Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Aanloop naar duurzaam ondernemen
Marloes Durinck

Marloes Durinck

De aanloop naar duurzaam ondernemen

Aanloop naar duurzaam ondernemen

De ene ondernemer weet het al van kinds af aan dat hij wilt ondernemen. Bij de ander komt het wat later en sommigen ‘rollen er zo maar in’. Als in dat je er nooit over nagedacht hebt totdat er een moment komt dat het zich aandient. Want ik geloof niet in zo maar ergens in rollen. Hetzelfde geldt voor duurzaamheid. Je bent er misschien al van kinds af aan mee bezig of door geïnteresseerd. Je ontwikkelt gaandeweg interesse in het onderwerp, of ‘je rolt er in’. Mijn aanloop naar duurzaam ondernemen is indirect begonnen met een gewone houten slee. Je weet wel, zo eentje waarmee je, toen er vroeger nog sneeuw lag in de winter, je van een heuveltje afgleed. In die zin ben ik ook indirect er ingerold, of liever gezegd afgerold, want ik ben helaas niet op die slee blijven zitten… Maar daar gaat deze blog niet over.

Die gaat er over hoe je door onverwachte wendingen in het leven uit kan komen bij het vinden van je passie en daar je werk van maken. In dit geval duurzaam ondernemen. Een stukje achtergrond informatie in deze blog op wat voor manier een aanloop naar duurzaam ondernemen kan beginnen. Want zoals in mijn geval, hoeft en gaat het niet altijd in een rechte lijn. 

Het leven gebeurd

… terwijl je bezig bent andere plannen te maken. Dat is niet alleen een mooie uitspraak en zo waar als maar zijn kan, maar lijkt ook op mijn lijf te zijn geschreven. We weten allemaal dat je nog zo veel plannen kunt maken, het leven kan soms aardige (maar ook serieus minder aardige) verrassingen in petto hebben. Dat heb ik aan den lijve ondervonden door een ernstig ongeluk dat ik gehad heb terwijl ik – heel lang geleden – studeerde aan de Hoge Hotelschool Maastricht. Nou ja, niet letterlijk tijdens het studeren dan, ik was op wintersport toen het gebeurde, maar je snapt hem denk ik wel..

Wie is Marloes Durinck

Wat heeft dit in hemelsnaam met duurzaam ondernemen te maken denk je nu misschien?? Nou, indirect heel veel.. Elke reis begint ergens, dus ook die van mij en zoals aan het begin geschreven is indirect door dat ongeluk mijn duurzame ondernemersreis begonnen. Want wie ben ik nou om jou als ondernemer over duurzaam ondernemen te adviseren? In een eerdere blog vorig jaar heb ik daar uitgebreid over geschreven, met als titel ‘Ondernemen vanuit een drive’

Bedrijfsstart met verrassing

Mijn ondernemersreis kreeg, al vrij snel nadat ik ermee gestart was, een verrassende wending. In mei 2020 startte ik namelijk met de VA Business Academy van Danielle Leuvering, overtuigd dat ik VA (virtueel assistent) ging worden voor duurzame ondernemers. Dus duurzaam zat er al wel vanaf het begin af aan in dat ik over ondernemen begon na te denken. Maar op de een of andere manier resoneerde VA worden niet echt bij mij. Ik kon de energie niet vinden, de flow vloeide niet en qua inspiratie liep ik na een paar weken al vast.. Wat was hier aan de hand? Ik wilde dit toch graag?

Meditatie
Foto: Jared Rice - Unsplash

Soul searching

Over dat ik zelfstandig ging ondernemen was geen twijfel mogelijk, onder andere omdat ik fysiek niet in staat ben om in loondienst te werken (waarom niet lees je in die andere blog..). Dus dat kon het niet zijn. Na heel wat ‘soul searching’ te hebben gedaan – de Nederlandse vertaling klinkt toch niet zo lekker – kwam ik tot de conclusie dat ik zelf duurzame ondernemer wilde worden! En vanaf dat moment begon het te stromen. De ideeën, de teksten, de inspiratie en de ambities, alles viel op zijn plek.

Duurzame missie en visie

Duurzaamheid had al behoorlijk wat jaren mijn interesse. Privé probeer ik het zo veel mogelijk toe te passen. En daarnaast was ik vanuit mijn vorige werk er ook veelvuldig mee in aanraking gekomen, dus de groene vlam was al flink aangewakkerd. En het vuur werd alleen maar groter. Want wat is het fijn als je je passie hebt gevonden zodat het waakvlammetje opflakkert naar een groot knetterend vuur.

Het werd voor mij al snel duidelijk dat ik een actieve rol wilde spelen in het bijdragen aan een betere wereld. Nu kan dat uiteraard op vele manieren. Ik heb het mijn missie gemaakt om met mijn bedrijf zo veel mogelijk ondernemers te helpen begeleiden richting duurzaam ondernemen. Want werken aan een betere wereld kun je niet alleen.

Gevulde rugzak met kennis en ervaring

De duurzame bagage die ik vanuit mijn vorige werk gaandeweg heb verzameld in mijn rugzak gebruik ik nog elke dag. Ik combineer dat met wat ik zelf in de praktijk toepas op duurzaam gebied binnen mijn bedrijven. Aangevuld met de kennis die ik op doe door cursussen te volgen en boeken te lezen over duurzaamheid, duurzaam ondernemen en alles wat daar mee te maken heeft. Door te luisteren naar ondernemers waar ik mee in gesprek raak, door te kijken waar de ‘winst’ te behalen valt op duurzaam gebied binnen een bedrijf. Want daar valt zeker nog een hoop winst te halen, en dan heb ik het niet over financiële winst, maar winst op klimaat, milieu, natuur gebied en op maatschappelijk gebied.

Tweede onderneming

Voor de oplettende lezers, ja je leest het goed in de vorige alinea, .. ik heb het over bedrijven. Naast mijn duurzame advies bedrijf heb ik namelijk ook een creatief bedrijf MaDuCreations. Hierin kan ik een andere passie van mij in kwijt, namelijk creativiteit. Ik verkoop mijn zelfgemaakte stenen beelden en beschilder steentjes. Die laatste met een woord, afbeelding of getal erop. Als origineel cadeautje of als relatiegeschenk. Neem gerust een kijkje: MaDuCreations.

Wat een ondernemersreis

En zo gebeurd het leven dus als je bezig bent andere plannen te maken en kan de aanloop naar duurzaam ondernemen op verschillende manieren. Ik had geen seconde willen missen van deze reis tot nu toe, ondanks de pieken en dalen. Ik hoop ik dat ik nog heel wat figuurlijke kilometers op deze reis mag maken (wel zo duurzaam) en ondernemers aan het denken kan zetten en inspireren om tot actie over te gaan op duurzaam gebied binnen hun bedrijf.

Waar is jouw ondernemersreis begonnen?

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *