijn. Aandacht voor duurzaamheid vanuit je bedrijf, maar ook de ideeën die je met je creatieve bedrijf duurzaam kunt maken. En dat duurzaam creatief dichterbij is dan je denkt. Ik ben benieuwd wat deze ideeën of voorbeelden weer bij jou triggeren. Wil je trouwens nog meer duurzame creatieve ideeën voor je bedrijf? Lees dan vooral ook via deze link een andere blog van mij over nog meer duurzame  ideeën. Ik ga in ieder geval vaker op stap om op die manier nog meer creatieve en duurzame inspiratie op te doen.

Ken jij nog meer van dit soort creatieve duurzame voorbeelden?

Leuk als je het bij de reacties laat weten. Wie weet wie je ermee inspireert.

PS wil je nog meer tips over hoe je ‘duurzaam doet’ in je creatieve bedrijf? Vraag dan HIER de weggever ‘hoe doe je duurzaam in je creatieve bedrijf’ aan.

Blog duurzaam creatief dichterbij dan je denkt Marloes Durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *