Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

De strijd tegen de wegwerpmaatschappij blog marloes durinck
Marloes Durinck

Marloes Durinck

De strijd tegen de wegwerpmaatschappij

Wegwerpwoede

Er is iets wat ons allemaal raakt, of het nou in de vorm van uitpuilende prullenbakken, overvolle kasten of simpelweg een knagend gevoel van schuld is. Waar heb ik het over? Over de wegwerpcultuur waarin we leven. Geen zorgen, ik spring niet op mijn zeepkist, tenminste niet bewust – overigens wel heel duurzaam om die her te gebruiken – maar ik ga het op een luchtige manier proberen te benaderen. Trek je groene oude sokken aan, met of zonder gaten, diep een herbruikbare mok op en laat je bijpraten, en verbaas je wellicht, over de wereld van de wegwerpwoede. Wie weet ga jij daarna ook de strijd tegen de wegwerpmaatschappij aan.

De meesten van ons denken niet of nauwelijks na als er weer achteloos wat weggegooid wordt. Jij zult het misschien niet doen, maar hé het zwerfafval, de plasticsoep en de bergen afval komen toch ergens vandaan niet? Wilt niet zeggen dat jij het specifiek bent, maar er zijn voldoende mensen die er wel zo in staan. Nogmaals anders hadden we geen milieuvervuiling, of een (plastic) afval probleem en een dreigend tekort aan grondstoffen. In deze blog ga ik dieper in op de wegwerpmaatschappij, wat maakt dat wij daarin beland zijn en wat kun jij er aan doen als bedrijf om dat tegen te gaan? En ook hoe je naar de tegenhanger, een duurzame maatschappij, kunt gaan.

Overbodige spullen

Het gaat natuurlijk niet alleen over het afval, dat is nou eenmaal het eerst zichtbaar, maar het gaat veel verder tot aan propvolle kasten aan toe. De te goedkope prijzen voor de meeste van de producten, en de promotie van allerlei overbodige spullen die je, als je er goed over nadenkt, misschien helemaal niet nodig hebt..

Als je er wat langer stil bij zou staan is het te zot voor woorden dat er producten gemaakt worden om bewust maar één keer te gebruiken. Nou vooruit, misschien red je het nog een tweede keer afhankelijk van het product, maar de meeste wegwerpproducten zijn voor eenmalig gebruik. Ze heten natuurlijk niet voor niets zo en in het Engels ook daarom ‘single-use’ producten. Of producten die bewust zo gemaakt worden dat ze niet langer dan een paar jaar meegaan. Vreemd toch dat we daar zo in mee gaan en zijn gegaan. Waarom? Is het gemak, luiheid, arrogantie, omdat het kan, ik heb geen idee? Vandaar dat ik mij er wat meer in verdiept heb.

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens gebruik gemaakt van een wegwerpproduct, en doet dat nog steeds, in meer of mindere mate. Ook ik. Dat is nou eenmaal een feit en het gevolg van de wereld waarin wij leven. Ik geef ook nergens een oordeel of het goed of fout is. Het is ieders eigen keuze, maar .. ik probeer wel door het erover te hebben mensen ervan bewust te maken. En dat kan goed of fout vallen, het is maar net of je er wel of niet mee bezig bent. En of je je aangesproken voelt. De een trekt de schouders op, bij de andere triggert het iets. Interessant en mooi hoe dat werkt.

Wegwerpmaatschappij

Single use plastic blog marloes durinck
Foto: Julia Joppien - Unsplash

Hoe is die wegwerpmaatschappij ontstaan? Dat komt door verschillende factoren en ontwikkelingen in de samenleving. Zoals:
🚮 Technologische vooruitgang
🚮 Veranderende levensstijl en consumentengedrag
🚮 Reclame en consumptiecultuur
🚮 Veranderende economische modellen
🚮 Gemak en tijdgebrek
En zeker bied de wegwerpmaatschappij ons op korte termijn gemak, maar de donkere keerzijde ervan is dat het ook ernstige gevolgen heeft voor het milieu, zoals overmatig afval, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en vervuiling. Op de lange termijn. Daarom is het zo belangrijk om de strijd tegen de wegwerpmaatschappij aan te gaan en naar duurzame alternatieven over te gaan.

De wegwerpbeker

Een van de meest gebruikte wegwerpproducten is denk ik wel de wegwerpbeker. Zo maar een ochtend: je hebt haast en je wilt een snel een kop koffie pakken voordat je aan je drukke werkdag begint. Als de nood heel hoog is ren je naar de dichtstbijzijnde koffiezaak, anders wandel je misschien op een wat rustiger tempo er naar toe. Je bestelt je favoriete cafeïne fix et voilà, gevuld in een wegwerp koffiebeker. Of ben jij al een stap verder en neem je je eigen beker mee? Maar wat gebeurt er daarna? Je geniet van je koffie, gooit de beker in de prullenbak en weg is ‘ie. Of toch niet? Want… waar is “weg” eigenlijk?

In de wereld van de wegwerpmaatschappij lijkt het alsof er een magische Harry Potter plek is waar alles wat we weggooien naartoe verdwijnt. Maar helaas, er is geen Bermuda afvaldriehoek waar al het afval in het niets verdwijnt. Dat zie je wel aan de gestaag groeiende afvalbergen die steeds vaker qua hoogte richting formaat Mount Everest gaan dan we zouden willen toegeven. Een tijd terug heb ik een blog geschreven over dat zelfs daar op die grote hoogtes je soms al over het afval moet klauteren. Je leest die blog HIER.

Plastic soep

De beruchte plastic soep in onze oceanen zal geen nieuwe kreet voor je zijn denk ik. Het lijkt erop dat plastic flessen, tassen en rietjes en andere plastic producten zich schijnbaar op afspraak en masse verzamelen en gezamenlijk een expeditie ondernemen om samen te komen in de zeeën. Sterker nog, dat lijkt niet alleen zo, dat is ook zo, op die afspraak na dan… Maar wie heeft ze op die expeditie gestuurd? Hoog tijd om deze ongenode bewoners van de oceanen te stoppen, helaas kunnen we ze niet terug sturen naar waar ze vandaan komen. Daar zijn bedrijven zoals Plastic Soup Foundation of The Ocean Cleanup weer heel druk mee. En er zijn er nog veel meer, ook tal van kleine organisaties, die onze plastic troep opruimen. Maar laten we kijken naar duurzame alternatieven. Want die zijn er.

Wat kun je doen, of is er, om de wegwerpmaatschappij om te buigen naar een duurzame / herbruikbare maatschappij? Hier zijn er een aantal voorbeelden:
♻️ Herbruikbare producten
♻️ Reparatie en onderhoud
♻️ Minimalisme en bewuste consumptie
♻️ Recycling en upcycling
♻️ Bewustwording en educatie

Plastic soep
Foto: Unsplash

Levensgroot probleem

Heb je al een beetje beeld van de omvang van dit levensgrote probleem, of wil die nog niet echt landen? Het zijn natuurlijk ook cijfers waar je niet echt een beeld bij hebt. Geschat wordt dat er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. En qua plastic soep gaat het volgens onderzoekers om 1,8 biljoen stukken plastic, die samen meer wegen dan 500 jumbojets bij elkaar. De totale omvang zou zo’n 1,6 miljoen vierkante kilometers tellen 🤯 Ik krijg er een lichtelijke overload van… Dat ik er gepassioneerd over ben, en enigszins strijdvaardig, blijkt wel dat ik laatst ook een blog schreef met ‘strijd’ in de titel. Die ging over de strijd tegen plastic en je lees je HIER.

Maar wat nou als blijkt dat verscholen in ons dagelijks leven er kleine ‘helden’ zijn die ons helpen om de strijd tegen de wegwerpmaatschappij aan te gaan? Ze heten “herbruikbare waterfles”, “katoenen boodschappentas” en “bamboe bestekset” om er maar een paar te noemen. Ze zijn er om je te helpen de wereld beter en schoner te maken, één keer hergebruik per keer. Deze op het eerste gezicht alledaagse voorwerpen zijn helden in mijn ogen omdat ze ons helpen afval te verminderen en ons af kunnen laten kicken van onze afhankelijkheid van wegwerpproducten.

Herbruikbaar

Stel je voor dat je je herbruikbare waterfles vult in plaats van telkens plastic flesjes te kopen. Elke keer dat je dat namelijk doet, vermijd je niet alleen het toevoegen van een nieuw plastic product aan de afvalberg, maar je bespaart ook geld! Hetzelfde geldt voor je betrouwbare katoenen boodschappentas. In plaats van steeds weer plastic zakken te kopen en te verzamelen, kun je je boodschappen in stijl en met milieubewustzijn vervoeren. En laten we vooral het bamboe bestekset niet vergeten. Het zorgt ervoor dat je onderweg kunt genieten van een heerlijke maaltijd zonder plastic wegwerpbestek te gebruiken, en ervoor te betalen.

Deze kleine helden maken het verschil. En het mooie is dat je vanuit je bedrijf daar ook aan mee kunt doen. Pak het als marketing actie op, geef herbruikbare producten met je logo erop als relatiegeschenk. Een blijvende herinnering aan jouw bedrijf voor de klant, of andere relaties van je bedrijf. EN je laat zo zien dat jij met je bedrijf je hard maakt voor een betere wereld. Door bewuste keuzes te maken en te investeren in herbruikbare alternatieven kunnen we samen een golf van positieve verandering teweegbrengen.

Dus, gooi die wegwerpmentaliteit weg en ontdek je eigen innerlijke groene held. Neem je herbruikbare mok mee voor je koffie-to-go, zeg “nee” tegen plastic wegwerpproducten en laat zien dat je klaar bent om de strijd tegen de wegwerpmaatschappij aan te gaan. Het is aan iedereen op deze mooie planeet, burgers, consumenten, bedrijven en overheden om samen een grotere impact te maken dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Hergebruiken blog marloes durinck
Foto: Christopher Vega - Unsplash

Duurzaam ondernemen

Zoals ik hierboven al schreef kun je ook vanuit je bedrijf er aan mee doen. Wat voor kansen bied duurzaam ondernemen je allemaal? Als MKB-er kun je een groot verschil maken in de wegwerpmaatschappij. Je kunt je klanten bewust maken van duurzame keuzes, hen inspireren om herbruikbare producten te gebruiken en recyclen te omarmen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van milieuvriendelijke verpakkingen en duurzame materialen, kun je je ecologische voetafdruk van je bedrijf verminderen. En als mooie bonus ook nog meer klanten hierdoor krijgen.

Ja, het weggooien van de wegwerpmentaliteit, en het afscheid nemen van de wegwerpmaatschappij is een grote uitdaging en zeker geen gemakkelijke taak. Maar dat betekent niet dat we de handdoek in de ring moeten gooien! Zet je creativiteit in om innovatieve oplossingen te vinden. Misschien kun je je klanten belonen voor het gebruik van herbruikbare producten, of samenwerken met andere lokale bedrijven om duurzame initiatieven te starten. Samen staan we sterker en is er een grote kans dat we de strijd tegen de wegwerpmaatschappij gaan winnen!

Kleine stapjes

Verstap je niet en doe het daarom in kleine stapjes op weg naar de grote verandering die zo hard nodig is. Het is verre van realistisch om van de ene op de andere dag een perfect duurzaam bedrijf te willen worden, voor zover je dat al voor ogen had. Maar dat betekent niet dat je geen positieve impact kunt hebben. Integendeel. Ook als kleiner bedrijf kun je een grote impact maken. Door kleine veranderingen door te voeren, zoals het verminderen van single-use items en het bevorderen van recycling.

Omdat de wegwerpmaatschappij een probleem is dat ons allemaal aangaat, is het belangrijk dat we krachten bundelen en samenwerken. Laten we kennis en ervaringen delen, ideeën uitwisselen en elkaar inspireren om duurzaamheid tot een centraal onderdeel van het bedrijfsleven te maken. De continuïteit van je bedrijf is er mede afhankelijk van, zonder planeet geen economie, geen bedrijf.

Betere toekomst

Dat was mijn poging voor een luchtige kijk op de wegwerpmaatschappij waarin we leven. Hopelijk ben je niet te veel ontmoedigd na het lezen van deze blog. En misschien ben ik toch iets meer op mijn zeepkistje gaan staan dan de bedoeling was, maar dit gaat mij echt aan het hart. Het is geen gemakkelijke taak om het tij te keren, maar met onze superkrachten als duurzame ondernemers kunnen we die strijd tegen de wegwerpmaatschappij aan gaan. Het verschil maken. Laten we de wegwerpwoede achter ons laten en streven naar een wereld waarin herbruikbaarheid, recycling en duurzaamheid de norm zijn. Samen kunnen we een impact maken en een betere toekomst creëren, één hergebruik per keer.

Hoe kijk jij naar de wegwerpmaatschappij?

Super als je het hieronder bij de reacties laat weten.

PS
Wil je weten wat je (nog meer) op duurzaam gebied kunt doen binnen je bedrijf? Plan dan een gratis sessie met mij in en ik kijk graag met je mee, je krijgt in ieder geval twee tips tijdens de sessie.

Pin blog de strijd tegen de wegwerpmaatschappij marloes durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *