

Marloes Durinck
Digitaal detoxen, waarom zou je?
Detox
Detoxen: je bent fan of niet. Ik heb het twee keer gedaan en ben geen fan. Het zal ongetwijfeld goed voor je lichaam zijn om af en toe ‘op te ruimen’, maar ik doe dan liever een digitale detox waar ik op een andere manier opruim. Geen hoofdpijn, geen vermoeidheid en ander gedoe. Maar wat is nou digitaal detoxen en waarom zou je? In deze blog ontdek je dat er zelfs twee vormen zijn en – spoiler alert – één variant is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou als ondernemer.
Digitaal afkicken
Net als met veel dingen kan een digitale detox verschillend opgevat worden. Als eerste wordt het vaak bedoeld dat je een x periode offline gaat. Of in ieder geval minder vaak dan dat je gewend bent. Het digitaal afkicken van media en apparaten. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak kijk jij per dag op je telefoon? Sommige mensen haken misschien nu af van alleen het idee al om zonder al die verleidingen te moeten leven. Voorop gesteld dat er niets moet, blijft het natuurlijk altijd een keuze. Anderen zouden het graag willen, maar vinden het best lastig en weer anderen plannen dit al regelmatig in.
Voordelen digitaal detoxen
Afhankelijk van hoe vaak je online bent, houd je meer tijd over voor andere dingen. Voor die klus die je elke keer uitstelt, of dat briljante idee dat je maar niet verder uitgebroed krijgt. Je kunt met meer focus aan zaken werken en je wordt iets relaxter doordat je niet constant geprikkeld wordt door allerlei digitale afleidingen. Schiet je in de stress van alleen het idee al? Probeer het dan eens door met een uur te beginnen, een halve dag of een dag. Heb je de smaak te pakken breid het dan uit door het vaker in te plannen, of nog langer achter elkaar.
Vrije tijd
Het kan zeker interessant zijn een tijdje offline te gaan. Wat gebeurd er met je als je een dag of wat niet online bent, niet je telefoon, tablet of wat voor apparaat dan ook binnen handbereik hebt? Geen streamingsdiensten, of welke digitale afleiding dan ook. Word je lichtelijk nerveus bij de gedachte alleen al wat je dan moet gaan doen? Of denk je ‘kan ik heerlijk … (vul maar in), of eindelijk dat fysieke managementboek lezen dat al heel lang op je ligt te wachten. Wanneer heb jij een dag je telefoon genegeerd? En ook ik word wel eens verleid door de online roep hoor, zo eerlijk ben ik dan ook wel. Nog tips nodig voor managementboeken? Klik dan hier.

Disconnect to connect
Onbekend

Meer focus
Ook als ondernemer kun je ervoor kiezen om minder digitaal afgeleid te worden zo door de dag heen. Wat je kunt doen is bijvoorbeeld alle hoorbare bliepjes, signalen en wat al niet een bericht aankondigt uitzetten – zo behoud je je focus en word je niet constant afgeleid. Op al je apparaten. Plan een paar keer per dag x tijd in om naar je mailbox, je messenger of je what’s app te gaan. Als mensen je echt nodig hebben kunnen ze je altijd nog ‘ouderwets’ bellen.
Social media
Wil je minder online zijn, plan dan bepaalde tijdsblokken op een dag in dat je op social media aanwezig bent. Draai het om naar brengen in plaats van halen. Ga gericht naar social media, ‘doe je ding’ als in plaats je post, reageer op berichtjes, verstuur connectie verzoeken en ga daarna weer uit de social media. Op die manier voorkom je ‘eindeloos’ scrollen en ‘verdwenen tijd’. Je telefoon toch nodig? Denk er dan eens over na om geen smart phone aan te schaffen, maar alleen een telefoon – dus die alleen maar kan bellen en sms-en. En ja, die zijn er nog steeds!
Digitaal opruimen
Een andere vorm van digitale detox, het digitaal opruimen, zakelijk ‘Marie Kondoen’, of hoe je het ook wilt noemen, kan onderdeel zijn van duurzaam ondernemen. Ik bedoel hiermee het regelmatig verwijderen van al die overtollige bestanden zoals foto’s, video’s, documenten en wat je allemaal aan data gehamsterd hebt. Je zult misschien denken die bestanden staan in de cloud dus dat heeft toch geen impact? Helaas heeft dat zeker wel impact en een behoorlijke ook. Want die bestanden zweven uiteraard niet in die cloud, maar staan ergens opgeslagen in datacenters. En al die bestanden die wij met zijn allen wereldwijd bewaren, die vragen behoorlijk wat energieverbruik. Maar het gaat niet alleen om de opslag, ook het verkeer (het versturen en opvragen) van al die data vraagt enorm veel energie. Daar sta je vaak simpelweg niet bij stil.

Data
Een paar mailtjes of foto’s maken echt het verschil niet, maar bedenk eens hoeveel bestanden we wereldwijd met zijn allen opslaan? En waar we heel vaak heel weinig nog mee doen. Even wat voorbeelden om je een idee te geven:
☁️ Als je 100 GB aan data in je cloud hebt staan, stoot dat 0,2 ton CO2 per jaar uit. Daar kan een windmolen in India ongeveer een uur van draaien.
📤 Als je een jaar lang 20 mails per dag verstuurd, staat dat gelijk aan 1000 km autorijden aan CO2 uitstoot.
Zo maar even wat voorbeelden.
Groene datacenters
Datacenters zijn nou niet erg duurzaam. Ze verbruiken enorme hoeveelheden elektriciteit, zijn water vervuilend en nemen enorm veel ruimte in in een landschap. Op het moment dat ik deze blog schrijf zijn er drie enorme datacenters in Nederland. In de Wieringermeer en in de Eemshaven. Nu wordt gelukkig de digitale sector, en dus ook datacenters, meer en meer duurzaam. Ze zullen wel moeten, want zij gebruiken zo enorm veel stroom dat het hun grootste kostenpost is. Maar per definitie zijn datacenters niet duurzaam. Wel kunnen er allerlei maatregelen genomen worden om ze minder vervuilend te maken. Denk aan ze zo duurzaam mogelijk te bouwen, het energiezuinig maken van de datacenters en gebruik maken van regenwater in plaats van leidingwater om te koelen.
Voordelen digitaal opruimen
Wat heeft digitaal opruimen nou voor toegevoegde waarde? Ik zet het hieronder voor je op een rij:
📄 minder data = minder energieverbruik bij datacenters, is beter voor het milieu
📄 minder data = minder tijd kwijt met zoeken, dus bespaart jou kostbare tijd als ondernemer (en tijd is geld, dat weten we allemaal)
📄 door minder documenten te hebben pak je ook minder gauw een verouderde of verkeerde versie
Overvolle mailbox
Niet alleen het opruimen en het regelmatig bijhouden van allerlei digitale bestanden is beter voor het milieu en voor jouw overzicht. Ook het beperken van het aantal mails helpt. Wees dus kritisch voordat je weer een mail verstuurd. Daarnaast is het verminderen van het aantal nieuwsbrieven waar je voor ingeschreven staat ook aan te raden. Niet alleen scheelt dat overzicht in je mailbox, maar dus ook qua opslag. Vraag je af met welke nieuwsbrieven je daadwerkelijk wat doet en welke er nog steeds ongelezen staan?
Online ondernemen
Offline gaan klinkt natuurlijk tegenstrijdig komende van een ondernemer die online onderneemt. Want niet online zijn betekent vaak geen business als je online ondernemer bent. Dus waarom zou je digitaal detoxen? Het zorgt voor meer focus, meer tijd en minder stress. Qua digitaal opruimen is het zo dat hoe minder data er opgeslagen hoeft te worden des te beter dat is voor het milieu. Het bespaart je tijd met zoeken naar bestanden en het voorkomt dat je verouderde bestanden gebruikt. Mijn advies: wees kritisch hoeveel tijd je online besteed. Hoeveel bestanden je opslaat. Vraag je af of je echt dat bestand moet bewaren en of je je wel moet inschrijven voor weer een nieuwsbrief? Ook dat is duurzaam ondernemen.
Detox jij al digitaal?
PS om nog even meer tegenstrijdig te zijn 😇 Mijn twee wekelijkse inspiratiemail waarin je allerlei duurzame inspiratie en tips ontvangt is natuurlijk wel een van de nieuwsbrieven die je in je mailbox ‘moet’ hebben 🙃
Dit artikel delen:
Praktisch: bewaren voor later op Pinterest:
