Atelier
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Duurzaam atelier

Extra bijdrage

Creativiteit en duurzaamheid gaan heel goed samen. Helemaal als je met jouw unieke creaties de aandacht kunt vestigen op duurzaamheid en de daarbij behorende problemen. Zo lever je een extra bijdrage aan een betere wereld. Ik zeg bewust extra, want met je creaties draag je al bij aan een mooiere wereld. Hoe gaaf is het dan als je daarmee ook nog de wereld beter kunt maken? Ofwel door de aandacht te vestigen op de huidige klimaatproblemen, ofwel door hergebruik van ‘afval’, of andere tweede handse materialen in je creaties. Vandaar in deze blog een rondje door je atelier of werkplaats om te kijken waar je kunt verduurzamen. ‘Loop’ je mee door een duurzaam atelier?

Omdenken

Nu niet meteen afhaken omdat je denkt ‘ik heb geen atelier of werkplaats, dus niet voor mij’. Misschien kom je door de voorbeelden wel weer op andere duurzame ideeën voor jouw bedrijf? In mijn blog ‘is je afval echt wel afval?’ gaf ik al een voorbeeld over van ‘afval’ kunst maken. Dat is één manier om creativiteit en duurzaamheid te combineren. Maar in je atelier of werkplaats kun je duurzaamheid ook op andere manieren terug laten komen. Misschien is het soms wat omdenken, maar als creatief persoon gaat je dat ongetwijfeld lukken. Ik maak in deze blog gebruik van wat praktijkvoorbeelden vanuit mijn eigen creatieve bedrijf MaDuCreations, dat ik naast mijn duurzame adviesbedrijf heb.

Duurzaam atelier

Wat je misschien als eerste te binnen schiet als je denkt aan een duurzaam atelier is het pand zelf waar het atelier of je werkplaats in zit. Is dat van duurzaam materiaal, of kan dat duurzamer? Of is de elektriciteit die je er gebruikt duurzaam? Zo maar wat vragen die je kunt stellen als je het hebt over een duurzaam atelier. Misschien kwamen er ook wel hele andere ideeën bij je naar boven. Aan de volgende punten kun je verder nog denken als je het hebt over een duurzaam atelier:
🧑‍🎨 Inrichting
🧑‍🎨 Materiaal
🧑‍🎨 Schoonmaak
🧑‍🎨 Duurzaam verpakken en verzenden
Zitten de onderwerpen waar jij aan dacht hierbij? Zo niet, laat het mij dan vooral weten via de reacties onderaan deze blog.

Creatief groen
Foto: Hector Falcon - Unsplash

Energielabel

Afhankelijk of je atelier / werkplaats groter is dan 100m2, ben je sinds afgelopen 1 januari verplicht om dan minimaal energielabel C te hebben. Als je een kleinere ruimte hebt is het ook interessant voor je portemonnee, en voor het milieu, om een zo gunstig mogelijk energielabel te hebben. Geen idee waar je daarbij aan moet denken? Vraag dan mijn weggever aan ‘Naar minimaal energielabel C. Hoe dan?.

Inrichting

Je atelier krijgt helemaal die creatieve uitstraling als je tweedehands / gebruikt meubilair erin zet. Ook hier weer net als bij het materiaal, het hoeft niet allemaal nieuw te zijn. Koop oud meubilair en knap het op. Hergebruik onderdelen, lege potjes doen prima dienst als houders voor kwasten, of ander klein spul zoals kraaltjes. Een oude deur kan een prima werkblad worden, kast onderdelen of oude surf en of skateboards kunnen plankjes worden. Zet je creatieve geest aan het werk en je zult zien wat er allemaal mogelijk is.

Materiaal

Qua materiaal hangt het er natuurlijk vanaf wat voor creaties je maakt en welke materialen je daarvoor gebruikt. Een beeldhouwer gebruikt nou eenmaal andere spullen dan een schilder. Waar je over het algemeen naar kunt kijken is of je het materiaal tweedehands kunt kopen in plaats van nieuw. Of dat je duurder materiaal kunt huren, of samen met een andere ondernemer kunt gebruiken in plaats van zelf aan te schaffen. Zelf heb ik een tijd samen met andere beeldhouwers een atelier gedeeld en hadden wij wat gereedschap verdeeld wie wat kocht en maakten er gezamenlijk gebruik van. Scheelt in ieder geval in de kosten.

Hergebruik
Foto: Jen Theodore - Unsplash

Handgemaakt

Als je echt helemaal ‘all the way groen’ wilt gaan, kun je overwegen om alles handmatig te doen. Dus helemaal geen elektrisch gereedschap te gebruiken, maar alles met de hand. Ook hier geldt weer, moet natuurlijk wel passen bij wat voor creaties je maakt. Bij de beelden die ik maak gebruik ik in 99% van de gevallen geen elektrisch gereedschap. Die ene procent zit hem er in dat ik heel af en toe ergens gereedschap laat slijpen. Ik kies er bewust voor om alles met de hand te doen. Deels omdat ik het heerlijk vind om dat fysieke werk te doen, en deels omdat het duurzaam is.

Hergebruiken

Wat ik hierboven al schreef is dat wat je als creatieve ondernemer aan materiaal gebruikt heel uiteenlopend kan zijn. De groene draad is hierin, ongeacht wat je maakt, hergebruik. Oude theedoeken zijn prima poetslappen, een oud overhemd doet het goed als ‘werkschort’. Restjes materiaal zijn misschien weer grondstof voor nieuwe creaties. Spijkerbroeken kunnen hergebruikt worden als canvas. Zo maar wat voorbeelden van hergebruik, ofwel Repurpose. Bestaand materiaal een nieuwe bestemming geven.

Schoonmaak

Emmer water
Foto: Mathias Reding - Unsplash

Je atelier of werkplaats maak je natuurlijk schoon met ecologische schoonmaakmiddelen. Tegenwoordig is daar gelukkig ontzettend veel keus in, belangrijk is dat je daarbij let op een keurmerk. Alleen een groen blaadje op een fles zegt niet zo veel. Op dit moment zijn er zes keurmerken voor schoonmaakmiddelen:
🧼 Charter voor Duurzaam Schoonmaken
🧼 Cradle-to-cradle
🧼 Ecocert
🧼 Ecogarantie.
🧼 Europees Ecolabel
🧼 Nordic Swan Ecolabel.
Hoewel … het ontbreken van een keurmerk zegt ook niet helemaal alles, want de producten van Marcel’s Green Soap zijn ook super duurzaam en daar staat geen keurmerk op. Belangrijk is dat je even goed checkt op de fles die je koopt wat er in zit en dat het biologisch afbreekbaar is. Vertrouwen is goed, controle is beter.

Milieuvriendelijk

Uiteraard is het ook duurzaam om niet te veel warm water te gebruiken, niet te veel schoonmaakmiddelen te gebruiken, en producten te vermijden met zogenaamde vluchtige organische stoffen (denk aan bepaalde spuitbussen en glasreinigers). Waar je af en toe je adem voor in moet houden als je die ruikt of gebruikt hebt… Voor de schilders onder ons, er is ook milieuvriendelijke penseelreiniger, zodat je niet aan de terpentine hoeft. Op basis van zonnebloemolie, of van biologisch afbreekbare oplosmiddelen. Je kwasten schoonmaken kan ook gewoon met lauwwarm water en groene zeep. Nog goedkoper.

Zonnebloem

Duurzaam verpakken

Als je dan je creaties vol trots hebt gemaakt en je hebt ze verkocht, dan wil je ook dat ze duurzaam verpakt worden. Dat is, als duurzaamheid als een groene draad door je bedrijf loopt. De verpakking is vaak de finishing touch van een creatie, een deel visitekaartje van je bedrijf. Oké, het wordt met grote kunstwerken natuurlijk wat lastig, maar je begrijpt wat ik bedoel. Ook in het duurzame verpakkingsmateriaal wordt de keuze steeds groter, en dit zijn hele mooie producten. Denk aan papieren verpakking, duurzame noppenfolie (gerecycled of bio-based), papieren opvulmateriaal, gerecycled opvulmateriaal om maar wat voorbeelden te noemen.

Gouden combi

Zoals gezegd, creativiteit en duurzaamheid gaan heel goed samen en zijn wat mij betreft een gouden combi. In je atelier of werkplaats zijn er meer dan voldoende onderdelen waar je op kunt verduurzamen. Zo creëer jij op verschillende manier waarde met je creatieve bedrijf. Met je creaties en met je bedrijf zelf. Hoe mooi is dat? Het is net wat anders kijken naar duurzaamheid, maar zoals al geschreven, als creatief persoon ben je het anders kijken naar zaken waarschijnlijk al lang gewend. Toch?

Met welke onderdelen ga jij aan de slag?

Pin blog duurzaam atelier - Marloes Durinck

4 reacties

  1. Vertrouwen is goed, controleren is beter. Mooie is dat, want hadden laatst een programma gezien waarbij er meerdere waren die wel op hun verpakking hadden staan dat ze ECO waren. Achteraf bleek dit bij 90% procent niet ECO was, dus heel fijn jouw label lijstje te hebben. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *