Droogte
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Droog droger droogst

Werelddag tegen woestijnvorming en droogte

Je hebt met een heleboel dingen altijd wel baas boven baas. Zo heb je dat ook met droog, droger, droogst. Wat dat met duurzaam ondernemen te maken heeft ontdek je in deze blog. Soms voel ik mij een roepende in de woestijn als ik het heb over duurzaam ondernemen. Nog niet iedereen is zich er namelijk van bewust dat het nodig is, of wat het inhoud. Voor mij betekent het zo ondernemen dat de acties die je doet en de keuzes die je maakt met je bedrijf geen negatief effect hebben op bijvoorbeeld het milieu en de natuur. Daar over gesproken… 17 juni is de Werelddag tegen woestijnvorming en droogte. Waarom verwoestijning, zoals woestijnvorming ook zo ‘mooi’ genoemd wordt, voor jou als ondernemer hier in Nederland interessant is lees je ook in deze blog.

Verwoestijning

De Werelddag tegen woestijnvorming en droogte geeft extra aandacht aan deze onderwerpen die vaak als gevolg optreden van klimaatverandering. Ik schreef er ook al een stukje over in mijn inspiratiemail van afgelopen week. Verwoestijning is het uitbreiden of nieuw ontstaan van zeer droge gebieden door klimaatverandering. Of door het overmatig gebruiken van de grond door de mens. Dat gebeurd niet alleen ver weg, maar vind ook al plaats in Zuid Europa in Spanje.. Zo’n 15% van onze aarde bestaat uit woestijn. En nu zul je misschien denken wat is het probleem? Nou, het feit dat er door klimaatveranderingen steeds meer verwoestijning en droogte plaatsvindt, wat dan weer zorgt voor honger, sterfte en klimaatvluchtelingen. 

Woestijn

Zinderende hitte, kurkdroge grond, fata morgana’s en zand, eindeloos veel zand. Dat is waarschijnlijk wat de meesten van ons voor ogen hebben bij een woestijn. Misschien komt er ook nog ergens een kameel in het beeld voorbij.  Maar wat is een woestijn? Het is een gebied waar zeer weinig neerslag valt waardoor er weinig of geen begroeiing is. En relatief weinig is dan maximaal 20 cm per jaar. Om een idee te geven, in Nederland valt zo’n 85 cm per jaar. Dan denk je, dat is duidelijk, maar nee, ook woestijnen zijn er in allerlei varianten.. Van zand, ijs, zout, rots, steen en zelfs koude woestijnen! Zoals de woestijn van de Noord- en Zuidpool. Zelf heb ik mogen reizen door onder andere de Gobi woestijn, Wadi Rum, Death Valley en de Mojavewoestijn. Stuk voor stuk bijzondere ervaringen, vooral voor iemand die niet echt van warmte houd 🙃

Woestijn
Mongolië - eigen materiaal

Probleem verwoestijning

In dit geval, als we het hebben over woestijnvorming, gaat het vaak over de zandvariant. Het uitdrogen van grond waardoor neerslag niet meer in de grond kan doordringen. Want dat is dus het probleem van woestijnvorming en droogte. Doordat er in bepaalde gebieden op deze mooie planeet steeds minder neerslag valt droogt de grond uit. De bovenlaag van de grond wordt dan zo hard dat er geen neerslag meer de grond in kan dringen. Hierdoor droogt de aarde uit, warmt het op en worden temperatuurverschillen groter. En als er dan neerslag valt, wat dan ook vaak ineens relatief grote hoeveelheden zijn, kan de grond het niet aan en ontstaan er overstromingen en bodemerosie waardoor de spaarzame vruchtbare grond wegspoelt.

Zandverstuiving in Nederland

Even een leuk ‘zand weetje’ tussendoor. Wist je trouwens dat wij hier in Nederland de grootste zandverstuiving van Europa hebben? Yep. Ik wist wel dat die groot was, want ik woon er op zich niet al te ver vandaan, en heb er in het verleden regelmatig rondgestruind. Maar dat het de grootste zandverstuiving was in Europa was voor mij ook nieuw. Dan heb ik het over Kootwijkerzand en Wekeromse Zand op de Veluwe in het altijd mooie Gelderland. Kootwijkerzand is de grootste ‘woestijn’ van Nederland. Nou verwacht je dat natuurlijk niet in Nederland, dus zo zie je maar weer woestijnvorming is dichterbij dan je denkt.. En we hebben hier veel meer zand dan je zou denken, neem hier maar eens een kijkje.

Positief nieuws

Het goede nieuws is dat het is tegen te gaan door onder andere bomen te planten. Gelukkig zijn er bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in waterbesparende planttechnologieën, om ook in niet westerse landen dit mogelijk te maken. Zoals Desert Control en Groasis. Ook het anders inrichten van gebieden waar woestijnvorming plaatsvindt is een mogelijkheid om dit tegen te gaan. Ook hier is het sleutelwoord beplanting, maar bijvoorbeeld ook het afdammen van gebieden zorgt ervoor dat de grond minder snel wegspoelt. Of minder begrazing in die gebieden. Kortom, er zijn gelukkig mogelijkheden om verwoestijning tegen te gaan. Maar net als met alles om iets in beweging te krijgen, moeten er mensen opstaan om het onder de aandacht te brengen bij bijvoorbeeld de overheid, en zijn er mensen nodig die het aandurven om hierin te investeren.

Duurzaam ondernemen

Dat is allemaal leuk en aardig hoor ik je bijna denken, maar wat ik heb ik daar als ondernemer in Nederland mee van doen? Nou, het heeft ook impact op ons hier in Nederland. Misschien niet van vandaag op morgen, maar wel op de lange termijn als er niets aan gedaan wordt. In ieder geval merken we in Nederland zeker al dat het weer steeds extremer wordt, hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte. Doordat onze leefomgeving steeds minder groen wordt en steeds meer steen, krijgen we last van onder andere hittestress en wateroverlast.

Duurzame acties tegen droogte

Droogte

Vanuit je bedrijf kun je helpen om droogte en hittestress tegen te gaan, door bijvoorbeeld:
🐪 je CO2 gebruik te compenseren en bomen te laten planten
🐪 goede doelen te steunen die zich hierop focussen
🐪 tegels wippen in je tuin of stukje grond bij je bedrijf of werkplek
🐪 bomen planten in je tuin / omgeving
🐪 opvangen van regenwater
Op die manier help je Nederland meer klimaatbestendig te maken. Fijn voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

CO2 compenseren

De kracht zit in de herhaling.. maar CO2 compenseren vanuit je bedrijf is natuurlijk een mooie manier om bij te dragen aan een meer groene planeet. Je kunt je zakelijke kilometers (auto en vliegen) compenseren, je energieverbruik, je evenement, je bedrijfspand, kortom volop mogelijkheden wat je kunt compenseren. Uiteraard is voorkomen beter dan compenseren, maar dat is niet realistisch. Het bewust keuzes maken op bovengenoemde onderdelen helpt al om je CO2 verbruik te verlagen. Wat dan weer niet alleen gunstig is voor je portemonnee – want minder kosten, maar ook voor een beter milieu en meer gezonde natuur.

Goede doelen tegen verwoestijning

Fair Climate Fund, Just Diggit, Oxfam Novib, Treedom, Trees for All of Urban Street Forest zijn voorbeelden van organisaties die zich onder andere richten op het tegengaan van verwoestijning door bijvoorbeeld bomen te planten. Een ander mooi voorbeeld is de organisatie Great Green Wall. Dit is een initiatief vanuit Afrika om een 8000 kilometer (!) lange groene ‘muur’ te maken dwars door Afrika heen, in de Sahel regio ten zuiden van de Sahara. Niet alleen gaat dit een stuk woestijnvorming tegen, het heeft ontzettend veel andere voordelen zoals zorgen voor voedsel, betere gezondheid, gezonder water, banen en het tegengaan van de migratie die plaatsvindt door de woestijnvorming. 

Vergroenen tuin

Heb je een stukje tuin bij je kantoor of werkplek, probeer dan zo min mogelijk te bestraten en zoveel mogelijk groen erin te plaatsen. Dus wippen met die tegels. Wist je dat er trouwens elk jaar een NK Tegelwippen is? Daarnaast kun je dus bomen planten. Niet alleen help je zo Nederland meer klimaatbestendig te maken, maar zorg je met een meer groene tuin ook voor meer biodiversiteit. De insecten zullen je dankbaar zijn. Werk je vanuit huis dan kun je zelfs kijken bij de groenesubsidiewijzer of je in jouw gemeente in aanmerking komt voor een groene subsidie. In Zuid Holland zijn er ook al subsidieregelingen voor het vergroenen van bedrijventerreinen. Hopelijk volgen meer provincies met dit mooie initiatief.

Woestijn Wadi Rum
Wadi Rum - Jordanië - eigen materiaal

Droogte geen ver van je bed show

Woestijnvorming en droogte is dus niet alleen de ver van je bed show, maar ook in Nederland vindt het al gedeeltelijk plaats. Je hebt in de blog kunnen lezen wat het inhoud en dat je ook als ondernemer er wat aan kunt doen. Zoals het vergroenen van de tuin bij je werkplek of bedrijf, het steunen van goede doelen en CO2 compenseren. Door het schrijven over woestijnvorming en droogte voel ik mij al iets minder een roepende in de woestijn en heb ik weer een stukje meer bewustwording gecreëerd wat duurzaam ondernemen ook in kan houden.

Hoe groen is de tuin bij jouw werkomgeving?

Dit artikel delen:

Bewaren voor later op Pinterest:

Pin blog werelddag tegen woestijnvorming en droogte - Marloes Durinck

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *