Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Duurzame borrel
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Duurzaam borrelen

Zakelijke borrels

Laat ik vooral beginnen met dat dit geen promotie is om (meer) alcohol te gaan drinken. Om allerlei reacties voor te zijn .. Wat dit wel is is een blog over duurzaam borrelen. We gaan weer langzaamaan richting het einde van het jaar en dat betekent vaak ook dat er weer wat meer zakelijke borrels, wel of niet met alcohol, gepland worden. Hoe maak je je bedrijfsborrel nou duurzaam? Ik houd ervan om zaken praktisch te benaderen, dus vandaar weer een blog met praktische informatie en tips over duurzaam borrelen. Zo kun jij én gezellig borrelen én er ook een positief verschil mee maken. Smaakt die borrel ineens een stuk lekkerder.

Duurzame borrel

Wat maakt een borrel duurzaam zul je denken? En waarom zou je dat willen, misschien ook nog een vraag die in je opkomt? Zoals ik net al schreef kunnen praktische, terugkerende dingen nog wel een sprankje meer duurzaamheid krijgen. Als je ze dan toch doet, kunnen ze net zo goed duurzaam zijn, zodat je zo heel eenvoudig bijdraagt aan een betere wereld. Onder de noemer kleine moeite, groot plezier. Plezier op alle gebieden die vallen onder duurzaam ondernemen: dier, mens, maatschappij, milieu en natuur. 

Waar kun je op letten als je je borrel wilt verduurzamen?
🍸Koop in bij lokale ondernemers
🍸Schenk duurzame alcohol
🍸Of duurzame non alcoholische drankjes
🍸Serveer duurzame snacks
🍸Kies een duurzame locatie

Duurzame alcholol

Duurzame, of biologische alcohol, is alcohol op basis van biologische ingrediënten zonder schadelijke toevoegingen. Als het dan ook nog lokaal geproduceerd is, is het natuurlijk helemaal duurzaam. Het gaat dan voornamelijk om bier en wijn, maar ook de wat sterkere dranken worden vertegenwoordigd in de biologische variant, zoals gin. Als je het over lokaal geproduceerd hebt, is dat voor wijn wat beperkt in Nederland vanwege het klimaat, maar ze zijn er zeker wel, de biologische wijnboeren. Kijk maar eens op de site van Nederlandse streekwijnen. Biologisch bier wordt in Nederland wat meer geproduceerd en ook daar is natuurlijk weer een website voor waar je allerlei informatie kunt vinden. Die vind je op de site van Nederlandse biercultuur.

Wijngaard
Foto: Ales Maze - Unsplash
Biologisch bier
Foto: Markus Spiske

Smaak

Smaak is natuurlijk zo subjectief als maar zijn kan, dus of biologische alcoholische dranken lekker zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Zelf ben ik eerlijk gezegd ook nog niet 100% om hoor. Ik ben een wijnliefhebber, maar de biologische ervaringen tot nu toe zijn nog geen daverend succes geweest. Maar wat niet is kan nog komen. En misschien kan ik mij er weer eens meer in gaan verdiepen. Ik voel een wijnproeverijtje of twee aankomen 🙃 De ontwikkelingen op dit vlak blijven, gelukkig maar, zeker niet stilstaan. Je kunt biologische wijn en bier herkennen aan het keurmerk EU-biologisch. 

Duurzame non alcoholische dranken

Gelukkig zijn er voor de mensen die geen alcohol drinken ook voldoende duurzame varianten voor bij de borrel. Het meest duurzame drankje blijft nog altijd water, maar ik kan mij voorstellen dat je ook wel eens wat anders wilt. Het zijn vaak ook dranken met een goed verhaal erachter. Denk bijvoorbeeld aan dranken met in de basis restfruit of restkruiden om verspilling tegen te gaan. Dan heb je uiteraard ook nog de variant van alcoholvrije bieren, wijnen en wat al niet meer. Dan wel de biologische varianten uiteraard. 

Thee bij diner (of borrel)

Of wat dacht je van thee? Thee bij een borrel? Ja, thee bij een borrel. Je ziet dat ook steeds meer in restaurants als alternatief voor wijn. Thee bij diner, rijmt ook nog eens leuk. In het Westen nog niet echt ingeburgerd, maar in China al een eeuwenoud gebruik. En, laatst zelf getest, een heel goed alternatief kan ik je vertellen. Als laatste zijn er dan uiteraard ook nog de mocktails. Hier had ik even een strijd met de autocorrectie want die bleef maar cocktails voorstellen… Die trend in de non alcoholische cocktails is nog steeds groeiende. En ook hier weer hele goede alternatieven voor de alcoholische varianten.

Groentesnacks
Foto: Bluebird Provisions - Unsplash

Duurzame snacks

Bij een borrel horen uiteraard snacks en dan wordt het wel licht interessant. Want als je aan snacks bij een borrel denkt komen toch nog best vaak de ouderwetse bitterballen, de kaasblokjes en andere gefrituurde zaken naar voren. Gelukkig is er op dat gebied al heel veel veranderd en kun je ook duurzame snacks serveren als je duurzaam wilt borrelen. De bitterballen zijn er in de vegetarische variant, de gefrituurde snacks kunnen ook heel goed vegetarisch. En voor de avontuurlijke mensen onder ons zijn er bijvoorbeeld zeewiersnacks en een scala aan geroosterde insecten. Ik zag ze zelfs al met chocolade… Heb je wat meer Inspiratie nodig? Kijk dan eens op de site van ‘snackbar van de toekomst’. Je kunt natuurlijk ook gewoon groentesnacks bij je borrel serveren. Uiteraard dan wel van de lokale boer.

Duurzame locatie

Laatst heb ik een blog over duurzame vergaderlocaties geschreven. En oké, borrelen is wat anders dan vergaderen, maar hetzelfde principe dat ik voor duurzame vergaderlocaties schreef geldt natuurlijk ook voor de zogenaamde ‘borrellocaties’. Ga ik qua waar een locatie aan moet voldoen dus nu niet verder over uitweiden. Als je op de link klikt, vind je alle belangrijke informatie daarover. Uiteraard kun je de tips van hierboven, wat een borrel duurzaam maakt, erin meenemen als je gaat kijken voor een duurzame borrellocatie. Mocht je niet in je eigen bedrijf willen borrelen.

Met of zonder

Wat hopelijk duidelijk is door deze blog is, of je nou borrelt met of zonder alcohol, dat je in beide gevallen er een duurzame twist aan kunt geven. Met wat kleine veranderingen maak je al gauw dat positieve verschil. Deze blog ging specifiek over duurzaam borrelen, maar het kan met nog veel meer onderdelen binnen je bedrijf. Duurzaam ondernemen hoeft echt niet duur of ingewikkeld te zijn. Denk er eens over na tijdens bijvoorbeeld je vrijdagmiddagborrel. Laat het als een goed glas wijn even walsen door je gedachten, en zet dan deze kleine stap richting een betere wereld. 

Voor nu zeg ik proost, met de vraag: is jouw zakelijke borrel al duurzaam??
Leuk als je het bij de reacties laat weten.

PS Wil jij weten wat er allemaal kan op duurzaam gebied binnen je bedrijf, plan dan een gratis sessie met mij in waarin we daar samen naar kijken.

Pin blog duurzaam borrelen - Marloes Durinck