wat je moet weten over duurzaam en ondernemen
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Dit moet je weten over duurzaam en ondernemen

Duurzame aannames

Als je het woord duurzaam hoort denk je misschien meteen: geiten wollen sokken, stoffen tasjes, activisten, veganisten of andere ‘extreme’ associaties die je hebt met dit woord. Ook als je niet dit soort vergaande voorbeelden bedacht had, blijft het op zijn minst voor de meesten wat vaag. Laat staan dat je duurzaam in verband brengt met ondernemen. Aan het eind van deze blog weet je wat het wel is, of in ieder geval wat ik ermee bedoel, en wat je moet weten over duurzaam en ondernemen.

Prioriteiten bedrijf

Je bent druk bezig met je bedrijf en in de verste verte heb je duurzaamheid niet op je radar staan. Je hebt al genoeg op je bordje om je bedrijf lekker te laten lopen, laat staan dat je ‘iets gaat doen met groen’. Zo zitten denk ik een hoop ondernemers er in. Of je bent van de categorie ‘klok klepel’ – je hebt ergens een keer iets gehoord over duurzaam en ondernemen, maar er verder geen aandacht aan besteed. Ja, je hebt af en toe te maken met regelgeving vanuit de overheid, maar dat is het dan ook. Andere prioriteiten.

Dit is NIET duurzaam ondernemen

Als je al een lopend bedrijf hebt lijkt het extra werk en extra kosten met zich mee te nemen om duurzaam onderdeel van je bedrijfsstrategie te maken. Je ziet er de voordelen niet van in. Als je ‘duurzaam wilt doen’ met je bedrijf – lees met een blijvend effect – is het absoluut nodig om het deel te laten uitmaken van je strategie. Anders val je in de categorie één keer wat doen, bijvoorbeeld een keer een pak gerecycled print papier kopen, en dat, mijn beste ondernemers, is dan weer NIET duurzaam ondernemen. 

Kans voor duurzaam ondernemen

Start je nieuw met je bedrijf dan is dat natuurlijk een uitgelezen kans om vanaf het begin duurzaamheid op de agenda te zetten en actief toe te passen op al je bedrijfsonderdelen. Ook dan is het handig dat je, voordat je überhaupt nadenkt te beginnen met duurzaam ondernemen, wat begrippen kent. Weet je in ieder geval waar het over gaat en waar je aan begint. Wel zo handig lijkt me.

Basis van duurzaam ondernemen

Want was is nou duurzaam en is dat hetzelfde als duurzaamheid? Hoe ‘doe’ je dat dan duurzaam ondernemen? Is dat niet heel ingewikkeld? Om maar wat vragen erin te gooien. Laten we beginnen bij het begin.

In deze blog licht ik twee begrippen toe die aan de basis liggen van duurzaam ondernemen: duurzaam en duurzaamheid. Om die maar meteen opgehelderd te hebben voordat we verder gaan met andere blogs over duurzaam ondernemen. Over wat dan precies duurzaam ondernemen is, volgt een aparte blog om het behapbaar te houden 🙂 Want net als bij duurzaam ondernemen geldt ook hier stap voor stap.

Wat is duurzaam?

Je hoeft maar iets van het nieuws op te zoeken of aan te zetten, of je wordt er door overladen: duurzaam, duurzaamheid, of iets wat er mee te maken heeft. Maar wat houd het in? Is het een trend? Is het onzin? Belangrijk? Iets verzonnen door de overheid? Alleen maar voor ‘alternatievelingen’? Om maar even wat labels eraan te hangen.

Als je nog helemaal niets met het principe duurzaam hebt, dan zal duurzaam ondernemen je absoluut als abracadabra in de oren klinken. Je hebt wel andere prioriteiten binnen je bedrijf! Zeker in deze roerige tijden.

Ik stofte de Dikke van Dale maar weer eens af om het op te zoeken. Weer eens wat anders dan het online opzoeken – wat overigens ook weer energieverbruik kost, om maar even een duurzame dwarsstraat te noemen…

Betekenis duurzaam

Plastic flesje niet duurzaam
Foto: Bram Wouters - Unsplash

Duurzaam als woord betekent ‘geschikt, bestemd om lang mee te gaan’. Dat is natuurlijk zo breed en zo vaag als maar zijn kan. Daar schiet je dus nog niet zo veel mee op. Maar vertaal je dat vervolgens naar producten en diensten, want we hebben het hier natuurlijk over ondernemen, dan gaat het erom dat ze zo gemaakt of verkregen zijn dat ze het milieu en de natuur zo min mogelijk belasten.

En in dat laatste stukje zit hem nu de crux. Want een plastic flesje is in die zin ook duurzaam, als dat die (helaas) heel lang mee gaat. Maar eenmaal in de natuur beland heeft dat een negatief, belastend effect. Zo uitgelegd wordt het begrip al duidelijker, toch? Hoe je dat dan doet, en hoe je dat aanvliegt, daar gaat onder andere duurzaam ondernemen over wat mij betreft.

Wat is duurzaamheid?

Is duurzaam dan hetzelfde als duurzaamheid? Nee, het heeft er uiteraard wel mee te maken, maar duurzaamheid gaat dan weer over het ‘uithoudingsvermogen’ van deze producten en diensten. Hoe lang zijn ze houdbaar en hebben ze geen negatief effect op het grote geheel ( als in milieu / natuur)? Dus dat ze oneindig gebruikt kunnen blijven worden zonder schade te veroorzaken. Oneindig is natuurlijk heel erg lang, maar het gaat het om principe.

Vertaal je bovenstaande naar je bedrijf dan wordt het misschien iets minder vaag. Tenminste dat hoop ik dan. Zoals met meer woorden kan dus één woord meerdere betekenissen hebben, het is maar net in welk verband je het gebruikt. 

Andere kijk op duurzaam

Als je vanaf nu het woord duurzaam hoort heb je er, hopelijk, andere associaties bij dan die je misschien had aan het begin van deze blog. Duurzaam en duurzaamheid zijn dus veel meer dan de extremen die je maar al te vaak in het nieuws leest, ziet of hoort, want, laten we wel wezen, dat ‘verkoopt’ natuurlijk. En als we het over verkopen hebben, dan gaan we richting wat duurzaam ondernemen voor interessante voordelen kan opleveren voor je bedrijf. Maar daarover in een andere blog later meer.

Kijk jij na het lezen van deze blog anders tegen duurzaam en duurzaamheid aan?

Laat het weten bij de reacties en inspireer anderen.

Dit artikel delen: 

2 reacties

  1. […] Het grootste voordeel, of de grootste ‘winst’, het is maar hoe je het noemt, is naar mijn mening dat je bijdraagt aan een betere wereld door maatschappelijke doelen na te streven. In welke vorm dan ook. Dat kan zijn op klimaat vlak, milieu, natuur, of sociaal vlak of op allemaal. Maar niet iedereen ziet dat als grootste ‘winst’, of vindt dat net zo belangrijk. De voordelen die sommigen over de streep trekken om daadwerkelijk duurzaam te gaan ondernemen kunnen meer concreet of praktisch zijn. Nog even opfrissen wat ik eerder over duurzaam en ondernemen schreef? Ga dan naar deze blog. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *