Advies voor MKB-ers over duurzaam ondernemen

Bij blog dat wat niet genoemd mag worden marloes durinck
Marloes Durinck

Marloes Durinck

Dat wat niet genoemd mag worden

Omschrijven

Als ik zeg ‘he who must not be named’ weten hele bevolkingsgroepen waar ik het over heb, maar ongetwijfeld ook heel veel niet.. Ik heb de zin bewust in het Engels genoemd, vind ik zelf beter klinken dan ‘hij die niet genoemd mag worden’. Toch? Mijn creatieve brein kwam met een variatie hierop en ik vroeg mij af hoe uitdagend het is als je een blog schrijft over een onderwerp waarbij je de term zelf vermijd. Zit misschien in het verlengde als dat je laat zien wat je doet zonder het te benoemen..

Waarom zou je dat doen, vraag je je misschien af. Omdat de term waar ik het over heb niet altijd duidelijk is, omdat het zo’n breed begrip is en dus vaag bij velen. Bij de een kan die ook voor uitslag zorgen, en bij de ander een achteloos schouderophalen. Ik ging de uitdaging met mijzelf aan om ‘dat ene woord’, of vooruit ‘die twee woorden’ te vermijden, en in plaats daarvan gebruik te maken van alternatieve termen. Benieuwd waar het over gaat? Lees de blog en je ontdekt het.

Alternatieve termen

Als ik het heb over die twee woorden, ofwel ‘dat wat niet genoemd mag worden’, dan zijn er best wat alternatieve termen voor:
🍃Maatschappelijk verantwoord zakelijk handelen
🍃Implementeren van milieuvriendelijke praktijken
🍃Groen bedrijfsleven
🍃Sociaal bewuste bedrijfsvoering
🍃Circulaire economie
🍃Klimaatvriendelijk zakendoen
🍃Ethiek en bedrijfsvoering
🍃Toekomstbestendig een bedrijf runnen
🍃Ecologische verantwoordelijkheid
🍃Sociale impact
Als je die termen leest, waar denk jij dan aan?

Alziend oog bij blog dat wat niet genoemd mag worden
Foto: Egor Vikhrev - Unsplash

Bedrijfsgroei

Waar gaat dit heen voor jou als ondernemer, denk je nu misschien eerder dan het antwoord op de vraag waar je dan aan denkt als ik die alternatieve termen noem.. Want als ondernemer ben je continu op zoek naar manieren om je bedrijf te laten groeien en bloeien. Dan heb je weinig tijd wellicht om dat wat niet genoemd mag worden te raden.

Maar heb je ooit nagedacht over de impact die je onderneming heeft op de maatschappij en het milieu? Het is belangrijk om als bedrijf verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, en te streven naar een toekomstbestendige en milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Hoe je dat doet daar ga ik dieper op in in deze blog, zodat jij een groen en sociaal bewust bedrijf kunt bereiken. Dat is, mocht je als ondernemer vastbesloten zijn een verschil te maken met je bedrijf zonder het natuurlijke evenwicht te verstoren. Want dat kan zeker. En ja, het draagt ook bij aan je bedrijfsgroei. En wil je weten of dat wat niet genoemd mag worden het zelfde is als maatschappelijk verantwoord zaken doen, lees dan HIER de blog erover. 

Milieuvriendelijk zaken doen

Een van de sleutels tot dat wat niet genoemd mag worden is het implementeren van milieuvriendelijke praktijken. Denk aan het verminderen van afval door het aanmoedigen van hergebruik en recycling. Door de principes van een circulaire economie te omarmen kun je jouw bedrijf transformeren naar een groen bedrijfsmodel, waarbij grondstoffen in een gesloten kringloop worden gebruikt en verspilling tot een minimum wordt beperkt. Klinkt ingewikkelder dan het is. Het is ‘gewoon’ omdenken en gebruik maken van, ofwel hergebruiken, wat er al is.

Natuur wilde bloemen blog marloes durinck
Foto: Margaret Polinder - Unsplash

Klimaatvriendelijk en toekomstbestendig

Met de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering, tenminste bij de meeste van ons, is het cruciaal dat bedrijven hun bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Klimaatvriendelijk zaken doen is het verminderen van de CO2-uitstoot, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het streven naar klimaatneutrale bedrijfsactiviteiten. Door je bedrijf klimaatvriendelijk te maken, toon je jouw betrokkenheid bij het creëren van een duurzame toekomst voor iedereen. En dat is niet alleen goed voor je bedrijf ook voor de planeet zelf.

Ecologische verantwoordelijkheid

Vergeet ook niet dat duurzaamheid niet stopt bij je eigen bedrijfsgrenzen. Het is belangrijk om ook aandacht te besteden aan de ecologische verantwoordelijkheid van je leveranciers. Kies voor partners en leveranciers die zich ook inzetten voor milieuvriendelijkheid en ethische bedrijfspraktijken. Door samen te werken met gelijkgestemde partijen, kun je een positieve impact hebben die verder reikt dan je eigen bedrijf. Ga het gesprek aan met je leveranciers, om te vragen of zij ook al .. oe had ik het toch bijna opgeschreven… die ecologische verantwoordelijkheid nemen. Doen ze dat nog niet, kijk dan of zij het wel willen en zoek samen naar een oplossing. Willen ze het niet, dan wordt het misschien tijd voor een nieuwe leverancier…

Sociale impact en ethiek

Je kunt dus je ecologische voetafdruk verlagen met je bedrijf. Daarnaast kun je als ondernemer ook een positieve sociale impact hebben. Meer dan je nu wellicht denkt. Bijvoorbeeld door te investeren in de gemeenschappen waarin je actief bent en aandacht te besteden aan de arbeidsomstandigheden van je werknemers. Op die manier laat je zien dat je je sociale verantwoordelijkheid serieus neemt. Het handhaven van ethische bedrijfspraktijken en het nastreven van eerlijke handel zijn belangrijke onderdelen van een sociaal bewuste bedrijfsvoering.

Jungle bij blog dat wat niet genoemd mag worden marloes durinck
Foto: Mukil Menon - Unsplash

Maatschappelijk verantwoord

Om maar even in de ‘groene’ termen te blijven, weten we allemaal dat het een jungle kan zijn in de zakenwereld, maar hoe gaaf is het als jij vastbesloten bent om deze jungle te doorkruisen zonder de habitat van Moeder Natuur te vernielen. Deze blog laat een aantal belangrijke onderdelen zien van dat wat niet genoemd mag worden zonder de term zelf te gebruiken. Al zeg ik het zelf, het is best aardig gelukt. Het geeft ook het belang aan van maatschappelijk verantwoord zakelijk handelen, milieuvriendelijk zaken doen, sociale impact en klimaatvriendelijke bedrijfsvoering. Door voor deze benaderingen te gaan kun je als ondernemer een verschil maken en bijdragen aan een houdbare en leefbare toekomst. Ook dat is ….

Al een idee gekregen wat het is, dat wat niet genoemd mag worden?

Laat het weten bij de reacties wat jij denkt dat het is.

Meer weten over dat wat niet genoemd mag worden? Klik dan HIER.

Pin bij blog dat wat niet genoemd mag worden marloes durinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *