Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

De strijd tegen plastic blog marloes durinck
Marloes Durinck

Marloes Durinck

De strijd tegen plastic

Gratis is niet meer

He pssst. Heb je het al gehoord?? Gratis is niet meer. In ieder geval als het gaat over gratis plastic wegwerpverpakkingen. Vanaf 1 juli aanstaande is het niet langer meer toegestaan om als bedrijf dat soort verpakkingen gratis aan je klanten mee te geven. Deze nieuwe maatregel is één van velen die bedoeld zijn om de strijd tegen plastic aan te gaan, of in ieder geval de plastic vervuiling en afvalproblematiek aan te pakken. Persoonlijk juich ik deze regeling alleen maar toe, ik hoop dat dit uiteindelijk het eind van gratis plastic wegwerpverpakkingen wordt, maar nog belangrijker het plastic vermindert dat onze leefomgeving vergiftigd. Ik kan mij ook voorstellen dat sommige bedrijven hier niet meteen bij staan te juichen. In deze blog kun je lezen wat deze veranderingen inhouden en hoe je als bedrijf hiermee om kunt gaan.

Regelgeving wegwerp plastic

Want wat houd die nieuwe regelgeving dan in? Er zijn een aantal maatregelen die de overheid neemt. Dit jaar gaan er al een aantal in, maar ook daarna nog. De volgende gaan dit jaar in:
🥤verbod op verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten
🥤statiegeld van € 0,15 op kleine plastic flesjes en blikjes voor dranken
🥤logo verplicht op bepaalde plastic producten
🥤vissers moeten minimaal 23% van het afval van vistuig inzamelen
🥤producenten van plastic producten die veel in het zwerfafval voorkomen, betalen de kosten voor het opruimen van (zwerfafval)
Er wordt dus op verschillende gebieden ingezet om zo de strijd tegen het plastic afval aan te gaan. Wil je ze uitgebreid lezen? Ga dan naar DEZE site.

Plastic vervuiling

Plastic vervuiling is namelijk al een hele tijd een groeiend milieuprobleem, wereldwijd. En met de groei van de wereldbevolking wordt dat probleem alleen maar groter en groter. Het heeft behoorlijke gevolgen voor ecosystemen, dieren EN onze eigen gezondheid. Voor ons in Nederland is het misschien de nog wat ver van je bed show, maar ook voor ons hier heeft het gevolgen. Wellicht niet direct merkbaar, of van vandaag op morgen, maar indirect al wel. En zeker naar de toekomst toe.

Misschien stichting open deur, maar even kort wat er dan zo ‘fout’ aan plastic is. Het breekt heel langzaam af. Op zich is plastic een heel duurzaam materiaal, maar dat duurzame heeft nu juist nadelige gevolgen voor het milieu. Veel soorten plastic kunnen namelijk honderden jaren, of zelfs langer, aanwezig blijven in het milieu voordat ze volledig afbreken. Daarnaast komt een fors deel van het plastic afval in de oceanen terecht, wat daar dan weer grote schade aanricht.

Een getal waar je wellicht niet zoveel beeld bij hebt, maar er wordt geschat dat er momenteel miljoenen tonnen plastic in de oceanen drijven. Miljoenen tonnen… laat dat even op je inwerken. Terug vertalend in hapklare cijfers. In Nederland krijgen we het voor elkaar om per jaar zo’n 34,5 kilo aan plastic afval te produceren. Wellicht overbodig om te benoemen, maar ik doe het toch… plastic weegt natuurlijk niet veel, dus daar moet je aardig je best voor doen voor zo veel kilo.

Microplastics

Dat het plastic bijna niet afbreekt is al een probleem op zich, maar het breekt af in kleinere stukjes, die je niet of nauwelijks ziet. Daarom ook beter bekend als microplastics, en dat is een ander groot probleem. Je vindt het tegenwoordig ook al in voedsel, en zelfs in de lucht die we met zijn allen inademen. Geen fijn idee. Je hebt vast al wel eens zo’n afgrijselijke foto gezien van een dode zeevogel die vol met plastic zit… dat is nog zichtbaar, maar die microplastics dus niet.

 

Er is nog niet heel veel bekend over de gevolgen ervan, maar dat het niet goed voor je is moge duidelijk zijn. Niet alleen ondervinden dieren en mensen de nadelige gevolgen ervan, maar het heeft ook negatieve gevolgen voor ecosystemen en biodiversiteit. Denk aan vervuiling, bodemschade en belemmering van groei van planten en dieren. En als dat minder wordt, heeft dat ook weer een direct effect op ons als mens. De welbekende kringloop van het leven.

Het probleem in Nederland lijkt misschien nog wat verder weg, maar zelfs als plastic afval niet hier ‘ontstaat’, dan kan het nog door stromingen van water en wind over grote afstanden verspreid worden en dus heel veel verder gebieden vervuilen. Er zweeft meer rond wat je niet kunt zien dan je denkt, en dat is veel meer dan die microplastics, maar dat is weer voor een andere keer.

Plastic vervuiling blog marloes durinck
Foto: Naja Bertolt Jensen - Unsplash

Wat betekent dit voor je bedrijf?

Dat kan allemaal wel zijn, zul je als kleine MKB-er denken, maar wat kan ik daar mee met mijn bedrijf? Door in ieder geval je plastic ge- en verbruik drastisch te verminderen. Je klanten meer bewust maken over de negatieve effecten van plastic, en er aan bijdragen dat zij minder plastic gaan gebruiken. Dit kun je doen door zo min mogelijk plastic producten mee te geven, of te verkopen. Maar ook door op een juiste manier te recyclen en daarmee het gebruik van single-use plastic te verminderen. Dat kun je uiteraard niet alleen, hiervoor zullen ‘we’ met zijn allen (bedrijven, consumenten en overheden) samen moeten werken.

De regeling gaat niet alleen om extra kosten die je voor plastic wegwerpverpakkingen in rekening moet gaan brengen, zoals de bekende items als wegwerpbekers, maaltijdverpakkingen, bestek, rietjes, en voorverpakte producten zoals groente, fruit en noten. Maar ook een verbod op bepaalde plastic wegwerpverpakkingen als verpakkingen van polystyreen, het soort piepschuim dat je bij drinkbekers of hamburgerbakjes ziet.

Voor zover je dat nog niet gedaan hebt, ga eens op onderzoek uit in je bedrijf om te kijken wat je allemaal nog aan plastic verpakkingen hebt, of waar plastic in zit. Zowel wat je gratis meegeeft als waar je kosten voor in rekening brengt. Des te minder plastic des te beter. Het gaat natuurlijk niet alleen om de gratis plastic wegwerpverpakkingen, maar eigenlijk bijna alles van plastic, zeker als dat niet echt herbruikbaar is.

Transparante communicatie

Niet alleen plastic is (vaak) transparant, ook je communicatie over de bijkomende kosten moet dat zijn. Belangrijk is dat je als bedrijf duidelijk communiceert over de kosten van de plastic verpakkingen aan je klanten. Dit kun je doen door posters in je bedrijf / winkel op te hangen, erover te posten op social media, je klanten te informeren hierover op je website en het duidelijk aan te geven bij de kassa. Zo voorkom je een hoop discussie. Ook moeten de kosten voor de verpakkingen als aparte post op je kassabon worden vermeld. Best nog wat geregel als je dat nog niet voor elkaar hebt… Wil je meer weten over transparantie en duurzaam ondernemen? Klik dan HIER om een van mijn blogs daarover te lezen.

Transparant blog marloes durinck
Foto: Nazli Mozaffari - Unsplash

Alternatieven voor plastic

Het wordt vanaf 1 juli 2023 dus verplicht om je klanten te laten betalen voor plastic wegwerpverpakkingen. Maar zoals je hebt kunnen lezen zijn er nog veel meer maatregelen in de strijd tegen plastic. Dit kan dan ook een goed moment zijn om te overwegen om überhaupt zo min mogelijk plastic (verpakkingen) te gebruiken in je bedrijf. Er zijn verschillende mogelijkheden om over te stappen naar herbruikbare verpakkingen, of zelfs plastic vrije alternatieven, zoals karton en papier. Het kan wat creativiteit van je vragen, maar de mogelijkheden zijn vaak groter dan je denkt.

Eigen verpakkingen

Hoewel er vaak nog wat vreemd tegenaan gekeken wordt, kun je als bedrijf ook je klanten juist aanmoedigen om hun eigen verpakkingen te laten mee nemen, zoals herbruikbare bakjes en koffiebekers. Of promoot dat je klanten de plastic doosjes waar jij het in mee geeft weer mee terug kunnen nemen om ze weer opnieuw te laten vullen, en geef dan een kleine korting als ze dat doen. Door samen te werken met je klanten aan een wereld met minder plastic, kun je als bedrijf een positieve impact hebben op zowel het milieu als op je bedrijf zelf.

Laten zien waar jij voor staat als bedrijf als in bijdragen aan een betere wereld, zien consumenten graag. Zie deze verplichting dan ook als een mogelijkheid voor een stuk extra promotie van je bedrijf. Maak zeker ook zichtbaar hoeveel jij bespaart met je bedrijf aan plastic verpakkingen door bepaalde stappen hierin te nemen. En laat ook zien welke stappen dat zijn. Geef cijfers die behapbaar zijn. Communiceer erover. Zo maak je van de welbekende nood een deugd.

De strijd tegen plastic

Één van de maatregelen die vanaf 1 juli 2023 van kracht gaat in de strijd tegen plastic, gaat (hopelijk) het einde van gratis plastic wegwerpverpakkingen betekenen. En eens, de maatregelen kunnen in eerste instantie misschien wat uitdagingen met zich mee brengen, maar het gaat om het grote geheel. Het verminderen van de enorme hoeveelheid plastic afval in onze leefomgeving. Hoe gaaf is het als jij kunt laten zien dat jij met je bedrijf aan deze strijd mee doet en zo zorgt voor een fijnere en meer gezonde leefomgeving.

Heb jij nog veel plastic (verpakkingen) in je bedrijf?

Super als je dit bij de reacties laat weten, en ook hoe jij hiermee omgaat. Zo kun je anderen weer inspireren.

Pin blog de strijd tegen plastic marloes durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *