lieveheersbeestje klein Marloes Durinck
Marloes Durinck

Marloes Durinck

De kracht van klein

Hoe je als klein bedrijf een groot verschil kunt maken

Calimero effect

Iedereen heeft er op een moment wel een keer last van, of last van gehad. Het Calimero effect. Het gevoel dat je als persoon, of bedrijf regelmatig tekortgedaan, of niet serieus genomen, wordt vanwege je geringe omvang. Of misschien kijk je soms wel zo naar je zelf. Voor de generaties na, pak hem beet, de jaren negentig zal Calimero op zich niet zo veel zeggen. De generaties ervoor kennen het kleine zwarte vogeltje vast wel. De uitspraak van Calimero “zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk” was voor mij een mooie verwijzing naar de vraag die ik van kleine(re) ondernemers vaker krijg. Wat kan ik als kleine ondernemer nou met dat duurzaam ondernemen? Wat voor verschil kan ik maken? Daar gaat de blog deze keer dan ook over, de kracht van klein. Hoe je als klein(er) bedrijf een groot verschil kan maken en het juist ook je bedrijf kan helpen. Nieuwsgierig hoe? Lees dan vooral de rest van deze blog.

Tijd als tegenstander

Als ondernemer, en zeker als kleinere ondernemer zonder hele busladingen aan medewerkers, is tijd je grootste tegenstander. Er moet zo veel gebeuren binnen je bedrijf op zo veel onderdelen, dat je soms niet weet hoe je het allemaal voor elkaar krijgt. Als we het dan hebben over duurzaamheid, is dat vaak een onderwerp die op de lange baan schuift omdat je heel eerlijk ook niet zo goed weet hoe of waar je dan mee moet beginnen. Mocht je nog motivatie nodig hebben om er wel aan te beginnen, ga er dan maar eens goed voor zitten om te lezen waarom duurzaamheid binnen je bedrijf essentieel is voor jou als kleiner bedrijf, zeker op de lange termijn.

klein bedrijf blog marloes durinck
Foto: daniel corneschi - unsplash

Klein bedrijf

Kleine bedrijven, zeg maar de K van MKB, zijn bedrijven met maximaal 50 medewerkers, een netto-jaaromzet van hoogstens € 10 miljoen, of een balanstotaal kleiner of gelijk aan € 10 miljoen. Noem dat maar klein. Voor het gemak neem ik dan ook de zogenaamde micro bedrijven hierin mee. Bedrijven met minder dan 10 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 2 miljoen, of een balanstotaal van max 2 miljoen euro. Het midden-en klein bedrijf speelt een belangrijke rol in de economie, waarbij zeker de kleinere bedrijven een wereld aan uitdagingen tegenkomen in de huidige markt. Ga er maar aan staan: grondstoffen schaarste, sterke concurrentie en strakke regelgeving. Niet zo gek dat veel kleinere bedrijven worstelen om te overleven. Het goede nieuws is dat er een oplossing is die je kan helpen om als klein(er) bedrijf niet alleen het hoofd boven water te houden, maar die er ook voor kan zorgen dat je bedrijf het goed doet, en blijft doen, op de lange termijn. Als we het dan toch over duurzaam hebben… Niemand wil namelijk een eendagsvlieg zijn, om maar even in de ‘kleine’ hoek te blijven.

Hoe je dat doet? Door prioriteit te geven aan duurzaamheid binnen je bedrijf. Door je ecologische (bedrijfs) voetafdruk te beperken, door geld te besparen qua energieverbruik en grondstoffen, meer loyale klanten te krijgen en je imago te verbeteren of te versterken. Een mond vol en ga er maar aan staan. Laatst heb ik een blog geschreven over de verrassende voordelen van het overgaan naar een duurzaam bedrijf, die kun je HIER lezen. De focus van deze blog ligt, zoals de titel aangeeft, op klein.

De kracht van klein

Hoe krachtig klein kan zijn weet iedereen als je het hebt over bijvoorbeeld een mug. Iedereen heeft wel ervaring ermee dat zo’n klein beestje een flinke impact kan maken op je nachtrust. Misschien niet zo’n goed voorbeeld omdat er een negatieve lading aan hangt, maar je begrijpt vast wat ik bedoel. De kracht van klein noem ik het wel eens. Denk maar eens aan al die (kleine) insecten waar wij als mensen afhankelijk van zijn voor ons voedsel.. Vertaal je dat naar je bedrijf, dan kun je als kleine ondernemer snel handelen en persoonlijk aandacht geven aan je klant. Jij zorgt voor een goede voedingsbodem, zeker lokaal. Onderschat nooit de kracht van klein, of kleine stappen. Het hoeft allemaal niet in één keer. Beter kleinere stappen over een langere periode die blijven hangen en effect hebben, dan in één keer groots beginnen en dan halverwege, of eerder, afhaken en geen of weinig effect hebben.

‘If you cannot do great things, do small things in a great way'

Verkleinen ecologische voetafdruk

Een groot pluspunt om meer duurzaamheid in je bedrijf te verankeren, is zoals gezegd je ecologische voetafdruk van je bedrijf te verkleinen. Door maatregelen te nemen verlaag je de CO2 uitstoot en daarmee het broeikas effect, maar ook andere schadelijke effecten op het milieu. Nu zul je als klein bedrijf daar niet echt een enorm effect op hebben, omdat je voetafdruk van origine logischerwijs ook minder groot is dan bij grote bedrijven, maar veel kleine acties resulteren uiteindelijk ook tot grote(re) resultaten. Niet alleen draag je, door je bedrijfsvoetafdruk te verkleinen, bij aan een gezondere en schonere planeet, maar je wordt ook woest aantrekkelijk voor milieu bewuste consumenten.

Meer loyale klanten

Als klein bedrijf ben je vaak afhankelijk van mond tot mond reclame, en zit juist je kracht er ook in dat je je klanten goed kent, of kunt leren kennen. Klanten willen steeds minder vaak een nummer zijn, wat bij veel grote bedrijven het geval is. Ze willen gezien en gehoord worden en zich niet een nummertje voelen. Dat wil tenslotte niemand. Door als bedrijf te staan voor duurzaamheid trekt dit klanten aan die dat ook belangrijk vinden. Dat, gecombineerd met persoonlijk klantcontact, maakt dat je een gouden combinatie kan hebben, en een nog sterker imago opbouwt.

Consumenten hebben de kracht, en de keuze, om lokale duurzame ondernemers te steunen. Zorg ervoor dat jij dat duurzame lokale bedrijf bent waar klanten graag komen en terugkomen.

Niet alleen trekt het (extra) klanten aan, maar een sterk imago draagt ook bij aan zichtbaarheid en herkenning in een vaak overvolle markt. Als je het goed aanpakt kom je er misschien wel mee in de media, en krijg je meer positieve mond tot mond reclame. Het kan zeker tot een concurrentie voordeel leiden.

krachten bundelen marloes durinck
Foto: john lozano - unsplash

Krachten bundelen

Als klein bedrijf kun je natuurlijk ook je krachten bundelen met andere kleine bedrijven. Leen duur apparatuur bij elkaar, of kijk op welke andere vlakken je kunt samenwerken. De kracht zit het hem, zeker met duurzaam ondernemen, in samenwerkingen wat ook een onderdeel daarvan is. Ik verwijs maar even naar weer een klein insect, de mier. Alleen is het een klein beestje, samen krijgen ze heel wat voor elkaar. Kijk maar eens op deze site.

Maar goed, je bent geen mier, maar een ondernemer. Misschien kun je bepaalde energiezuinige materialen samen inkopen? Scheelt in de kosten, maar ook in grondstoffen. Wie weet ken jij wel weer een bedrijf die restafval heeft dat jij weer als grondstof voor jouw producten kunt gebruiken? Het is anders kijken naar je bedrijfsprocessen, maar uiteindelijk kan je het op meerdere vlakken voordelen opleveren.

Verschil maken als klein bedrijf

Gelukkig hebben genoeg (kleine) MKB-ers geen last van het ‘Calimero’ effect. Sterker nog, zij willen juist van betekenis zijn met hun bedrijf om echt dat verschil te maken. En laten zich niet weerhouden doordat ze misschien wat kleiner zijn dan andere bedrijven. In deze blog heb je kunnen lezen hoe je als klein bedrijf een groot verschil kunt maken. Door het belang van duurzaamheid binnen je bedrijf te benadrukken en de voordelen die het je bedrijf op kan leveren. Of je nou een kleine ondernemer bent, of een consument die voor het ondersteunen van lokale duurzame ondernemers is, samen kun je een groter verschil maken dan je denkt.

Duurzaamheid is niet een populaire kreet, of mode ding, maar bittere noodzaak voor de toekomst van deze planeet en onze economie. En daar kun jij als klein bedrijf zeker je steentje aan bijdragen.

Hoe zie jij de kracht van klein?

Leuk als je het bij de reacties laat weten.

PS
Wil jij weten wat je nog meer op duurzaam gebied kunt doen binnen je bedrijf? Plan dan een gratis sessie met mij in en ik kijk graag met je mee, je krijgt in ieder geval twee tips tijdens de sessie.

Pin blog: de kracht van klein Marloes Durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *